Biologische melk
Over biologische melk: weet wat U eet!
"Biologisch" betekend: zo natuurlijk mogenlijk tot stand gekomen, met zo min mogelijk kunstgrepen. Weide gang vanaf de boerderijIn de biologische landbouw worden dieren zo natuurlijk rnogenlijk gehouden en verzorgd. Dat betekend dat -in dit geval- de koiene tenminste 6 maanden per jaar buiten in de wei lopen. En dat er geen kunstmest en chemisch- synthetische bestrijdingsmiddelen (bijvoorbeeld ten behoeve het bestrijden van onkruid) worden gebruikt. Daardoor zijn biologische producten gezonder dan uit de gangbare landbouw.
Biologische melk wordt geproduceerd op een biologisch melkveebedrijf. De melkveebedrijven zijn verplicht een "lastenboek" te volgen bij de productiewijze van hun biologische melk. Uiteraard zijn de gewone als de biologische melkveebedrijven verplicht de veiligheids- en kwaliteitsnormen te hanteren.
Biologisch Evenwicht
Het doel van de biologische landbouw is het in stand houden van het natuurlijk Weidegang naar het weilandevenwicht tussen mens en dier. Het gaat daarbij niet alleen om de landbouw maar ook om onze leefomgeving als geheel. Biologische landbouw resulteerd in een structureel lagere milieubelasting.
Biologische producten zijn herkenbaar aan het EKO-keurnmerk. Biologische producten worden gecontroleerd door Skal, de door de Nederlandse overheid aangewezen controle organisatie. Skal (sinds 1985) is een onafhankelijke, internationaal opererende organisatie en ziet ernauwkeurig op toe dat het gehele productie proces van biologisch geteelde producten op de voorgeschreven, verantwoorde manier verloopt.
Wat is rauwe melk?
Verse, "rauwe"' melk is niet gepasteuriseerd. De Voedsel- en Waren Autoriteit (VWA) raadt aan om de melk voor consumptie altijd te pasteuriseren (dat wil zeggen de melk gedurende een minuut tot tenmisnte 72 graden Celsius te verwarmen). Zwangere vrpouwen, kleine kinderen en oue mensen wordt sterk afgeraden de melk rauw te nuttigen. Of U de melk nu wel of niet pasteuriseerd is aan U; veel mensen vinden de smaak van verse, ongepasteuriseerde melk wel lekkerder.
Niet-gepasteuriseerde melk is niet langer dan drie dagen in de koelkast te bewaren. De verse melk dient voor gebruik even geroerd of geschudt te worden omdat de room uit de melk komt en bovenop komt te liggen.
Overiges bevat de verse melk ca. 4-4,5% vet. Bij een liter volle melk uit de supermarkt is dit 3%.
Biologische melkvee bedrijven
Biologische melkveebedrijven mogen geen scheikundige meststoffen gebruiken bij de voederteelten, mogen geen chemische middelen inzetten bij de onkruidbestrijding.
Ook voor de bescherming van de gewassen tegen ziekten en plagen is een beperkt gamma toegelaten en er mogen op de dieren geen preventief geneesmiddelen gebruikt worden. Ook het aantal aantal koeien per hectare moet beperkt gehouden worden.
Uit cijfers blijkt dat in onze omringende landen dat de markt voor biologische melk verzadigd is. Doordat melk nog steeds populair is bij mensen en dat zij gezond is voor onze benen en botten is de vraag naar melk nog steeds populair. Door de "hype" van wat alles met bio te maken heeft, is de vraag naar bio melk uiteraard ook gestegen. Toch zijn er een aantal verschillen tussen gewone melk en bio melk.
Indien de melkveebedrijven voldoen aan het "lastenboek" dan mogen hun producten een wettelijk erkend label dragen: label nl. het biogarantielabel.
Elk land heeft zijn eigen herkenbaar logo.
In België is er o.a. Blik erkend als certifiëringsorganisme voor het Biogarantielabel. Zij bepalen of een aanvrager in aanmerking komt voor het verkrijgen van het Belgische Biogarantielabel of een label van ander Europees land in wiens opdracht zij labels mogen toekennen en zij voeren ook de jaarlijkse controles uit.
Biologische melk rijker aan goede vetzuren
In Nederland geproduceerde biologische melk is rijker aan belangrijke meervoudig onverzadigde vetzuren dan gangbare melk. Dit blijkt uit een systematische vergelijking van Nederlandse consumptiemelk door het Louis Bolk Instituut en de Animal Science Group van Wageningen UR. Biologische melk bevat 60% meer Omega-3 en 20-72% meer CLA dan gangbare melk. Het onderzoek bevestigt dat een natuurlijkere manier van vee houden zonder kunstgrepen een kwaliteitsproduct oplevert dat past bij een gezonde voeding voor de mens.
Zuivel en vlees zijn vrijwel de enige bron voor CLA vetzuren. Omega-3 vetzuren zitten daarnaast ook in vis. Aan deze vetzuren worden diverse positieve effecten op de gezondheid toegeschreven. Zo kunnen ze de kans op bepaalde vormen van kanker verminderen. Daarnaast is CLA waarschijnlijk belangrijk bij het voorkomen van allergie en astma, en bij het versterken van het immuunsysteem. Omega-3 vetzuren zijn belangrijk voor de opbouw van het zenuwstelsel en verlagen het risico op hart- en vaatziekten.
Dioxine in Biologische melk?
In biologische melk wordt net zo goed dioxine gevonden als in melk die door gewone melkveehouders wordt afgeleverd, constateerde de Consumentenbond al in november vorig jaar. De gehalten vielen ruim binnen de veiligheidsmarge die voor menselijke consumptie wordt aangehouden. Bovendien kunnen de leveranciers van 'zuivere zuivel' er niets aan doen. Dioxinen komen vrij bij verbranding van (pvc-) afvalstoffen en slaan neer op het gras van weilanden, dat door alle koeien wordt gegeten.
De aanwezigheid van dioxine, nitraat of salmonella in voedsel wordt echter niet stelselmatig gemeten. Niet in de reguliere industrie en ook niet in de alternatieve.
'Er zijn weinig getallen om gezondheidsclaims van de biologische sector te staven, en er wordt ook weinig onderzoek gedaan. Het draait bij de biologische boer niet voortdurend om het verlagen van de kostprijs, en er is daarom minder neiging om concessies te doen.
Biologische melk niet gezonder
Het Louis Bolk Instituut baarde enige jaren geleden opzien met onderzoek dat aantoonde dat biologische melk een gezondere vetzuursamenstelling bevat dan gangbare melk, want het gehalte CLA's en Omega 3 vetzuren is hoger. Meervoudig onverzadigde vetzuren (CLA's) en Omega 3 vetzuren spelen een gunstige rol in het versterken van het immuunsysteem, het voorkomen van allergieën en astma, het voorkomen van hart & vaatziekten en rijping van het zenuwstelsel en de ogen bij jonge kinderen.
Uit het onderzoek bleek dat de biologische melk gemiddeld 25% meer CLA's en zo'n 50 tot 75% meer Omega 3 vetzuren bevat dan gangbare melk. De oorzaak hiervan, zo werd destijds vastgesteld, ligt in de landbouwmethode, met name het rijke grasklaver-menu van de biologische koe . Het Louis Bolk Instituut heeft in samenwerking met de Universiteit Wageningen een nieuw onderzoek naar melk verricht. Ditmaal naar het gehalte aan vitamines in gangbare en biologische melk.
Onderzoeksresultaten
In het onderzoek zijn biologische en gangbare melk uit maart (stal) en juni (in de wei) met elkaar vergeleken. De biologische melk (maart en juni) heeft een hoger gehalte aan de carotenoïden luteïne en zeaxanthine. De biologische zomermelk bevat bovendien meer vitamine E en B-caroteen. De oorzaak van de hogere vitaminegehaltes ligt volgens onderzoek in de samenstelling van het voer. Omdat biologische koeien meer vers gras en kuilgras en minder maïs of hooi eten, geven zij melk met meer van de genoemde vitamines.De biologische melk bevat ook meer calcium.
Met dit onderzoeksresultaat is opnieuw bewezen hoe belangrijk de kwaliteit van de voeding is voor de eigen gezondheid en zo ook in dit geval voor de koe: goed eten betekent dus ook gezonde melk. Hetzelfde geldt natuurlijk voor mensen.
Wie biologische melk drinkt, krijgt langs de natuurlijke weg meer gezonde vetzuren en meer vitamines binnen.
Al enige jaren is bekend dat biologische melk veel meer korte-keten omega-3 vetzuren bevat dan ‘gewone’ melk.
Bij een driejarig onderzoek van de universiteit van Glasgow en Liverpool werd dit bevestigd. Volgens de Britse Food Standards Agency (FSA) wil dit echter nog niet zeggen dat biologische melk daarom ook gezonder is. Het alfa-linoleenzuur in de biologische melk wordt waarschijnlijk maar ten dele ook daadwerkelijk in het lichaam omgezet in lange-keten omega-3 vetzuren, die ook in vette vis voorkomen. Deze vetzuren staan bekend om hun gunstige effect op het hart en de bloedvaten.
Deze conclusie van de FSA is een tegenslag voor producenten van biologische melk. The Organic Milk Suppliers' Co-operative heeft de studie gesponsord en verkoopt biologische melk waarop geclaimd wordt dat het meer omega-3 vetzuren en meer vitamine A en E bevat dan niet ‘gewone’ melk. Ook In Engeland is de afzet van biologische melk de laatste jaren agv forse reclame gestegen.
|