In de derde les hebben we naar een documentaire gekeken, de documentaire gaat over wat er eigenlijk achter de schermen gebeurt en vooral wat niet geweten mag worden.
De laatste 50 jaar is onze landbouw meer veranderd dan in de laatste 10.000 jaar.
Men zegt dat alles is gestart bij de fastfoodketens zoals Mc Donald's omdat zij een grote toelevering van groenten en vlees nodig hebben.
In die industriële landbouwbedrijven wordt alles op massa-hoeveelheid gemaakt. Het voordeel hiervan is dat je veel kan kweken op een kleine plaats en voor een kleine prijs.
Gewone boeren worden hierdoor bijna als "slaaf" behandeld.
Door de massaproductie en manier van kweken kunnen bijvoorveeld kippen nauwelijk op hun poten staan omdat hun botten nog niet helemaal ontwikkeld zijn om zo een zwaar gewicht te dragen.
In het voedsel van de dieren zit antibiotica maar die zorgen alleen dat de ziektes resistent worden.
90% van de producten in de supermarkt bevatten maïs of soja. Door koeien maïs te voederen evolueren de bacteriën tot schadelijke bacteriën zoals E.coli
Via de mest van de koeien komt het ook in ander voedsel terecht.
Het is een verhaal over het verschil Noord-Zuid, globalisering en meer.
Omdat ik die les afwezig was kan ik mijn beroep alleen maar doen op wat ik opgezocht heb.
In het Victoria-meer in het hart van Afrika werd een paar decennia terug bij wijze van wetenschappelijk experiment de nijlbaars uitgezet. Deze roofzuchtige vis bleek zon krachtige overlever dat in een mum van tijd bijna alle andere bestaande vissoorten in het gigantische meer uitstierven. De nuchter registrerende beelden van visserijstad Mwanza in Tanzania tonen een mensonterende situatie. Terwijl dagelijks honderden tonnen nijlbaarsfilet met vrachtvliegtuigen naar Europa en Japan worden gevlogen, moet de hongerende lokale bevolking een karig maaltje bakken van het visafval. Ondertussen worden op de heenreis ladingen wapentuig het continent binnengevlogen; de bloedige Afrikaanse oorlogen blijken voor velen een lucratieve zaak.
De eerste les die we gezien hadden ging over de ecologische voetafdruk.
In het vak Natuurwetenschappen hadden we hier al wat over gezien en daarom was het niet zo moeilijk om ook toe te passen in de lessen Aardrijkskunde.
De duurzame voetafdruk: 1,8 hectare
Dit is de oppervlakte waar iedereen recht op zou hebben:
-indien wij niet meer willen verbruiken dat wat de aarde jaarlijks produceert (dus enkel het rendement verbruiken en niet het kapitaal)
-indien alle mensen dezelfde toegang zouden hebben tot de natuurlijke hulpbronnen
Je kan je ecologische voetafdruk zeer makkelijk laten inkrimpen, door bv een sticker op de brievenbus te plakken om zo geen reclamefolders te ontvangen of verse groenten gebruiken.
Thomas Malthus
Thomas Robert Malthus (Rookery, nabij Dorking, 14/17 februari 1766 St Catherine, nabij Bath, 23 december 1834) was een Brits demograaf, econoom en predikant. In 1805 werd Malthus benoemd tot hoogleraar economie in Cambridge. Hij staat bekend om zijn pessimistische (Malthus was een misantroop) maar zeer invloedrijke meningen.
Malthus werd beroemd doordat hij wees op de potentiële gevaren van bevolkingsgroei: "Het vermogen van de mens tot bevolkingsgroei is onbegrensd veel groter dan het vermogen van de aarde om voor de mens een bestaan te produceren".
Deze theorie klopt ook, want de voedselcrisissen worden ook veel erger, waardoor voedsel ook meer geld kost.
Meer dan 75% van de mensen die honger lijden zijn landbouwers.