Inhoud blog
  • welkom ;,,
  • dag of nacht
  • frettjuuh !!
    Over mijzelf
    Ik ben waterschoot anthony, en gebruik soms ook wel de schuilnaam doom3.
    Ik ben een man en woon in aalst (belgie) en mijn beroep is studeren =w.
    Ik ben geboren op 01/02/1993 en ben nu dus 31 jaar jong.
    Mijn hobby's zijn: frettjes natuurlijk xD.
    Startpagina !
    E-mail mij

    als je vragen hebt of je wilt iets weten , kan je gerust by my terecht xD !

    welkom op mijn blog hier kom je veel te weten over de fret
    !!! welkom !!!
  • ontsnapt
  • probleem
  • huis vader
  • Fijne week!
  • veel blogplezier

    jah welkom in mijn gastenboek ,,, alles wat je wil weten moet je hier maar vragen he xD als je iets wil weten ofzo , doen he !

    WELKOM OP MIJN SITE !!!!
    welkom op mijn fretten wereld
    gratis blog vraagen maar
    04-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.welkom ;,,
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    welkom op mijn fretten zooi

    alles kan je hier vinden , en als iets niet vind kun je me gerust eens mailen of  ( bellen )

    groetjes en veel leesplezier !!

    04-03-2007 om 00:17 geschreven door doom3  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (51 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.dag of nacht
    dag of nacht dier ???©
    Fretten zijn gevoelig aan licht, daarom is het ook noodzakelijk dat wanneer het ’s avonds donker is, dat het dan bij de fret ook donker is en dat er geen lamp brand. Fretten zijn in staat hun leefritme aan te passen aan de mens, een hamster doet dit veel minder goed dan een fret. Aangezien een fret afhankelijk is van het licht is ook de cyclus hiervan afhankelijk. Op dit moment wordt er onderzoek gedaan of dat minder licht een positieve invloed heeft op fretten met kanker. Hoewel fretten die buitenshuis gevestigd zijn minder last hebben van kanker.


    speelgoed:

    Fretten zijn zeer snel tevreden, bijna alles kan hen blij maken. Hier enkele voorbeelden van speeltjes voor een fret: een zak, een knuffel, een tas, een borstel, ook speelgoed voor een hond of kat is leuk voor een fret. Let wel op dat er geen scherpe kanten zijn aan het speelgoed of delen die ze kunnen inslikken, ook baby speelgoed is leuk voor een fret.
    Een fret speelt werkelijk met alles, dus als u plots iets kwijt bent, kijk dan even of het niet in de buurt van uw fret ligt.


    Fretten ouder dan 3 jaar kunnen tijdens de rui last hebben van ingeslikt haar. Het gevolg hiervan is dat ze gaan overgeven of kokhalzen. Voor katten bestaat er een haarbalpasta, die paste kan u ook aan uw fret geven wanneer hij iets ingeslikt heeft zoals een stuk van een knuffel. Ook tijdens de wisselperiode kan het van pas komen.


    04-03-2007 om 00:11 geschreven door doom3  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (32 Stemmen)
    03-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.frettjuuh !!

    een beetje uitleg kan geen kwaad !!!

    Fretjes zijn heel speelse dieren, die niets liever doen dan ravotten en spelen. En als ze niet aan het rond-crossen zijn, dan slapen ze meestal, want het grootste gedeelte van de dag brengen ze al slapend door.
    Ook zijn ze allemaal apart qua karakter. Soms zitten er bij die zich graag laten knuffelen, maar daarnaast zijn er ook die liever met rust gelaten worden, en dat durven laten blijken door hun tandjes van dichtbij te laten zien, maar dit laatste hangt veel af van de opvoeding van het fretje, dus van onszelf.
    Indien je een fretje wenst dat niet bijterig is, is het aan te raden om een zo jong mogelijk dier te nemen, dat je zelf opvoedt, en waar je héél veel tijd kan insteken. Want hoe meer tijd je in zo'n fretje steekt, hoe groter de kans dat het beestje compleet handtam wordt. Hou er wel rekening mee, dat een fretje van ongeveer  8 weken, hun tandjes gaan wisselen, en dan kunnen ze ook wel eens graag een hapje geven. Maar dat gaat dan weer over eens dit voorbij is. Heb vooral geduld en win veel vertrouwen. Het ene fretje is van begin af aan reeds zo mak als een lammetje, en anderzijds proberen ze hoe ver ze kunnen gaan. 
    Je kan ook een ouder fretje nemen, waarvan je zeker weet dat hij of zij reeds goed tam is. Wij hebben bij ons echter ook verschillende types hoor. Zo hebben we er eentje (Bruintje) dat nog nooit, maar dan ook nog nooit gebeten heeft, die is zo lief, dat ze zelfs likjes geeft als je haar oppakt en tegen je gezicht houdt. Maar dan zitten er ook tussen waarmee je dit best niet doet. Maar deze wildebrassen hebben dan ook weer andere leukere eigenschappen. Elk fretje heeft zowiezo een ander karakter. En als je ze met liefde grootbrengt, zal je ook het meeste bereiken met het fretje. Zelfs een volwassen fretje dat eens een hapje durft te nemen, kan met veel liefde en geduld een heel lieve schat worden.
    Ook een typisch kenmerk voor fretten, is hun volharding.   Als je hen iets verbiedt, zullen ze zeker en vast proberen om het opnieuw te doen, soms tot grote ergernis van hun baasje, maar anderzijds komt dit wel steeds grappig over.

    Voeding :
    Er bestaan reeds verschillende soorten frettenbrokjes, hier zitten alle stoffen in die een fretje nodig heeft. U kan ook kattenbrokjes geven, maar hou dan rekening met het eiwitgehalte en het vetgehalte. In frettenbrokken zit gemiddeld 36% eiwit en 19% vet.
    Waarom droge brokjes geven en geen blikvoeding?
    De krokante brokjes reinigen de tanden, wat vroegtijdig tandbederf dus tegengaat. Ook voor uzelf is het een gemak,  je vult hun eetbakje en als het leeg is vul je het gewoon bij, terwijl je oude, natte voeding moet wegnemen omdat deze bederft, vooral bij warm weer.
    Een rozijntje lusten de meesten ook heel graag en als voedingssupplement is "ferretone" ook zeer goed.  Dit is speciaal voor fretten en is verkrijgbaar in sommige dierenspeciaalzaken.  Ook heb je pasta's als voedingssuplement speciaal voor fretjes, dit is te verkrijgen in tubes. Heel makkelijk om het fretje iets lekkers te geven, ze zijn er verzot op.
    Drinkwater doe je best in een drinkfles, zo blijft het water steeds proper. Een kommetje met water zullen ze steevast omver gooien.

    Verzorging :

    Wassen :
    Een fret mag regelmatig gewassen worden, dit kan met speciale frettenshampoo of gewone baby-shampoo.
    De shampoo mag zeker niet te agressief zijn. En deze reinigingsbeurt mag je om de 2 à 3 weken uitvoeren.
    Zorg er echter wel voor dat de zeep niet in hun oogjes terechtkomt, en dat het water niet te heet is (best lauw water).

    Oortjes reinigen :
    Dit is iets wat gerust wekelijks mag gebeuren. Zorg er echter voor, dat je niet te diep reinigt, enkel het zichtbare gedeelte (vooraan). Dit doe je met een wattenstaafje dat je eerst vochtig hebt gemaakt met oorreiniger voor fretten.
    Indien hij tegenspartelt, kan je hem ofwel bij zijn nekvel vastnemen, dan zijn ze meestal wat rustiger. Ofwel kan je volgende tip gebruiken: Strijk een beetje Ferretone of boter op de buik van de fret en die zal zo druk bezig zijn, met dit af te likken, dat je ongestoord te werk kan gaan.
    Deze tip kan je ook gebruiken om hun nagels te knippen.

    Nagels knippen :
    Door de lekkernij op zijn buik zal uw fret volledig afgeleid zijn van uw werkzaamheden, wat u toelaat om rustig en ongestoord de nagels te knippen.  Nageltjes knippen verloopt over het algemeen een stuk makkelijker dan de oortjes reinigen.
    Let wel op, dat je bij het knippen niet tot in het bloed knipt!!! Zie afbeelding hieronder.
    Voor het knippen van de nagels ga je als volgt te werk: neem het pootje op en knip het voorste deel van de nagel weg, met een speciaal daartoe bestemd nagelschaartje.

    Inenting :
    De fretjes mogen een puppy-inenting krijgen op een leeftijd van 8 weken. Na een 3-tal maanden mogen zij een volwassen inenting krijgen die daarna elk jaar op hetzelfde tijdstip mag herhaald worden.

    Loslopen in huis :
    Fretjes moeten in de mate van het mogelijke toch dagelijks vrij kunnen rondlopen, maar dit is niet steeds zonder gevaren. Blijf daarom altijd zo dicht mogelijk in de buurt, zodoende dat u uw fretjes kan zien of horen. Een fret is zeer nieuwsgierig en kruipt overal op, onder of achter... waar ze maar kunnen.
    Ook met andere dieren in de buurt dient men voorzichtig zijn, want vergeet niet dat de fret een roofdier is.  Aan katten en honden kan men een fretje meestal wel goed laten wennen, maar laat ze niet samen met een knaagdiertje of zo.
    Zorg ervoor dat alle deuren en eventuele lage ramen gesloten zijn, want ze zijn sneller weg dan U denkt!
    Een wandelingetje maken kan ook tot de mogelijkheid behoren, doe uw fret een speciaal "fretten-gareeltje" om en maak hem hier aan gewend.
    Als U minstens 2 fretjes heeft, is het nog eens zo leuk om hen met elkaar te zien ravotten.
    Op speelgoed zijn fretten eveneens dol, vooral buizen waar ze doorheen kunnen kruipen, daar zijn ze verzot op.

    Zindelijk maken :

    Om uw fretje zindelijk te maken, begint u best eerst in de kooi zelf. Dit gaat heel snel. U zet een poepbakje in de kooi met kattengrind, soms vinden ze het al snel vanzelf maar indien ze er naast gaan, neemt u dit op met een doekje en leg het in het poepbakje. Als je zelf ziet dat het fretje zijn behoefte wil gaan doen, naast het bakje, neem hem snel op en zet hem in de poepbak. Als je dit telkens doet, zal hij het snel door hebben, dat hij zijn behoefte daar moet doen en niet er naast. Kan u er toch niet steeds tijdig bij zijn en vlot het niet echt, leg dan de bodem van de kooi vol met allerlei spullen, dit kunnen gewoon vodden zijn, of speeltjes enz... . Het fretje gaat dan enkel nog maar één makkelijke plaats over houden om zijn behoefte te doen, en dat is in zijn poepbakje.
    Gaat u daarna een stapje verder om het hem buiten de kooi gewend te maken, zet dan hetzelfde poepbakje van in de kooi, buiten de kooi. Je hoeft het niet proper te maken, zodanig dat het fretje kan ruiken dat het daar te doen is. Zij gaan vaak steeds in hetzelfde hoekje, merk je bij het los lopen dat ze steeds een bepaalde hoek uit kiezen, zet de poepbak dan daar in de hoek. Hou hem bij het rond lopen constant in de gaten, en als je ziet dat hij achteruit een hoekje in gaat met de achterbeentjes licht gespreid, hou je dan maar klaar om hem op te nemen en in de poepbak te zetten, zodat hij daar rustig zijn behoefte kan verder doen.
    Je zal deze werkwijze verschillende keren opnieuw moeten doen, maar hou vol, al snel zal het fretje dit zelf doen.


    Algemene kenmerken :

    Lichaamslengte :  Mannetje tussen de 30 à 45 cm.
                                  Vrouwtje tussen de 25 à 35 cm.

    Staartlengte :  10 à 15 cm.

    Gewicht :
    Een mannetje dient tussen de 900 en 2500 gram te wegen, extreem grote mannetjes kunnen echter meer wegen.

    Vrouwtjes tussen de 400 en 1200 gram, gemiddeld wegen zij een 600 à 700 gram. Als ze 1200 gram weegt, mogen we al spreken van een groot vrouwtje.

    Levensverwachting :   8 à 12 jaar, gemiddeld rond de 9 jaar.

    Geslachtsrijp :
    Vanaf 9 maanden: De bronst begint bij de mannetjes vanaf ongeveer januari na hun geboortejaar (bvb geboren in mei 2002, bronst vanaf januari '2003)

    Voor de vrouwtjes geldt dezelfde regel, maar zij worden meestal iets later bronstig, vanaf februari, maar meestal vanaf maart, april.

    Castratie :

    Fretjes worden heel vaak gecastreerd of gesteriliseerd. Dit is niet voor niets. Als u niet kweekt met uw fretje(s) is het zeker aan te raden dit ook te laten doen. Bij een mannetje is het enkel om het houden er van wat aangenamer te maken, gezien zij tijdens de bronstperiode echt een felle onaangename geur zullen afgeven. U mag ze dan nog regelmatig wassen, het blijft steeds snel terug komen. Zij geven deze geur af door huidvetten, ook hun vacht zal gelig worden en vettig.
    Bij een vrouwtje is het echt een must om haar te laten steriliseren als u niet gaat kweken. Indien zij loops wordt en dit de hele zomer blijft, zal zij sterk kunnen vermageren, haarverlies hebben vooral... zeer ziek kunnen worden. Vrouwtjes kunnen hierdoor beenmergdepressie krijgen, en dit kan zelfs de dood tot gevolg hebben. Door het vrouwtje te laten steriliseren, is dit volledig weg geholpen, en kan u uw fretje met een gerust hart de zomer laten door komen.
    Het tijdstip van de castratie, heel belangrijk! Laat uw fretje niet te vroeg castreren, laat hem/haar eerst uitgroeien tot een volwassen fretje zodat alles zich eerst op een normale manier kan ontwikkelen. Van zodra de eerste bronsttekenen zich vertonen, kan u over gaan tot een castratie/sterilisatie. Dus koopt u uw fretje aan in de zomer dan zal hij/zij kunnen gecastreerd/gesteriliseerd worden rond januari - maart eerstvolgend daarop. Vraag hierover eventueel goede informatie bij de dierenarts, en ga beter ook bij een dierenarts die al vertrouwd is bij het castreren/steriliseren van fretjes.


    Iets over het innerlijke bij de fretjes met een ander uiterlijk :

    Aparte kleurtjes :
    Even in het kort wat over de fretjes die een minder voorkomende kleur hebben. De meeste onder ons weten wel dat er vele kleuren bestaan bij de fretjes. Tot hier toe komen bepaalde kleuren nog niet zo veel voor in ons land.  Sommige mensen staan er ook een beetje wantrouwig tegenover.  Je hoort wel eens verhalen dat de meer "aparte" kleurenfretjes, niet zo oud worden. Maar eigenlijk is dit een totaal verkeerde stelling. Het probleem is namelijk dat dit helemaal niet ligt aan de kleur of het uiterlijk van het fretje, maar dat fokkers deze minder voorkomende fretjes, vroegtijdig laten castreren. Ze worden vaak op een leeftijd van 6 weken reeds gecastreerd. Wat natuurlijk helemaal niet goed is voor de fretjes.
    Zelf heb ik ook, een aantal jaren terug, een fretje aangekocht die ingevoerd was vanuit Amerika, en dus ook gesteriliseerd was. Namelijk een wildkleur fretje (Knuffel).  Knuffel is juist geen 4 jaar geworden. Alles ging altijd heel goed met haar, ze was een heel mooie stevige fret, maar jammer genoeg... ze kreeg gezwellen in haar buikje... oorzaak... vroegtijdig gesteriliseerd!! En ik hoor dit verhaal wel vaker, of het fretje nu een wildkleur, albino of eender welke andere kleur is, het is gewoon heel slecht voor het fretje om hun op zo een jonge leeftijd te laten helpen, welke kleur het fretje ook heeft. En de meer "apartere" fretjes hebben dus de pech gehad, dat zij tot hier toe gewoonlijk als pup worden geholpen.  Uiteraard is dit bij ons zeker niet het geval, en kan u zelf de keuze maken of u later uw fretje wil laten castreren/steriliseren.

    Angora fretjes :
    Soms krijgen we wel eens de vraag, of angora's nou een ander karakter hebben dan kortharige fretjes. Het enige dat ons reeds is opgevallen, is dat ze actiever zijn. Onze Pongo toen hij 5 jaar was,  je zou gedacht hebben dat hij nog een puber fretje was. Hij is heel lief, speels en komt echt heel goed overeen met elke andere fret.  In het begin was hij een echte wildebras, maar hij was dan ook reeds 5 maand toen hij bij ons kwam. Hij had nog nooit liefde gekregen en was ook niet echt mensenhanden gewoon. Maar heel gauw werd hij een echte knuffelfret. Onze 2 andere angoradames daarentegen, zijn bij ons gekomen op een leeftijd van 8 weken. Echte schatjes zijn het. Al van in het begin zijn ze echt heel lief en vooral speels. Je kan hen voor 100% vertrouwen.

    Dus kort samengevat, welke kleur of vacht de fretjes ook hebben, je zal altijd totaal verschillende karakters van fretjes tegenkomen. Het enige verschil dat ikzelf heb ondervonden bij angora fretjes, is dat ze wel wat actiever zijn, en ook op een wat oudere leeftijd, dit nog steeds kunnen zijn, wat hen alleen maar aangenamer maakt.
    Onze angora fretjes zijn tot hier toe de sterkste fretjes die we ooit gehad hebben. Ze zijn trouwens nog nooit ziek geweest.

     

    Dit is in grote lijnen zo'n beetje het belangrijkste over de fretten, maar indien je nog verdere vragen hebt, of jullie zijn op zoek naar een fretje. Aarzel dan zeker niet en stuur gerust een mail, we zullen jullie verder helpen in de mate van het mogelijke.

    03-03-2007 om 00:00 geschreven door doom3  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (51 Stemmen)


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Rondvraag / Poll
    wat vind je van deze site ??
    uitstekend
    goed
    middelmatig
    kan ietsje beterzz
    minder goed
    niet goed
    slecht
    stom
    Bekijk resultaat


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs