Inhoud blog
  • ouderwetse patatteklak
  • coming soon : metje flora , lost archives
  • wafels uit de heeeel oude tijd
  • een heuhlijke gebeurtenis, wafels en 3M
  • goed begonnen, is half gewonnen
    Zoeken in blog

    METJE FLORA IN DE KEUKEN
    antiek aan het fornuis
    een blog met onwaarschijnlijk veel boter, eieren, suiker, vlees, smout en zout... kortom, van voor de doktoors cholesterol uitgevonden hadden..
    20-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.goed begonnen, is half gewonnen

    Bon

    nu je hier toch aangeland bent ,  even voorstellen

    Ik ben metje Flora en vertel je gedurende een paar maand hoe het hier in de keuken staat, en stond....

    waarom een paar maand ? iedere blog moet volgers hebben en als we , laat ons zeggen tegen 1 mei, geen 5000 volgers hebben die regelmatig komen kijken, dan stoppen we er mee...

    zowaar ik Flora heet... 

    goeie ideeën kun je me altijd mailen, naar metjeflorakookt@outlook.be

    Veel zal dus ook van jullie goesting , energie en creativiteit afhangen. Nog meer natuurlijk van mijn goesting, energie en creativiteit... Dit laatste valt de laatste tijd niet zo mee, gezien mijn gezegende leeftijd...

    Ik zal proberen een beetje van mijn beste keuken naar voor te schuiven zoals die overgeleverd is door mij zelf, mijn kinderen, kleinkinderen, achterkleinkinderen, enzovoort, enzoverder...

    en nu ook dus, dank zij de wonderen der modernen techniek, het internet...

    Gezien dien zelfden gezegenden leeftijd zal het jullie natuurlijk niet verwonderen dat mijn voorkeur uitgaat naar eieren, goeie boter, smout en zout.. en natuurlijk een schelle van de zeuge...

    laat ons zeggen : t was van lek min liptje...

    dat op de momenten dat het goed ging... tijdens de 2 oorlogen was het natuurlijk veel minder en dikwijls patatten met nunnesause...

    naargelang ik tijd heb zal ik de keuken ook een beetje doorspekken met historische gebeurtenissen... als er iets te doen was was ik er graag bij en al moest ik dagen met de  velo ergens naartoe rijden, als er volk bij mekaar liep, dan was ik er ook.

    metje


    20-01-2015 om 00:00 geschreven door metjeflora


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.een heuhlijke gebeurtenis, wafels en 3M

    k gaan al maar direct beginnen met een recept van wafels... en k zal subiet vertellen waarom da'k daar eerst aan denk....

    maar eerst de wafels dus...

    zoals iedereen weet,  is 't in de genen van onze familie een sterk aangeboren drang  om de kinderen allemaal met de elfde letter van het alfabet te laten beginnen, namelijk de M. 

    Zo had je Michel, Marcel, Ming, Maurice, Monique en Margueritte... bekend zijn nu nog Miel, Merel en Madelief...

    Maar tussen de 2 wereldoorlogen was er tussen  Ieper en Nieuwkerke,  tussen Godewaersvelde en Mesen geen pronter vrouwvolk te vinden dan de bekendste 3 Ms die de West-Vlaamse bergen ooit voort gebracht hebben.... Maria, Martha en Madeleine...    

    Zoals t mannevolk toen dierf te zeggen, alle drie goe voorzien van poten en oren en een daarvan, Maria, werd zelfs tot in Oost-Vlaanderen bekend om haar wafels. Hier volgt het recept

    Gewone wafels "Tante Maria" (tot voor 1980 heette iedereen boven de 18 jaar "tante")  

    voor 50 stuks

    250 gr boter (of margarine maar het MOET dan SOLO zijn)

    snuifje zout

    1 liter lauw water

    1/2 liter melk

    1 lepel olie (geen olijfolie want die moest nog uitgevonden worden)

    2 of 3 pakjes vanillesuiker

    4 eieren (van grote kippen)

    1 kilo bloem

    50 gr gist

    2 volle lepels kristalsuiker


    alles in een emmer, mixen met de staafmixer zonder komplimenten, laten rijzen tot de emmer bijna overloopt, bakken, opeten...

    Bijrecept voor wafels :

    1 pakje echte boter

    eenzelfde gewicht aan bruine suiker

    alles goed mengen tot een homogene pasta

    gebruiksaanwijzing : ieder gaatje van de wafels er vol mee toe smeren , opeten


    en nu waarom ik aan wafels dacht... er bestaat geen heuglijker moment om wafels te eten dan een geboorte...

    de tranen schieten mij nog altijd in de ogen als ik denk aan het doopfeest  van de 7e zoon van onze Maurice.

    Koning Boudewijn en Koningin Fabiola zijn toen speciaal van hun buitenverblijf in Middelkerke aan de Zee  naar de doopkapel van het moederhuis in Poperinge gekomen om de doop bij te wonen.

    En de doopmis die speciaal werd opgedragen door Kardinaal Suenens en Pater André Vanboezinge die  helemaal met zijn moto vanuit Scheut in Congo gekomen was... da was toch zo schoon...



    20-01-2015 om 00:00 geschreven door metjeflora


    21-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.wafels uit de heeeel oude tijd

    Voilakes sè

    Ik ben nog maar net begonnen met de blog van Metjeflorakookt of er viel vandaag al een gele briefkaart in de bus door de facteur gebracht...

    en dat nog wel van mijn lieve achterachterachterachterachterachterkleinkind Daphnyyyke, de fiere mama van Milse en Memke (tja, t blijft in de familie zitten).

    Ik heb geprobeerd de gele briefkaart te scanneren en dan in de blog te peesten maar dat lukt niet zo goed...

    k zal hier dus maar overtikken wat mijn liefste keppe geschreven heeft... hier volgt het dan...

    Liefste Metje,

    Ik neem de pen ter hand en ik schrijf je hier terwijl ik op een bankje zit met zicht op de Goldrush van BellewaerdePretpark.

    Het is om u eerst en vooral te melden dat ge niet zo duidelijk zijt in uw recept van wafels van Tante Maria. Het is geen lepel olie, maar een soeplepel olie. Dat om te vermijden dat de mensen die op tinternet uw recept lezen zouden twijfelen tussen een koffielepel olie en een soeplepel olie.

    Verder, Metje, met alle respect, vind ik dat ge er u nogal gemakkelijk vanaf maakt met die staafmixer...

    Als ge uw wafels echt volgens de  knepen van de stiel wilt maken moet ge eerst uw boter in  het warm water laten smelten - daarna het geel van je eieren erin klutsen - dan de vanillesuiker erbij mengen en dan melk, de olie, de  kristalsuiker en zout

    alles dooreen mengen. Al roerend je bloem erin mengen tot je geen klonters meer hebt . Het deeg moet dan  lopend zijn .

    en dan moet je je eiwit (tot schuim geklopt) erin mengen.

    Heeelemaal op het laatst gist in klein beetje lauw water smelten en mengen.

    En dan pas kunt ge het laten opkomen en verbakken.

    Probeer het maar een keer zo Metje, ge zult wel zien dat het vele lekkerder is.

    Verder gaat hier alles goed, ook met ons nieuwe stove, de keuns,  en de schapen die volgende week gaan lammeren.

    K zal nu maar stoppen want mijn gele briefkaart is bijna vol

    jun keppe

    Daphnyyy

    Awel, ik moet zeggen, ik was tot tranen geroerd toen da'k de gele briefkaart las...

    Dat was woord voor woord het recept van ons moeder zaliger die alles met de hand deed... Eigenlijk heb ik dat met de staafmixer zelf aan t origineel recept veranderd... Maar ge moet mij verstaan, Metje Flora probeert met haar tijd mee te gaan en toen de staafmixers uitkwamen heb ik er me ook een aangeschaft, en een eletriek wafelijzer, een wasvat en een drogerke, een elektrische koffiemolen, een elektrische bibberon, een elektrisch deken en nog veel meer, maar dat zou ons te ver leiden....

    Ik kan alleen maar zeggen : waar en waarachtig , probeer het ook eens met de hand en zonder mixer en ik kan je garanderen dat de wafels zullen smaken zoals in de tijd van de moeder van Metje Flora ...

    metje


    21-01-2015 om 00:00 geschreven door metjeflora


    22-01-2015
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.coming soon : metje flora , lost archives

    metje flora : haar wilde jaren


    ik weet dat iedereen op een verslag van Metje Floras wilde jaren zit te wachten, maar , zoals den engelsman zei in Normandië : first things first : patatteklak...

    22-01-2015 om 00:00 geschreven door metjeflora


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ouderwetse patatteklak

    Voilakes sè,

    k was nog aan 't ander aan het schrijven en mijn fax begon al te ratelen en daar komt al het volgende recept binnengevlogen.... De keukentafel begint hier op de redactie van Le Monde te lijken.

    Maar eerst en vooral toch een grappig maar toch ook wel beetje triestig familieweetje. Michelleke, de 7e zoon van ons Maurice, ge weet wel die waarvan Koning Boudewijn de peter was, die had een beetje een spraakgebrek. En ieder keer dat ik patatten begon te schellen zei hij : "Metje, gaat ge ne keer plattekak maken?"  We moesten natuurlijk allemaal lachen dan... Eigenlijk hadden we er niet mogen mee lachen, want op den duur was hij zo beschaamd dat hij nog begon te doddelen ook... Hij zei dan eigenlijk ppplalalattetekakakak. En dat hij dan nog ging leren parachutespringen, dat was helemaal niet goed... Zijn eerste sprong al... hij moest tellen tot tien, en hij is waarschijnlijk aan de vier blijven steken... Op t vliegveld van Drongen staat er nog altijd een kruiske waar hij geland is... 'T was echt wel een triestige dag voor de familie dus. En zeker voor Imeldake , de Filippijnse vrouw waarmee Michelleke het jaar ervoor getrouwd was, en Mizzin, zijn dochterke.  Het heeft ons wel veel deugd gedaan dat zijn peter, Koning Boudewijn, toen naar de begraving gekomen is. We hebben nog altijd op 't schouw een foto staan waarop Koning Boudewijn aan Imeldake zijn innige deelneming aanbiedt.


    bon, mô nu , patatteklak dus...  liefderijk terugbezorgd door mijn achterachterachterachterachterkleinkind Ingridje G

    ge hebt nodig

     aardappelen

     boter (melkerijboter of boereboter )
     zout
     1ei

    hoe ga je te werk :

    Kook de aardappelen en giet ze af.
    Vul je bord vol gekookte aardappelen, neem met je vork een goeie schep boter en doe dit op je aardappelen.
    Strooi zout over het geheel (hoeveelheid volgens smaak, maar er mag nogal veel op)
    Breek een rauw ei op de rand van je bord, en giet dit over de aardappelen.
    Meng alles .
    en opeten...
    gemakkelijk, heel lekker en rap gereed, zeker als je voorgekookte aardappelen gebruikt...
    zoals je ook ziet , het is een heel vegetarisch recept dat in de tijd van Metje Flora haar moeder al zijn tijd ver vooruit was.
    je eet enkel dit, dus geen vlees of groenten erbij. Het is dus zelfs een vegetarisch recept voor vegetariërs die geen groenten lusten...

    En het kan nog straffer : je kunt er ook een veganistisch recept van maken door het ei weg te laten en de echte boter door becel te vervangen.

    en als een laatste variant, je kunt er ook een goeie scheut azijn bij doen....

    Voilàkes sé, dit was Metje Flora op de veggy-toer
    groetjes
    Metje



    22-01-2015 om 00:00 geschreven door metjeflora




    Archief per week
  • 19/01-25/01 2015

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs