- Wat is Musé-Euhm - Keski.e.space?
Dansvoorstelling in het museum
Een rondleiding in het museum: je loopt en kijkt naar de schilderijen en de beelden om je heen.
Maar vandaag gaat dat nét iets anders....
Tijdens deze bijzondere tocht loopt niets zoals je had verwacht. Je ziet de werken, maar ook twee dansers/acteurs. Ze spelen in op wat het museum tentoonstelt. En maken er een eigen verhaal van.
Terwijl ze je langs de werken laten bewegen, lichten ze een tipje van de sluier over de maker, de stijl of de inhoud van het werk.
Kijk goed om je heen, soms op je knieën, soms op de tippen van je tenen ... zorg dat je ons niet mist!
- Waarom is Musé-Euhm - Keski.e.space?
Toegankelijk vanaf 6 jaar, ideaal om mijn kinderen mee te nemen naar de wereld van een museum en op een ludieke manier kennis te maken met de verhalen achter een kunstwerk.
Ik vond het heel spannend allemaal, ik wist op voorhand niet wat ik me er bij moest voorstellen. Ik hoopte vooral dat de kinderen het
leuk zouden vinden en niet na 5 minuten al aan mijn broek gekluisterd zouden hangen.
De voorstelling duurde 50 minuten en ging door in Museum de Mindere in Sint-Truiden, er werd afwisselend gedanst, gepraat door
een verteller, gestapt naar het volgende werk.
Het museum zelf is heel erg mooi, er staan mooie beelden en schilderijen, en de opstellingen zijn duidelijk. De dansers beelden heel
goed uit waar het tafereel over gaat, soms met een lichte humoristische toets erin. De verteller vertelt op een goede en leuke manier,
de kinderen zijn de hele voorstelling in de greep van de voorstelling.
Het decor is het museum zelf, verder wordt er enkel gebruik gemaakt van rustige instrumentale muziek.
Het museum zelf gaat over Francis de Mindere, 800 jaar geleden, hij gaf zijn eigen luxe bestaan op om een leven in armoede te leiden, om zo de armen te helpen en dienen.
Keskiespace houdt zich voornamelijk bezig met dergelijke voorstellingen in musea, festivals en culturele centra. Per locatie passen ze de voorstelling aan. Ze trachten op deze manier kunst dichter bij te brengen en door middel van de dans op een diepere manier er naar te kijken.
De dansers beelden de taferelen zeer goed uit. Na de voorstelling volgt er nog een workshop waarbij de kinderen moeten natekenen
wat ze gezien hebben en wat de betekenis er van is, ze mogen ook enkele schilderijen uitbeelden aan de hand van verkleedkledij. Ik vind dit een zeer goede manier om wat dieper in te gaan op het museum en de voorstelling.
Er wordt voornamelijk moderne dans gebruikt tijdens de voorstelling begeleidt door instrumentale muziek, voor de rest dient vooral
het museum als decor en zijn de dansen hier op aangepast. Er worden geen externe lichtbronnen of materialen gebruikt.
De sfeer is eerder strak, het is muisstil en je durft bij wijze van spreke niets aan te raken. Zelf vind ik de voorstelling wel heel leuk maar de omgeving en sfeer maken dat ik met niet helemaal comfortabel voel.
De dansers bewegingen zich sierlijk op het podium, op de tonen van de muziek. De muziek is rustgevend en aangenaam om te horen.
Het verhaal beeldt de werkelijkheid goed uit. De kinderen kunnen goed volgen waar het over gaat.
Ik vond het super om mee te maken en zou het zeker aanraden aan anderen.
Het is niet zo dat ik mij in de sfeer van vroeger bevond, dan wel in de sfeer van de dansers en hun voorstelling. Het moment dat me het meest is bijgebleven is het eerste dansmoment, dit omdat ik toen een voorstelling kon maken van hoe het in elkaar zat en wat ging volgen. Ik vond de gehele voorstelling creatief, je wist vooraf niet hoe ze het tafereel zouden uitbeelden, ik vond elk tafereel op zic super leuk gedaan. Het laatste tafereel was iets minder duidelijk, er werd wat gespeeld met stro , het was niet duidelijk dat hier de kasten en dergelijke mee gemaakt werd, nadien werd het wel verteld door de verteller.
Doorgaans werd er ook gezegd dat Franciscus een grote dierenvriend is die overleed op 4 oktober (vandaar Werelddierendag) maar de link is me niet duidelijk met de voorstelling, ik zie ook nergens dieren staan of uitgebeeld worden.
Verder mis onderweg wat schilderijen en spullen, die worden voorbij gelopen, er is vanuit de productie zelf een subjectieve keuze gemaakt van de taferelen die ze uitbeelden en welke hoeken van het museum hier in passen. Dit vind ik ergens wel jammer omdat je wel wat informatie mist op die manier, na de voorstelling hebben de kinderen niet echt zin om nog eens rond te gaan.
De workshops achteraf waren wel leuk maar de begeleiding was wat onhandig hierin, de kinderen waren wat terughoudend en velen durfden niet zo goed uitbeelden, ik denk mits wat intensere en andere begeleiding dat dit wel beter tot zijn recht kwam. Het doel van de workshops was overigens wel super, nl even dieper ingaan op het verhaal in de tentoonstelling.
Conclusie: super leuk om te doen, en om je kinderen te betrekken in cultuur.
Bijlagen: toegangsticket_museuhm.jpg (78.9 KB)
22-09-2016 om 00:00 geschreven door Tamara 
Categorie:Deel II - Meemaken van externe muzische workshops
|