In het "NIEUWSBLAD VAN YPEREN EN VAN HET ARRONDISSEMENT" van 7 december 1907 vonden we volgend berichtje :
Een Kempenaar van 102 jaar Te Queenstown in dee Kaapkolonie leeft een honderdjarige van Belgische oorsprong, M. Cornelis Mesdom, te Bree geboren in 1805. Hij verblijft sinds 1857 onafgebroken in Zuid-Afrika. Deze eerbiedweerdige ouderling, ondanks zijne 102 jaar, is nog kloek en gezond en onderhoudt met veel kennis en smaak een net bloemhofje, dat iedereens bewondering opwekt.
Onze nieuwsgierigheid was gewekt en we gingen in Bree (Limburg) op zoek naar deze avontuurlijke Mesdom. Tevergeefs, geen enkele Mesdom te vinden.Op een site van een Zuid-Afrikaanse vereniging voor familiekunde bleek de naam Mesdom voor te komen in één van hun bestanden. Op onze vraag naar meer informatie kwam het volgende antwoord :
"The following is the only available information regarding the surname MESDOM found at this Institute as taken from SAG volume 5: Desire Cornelius Mesdom (Josephus-sn), geb. Briël, Ieper, Vlaandere 2.8.1807, soldaat, aankoms 1857 met Duitse Legioen na afloop van die Krimoorlog, word lidmaat van die Nederduits Gereformeerde Kerk, bereik 'n rype ouderdom van 100 jaar. It is claimed that he had partaken in the Battle of Waterloo (1815) which is incorrect because then he would have been eight years old at the time (sic). He was probably never married because no wife and children are mentioned."
Met deze informatie gingen we op zoek in de registers van de Burgerlijke stand van Brielen. In 1807 was geen geboorte van een Mesdom terug te vinden. Maar op 20/06/1820 werd wel een Desiderius Cornelius Mesdom geboren te Brielen, zoon van Carolus Josephus en Maria De Breuck. Heeft Desiderius zijn leeftijd wat aangedikt om te kunnen uitpakken met een krijgshaftig verleden? In ieder geval wordt het zo wel geloofwaardiger dat hij in 1907 nog steeds zijn bloemenhofje onderhield! Op een Zuid-Afrikaanse website vonden we nog volgende informatie over de Krimoorlog.
"Toe die oorlog, bekend as die Krimoorlog tussen Engeland en Rusland uitbreek, het Engeland die Vreemde Legioen gestig en ten minste 3000 manskappe en offisiere uit Duitsland en die ander dele op die Vasteland gewerf. Daar was verskillende regimente en was te Browdown, Aldershott, Colchester en Shorncliff naby Sandgate gestasioneer, vir opleiding onder die bevelvoerende offisier, Generaal Baron von Stutterheim. Nog voor die Vreemde Legioen in die vuurlinie gestuur is, het Engeland en Rusland tot ´n vergelyke gekom en vrede is verklaar. Die Vreemde Legioen soldate het toe alreeds in die Krim geland en hulle en die offisiere is terug na Engeland gestuur, waar hulle op die bogenoemde plekke moes wag vir verdere bevele deur die Britse regering wat sake toe moes oorweeg. Dit was besluit, aangesien daar manne nodig was om die bevolking in Britse Kaffraria aan te vul, om ´n beroep op die offisiere en manskappe van die Vreemde Legioen te doen vir vrywilligers om na die Kaap Provinsie te emigreer vir ´n tweevoudige doel, naamlik as soldate en landbouers in Britse Kaffraria. Die voorwaardes was aanloklik. Elke soldaat sou ´n plot landbougrond en bouperseel ontvang en ook besoldig word teen een sjieling per dag as soldaat. Die getal vrywilligers was 2303 insluitende die offisiere."
|