Inhoud blog
  • foutje
  • spreekbeurt : De Galgo
  • spreekbeurt dierenmishandeling
  • paard: exterieur
  • paarden
    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Zoeken in blog

    my page
    the biggest animalfriend
    heej ik ga hier ook een spel starten groetieieieiesss
    08-04-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.foutje
    heej in mijn vorige bericht zei ik tweede blog ik bedoelde tweede deel van mijn blog.

    sry voor mijn foutje Miezemuis

    ( het spel zal wel doorgaan !!!)

    08-04-2006 om 14:11 geschreven door Miezemuis  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (44 Stemmen)
    25-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreekbeurt : De Galgo

    Spreekbeurt :

     

     

     

    Beste medeleerlingen en juf ik ga mijn spreekbeurt geven over hoe windhonden in Spanje behandeld worden .

    In het speciaal ga ik vertellen over de galgo omdat het daar de meest voorkomende hond is eigenlijk samen met de greyhound, maar ik heb dus de galgo gekozen.

     

    De galgo is een windhond

    Hun  volledige naam is galgo espanol, wat Spaans is voor Spaanse windhond. Hun  oorsprong is dan ook Spanje. Ze worden in Spanje vooral als jachthond gebruikt, maar ze zijn ook  goede huishonden. Ze zijn tussen de 60 en 70 centimeter groot en wegen dan ook rond de 20 – 30 kilo. Ze komen voor in ruwhaar en gladhaar. De kleuren zijn goud , crème, zwart, tijger en kastanje wit. Hun kenmerken  zijn:

    • Een zeer lange dunne staart,
    • Donkere ovale ogen,
    • Rozetvormige oren
    • en hazenvoeten.

     Ze kunnen door die kenmerken een snelheid van meer dan 48 km per uur bereiken.

     

    Een beetje geschiedenis : Spanje kan op een lange windhondentraditie terugkijken.

    Galgo’s lopen ook nu nog trouw naast hun baasje, klaar voor de hazenjacht.

    Deze vindt plaats op ruig terrein, alleen de restanten van bossen zijn er nog zichtbaar.

    Om op een open veld te jagen heeft men een hond nodig die zeer snel is en met een groot uithoudingsvermogen. Hij moet extreem wendbaar zijn om een haas die plots van richting 

    verandert te kunnen volgen..

    Hun verschijningsvorm komt voort uit de natuurlijke eisen voor de hazenjacht en is dus niet gecreëerd door fokkers want ook verschillende eeuwen voor Christus werd er al met de windhonden gejaagd dat  door de Kelten.  ze werden door de Kelten meegenomen bij hun  migraties en zo werden ze verspreid over bijna heel Europa. Ook de Romeinen apprecieerden de toen Keltische windhond. Na eeuwen is de naam  Canis Gallicus ontstaan waar de naam galgo waarschijnlijk is uit voort gekomen .

    De galgo zelf is dan waarschijnlijk  ook voort  gekomen uit kruisingen met deze en  bijvoorbeeld de podenco ibenco of andere.

     

    Vandaag de dag word er nog met deze honden gejaagd, maar meestal in een wedstrijd. Die word CARRERAS EN CAMPO genoemd. Maar door het Engelse idee was  de Galgo spijtig genoeg bijna uitgeroeid, dit kwam omdat  het Engelse idee op een baan was.  Daardoor werd er veel met de Galgo en zijn gelijke de Greyhoud gekruist Gelukkig zijn er nog mooie zuivere galgo’s .

     

    Nu komt eigenlijk het hoofddeel; hoe worden ze behandeld?

    Die behandeling is lang niet zo goed als bij ons. Ze krijgen maar wat oud brood en slecht vies water. Ze zitten in een hok waar ze nooit uit mogen  behalve om te rennen in wedstrijden en slapen op zand, kiezeltjes of stenen. Ze worden dus eigenlijk behandeld als een wegwerpproduct, daardoor bijten ze hun mond kapot aan de spijlen, ze krabben zich open en bijten in hun eigen vel. Aan dierenartsen wordt niet gedacht. En als dank voor hun trouw worden ze na het jachtseizoen (dat is rond eind januari) op gruwelijke wijze omgebracht. Dit gebeurt door ophanging, doodschieten en verdrinking. Er worden ook veel verminkte, achtergelaten honden gevonden. Deze verminking kan één of twee  afgeknipte  oren  zijn en afgeknipte nagels komen voor , maar dit wordt dan gedaan tot aan een bloedvat  wat  zeer pijnlijk is . Ook worden er poten gebroken, dit gebeurt bv met een ijzeren staaf en zo zijn er nog vele manieren om van de honden af te raken.

     

    Gelukkig zijn er mensen om hen te helpen, ze zetten organisaties op touw waar deze honden terecht kunnen. Zelf heb ik contact gemaakt met zo’n organisatie. GINN wat betekent greyhounds/ galgo”s in nood Nederland. Zij zijn een van de vele organisaties die zich inzetten voor de galgo’s en andere windhonden .Zij zoeken opvanggezinnen , ze geven eten aan de opvangcentra in Spanje, ze zamelen geld in, ze kopen speelgoed en dekens .  Als ze dan dekens, eten, geld en nog wat andere spullen hebben gaan ze naar zo’n centrum en kunnen het overhandigen aan de eigenaars die daarmee op hun beurt weer heel blij mee zijn. Het gebeurt ook maar zelden dat ze zonder één of andere hond naar huis komen. De blik is onweerstaanbaar en zo zielig. Ze zijn altijd voorberijd  met benches. Ze gaan dan ook eens rondkijken en helpen in de centra. Als ze dan honden bij hebben worden er opvanggezinnen gezocht voor deze lieve diertjes. Maar als je nu geen hond kan houden kan je ook op afstand een hond adopteren. Als je zo’n hond adopteert moet je een bepaald bedrag per jaar of maand betalen.  Je krijgt dan in de plaats  foto’s, een korte levensgeschiedenis en vele dankbare groeten. Om het half jaar of rapper krijg je nieuws en nieuwe foto’s. Je kan ook met een klas of vereniging een hond adopteren op afstand. Zo help  niet alleen jou adoptiehond maar ook andere honden help je zo. Want er kan bijvoorbeeld een nieuwe waterleiding gemaakt worden.

     

     

     

    Dit was mij spreekbeurt en ik hoop dat jullie ervan genoten hebben? bedankt Silke

     

     

                                                                                                                    

     

    Vragen:

    1.   Wat is de naam van de organisatie die in het lang greyhoounds/galgo’s in nood Nederland noemt.????

    2.  geef 2 manieren die in Spanje

          worden gebruikt om een hond te doden. ???

       3.wanneer is het einde van het jachtseizoen???

       4. hoe snel kan een galgo lopen????

     

     

     

     

    25-03-2006 om 14:50 geschreven door Miezemuis  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (29 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.spreekbeurt dierenmishandeling

    spreekbeurt

    Dierenmishandeling:

     

    Hoi iedereen ik ga  een spreekbeurt houden over dierenmishandeling.

     

     

    Er bestaan veel verschillende soorten dieren mishandeling zoals:

     

    • verwondingen en verwaarlozing
    • Vetmesterijen en legbatterijen 
    • Proefdieren
    • Bonthandel
    • Stierengevechten                                              

     

     

    Als eerste:dierenmishandeling in de vorm van verwondingen en verwaarlozing                                              

     

    Dit is echt gedaan met de bedoeling het betreffende dier pijn te doen of te laten sterven.

     Een paar voorbeelden van mishandeling:

     

    ·        paarden die naar het slachthuis gaan worden soms een oog uitgeklopt of een been gebroken….gehandicapte paarden vervoeren is goedkoper naar het schijnt…

    ·        sommige mensen gooien geiten van een  kerktoren naar beneden…soort van traditie…

    ·        kippenkwekerij… mannenkuikentjes die ze niet nodig hebben worden levend gemalen

     Verwaarlozing  betekent dan weer dat je een dier of dieren in een ruimte zet en geen eten, geen drinken en niet de nodige medische of gewone verzorging geeft. Als jij je dier overbodig slaagt of stamt word dit ook als dierenmishandeling beschouwd.

    Op internet heb ik het volgende verhaal gevonden.

     

     

    De beul van twente (drenthe):

    Tussen 2000 en 2004 mishandelde Rudolf K. verschillende dieren op afschuwelijke wijze vooral paarden, pony’s  en schapen werden het slachtoffer. Hij pleegde  deze gruweldaden terwijl hij op proefverlof was uit een tbs kliniek. Hij sloeg s’nachts toe in een wei waar zijn slachtoffer vertoefde. Hij had geen medelijden met deze dieren. Hoe hij tekeerging is onverantwoord, hij had een scherp voorwerp, meestal een mes bij daar mee stak hij een aantal keren in het lijf. Waneer het dier neerviel of uitgeput was sneed hij de geslachtsorganen weg en nam die mee, om thuis dan verder mee te experimenteren. Het slachtoffer bloedde meestal dood of was al dood. Rudolf K. werd in de nacht van  8 op 9 april 2005  opgepakt. Deze gruwelijke man stond niet alleen terecht voor zo’n 35 dieren mishandelingen hij had in 2002 ook een zwerver vermoord waarbij hij  net zoals bij de dieren ook de geslachtsdelen had weggenomen, hij heeft ook 3 pogingen tot moord en in 1986 een poging tot brute verkrachting op zijn geweten staan. Deze man heeft levenslang gekregen, zo komt hij van de dood vanaf.  Vele mensen die woedend waren zouden hem vermoord hebben wanneer ze hem betrapten. Dit op zo’n gruwelijke manier als hij de dieren mishandeld had. Spijtig genoeg speelt  zich in Drenthe ook zo’n

          tafereel af, daardoor pleitte de stichting ‘stop zinloos geweld tegen dieren’               

          voor een speciaal korps voor dieren.

     

    Als tweede: het vetmesten van dieren:

    Hierbij  worden dieren zoals varkens, kippen  en ganzen in heel kleine kooitjes gestoken.

    Bij de varkens gaat het om het vlees, ze worden vetgemest en dan geslacht. Bij de kippen gaat het om de eieren en het vlees, ze zitten met drie in een draadkooi en moeten eieren leggen. Bij de kippen worden (omdat ze anders hun eigen en andere kippen pikken)  ook de snavels eraf gebrand of gekapt, meestal zonder verdoving. Als laatste hebben we de ganzen. Zij zorgen voor dat zogezegde heerlijke foie gras. Omdat veel mensen het bestellen worden zij het slechtst behandeld van allemaal. Zij krijgen een buis in hun bek en worden zo volgepropt…

     

    Als derde: de proefdieren,

    Proefdieren worden gebruikt om cosmetica producten en medicijnen te testen. Je hebt eigenlijk verschillende doeleinden zoals: biotechnologie wat betekent dat men delen van organismen gebruikt om waardevolle producten te maken. Je hebt ook  xenotransplantatie daarbij worden dierlijke organen getransplanteerd naar mensen. Zo denken wetenschappers in het varken de perfecte vervanging van donoren te hebben gevonden voor als er te weinig menselijke donoren zijn. Hoe de dieren vooraf leven is natuurlijk niet goddelijk. Daarna heb je  dan die cosmetica producten en medicijnen. Hiervoor worden dieren opgesloten en afgezonderd. Ze krijgen dan bijvoorbeeld shampoo in hun ogen voor te kijken wat het effect is. Ook worden konijnen of andere dieren opengesneden om  medicijnen te testen tegen hart- en longziekten of wordt er bij een muis een menselijk oor ingeplant. 

     

     

     

     

     

    Als vierde: de bonthandel,

    Voor de bonthandel worden verschillende dieren zoals de nerts, vos, zeehond, wasbeer, wolf, das enz gebruikt. Zelfs de kat en hond worden voor bont gebruikt. Met de hond en kat gebeurt het weinig in Europa. Dit komt meer voor in Japan, China en Korea. Ik heb op internet een  tabel gevonden van het gemiddelde dat gebruikt word voor bontjassen,

     

    Voor één bontjas worden gemiddeld

    ·        50 nertsen

    ·        18 bevers

    ·        25 wasberen

    ·        18 honden

    ·        25 huiskatten

    ·        250 eekhoorns

    ·        4 wolven

    ·        14 lynxen

    ·        8 zeehonden

    ·        25 otters

    ·        60 marters

    ·        7 poema’s

    ·        11 dassen

    of

    ·        15 ocelotten gebruikt

     In het totaal zijn dit dus 942 dieren,om 14 bontjassen mee te maken. Nu  moet je je voorstellen dat iemand er 150 besteld. Hier moeten dan

    +- 10 093 dieren voor sneuvelen, voor zo’n domme jassen.

     

     

     

    Als vijfde: de stierengevechten.

    Stierengevechten worden vooral in Spanje gehouden, maar ook in andere landen gebeurt dit.

    Bij een stierengevecht wordt het dier met een rode doek uitgeput, vervolgens worden er pics in de rugspieren van de stier gestoken. Deze pics zijn een soort speren met grote weerhaken aan het einde.

    Door deze handeling verliest de stier bloed en wordt zwak. Vervolgens maakt de ’stierenbeul’ er een einde aan.

    Deze gruwelzaken moeten worden tegengegaan, want dit gebeurt ook op dorpsfeesten.

     

     

    Als laatste wil ik ook nog een klein stukje over China, Japan en Korea vertellen.

    Bij ons zijn katten en honden huisdieren, wat  normaal is in onze ogen. Maar in China, Japan of Korea zijn het dieren zoals bij ons de koe en het varken.

    Maar eigenlijk worden ze daar nog slechter behandeld als bij ons de koe en het varken. Een paar voorbeelden:

    ·        in China, Japan en Korea eten ze katten. Ze maken ze als volgt klaar : eerst nemen ze de kat vast met een lange tang rond haar nek. Ze dompelen de kat in kokende olie,waarna ze het vel eraf stropen en de    kat in een bak met een bepaalde vloeistof leggen om dan te wachten tot ze sterft.

    ·        Honden houden ze in die landen ook om hun puppyvacht. Die wordt eraf gestroopt, soms zelfs als het dier nog leeft. Daarvan maken ze dan jassen, accessoires enz. Soms komt zo’n jas of accessoire zelfs in een winkel in Europa terecht. Maar toch staat er dan op dat het van een koe of zo is.                                                                      

     

     

     

        Bedankt om de luisteren en ik hoop dat jullie er iets van bijgeleerd                  

                  hebben.

    25-03-2006 om 14:40 geschreven door Miezemuis  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (167 Stemmen)
    09-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paard: exterieur
    Klik op de afbeelding om de link te volgen
    1-4 Kruin
    2   Voorhoofd
    3   Maantop
    5   Oren
    6   Slaap
    7   Oogholte
    8   Oog
    9   Voorhoofdslijn
    10 Neus
    11 Neusgat
    12 Mondspleet
    13 Bovenlip
    14 Onderlip
    15 Kin
    16 Wang
    17 Kaak
    18 Kingroeve
    19 Onderkaak
    20 Keel
    21 Hals

    22 Onderrand hals
    23 Halsadergroeve
    24 Manen
    25 Manenkam
    26 Schoft
    27 Voorborst
    28 Schouderpunt
    29 Schouder
    30 Aanzet onderarm
    31 Elleboog
    32 Onderarm
    33 Zwilwrat
    34 Voorknie
    35 Pijp
    36 Kogel
    37 Vetlok en kootholte
    38 Kroonrand
    39 Hoef
    40 Hoefbal
    41 Rug
    42 Kruis
    43 Staart
    44 Ribbenkast
    45 Borst
    46 Buik
    47 Flank
    48 Heup
    49 Bil
    50 Dij
    51 Schenkel
    52 Achterknie
    53 Spronggewricht
    54 Broek
    55 Hak
    56 Pijp
    57 Kogel
    58 Kootholte en vetlok
    59 Kroonrand
    60 Hoef

    09-03-2006 om 18:07 geschreven door Miezemuis  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (40 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paarden
    • Het paard

    Het paar, is een zoogdier, ze zijn ook edeldieren dit wil zeggen dat een  paard: benen, een hoofd  en een hals heeft zoals de mens.
    Paarden worden gebruikt als last/trekdieren, rijdieren( is dus gezelschap)
    en  ze worden gebruikt om vlees te maken.

    • Het paard in de geschiedenis:

     Het paard zou voor het eerst 70 miljoen jaar geleden geleefd hebben, dit is vroeger dan de mens. Het paard was vroeger ongeveer 30cm groot . Je denkt misschien dat dat veel te klein is voor een paard. Maar wetenschappers hebben onderzoek gedaan en dit dier behoort inderdaad tot de paardenfamilie dit dier noemt het Dageraad paardje(30 cm), daarna kwam het Paard van het midden waar het Weide paard uit voort kwam na dit paardje kwam de Eerste zoon van de wind en toen was het aan het paard.

    Waarom is het paard dan zo veranderd?

    Wel het paard moest wel veranderen omdat er steeds minder eten was, en er lagen vijanden op de loer. Het paard moest dus sneller worden. Ook werd het paard groter.

    Nu ontstonden er ook verschillende soorten paarden, een paar voorbeelden zijn: de Tinker, de Fjord, de Haflinger, de Pinto, de Fries en het Belgisch trekpaard. ( Dit zij er 6 van de meer dan 180)

    • Kuddes

     Hier zit  meestal 1 hengst ( mannelijk paard), meerdere merries (vrouwelijke paarden) en meerdere veulens ('baby'-paardjes) in. Maar het paard werd een dier dat bij de mens hoort.
    Echt wilde paarden zijn er bijna niet meer
    Het zijn echt kuddedieren in z'on kudde is de hengs meestal de baas. 
    Veel kuddedieren eten planten, vaak gras, daarvoor zwerven ze rond.
    Paarden zijn heel oplettend want er dreigt altijd gevaar in de wildernis.
    Hiervoor moeten ze goed kunnnen ruiken, horen en zien en dat kunnen ze dus ook. 

    • Paardrijden

    Paarden zijn kostbare dieren om te houden en je moet veel tijd hebben om ze te verzorgen.
    Dit houd in dat je minstens een wei voor in de zomer hebt eneen goede grote stal. Je moet bij die stal minsten 1 keer per dag de behoeften opruimen en minsent 1 à2 keer per week de stal goed uitmesten reken maa dat jij voor de stal uitmesten een uurtje rijden en andere verzorging (poetsen,eten geven, drinkbak uitkuisen en veel meer) minstens 3 uurs bezig bent per dag. Maar dan dat uurtje paardrijden veruit het plezantste, je heb verschillende stijlen om paard te rijden zoals : Engels paardrijden( komt het meest voor) en westernrijden. Je kan ook wedstrijden doen maar dit kan je kiezen je kan gaan springen of  dressuurrijden maar er zijn nog andere dingen die je kan doen zoals: ENDURANCE : dit houdt in dat je met je paard buiten hele lange tochten maakt (40 tot 160 km lang) en dat tegen de tijd om de uithouding en snelheid van het  paard te testen;
    EVENTING  :dit is een veelzijdig samengestelde wedstrijd, eigenlijk een 'paardentriathlon bestaande uit: dressuur, cross, country en een springproef,( Dit is één van de 3 hippische diciplines van de olimpische spelen);
    MENNEN : dit is de oudste competieve hippische sport, dit is een dicipline zonder ruiters maar met menners die op een rijtuig zitten welke getrokken word door 1 paard, en paar paarden of een team van 4 paarden. De wedstrijd bestaat uit 3 delen dressuur, marathon en kegelrijden, de eindklasseren wordt bepaald door het aantal strafpunten over de gehele wedstrijd;
    REINING : is een pure en tevens spectaculaire dressuurproef die door opgelegde figuren gereden worden (patterne) . Ieder pattern omvat een opéénvolging van grote cirkels(uitgestrekte galop) en kleine cirkel ( verzamelde galop), galopwissels, rolbacks (180° wending over de hakken), spins (pirrouettes van 360) op de achterhand en sliding stops (glijdend stoppen). De gehele proef wordt in galop afgelegd en het paard wordt beoordeeld volgens de precisie, de controle en de kalmte waarmee het de verschillende manoeuvres mee uitvoert. Na het in aanmerking nemen van alle fouten, hierin bepaald tegen de uitvoering van een pattern en  de algemene prestatie van het paard , moeten er punten gegeven worden voor de zachtheid, de fitnesse, de houding, de snelheid en het gezag waarmee de verschillende manoeuvres uitgevoerd worden, bij  gecontroleerde snelheid, wat de moeilijkheidsgraad verhoogt en het spannender en aangenamer maakt voor het publiek;
    VOLTIGE : voltige is een compititieve discipline. Hierbij worden er gymnastische en artistieke oefeningen uitgevoerdt op een paard dat (meestal) galopeert aan een longe, die gym omvat oefeningen zoals salto, handstand, dragen of optillen van een andere voltigeur, knielen of rechtstaan op  het paard. Deze sport kan je invidueel (solo), als  paar (duo) of als team doen.;
    HORSEBALL :  Dit is een gemengde sport geïnspireerd door basketbal( handigheid ensnelheid van balbeweging), rugby (hartstocht en passenspel) en voltige(evenwicht en lenigheid). De wedstrijd duurt 20 minuten: 2 periodes van 10 minuten met een rust van 4 minuten. De ploeg bestaat uit 6 paarden en 6 spelers ( 4 op het veld,2 naast) , de bal heeft 6 leren riemen die het oprapen, zonder een voet op de groend te zetten en het afrukken uit de handen van de tegenstander toelaat. Een scheidsrechter op het veld (te paard) en de scheidsrechter op een stoel zijn met elkaar verbonden door een radio;
     POLO : deze sport word beoefend op het paard en met een balletje en een polostok ( lijkt op een golf stok). Hier heb ik niet veel meer over in beschikking misschien komt er nog wel wat bij over deze bekende 'prinsen' sport.

    • Pony

    Een pony is kleiner dan een paard. Hoe komt dit? Wel vroeger woonden de pony´s buiten en moesten ze zelf op zoek gaan naar eten. Je moest dus wel klein zijn om overal  makkelijk te raken: zoals bijvoorbeeld op rotsen, ... Later is de mens de pony gaan voederen en gebruikte ze de pony´s om te rijden. Men had dan ook liever de grotere pony´s. Zo is de mens grotere pony´s gaan fokken die men paarden noemt. Alle pony´s die 160cm of groter zijn, noemt men paarden. Om het verschil te weten worden ze dus gemeten dit wordt gedaan doormiddel van de schoft  hier gaat de hals van het paard over in de rug ( als de schouder bij ons dus ).  Een paard meten begint dus weten waar  de schoft te weten liggen, als je dan gaat meten noemen ze dat de schofthoogte meten.

    • Het Belgisch trekpaard:

    Mensen zochten naar een dier dat zeer sterk was om op het veld te werken, ...

    Aan de rand van de toendra leefde een paard met enorme kaken en tanden. Ze konden ook uit voedsel zoveel mogelijk energie halen om heel hard te kunnen werken. Uit deze paarden is het trekpaard ontstaan.

    Bij ons konden ze zo´n paard wel gebruiken en ze konden het ook voeden.

    Uiteindelijk werd er een echt Belgisch trekpaard gefokt.

    warmbloed

     

     

    koudbloed
      • Warm- en koudbloeden
    • Koudbloeden zijn eigenlijk de werkpaarden. Zij zijn heel rustige paarden. Zij zien er ook groter en zwaarder uit. Bijvoorbeeld: het Brabants trekpaard.

      Warmbloeden zien er fijner uit en zijn minder zwaar. Zij zijn veel sneller dan de koudbloeden.

    Het veulen

    Een veulen zit 11 maanden in de buik van zijn moeder.
    Er wordt één veulen per keer geboren.
    Het veulen drinkt een jaar lang melk bij de merrie.
    Het paard eet gras, maar ook wortels, appels en hooi.
    Het rolt zich graag in het gras om zijn vacht proper te maken.
    Maar je kan zijn vacht ook borstelen of kammen.
    Met de lange haren van zijn manen en zijn staart verjaagt het paard de insecten.
    Door zijn stevige schouders en rug kan het bereden worden.

      

     
    • samenvatting het  gezin 'paard' love horses !!!!!!!!!!!!!!!!!!

    Moeder paard noemt men een merrie.

    Vader paard noemt men een hengst.

    Het jong noemt men een veulen.

    • Hoe een paard benaderen?

    Een paard nooit benaderen langs achter zonder te waarschuwen met de stem.
    Bij benaderen blijven toespreken en zachtjes op de hals kloppen.
    Nooit bruuske bewegingen maken.
    Paarden worden langs de linkerzijde geleid, opgetoomd, gezadeld en bestegen

     

    • .

      • verklarende woordenlijst

      BENEN: de ledematen van het paard. Men gebruikt nooit het woord "poten"!
      BRIESEN: de adem tussen de lippen door uitblazen.
      FOKMERRIE: de merrie (vrouwtje) die voor fokkerij zorgt.
      OP HOL SLAAN: de ruiter heeft geen controle meer over het paard.
      SOKJE: onderaan het been.
      MANEN: lange haren in de nek.
      BLES: een witte vlek op de kop.

    09-03-2006 om 00:00 geschreven door Miezemuis  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (17 Stemmen)
    08-03-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen. Het begin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Heej,
    Eindelijk een eigen blog met links enzo,
    momenteel staat er bijna nog niks op maar dat zal gou veranderen he.
    Ik zal mij ook een beetje voorstellen: Ik ben een leuk, hulpvaardig maar wel verlegen dierenvriendje. Ik ben een meisje van  11 jaar en woon natuurlijk in belgië. Ik ga wel niet veel zeggen voor mensen die slechtere bedoelingen hebben oke. je mag me aanspreken als Miezemuis dit is een bijnaam van mij .
    Een beetje info:
    Hier komt veel info over mijn lievelings dieren op te staan, die dieren zijn: honden, paarden, dolfijnen en ik bewonder de hamerhaai( raar maar waar).
    Er komen ook spreekbeurten over deze onderwerpen op normaal dat ga ik nog zien.
    bij de links komen verschillende sites die ik goed vind. Ik zocht eigenlijk altijd een site waar je juiste en leuke info op kon vinden, nu ga ik die zelf proberen te maken dus ik hoop dat dat lukt.
    Ik kan er ook leuke prenten en  foto's op zetten dat zal ik nog wel zien he.

    Ik hoop dat ik jullie kan tevreden stellen, ik zal allesinds toch mijn best doen he.

    vele groeten

    08-03-2006 om 18:54 geschreven door Miezemuis  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (15 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/miezemuisjes

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    08-03-2006 om 18:27 geschreven door  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)
    27-09-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.hallo
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt.  Het is gewoon zoals je het zélf wenst.  Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed.  Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.

    Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat.  Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard. 

    27-09-2005 om 16:32 geschreven door Miezemuis  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (7 Stemmen)


    Foto

    Welkom op mijn blog. Veel plezier
    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Laatste commentaren
  • galgo (Ron)
        op spreekbeurt : De Galgo
  • legkippen en vleeskippen (julie)
        op spreekbeurt dierenmishandeling
  • hallo (stef)
        op spreekbeurt dierenmishandeling
  • Blog als favoriet !

    Mijn favorieten
  • Bloggen.be
  • greyhound
  • podenco
  • greyhounds

  • Laatste commentaren
  • galgo (Ron)
        op spreekbeurt : De Galgo
  • legkippen en vleeskippen (julie)
        op spreekbeurt dierenmishandeling
  • hallo (stef)
        op spreekbeurt dierenmishandeling
  • Archief per week
  • 03/04-09/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 06/03-12/03 2006
  • 26/09-02/10 2005


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs