In een gedicht dat het leven van de halfbroers moet typeren schrijft Houllebecq:
We zullen weinig hebben liefgehad
In onze tijd van stoffelijk lijden
Misschien dat de zon, de wind en de vorst, de regen op ons gaf Ons van ons leed zullen bevrijden''
Michel Houllebecq, een romanticus die vooral voordelen zien in het menselijk klonen. Het is met zijn amorele beschrijving van seks, religie en het menselijk tekort dat Michel Houllebecq uitgegroeid is tot de meest controversiële auteur in Europa.
Het begon met zijn roman Elementaire Deeltjes (1998) dat Michel Houllebecq zijn naam maakte als een inktzwarte chroniqueur van de moderne mensheid. Een schrijver dat niemand ontziet, zijn amorele benaderingen van seks, religie en menselijke verhoudingen maakte van hem de meest gelezen en de meest verafschuwde hedendaagse Franse auteur.
Michel Houllebecq uit een zeer scherpe en pessimistische kritiek op de verworvenheden van de laatste dertig jaar in onze samenleving. Hij verwacht ook een uiteindelijke ontbinding van de westerse cultuur. Houllebecq heeft veel stof doen opwaaien met zijn beschouwingen, die naast dat ze uiterst boeiend en treffend zijn, bij tijd en wijle ook behoorlijk kunnen irriteren. Het heeft vooral te maken met de wijze waarop Houllebecq allerlei filosofische en wetenschappelijke weetjes tussen zijn verhaal plaatst. Met een houding van ''Zo is het en niet anders'', gaat hij soms erg ver met zijn beschouwingen.
Daarnaast blijft Houllebecq als een criticus hangen. Er is geen moment van doorbraak. Er is geen oplossing voor het morele verval van de westerse cultuur. Houllebecq beschrijft de leegte en de ellende, maar net als bij de hoofdpersoon Michel zijn bij hem ook christelijke categorieen van genade en verlossing, van waardigheid en hoop afwezig. Wat dat betreft heeft de katholieke kerk zich goed opgesteld. In het boek ELEMENTAIRE DEELTJES wordt ons een wereld geïllustreerd van een mens zonder God. Van een wereld waarin de mens er ellendig aan toe is.
Houllebecq's cynische kritiek over de westerse samenleving
Houllebecq's kritiek in zijn boek op de westerse samenleving heeft een scherpe cynische toon
Het begon in de jaren zestig met de sexuele revolutie, maar tijdens de jaren van zijn jeugd in de jaren zeventig, besefte Bruno (zijn broer) dat deze een ommekeer in de geschiedenis hebben teweeggebracht. Houllebecq schrijft :
'' In dezelfde jaren dat hij toegang tot het leven probeerde te krijgen, had iets onheilspellends de westerse samenleving in zijn greep gekregen. In die zomer van 1976 was al duidelijk dat het allemaal slecht zou aflopen. Het lichamelijke geweld, de meest volmaakte uiting van de individuatie, stond in het Westen op het punt zijn herintrede te doen in het kielzog van de begeerte'' (blz 165)
Michel Houllebecq is geboren op 26 februari 1958 in La Réunion. Zijn vader, gids in de Alpen, en zijn moeder, verpleegster, interesseren zich amper van hun zoon. Toen hij 6 jaar oud was werd hij naar zijn grootmoeder gestuurd, die hem verder opvoedde.
In 1978 stierf zijn grootmoeder in Parijs, de stad waarin zij samen heel snel zijn verhuisd.
Zijn litteraire carrière begon toen hij 20 jaar was, leeftijd waar hij verschillende poëtische artiesten leert kennen. In het begin van zijn carrière hield hij zich vooral bezig met poëzie en maakte gedichten voor La Nouvelle Revue de Paris.
Zijn eerste boek was Le Sens Du Combat, die in 1996 werd gepubliceerd en de prijs van de Flore (Parijs) won.
Elementaire Deeltjes werd vertaald in 1999 door Martin de Haan. Dat boek was Houllebecqs tweede roman en werd vervolgens in 25 talen vertaald. Houllebecqs wereld is kan men in enkele woorden samenvatten; Rhum-Ginger, Sigaretten, Monoprix, Jimi Hendrix, Franz Schubert en Brian Wilson.