Ik ben katrijn
Ik ben een vrouw en woon in Merkem (België) en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 12/04/1992 en ben nu dus 33 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Muziek .. pc .. weggaan me vriendn .. ,...
Zoeken in blog
E-mail ons
Druk oponderstaande knop om ons te mailen.
elise & katrijn
merkem
01-05-1966
Hey
Welkom
welkom op onze blog over (bijna) alles
wat te maken heeft met Merkem , onze woonplaats.
zet gerust een bericht in ons gastenboek of reageer op onze berichten
tips of opmerkingen zijn altijd welkom , meldt ons dit op het gastenboek
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.
Natuurlijk is er in elk dorp wel een café te vinden , merkem heeft er enkele ..
-café des sports ( is het lokaal van de wielertoeristen van Merkem)
-'t pavilioen
-t'hoekje (is een café, striptease -bar)
-de kippe(café,restaurant,tea-room)
-in den vos
-het sidronius ( was een café maar is verkocht voor gewoon huis)
-torenhof
ksa
KSA
Merkem heeft onder andere een super-de-luxe jeugdbeweging , de ksa dus. Er is normaal gezien 'activiteit' om de twee weken en in de vakanties twee-daagse(activiteiten) of drie-daagse(kamp). In de zomervakantie zijn er dan geen activeiten maar is er wel het tiendaagse kamp. (of ev. 4 daags kamp voor de kabouters). De ksa is opgedeeld in 4 bannen naargelang je leeftijd. ;
°de kabouters 1ste en 2de leerjaar °de pagadders 3de en 4de leerjaar °de jongknapen 5de en 6de leerjaar °de knapen 1ste 2de en 3de middelbaar (<= onze ban)
ook wordt er om de zoveel tijd een fuif georganiseerd door de ksa o.a. De jaarlijke "metje Marta-fuif". De ksa heeft natuurlijk ook een site : < www.ksamerkem.tk >
zo dat was alvast een stukje over de ksa.
x
de molen
De Molen
Naam
Beukelaremolen
Adres
Rodesteenstraat
Eigenaar
Gemeente Houthulst
Bouwjaar
1777 / 1923
Type
Staakmolen met open voet
Functie
Korenmolen
Kenmerken
Voorwiel op de bovenas nog uitgevoerd als armwiel
Gevlucht/Rad
Gelaste roeden, vlucht ca. 24 meter
Inrichting
Twee steenkoppels
Toestand
Maalvaardig
Bescherming
M: monument, 23.04.1974
Molenaar
Bart Castelein en leden van vzw De Boot, Jos Hooghe
Openingstijden
Occasioneel en na afspraak, tel. 0475.21.43.20 (vzw De Boot)
Beschrijving / geschiedenis
Aan de overkant van de weg werd al voor 1460 een staakmolen opgericht. In dat jaar was de molen zelf echter al verdwenen en bestond nog enkel de molenwal: "In de prochie van merchem noordoost van Ludeghem muelenwalle" (De Flou, XI, kol. 1001). Deze molen werd voor 1700 heropgericht (Luigem- of Noordeindemolen). Onder de benaming Noordeindemolen belanden we in het jaar 1735: "In Merchem... over de straete vande drije gragten naar den noorthende meulen" (De Flou, XI). Een soortgelijke vermelding dateert van 1774 (idem). De alombekende Kabinetskaart van de Oostenrijkse Nederlanden, kortweg de Ferrariskaart, opgemaakt van 1771 tot 1778, vermeldt de Noordeindemolen, gelegen in de huidige wijk Luigem. Dit is ook het geval voor de Carte Maillart van 1800.
De Beukelaeremolen ontleent zijn naam aan de beukendreef die voor de eerste wereldoorlog naar de molen leidde. De molen was generaties lang bemalen door de familie De Busschere. Dreven achtereenvolgens de molen van vader op zoon: Karel De Busschere, Amandus De Busschere, Modest De Busschere en laatst Hector De Busschere, overleden op 22 januari 1983. Hij woonde samen met zijn zuster Blanche in het klein molenhuisje tegenover de molen. (Dat huisje is nu vervangen door een grotere woning).
De molen werd tijdens de Eerste Wereldoorlog, zoals het gehele dorp Merkem, compleet vernield.
In 1923 kocht Modest De Busschere uit Merkem de Steentjesmolen aan de Elverdingsesteenweg te Poperinge voor 15.000 frank. Deze staakmolen dateerde van 1777. Hoewel de naam iets anders laat vermoeden, was de Steentjemolen wel degelijk een houten standaardmolen. Zijn eigenaardige naam was allicht te wijten aan het feit dat de molen langs de oude Romeinse weg lag van Cassel over Steenvoorde, Poperinge, Merkem, Klerken, Werken, Aartrijke en Brugge. De nieuwe molen werd opgericht aan de Rodesteenstraat, tegenover de plaats waar zijn voorganger had gestaan. Molenaar Hector Debusschere (+1983) hield de windreus tot in 1958 in werking. Daarna trad het verval in.
De gemeente Merkem kocht de molen aan in 1975. De molenbouwers Peel uit Gistel voerden in 1983-1984 een maalvaardige restauratie uit. De gehele, maalvaardige restauratie kostte 8.767.697 frank, de tussenkomst van de staat bedroeg 3.773.177 frank; deze van de provincie 1.294.461 frank. De nieuwe steenbalk en de brasem zijn iets dikker teneinde de standaard, waarvan het slechte bovengedeelte diende verwijderd te worden, te kunnen bewaren. Sinds 1985 wordt de molen in werking gebracht door vrijwillig molenaar Jos Hooghe uit Melden (Oudenaarde) en thans ook door leden van de vzw De Boot.
hier heb je nog enkele foto's Foto : Donald Vandenbulcke, Staden
Foto: Donald Vandenbulcke, Staden
Foto: Christiaan Debusschere, Kortemark
De molen in 1975 (Foto: M.F. Boogert)
Overgenomen uit www.molenechos.org
30-04-2006
vrije basisschool Merkem
vrije basisschool merkem
je kan van het "peutertje" tot het 6de leerjaar hier naar school gaan,de kleuterafdeling en het lager is dan wel apart, met alle twee eveneens een speelplaats.Vroeger was de school en soort klooster, aan de overkant van de school heb je nog altijd zusters in het rusthuis. Marina Sweertvaegher is de directrice van deze school, de vorige directeur was mr. De Poorter. adres:Kouterstraat 28 b 8650 Merkem
er is veel te doen op deze school zoals:- het project " kunst op school" - netbaltornooi - korfbalinstuif - Guatemala (globo) - ...
hun doelstelling is:de amateurischtische muziekbeoefening te bevorderen. de creatieve vermogens en artistieke vermogens te ontplooien. het vernieuwende karakter levendig houden van de muziekmaatschappij. de muziekale vorming en beleving aanmoedigen bij jongeren en de muziekkunst populariseren.Onderlinge vriendschap,vertrouwen en samenwerking ontwikkelen.
Negentig jaar geleden was Merkem een schilderachtig dorp. Zeven molens maalden het graan voor het dagdagelijks brood. Jongemannen konden zich met een laag nummer voor twee jaar het leger inloten. De bierkarren van de plaatselijke brouwerijen dokkerden over de kasseistraten en bevoorraadden de talrijke café's. Zelfs het gemeentehuis was in een estaminet ondergebracht. De baron was burgemeester, volksvertegenwoordiger en weldoener van het brandweerkorps en de toneelgilde.
Tachtig jaar geleden sloopte het oorlogsgeweld te Merkem alle huizen. Aanvankelijk had men her en der in het dorp vluchtelingen geherbergd. Maar tenslotte, in alle ontreddering, moest iedereen op de vlucht. Weg van de oorlogsfurie. Merkem werd een spookdorp, en in 1917 werd het platgebombardeerd.
Zeventig jaar geleden was Merkem zo goed als herboren. Een prachtig voorbeeld van durf en ondernemingsgeest, zoals in die jaren in de Westhoek heerste. De barakken, die jaren als noodwoningen gediend hadden, verdwenen. Het dorp kreeg z'n marktplein en een heus gemeentehuis. Het dorp herrees.
korte geschiedenis van Merkem :
Merkem ligt op 8 kilometer van Klerken en op 10 kilometer van Diksmuide.
Het dorp vormt de zuidergrens van Veurne Ambacht. De grensstructuur is duidelijk te zien bij het bestuderen van de samenstelling van de grond. In het noorden hebben we poldergrond en in het zuiden treffen we er zandgrond aan. De naam van dit dorp verwijst eveneens naar zijn functie van grensgebied. "Merk" of "Mark" betekent grens en "hem" betekent nederzetting. Al in de Romeinse tijd was er een nederzetting. In 1783werden een aantal medailles uit de tijd van Alexander Severus en een gouden munt van Lucius Verus gevonden.
In de Middeleeuwen, in 869, viel de naam Merkem (Marckheim) voor het eerst. Het grondgebied was één van de heerlijkheden van het Brugse Vrije. Tal van ridders hadden deze heerlijkheid in hun bezit.
Merkem was een bloeiende landbouwgemeenschap. De boeren pachtten aan de heren van Merkem. Er waren ook schaapherders en "kortweuners", die in dienst van de boeren of van het kasteel werkten. Volgens de overlevering zou de bekende dichter Sidronius Hosschius afstammen uit één van die herdersfamilies.
In de 17de eeuw werd Jean-Jacques van Outryve eigenaar van het kasteel. Zijn dochter huwde met een de Coninck. Sindsdien had de familie de Coninck het beleid van de gemeente in handen.
Net zoals in Klerken had Merkem ook een tramlinie. Vanaf 1904 stoomden de trams op de lijn Diksmuide, Merkem, Noordschote, Reninge, Vleteren, Poperinge en op de lijn Diksmuide, Merkem, Boezinge, Elverdinge, Ieper.
Korte uitleg : De Isera is een boot waar je kunt overnachten , in de zomer iets gaan drinken, in hun museum vanalles over de westhoek kunt te weten komen (het vroegere ruim van het schip dus), je kunt er ook zonnefietsen huren, of eennamiddagje varen met fluisterboten , en nog zoveel meer .. de Isera is een onderneming van 'vzw De Boot'
Waar spelen de activiteiten zich af?
Eigenlijk bepaalt u dat grotendeels zelf. Uiteraard doen wij diverse suggesties en meestal vertrekken we aan onze moederbasis, maar ook hier is flexibiliteit de regel . Je wordt geleid langs de mooiste hoekjes van de IJzerstreek: de natuurreservaten de Blankaart, de Kleiputten van Stuivekenskerke, de komgronden van IJzermonding, het strand en de duinen van de Westkust, het Hoppe- en Heuvelland en het naburige Frans-Vlaanderen. Een boerderij of een molen, een kunstcafé of een gezellige herberg vormen sfeervolle rustpunten. De Boot staat open voor jong en oud en steunt lokale projecten omtrent cultureel erfgoed, landschaps- en natuurbehoud, duurzame landbouw en ontwikkeling Of we organiseren op locatie, of je vertrekt op punt A en eindigt op punt B.
Waar vindt u de BOOT?
In Merkem-Houthulst in de Westhoek, zowat halverwege de bron en de monding van de IJzer. Zowat halverwege de bron en de monding van de IJzer heeft vzw De Boot aan boord van de Isera zijn thuisbasis gevonden. Dit voormalige binnenschip ligt op het Kanaal Ieper-IJzer aan de Driegrachtenbrug te Merkem en wordt geleidelijk aan uitgebouwd als recreatief knooppunt tussen de steden Ieper (14 km) en Diksmuide (10 km), en de gemeenten Houthulst (10 km) en Lo-Reninge (8 km). Het is een idyllische plek op de IJzerbroeken- en de Bakelandtfietsroutes. Met de (zonne)fiets, de fluisterboot of kano, of te voet kan de streek van hieruit worden verkend. De Boot biedt op maat gesneden tochten aan voor scholen, verenigingen, families, bedrijven en andere groepen. Individuen of kleine groepen kunnen zich altijd aansluiten
Hoe boeken? Hoe geraakt u aan een vrijblijvende offerte?
U bereikt ons best per mail info@deboot.be Wat moeten we weten? Ligt de datum vast? Met hoeveel personen komt u? Is het voor een uur, een halve of een hele dag, een weekend of limiteert de activiteit zich eerder door het krappe budget? Wij mailen u een voorstel. Daarna kunt u zelf bijsturen, maken wij weer ons huiswerk en ziet u een verbeterde versie. Zo werken we voort totdat we iets formuleren dat u helemaal ligt. U bereikt ons uiteraard ook via 058 28 70 56 of mobiel 0475 21 43 20.
Ecoboot?
De ecoboot Isera is uitgerust met een bar en met een tentoonstelling waarin het verhaal van de IJzer wordt verteld. U wilt meer weten over zonne-en windenergie, over zonnefietsen en boten, over isolatie, ventilatie, de zonneschoorsteen of tegelkachel, over de Zonneroute-special naar de vzw de Zonne-arc in Proven? Over lage-energiewoningen, over composttoiletten? Fietsers en wandelaars kunnen aan boord hun picknick gebruiken en gedetailleerde wandel- en fietskaarten kopen.
Wanneer?
De Isera kan het hele jaar na afspraak door groepen worden bezocht. Van Pasen tot en met september is de boot iedere zater- en zondag tussen 14u en 17u30 open; in de maanden juli en augustus is de Isera dagelijks tussen 12u30 en 19u open. Het bezoek aan de tentoonstelling kost 1 EUR pp.
Waarom. We doen het uit pure liefde voor de streek.
Deze route loopt eerst naast het kanaal Ieper - IJzer tot de zogenaamde Knokkebrug. Vandaar fiesten we langs de IJzer om via Lo-Reninge de Lovaart te bereiken. In de buurt van knooppunt 44 ( Fortem ) bevindt zich het Mout en Brouwmuseum "De Snoek" . We rijden langs Lampernisse naar Diksmuide waar we zeker en vast een rustpauze moeten inlassen. Daarna gaat het opnieuw langs de IJzer die we verlaten aan de Knokkebrug. We rijden rond het "spaarbekken" Blankaart ( Vlaams Natuurreservaat ) opnieuw richting Merkem.
Met dank aan Michel François
startplaats
Knooppunt 63. Te bereiken via de N369 Ieper-Diksmuide. Volg wegwijzer Merkem 1 km, nadien de bordjes van het fietsnetwerk naar 63.
Net zoals in Klerken had Merkem ook een tramlinie. Vanaf 1904 stoomden de trams op de lijn Diksmuide, Merkem, Noordschote, Reninge, Vleteren, Poperinge en op de lijn Diksmuide, Merkem, Boezinge, Elverdinge, Ieper.
herberg "de kippe"
19-05-2006
de lijnbussen
De lijn-bussen Hoe moet je met de bus in merkem komen?
Met de bussen: 20 Diksmuide-Merkem-Ieper 24 Diksmuide-Vleteren-Poperinge 28 Belbus Houthulst-Langemark- Poelkapelle 30 Diksmuide-Houthulst-Roeselare 58 Ieper-Diksmuide-Moere-Oostende
Ik ben Elise, en gebruik soms ook wel de schuilnaam ernie.
Ik ben een vrouw en woon in Merkem (Belgie) en mijn beroep is naar t'school gaan.
Ik ben geboren op 30/06/1992 en ben nu dus 32 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: me vrienden weggaan, pcen ,...
het is de bedoeling dat je bij het spel hierboven in 20 sec. zoveel mogelijk hokjes kunt aanklikkende tijd start automatisch als je het eerste vakje aanklikt.