DE VERSCHILLENDE CATEGORIËN CHAMPAGNE,
Al is de bereiding van champagnewijnen altijd gelijk, wie de producenten ook zijn,er is een groot aantal factoren dat de verschillen in kwaliteit bepaalt.
De kwaliteit van de druiven: afhankelijk van de cru's krijgen de druiven een plaats op de ladder van kwaliteit; waarvan met name hun koopprijs bij de wijnboeren afhangt.
Deze ladder gaat van 100% tot 80%,
Zeventien grands cru's, die de beste kwaliteit leveren die mogelijk is, staan op 100% en veertig Premiers cru's don 90- tot 99%.
De Grands crus vinden we allemaal in het departement Marne: het gaat om de gemeenten Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly ( voor de witte druiven ) Cramant, Louvois, Mailly-Champagne.
Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne ( voor de baluwe druiven ), Verzenay en Verzy:
De rangorde van de persing bij elke persing vermindert de kwaliteit van de sappen: de eerste 2000 liter vormen de cuveé ( inhoud van de gistkuip ) .
|