Inhoud blog
  • LFB, ingekorte brief
  • Zijn er idioten in Den Haag?
  • Monddood? Red de LFB!
  • Ambachtelijke stroop is schaars
  • Ingezonden brief aan Parool over column Max Pam
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Mijn favorieten
  • maxpaumen.nl
  • Levensteken Limburg
    berichten uit het zuiden
    19-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LFB, ingekorte brief

    “Je ziet, ze kunnen niet meer om ons heen,” zegt Conny Kooijman van de LFB trots in een boek over de geschiedschrijving van de  gehandicaptenzorg in 2009. Amper twee jaar later dreigt het doek te vallen voor de belangenvereniging LFB, door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Het kabinet is voornemens 96 procent van haar budget te schrappen. De LFB geeft mensen een stem die anders nauwelijks gehoord worden. Of je nou orthopedagoog, directeur, onderzoeker of journalist bent, de LFB geeft nieuwe inzichten en achtergronden. En nog belangrijker: ze dragen bij aan verbetering van de positie van mensen met een verstandelijke beperking.

    Het lijkt erop dat het kabinet de kritische patiëntenorganisaties uit de weg wil ruimen zodat ze haar handen vrij heeft pijnlijke maatregelen door te voeren, zoals het afbouwen van de sociale werkvoorziening en de persoonsgebonden budgetten. Juist in een tijd dat de stem van mensen met een beperking gehoord moet worden, worden zij monddood gemaakt. CDA-kamerlid Sabine Uitslag vindt dit ook te ver gaan en diende een motie in om te voorkomen dat de LFB het loodje gaat leggen. Hierover wordt deze week gestemd.

    De LFB is voor velen onmisbaar geworden. Met een duizelingwekkend aantal thema’s houdt deze organisatie zich bezig, van kinderwens en ouderschap, tot arbeidsparticipatie, zeggenschap en cliëntenraden.  In de loop der jaren slaagden zowel de LFB als hun plaatselijke of regionale vertegenwoordigers erin gewaardeerde gesprekspartners te worden op verschillende terreinen. Eindelijk konden zorgaanbieders, gemeenten, overheidsorganisaties, kennisinstituten en media praten met de mensen zelf! Onlangs nog werd LFB-directeur William Westveer benoemd tot lid van een denktank over probleemgedrag, die is ingesteld door de staatssecretaris van VWS naar aanleiding van de zaak Brandon. De LFB maakt mensen in de praktijk ervan bewust: praat met ons, niet over ons en luister, ook al hebben wij een verstandelijke beperking.  Wegbezuinigen van de LFB is het kloppende hart en de levensader uit de gehandicaptenzorg halen.

    Bertho Smit, oud-coach LFB en freelance journalist, webredacteur;

    Johan Timmer, orthopedagoog bij Triade Flevoland;

    Max Paumen, freelance journalist.

    19-06-2011 om 10:58 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:LFB, bezuinigingen, PGO, kabinetsbeleid
    01-06-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zijn er idioten in Den Haag?

    (concept) Bijdrage over de idiotenschool van Van Koetsveld voor de Canon Gehandicaptenzorg die in herfst online gaat.

     

    Begindatum: 1855

     

    "Zijn er idioten in den Haag?" Die vraag stelde Cornelis Elisa van Koetsveld aan een gemeenteambtenaar in Den Haag. "Nee, dusdanige voorwerpen komen in de stad niet voor," antwoordde die.

     

    De ambtenaar had het mis. Want niet lang daarna in 1855 opende de idiotenschool van Van Koetsveld haar deuren op de Haagse Zuidwal. De doelstelling van deze school was: „De lichamelijke, verstandelijk en zedelijke vorming van kinderen die door gebrekkig of verkeerd ontwikkelde geestesvermogens voor het gewone, zelfs lager onderwijs ongeschikt zijn. Deze vorming zal in eenen Evangelisch-Christelijken geest plaats hebben.” Van Koetsveld zag als dominee vaak schrijnende toestanden thuis bij gezinnen met een idioot kind en wilde met deze school de nood helpen verlichten.

     

    Het begon als dagschool met 11 leerlingen, een jaar later waren dat er al ruim 30: tweederde jongens, een derde meisjes. Na een paar jaar werden een drietal kinderen opgenomen die er permanent verbleven. Daarmee is ook een gesticht geboren. In  1858 komen school en gesticht onder één dak aan het Hoog Westeinde 2 in Den Haag. In het algemeen reglement staat de definitie van idioten die de school hanteerde: 'allen die door gebrekkig of verkeerd ontwikkelde geestvermogens voor eene gewone opvoeding en het gewone onderwijs onvatbaar zijn." Zeer diep idioten werden echter niet opgenomen omdat er enige hoop moest zijn op ontwikkeling, genezing of verbetering.

     

    In de praktijk bezocht een grote diversiteit aan kinderen de school. Ook verwaarloosde en psychisch zieke kinderen liet Van Koetsveld toe. Een paar maal werd een kind gebracht dat niet idioot, maar slechthorend bleek te zijn. De school had vooruitstrevende principes. Uitgangspunt was dat ieder kind wel iets kan leren. Bezoeken van en aan familieleden werden bevorderd. Het onderwijs wordt sterk individueel gegeven, maar wel in een klassikaal systeem georganiseerd. Kinderen van een hoger niveau krijgen les in rekenen, schrijven en lezen. Hun worden vaardigheden „noodig in het dagelijksch, huiselijke en maatschappelijk leven” bijgebracht, zoals geld tellen en klok kijken. Bij de kinderen van laag niveau ligt de nadruk op spel, mimiek, spraaktraining en gymnastiek. Het algemene streven was van 'een idioot kind een welopgevoede idioot te maken'. Het personeel van de school bestond uit een onderwijzer, hulponderwijzers en assistenten, waarvan er in 1872 elf in dienst waren.

     

    Van Koetsveld liet zich inspireren door pedagogen uit het buitenland, zoals Itard, Séguin, Guggenbühl en Sengelmann. Zelf was hij een bekende theoloog, literator en hofpredikant. De school stond ook in de warme belangstelling van koningin Sophie, de vrouw van Willem III. Zij vereerde de kinderen regelmatig met onverwachte bezoekjes.

     

    Met de overheid ontstond een conflict over het onderbrengen van het gesticht bij het staatstoezicht op krankzinnigen, waartegen het bestuur zich verzette. Om uit de impasse te komen, mochten alleen idioten worden verpleegd die 'leerbaar' waren en niet ouder dan 16 jaar. Hierdoor moest in 1886 bijna de helft van de kinderen het gesticht verlaten op aanwijzing van de inspecteurs. De inspectie drong ook aan op een naamswijziging omdat alle idioten waren verwijderd. Het bestuur ging uiteindelijk overstag en veranderde in 1914 de naam in 'Geneeskundig opvoedingsgesticht voor zwakzinnige en achterlijke kinderen'.  Die naamswijziging bleek een laatste stuiptrekking: in 1920 sloten de deuren definitief.

     

    Bronnen en literatuur

     

    Haags gemeentearchief:

    Periode archief:    1855-1920, Archieftoegang(en): 0034-01 Idiotenschool, sedert 1858 Geneeskundig gesticht voor minderjarige idioten in Nederland (sedert 1885: te 's-Gravenhage), sedert 1914 Geneeskundig opvoedingsgesticht voor zwakzinnige en achterlijke kinderen.

     

    Literatuur:

    -Zorg voor mensen met een verstandelijke Handicap, Van Gemert en Minderaa

    - Een bezoek in het gesticht en de school voor minderjarige idioten, te 's Gravenhage / uitg. door de Hoofddirectie van het gesticht en de school voor minderjarige idioten ; [C.E. van Koetsveld, voorzitter, W. Blüm, secretaris]. - ['s-Gravenhage : s.n.], 1872. – 24 p.

    Depot KB.

    - Het idiotisme en de idioten-school : eene eerste proeve op een nieuw veld van geneeskundige opvoeding en christelijke philanthropie / door C.E. van Koetsveld. - Schoonhoven : S.E. van Nooten, 1856 [i.e. 1857]. - 326 p. : ill.

    Depot KB.

    - Over onnozelen en idioten : hoofdstukken uit de geschiedenis van de zwakzinnigenzorg in Nederland / Joost Vijselaar (red.) ; met bijdragen van C. Bosma ... [et al.]. - Utrecht : Nederlands centrum Geestelijke volksgezondheid, 1993. - VIII, 118 p. – (NcGv-reeks ; 93-6). - ISBN 90-5253-088-2

    -Reglement voor de idioten-school te 's Gravenhage : opgerigt 14 Mei 1855 / M. Gippel. - 's Gravenhage : Verhoeven, 1855. – 14 p.

    Depot KB.

    - Zin der zotheid : vijf eeuwen cultuurgeschiedenis van zotten, onnozelen en zwakzinnigen / Inge Mans. - Amsterdam : Bakker, 1998. - 430 p. : ill. - ISBN 90-351-1977-0

    Proefschrift Universiteit Utrecht.

    - Buigen of barsten? : hoofdstukken uit de geschiedenis van de zorg aan mensen met een verstandelijke handicap in Nederland 1945-2000 / Hendrik Beltman. - [S.l. : s.n.], 2001. - 274 p.

    Verschenen onder auspiciën van het Noordelijk Centrum voor Gezondheidsvraagstukken.

    Proefschrift Rijksuniversiteit Groningen.

    - Zorg voor mensen met een verstandelijke handicap / Gemert G.H. van, Minderaa R.B.(red.). - Assen : Van Gorcum, 2000. - 5e dr. - 464 p. - ISBN    9789023232698

    -Geschiedenis van het staatstoezicht op krankzinnigen / P. van der Esch. - 's Gravenhage : Staatsuitgeverij, [1980]. - 3 dl.

     

    Links met andere vensters:

    Venster 2: naamgeving

    Venster 3: Itard

    Venster 7: speciaal onderwijs

    Venster 8: aandacht voor arbeid en activering

    Venster 14: bijdragen van de wetenschappen

    01-06-2011 om 10:35 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Tags:idiotenschool, Van Koetsveld, Canon gehandicaptenzorg
    29-05-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Monddood? Red de LFB!

    “Je ziet, ze kunnen niet meer om ons heen,” zegt Conny Kooijman van de LFB trots in een boek over de geschiedschrijving van de  gehandicaptenzorg in 2009. Amper twee jaar later dreigt het doek te vallen voor de belangenvereniging LFB, door en voor mensen met een verstandelijke beperking. Het kabinet is voornemens 90 procent van hun budget te schrappen. De LFB geeft mensen een stem die anders nauwelijks gehoord worden. Of je nou orthopedagoog, directeur, onderzoeker of journalist bent, de LFB geeft nieuwe inzichten en achtergronden. En nog belangrijker: ze dragen bij aan verbetering van de positie van mensen met een verstandelijke beperking.

    Als slechts 10% van de subsidie overblijft, is dat het einde van deze belangenorganisatie. Terwijl je in de gehandicaptenzorg inderdaad niet meer om hen heen kunt. Onlangs nog werd LFB-directeur William Westveer benoemd tot lid van een denktank over probleemgedrag, die is ingesteld door de staatssecretaris van VWS naar aanleiding van de zaak Brandon.

    Met een duizelingwekkend aantal thema’s houdt de LFB zich bezig: kinderwens en ouderschap, werken in een gewoon bedrijf, zeggenschap en cliëntenraden, meedoen/WMO, discriminatie, veiligheid in de wijk, toegankelijke informatie, verkiezingen, rechtspositie, VN verdrag, competenties van begeleiders. In de loop der jaren slaagden zowel de LFB als hun plaatselijke of regionale vertegenwoordigers erin gewaardeerde gesprekspartners te worden op verschillende terreinen. Eindelijk konden zorgaanbieders, gemeenten, overheidsorganisaties, kennisinstituten en media praten met de mensen zelf!

    De LFB maakt mensen in de praktijk ervan bewust: praat met ons, niet over ons en luister, ook al hebben wij een verstandelijke beperking. Zo werd een orthopedagoog een keer subtiel op de vingers getikt door een LFB-medewerker die zei: in plaats van te luisteren, gaan jullie ons testen om meer informatie te krijgen. De orthopedagoog nam deze les mee in zijn praktijk en past hem nog steeds toe: luisteren naar wat mensen zelf te zeggen hebben en willen. Het heeft geholpen veel 'vastgelopen situaties' los te trekken. Het laat
    zien hoe vooruitziend en belangrijk de LFB is. Wegbezuinigen van de LFB is het kloppende hart en de levensader uit de zorg halen.

    Bij de LFB wordt keihard gewerkt, ook buiten kantooruren. Zo'n 30 mensen staan op de loonlijst, verspreid over het landelijke hoofdkantoor en de provinciale en regionale steunpunten. Ook de mensen met een beperking hebben een salaris volgens de CAO. Een betaalde baan dus, waarop ze trots zijn en die ze dreigen kwijt te raken. Als eerste lieten de gemeentes en de provincies de LFB in de steek. Regiokantoren sloten of worden op de been gehouden door zorgaanbieders (!) die de noodzaak van een cliëntenbeweging wel op hun waarde weten te schatten.

    En nu dan de ‘bezuinigingen’ van het kabinet Rutte. Wat de LFB betreft is het geen bezuiniging; het is de nekslag. De fatale beslissing heeft niets te maken met slecht functioneren of bewezen irrelevantie. Het maakt gewoon een anoniem en schijnbaar onbetekenend onderdeel uit van de platte kruistocht die dit kabinet kenmerkt: Alles wat mensen bindt en ogenschijnlijk geen economische waarde heeft: afschaffen.

    Onder het mom van integratie neemt het kabinet maatregelen die desintegratie bevorderen. De sociale werkvoorziening wordt afgeslankt met als motto:  mensen moeten zich maar redden op de reguliere arbeidsmarkt. De Persoonsgebonden Budgetten dreigen er ook aan te gaan waardoor mensen teruggejaagd worden in een instituut in de bossen. Tegen de achtergrond van deze ontwikkelingen is juist een belangenorganisatie voor en door mensen met een beperking onmisbaar. Maar hun stem dreigt te verstommen.

    Bertho Smit, oud-coach LFB en freelance journalist, webredacteur;
    Johan Timmer, orthopedagoog bij Triade Flevoland;
    Max Paumen, freelance journalist.

    29-05-2011 om 00:00 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)
    Tags:LFB, bezuiniging, ingezonden brief, belangenbehartiging, verstandelijke beperking, Johan Timmer, Bertho Smit
    14-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ambachtelijke stroop is schaars
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    "Ik ben uitverkocht," meldt Stroopstokerij Franssen-Kerckhoffs in Klimmen. Op zoek naar ambachtelijk gestookte appel- en perenstroop kom je er al snel achter dat dit product schaars is in Zuid-Limburg. Half september begint het stroopkoken bij Franssen en dat duurt tot ongeveer half oktober. "Dat betekent dat ik eigenlijk de helft meer moet maken." Franssen maakt de stroop van eigen fruit, maar hij denkt erover om voor volgend jaar ook appels en peren in te kopen. Volgens hem zijn er nog slechts twee collega's die kunnen leveren op dit moment.

    Een van hen is Mart Vandewall in Eckelrade. De afgelopen tijd is hij een paar keer op de landelijke televisie geweest met zijn stroopbedrijfje. Hij heeft inderdaad nog stroop, maar niet echt veel, want het gaat heel hard en zijn vaste afnemers hebben voorrang. Aan nieuwe zakelijke klanten, zoals winkels en restaurants, kan hij niet op structurele basis leveren. Ik leg uit dat ik de stroop wil verkopen op de St. Joep Markt in Sittard, zowel op de pannenkoeken als losse potjes. Nou, goed kom dan maar even langs. Zo voor af en toe kan het wel.

    Zijn stroopstokerij ligt midden in het dorp Eckelrade, onder de rook van Maastricht. Hij heeft een klein winkeltje dat op zaterdag open is voor het publiek. Zijn product is populair bij fijnproevers en toprestaurants, zoals de Librije in Zwolle. Dat betekent dat hij selectief moet zijn met leveranties. Zo moest hij 'nee' verkopen aan de Limburg winkels, die verbonden zijn aan de VVV Zuid Limburg en ligt daar nu Loonse stroop in de schappen. Die komt nota bene uit Belgisch Limburg.

    Uiteindelijk ben ik met twaalf potjes de deur uit gegaan: Appel-perenstroop in de verhoudingen 20 procent appel-80 procent peer of 40 procent appel, 60 peer. In een potje van 320 gram is twee-en-halve kilo vruchten verwerkt. Het sap hiervan wordt ingekookt tot stroop. Ik mag een kijkje nemen in de stroopstokerij. Daar staan twee enorme koperen ketels van meer dan vijftig jaar oud. Dit maakt meteen duidelijk dat er over het ijzergehalte in stroop een fabel de ronde doet. Dit ijzer zou afkomstig zijn uit de ijzeren ketels die gebruikt worden. "Dat klopt niet. Het ijzer komt uit het fruit. Stroop koken in ijzeren ketels is nooit gedaan. Daarin zou het ook veel te snel aanbranden," vertelt Vandewall.

    14-03-2011 om 14:29 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    Tags:appelstroop, perenstroop, Zuid-Limburg, stroopkokerij, Mart Vandewall, Franssen-Kerckhoffs, Eckelrade, Klimmen, Slow Food
    23-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ingezonden brief aan Parool over column Max Pam

    We aanvaarden niet dat sommige ziektes ongeneeslijk zijn, schrijft Max Pam in zijn column over Brandon. (Parool 22/1/2011) Ik vind het juist gevaarlijk om mensen als ongeneeslijk te bestempelen. Juist dat leidt tot situaties als Brandon. Hij is ongeneeslijk, dus we hoeven niets meer te proberen. Of zoals staatssecretaris van Zanten zei: de beste oplossing voor Brandon is op dit moment toegepast. Daarmee gaan zowel Pam als Van Zanten voorbij aan ontwikkelingen in de zorg die er wel degelijk zijn geweest.

    In het verleden zijn er heel wat mensen geweest van wie werd gezegd: dat is voor hem of haar de beste oplossing: vastbinden. Totdat er iemand kwam met de juiste aanpak en methodieken. Hun leven werd daarmee relatief snel genormaliseerd. Betrokkenen reageren dan vaak: waarom hebben we dit niet eerder geprobeerd?

    Natuurlijk zal de zorgverlener veel geprobeerd hebben met Brandon. Dat neemt niet weg dat een situatie toch kan vastlopen. Daarbij spelen meer dingen een rol dan deskundigheid: groepsprocessen in een team en de rol van het management.

    Vaak speelt mythevorming een rol bij vastgelopen situaties. Zoals bij een verstandelijk beperkte vrouw die jarenlang armkokers droeg. Dit was aanvankelijk gedaan omdat ze na een oogoperatie niet in haar ogen mocht wrijven. Die armkokers bleven gewoon zitten en het team rond deze vrouw had de gedachte postgevat dat dit was vanwege haar agressie. Daarom werd ze ook gefixeerd in haar stoel, een groot deel van de dag. Haar begeleiders hadden een grote angst voor de vrouw opgebouwd.

    Een paar jaar geleden werd een nieuwe aanpak geïntroduceerd. De vrouw werd niet meer vastgebonden en werd actief betrokken bij alle facetten van haar leven. Daarvoor moest wel een deel van het team rond haar heen vervangen worden omdat niet iedereen het aandurfde. De nieuwe aanpak had succes vanaf de eerste dag en de vrouw hoeft niet meer te worden gefixeerd.

    Daarom: accepteer niet te snel dat iemand ongeneeslijk is!

    23-01-2011 om 00:00 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (4 Stemmen)
    Tags:Brandon, vrijheidsbeperkende maatregelen, Max Pam, Parool, fixatie
    13-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Trage start op de Sittardse Kerstmarkt

    Kerstmarkt Kerkplein Sittard, Eerste weekend van vrijdag 9 december tot en met zondag 12/12. (meer foto's hieronder)

    Toch een beetje zenuwachtig. Heb ik genoeg ingekocht? Zal de kraam er een beetje goed uitzien? En vooral: zal ik klanten krijgen? Om 11 uur begin ik met inrichten van het houten huisje. De buren zijn ook al druk bezig. Eerst maar even zoeken naar elektriciteit, want dat is van levensbelang. Zonder dat geen hitte voor de gietijzeren crêpesplaat. Omdat ik vrij veel stroom gebruik, sta ik op een aparte groep, samen met de Duitse Reibenkuche-kraam (aardappel-pannenkoekjes) iets verderop. De andere kramen hebben recht op maximaal 200 watt voor verlichting. Kacheltjes zijn ten strengste verboden omdat de stoppen dan zullen doorslaan.

    Om 13 uur moet het festijn losbarsten. Alles staat klaar, laat de eerste klant maar komen. Omdat de eerste pannenkoek altijd mislukt, begin ik maar met bakken om in te komen. De buren hebben inmiddels honger gekregen, dus ik voorzie hen van een gevulde pannenkoek naar keuze. Gratis, omdat het collega's zijn. Er lopen wel wat mensen langs, maar veel is het niet. Veel schichtige blikken en chagerijnige hoofden, althans die indruk krijg ik naarmate de tijd verstrijkt en nog niemand belangstelling toont in mijn product. De buurman die een pannenkoek staat te eten doet pogingen mensen te lokken. 'Ze zijn lekker hoor!' Een paar antwoorden: 'ik mag geen suiker hebben', 'ik heb net gegeten' (en dan in het Limburgs). De uren verstrijken. Niemand koopt iets. Het regent af en toe en het duister valt in. De TL-bak die ik heb meegenomen, geeft toch wel erg lelijk licht. Dat moet morgen anders. Aan het eind van de dag is de stand: 0 pannenkoeken. En ook de buren klagen steen en been. Waar ben ik aan begonnen?

    Dag twee, zaterdag, met frisse moed begonnen. Minder beslag gemaakt dan gisteren. De kraam mooier ingericht; de TL-bak gecamoufleerd en omgedraaid zodat hij indirect licht geeft, een sfeerlampje gericht op al het uitgestalde eten. Maar de eerste uren verlopen ook zonder maar één klant. Ik zie dat de aardappelpannenkoeken verderop maar 1 euro kosten en zie dat mensen daar wel kopen (hij staat ook bij de ingang!). Daarom besluit ik de prijs omlaag te doen: van 2 euro naar 1,50 voor de goedkoopste pannenkoek. Alles liever dan nul klanten. Dan opeens om een uur of drie, begint het! De eerste bestelling: een appelpannenkoek (of crêpe, zo je wilt). Daarna een heel gezin: vier pannenkoeken. Dat lucht op en ineens is het leuk! Ik hoef er niet rijk van te worden, maar wil er zeker niet voor piet snot staan. De klanten reageren positief en eten de pannenkoek soms bij de kraam op. Dat is best spannend, vinden ze het echt lekker? Ja hoor, ze gaan allemaal helemaal op. Om zes uur is het beslag op. Een jongetje die nog iets wil bestellen, moet ik teleurstellen. De balans is positief, na de tweede dag.

    Zondag belooft nog drukker te worden. Het is koopzondag en gratis parkeren in alle garages. De eerste liefhebbers melden zich al vrij snel. Veel gezinnen met kinderen vandaag. Ook Duitsers en een Fransman. Opvallend is dat zij als enigen een hartige pannenkoek bestellen. De Sittardenaars willen alleen maar zoet. De pannenkoek met zalm is voor hen een zeer vreemde eend in de bijt. Daar hebben ze nog écht nog nooit van gehoord en wat de boer niet kent... Kinderen stellen verlekkerd hun pannenkoek samen. 'Doe maar met chocola. Of nee, kersen en mag er dan een beetje chocolade op?" Rond een uur of vier dreigt het beslag al op te raken. De hulptroepen komen met een nieuwe pan aangesneld. Een meisje bestelt een pannenkoek met choclade en nootjes. Ondertussen staart ze naar de Russische posters van het sneeuwmeisje (de ega van de sneeuwman, de Russische kerstman) en vraagt honderduit: wie is dat en waarom draagt ze zo'n mooie muts? Als ze de pannenkoek op heeft, komt ze teruggerend naar de kraam: de pannenkoek was lekker! Een paar keer valt de stroom uit, maar niet bij mij omdat ik op een andere groep sta. Ondanks het verbod, blijken veel buren kacheltjes in hun huisje te hebben vandaar de overbelasting van het tijdelijk aangelegde stroomnet.

    Over elektriciteit gesproken: al met al geeft dit werk een enorme positieve energie. Je staat zes uur lang in de kou, maar 's avonds ben ik niet moe. Niet alleen de klanten ook de contacten met de andere standhouders zijn leuk. Hoewel je je als niet-Limburgs sprekende soms een buitenstaander voelt.

    Vanaf 17 december het tweede weekend. Ik heb ideeën voor het aanpassen en beter maken van de kraam. In ieder geval ga ik een sta-tafel neerzetten waar mensen hun pannenkoek aan kunnen opeten. Ook het menu ga ik aanpassen, het wordt koud, dus iets met alcohol erbij.

    13-12-2010 om 00:00 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Tags:kerstmarkt, crepes, pannenkoeken, sittard
    24-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afvalinzamelings dictatuur in Sittard-Geleen
    De gele stippen die in de zomer van 2010 op de straten werden geschilderd, bleken een voorbode van een nieuwe dictatuur in Sittard: die van het afvalverwerkingsbedrijf WML. Steeds meer inwoners besluiten de nieuwe afvalinzameling te boycotten en brengen hun vuilnis zelf weg.

    Het wordt al een half jaar aangekondigd: er komt een nieuw systeem van afvalinzameling in Sittard-Geleen. De oude duobak, voor rest- en groenafval gaat bij het vuilnis en wordt vervangen door twee containers: een voor rest- en een voor GFT-afval. Om iedere week mag een van de twee aan de straat.

    De gemeente besteedt dit uit aan afvalbedrijf RWM. Deze heeft de afvalinzameling zo veel mogelijk geautomatiseerd. Vandaar ook de instructie die onlangs in de bus viel bij alle bewoners van de gemeente Sittard-Geleen. Hierin een huiveringwekkende instructie over hoe de containers aan de straat te plaatsen: in een rechte lijn, de ruimte tussen de restafvalcontainers 10 centimeter en tussen de GFT-containers 20 centimeter en de containers op afstand van een obstakel zetten, zoals een geparkeerde auto.

    Even gebeld met WML: in het eerste half jaar zal men coulant zijn tegen containers die uit de pas lopen. Bij scheef of te ver uit elkaar geplaatste containers zal er wél een geel briefje op komen met een waarschuwing. Maar wat als iemand anders dan jijzelf de container scheef heeft geplaatst? Het is toch nooit te bewijzen wie de fout in ging? Daarop heeft de dame niet echt een antwoord, alleen de verzekering dat het systeem in andere gemeenten perfect werkt.

    Klagen bij de gemeente heeft geen zin, zo vertelt de afdeling klachten over afvalinzameling. Ook hier vindt men de instructie te ver gaan. "We hebben hier een artikel ophangen over een gemeente in het Noorden waar boetes worden uitgedeeld als containers scheef staan," vertelt de gemeenteambtenaar aan de telefoon. Die gemeente blijkt Purmerend te zijn. Man Bijt Hond (NCRV) besteedde hier aandacht aan.

    Buurtbewoners ergeren zich ook aan de brief. Een echtpaar verderop gaat het systeem boycotten en brengt vuilnis zelf naar het afvalpunt in Sittard. "Dan ben je nog goedkoper uit ook. Je moet wel de bonnetjes bewaren. De gemeente vindt het verdacht als je nooit je container buiten zet en komt op een gegeven moment vragen wat je met je vuilnis doet. Dan kun je de bonnetjes van het afvalpunt laten zien."

    24-11-2010 om 00:00 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Blini, wat zijn dat eigenlijk?

    Klein beginnen, dat is altijd het idee geweest met Blini to Go. Dat kan nu op de kerstmarkt in Sittard op het sfeervolle kerkplein. Zojuist heb ik me hiervoor ingeschreven, precies op tijd want 27 van de 30 chalets zijn reeds verhuurd.

    Blini, wat zijn dat eigenlijk? Een groot misverstand in Nederland (en Europa) is dat dit kleine pannenkoekjes zijn. Zelfs de Dikke van Dam maakt deze fout. De kleintjes staan in Rusland bekend als Aladoesjki. Een blin (enkelvoud) is gewoon een grote pannenkoek. Iets dikker dan een crêpe.

    Deze kun je vullen, opvouwen, meenemen en opeten. In Rusland zijn zalm, kaas en worst, paddestoelen en gehaktsaus populaire vullingen. Zoet: met varenia: dat is jam, maar dan met hele vruchten. Het duurt vaak dagen om varenia te maken. Eerst zet je de vruchten een nacht met suiker weg. De volgende dag opkoken en afkoelen. Dit herhaal je zo vaak totdat de consistentie dik wordt en de smaak geconcentreerd. Mijn favoriet: abrikozen. Heel bijzonder en mierzoet: moerbeien-varenia

    We dwalen af van de Blini. Voor de kerstmarkt ga ik ook een aantal Limburgse vullingen maken. Ik denk aan kruisbessen-schuim (geïnspireerd op de sjoemtoert: een vruchtenvlaai bedekt met gesuikerd eiwitschuim) en kruimel-pudding.

    O ja, een ding nog: ik moet een Dickens-kostuum aan! We zien wel hoe dat eruit gaat zien... De kerstmarkt zie ik als mogelijkheid te kijken of mensen dit lekker vinden. Daarna misschien verdere stappen zetten.

    24-11-2010 om 00:00 geschreven door Max Paumen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    Tags:Blini, pannenkoeken, Russische keuken


    Archief per week
  • 13/06-19/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 13/12-19/12 2010
  • 22/11-28/11 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs