Gelukwensen en haiku's voor Van Rompuy in parlement bij mogelijk laatste vragenuurtje
Ook al wordt premier Herman Van Rompuy straks EU-president, toch leidt hij morgenochtend nog de vergadering van het kernkabinet en zit hij nadien de ministerraad voor. Toch lijkt de kans groot dat de premier zijn laatste spervuur in het vragenuurtje heeft gehad. Zelfs de oppositie was gul met gelukwensen "Veel succes", riep iedereen in koor en er werd opvallend veel gelachen tussen het vele applaus door. Jean-Marie Dedecker pakte zelfs uit met een haiku, die Van Rompuy in zijn kenmerkende stijl kon aanvullen. Het had dus alles van een afscheid, hoewel er zeker nog geen beslissing gevallen is. Vragen over zijn opvolging ontweek Van Rompuy door te stellen dat zoiets niet meer in zijn handen ligt als hij EU-president zou worden. Om 18u begint de cruciale vergadering van de 27 regeringsleiders. Mogelijk is er pas vannacht of morgenvroeg witte rook.
In zijn kenmerkende stijl antwoordde Van Rompuy op alle vragen.
De mogelijke benoeming van de eerste minister tot voorzitter van de Europese Raad was in de Kamer uiteraard hét gespreksonderwerp, zowel in de wandelgangen als in het halfrond. Alsof alles al in kannen en kruiken is, wensten verschillende Kamerleden de premier al veel geluk met zijn nieuwe job. Muriel Gerkens (Ecolo), Meyrem Almaci (Groen!) en Jan Jambon (N-VA) stelden een aantal vragen over de benoemingsprocedure, maar dat leverde weinig nieuws op. Van Rompuy legde nog eens uit hoe het beslissingsproces werkt en gaf aan dat de EU-president vooral iemand moet zijn die met de 27 lidstaten tot een consensus kan komen. "Niet zijn mening telt, maar de mening van de Unie", luidde het.
"Elke dag zijn eigen leed" Hoe het verder moet indien hij de Wetstraat verlaat? "Elke dag brengt zijn eigen leed mee. Je kunt er van op aan dat hierover is nagedacht, maar eenmaal een beslissing is gevallen, ligt het niet meer in mijn handen, maar in de handen van anderen", besloot de eerste minister, die eerder op de dag al langsging bij de koning. Daarbij hadden ze het over de vraag hoe een en ander moet worden aangepakt mocht vanavond een beslissing vallen op de Europese benoemingen.
"De ploeger" De premier kreeg tijdens het vragenuurtje nog uitgebreid applaus voor zijn culturele bagage toen hij een gedicht - "De ploeger" van Adriaan Roland Holst - aanvulde dat Jean-Marie Dedecker (LDD) had ingezet. "Ik vraag geen oogst. Ik heb geen schuren. Ik sta in uwen dienst zonder bezit. Maar ik ben rijk in dit: Dat ik den ploeg van uw woord mag besturen".
|