Al is de bereiding van champagnewijnen altijd gelijk, wie de producenten ook zijn,er is een groot aantal factoren dat de verschillen in kwaliteit bepaalt.
De kwaliteit van de druiven: afhankelijk van de cru's krijgen de druiven een plaats op de ladder van kwaliteit; waarvan met name hun koopprijs bij de wijnboeren afhangt.
Deze ladder gaat van 100% tot 80%,
Zeventien grands cru's, die de beste kwaliteit leveren die mogelijk is, staan op 100% en veertig Premiers cru's don 90- tot 99%.
De Grands crus vinden we allemaal in het departement Marne: het gaat om de gemeenten Ambonnay, Avize, Ay, Beaumont-sur-Vesle, Bouzy, Chouilly ( voor de witte druiven ) Cramant, Louvois, Mailly-Champagne.
Mesnil-sur-Oger, Oger, Oiry, Puisieulx, Sillery, Tours-sur-Marne ( voor de baluwe druiven ), Verzenay en Verzy:
De rangorde van de persing bij elke persing vermindert de kwaliteit van de sappen: de eerste 2000 liter vormen de cuveé ( inhoud van de gistkuip ) .