Dit lijkt een tijdrovend recept, maar het is eigenlijk maar zo'n 1/2 uur werk, rest van de tijd bestaat uit wachten. Als er een gewone pan gebruikt wordt kunnen de hoeveelheden zonder meer vergroot worden (alle ingrediënten met hetzelfde getal vermenigvuldigen).
In een snelkookpan kan het vlees veel sneller bereid worden het is dan in drie kwartier klaar.
De werkwijze voor de snelkookpan staat links onderaan de pagina, onder de BENODIGDHEDEN).
Er wordt vanuit gegaan dat het werken met een snelkookpan bekend is.Is dat niet zo, dan is er informatie over de werking en het gebruik van de snelkookpan te vinden bij: De Snelkookpan. Klik hier.
LET OP MET VLEES UIT DE DIEPVRIES:
Vlees dat ingevroren is en te snel ontdooid is, zal niet mals worden, ook niet als het langer gekookt wordt. Laat bevroren vlees daarom in de koelkast ontdooien (duurt helaas lang, circa 12 uur).
Tip: Vlees dat eenmaal ingevroren en weer ontdooid is kan beter niet opnieuw ingevroren worden. Ook slagers vriezen vlees soms in en kunnen daardoor oorzaak zijn van een mindere kwaliteit vlees dat na de bereiding taai blijft. Dit kan nog verergeren als de klant het vlees thuis weer invriest.
Het is daarom vaak verstandiger om vlees eerst te bereiden en dan pas in te vriezen. Het is dan 3 maanden houdbaar bij - 20 graden Celsius).
VOORBEREIDINGSTIJD: 2 minuten (circa een half uur van te voren) (vlees dat net uit de koelkast komt is te koud, het wordt niet lekker mals).
BEREIDINGSTIJD (gewone pan): 3 uur en 45 minuten
BEREIDINGSTIJD (snelkookpan): circa 45 minuten.
AFWERKEN: circa 10 minuten.
VOORBEREIDEN:
Haal het vlees uit de koelkast en laat het op kamertemperatuur komen.
BEREIDEN:
Wrijf het vlees in met peper en zout.
Pel de ui en snipper de ui grof.
Verhit de boter in een braadpan tot het schuim er af is.
Bak een deel van het vlees - doe niet meer in de pan dan er makkelijk kan - in de braadpan op een hoge hittebron tot het aan één kant dichtgeschroeid en bruin is.
Keer het vlees, bak de andere kant ook dicht en bruin en leg het vlees daarna op een bord.
Bak de rest van het vlees net zo (voeg zo nodig extra boter toe) en leg ook de stukken vlees die het laatst gebakken zijn bij de rest op het bord. (dit is nodig, omdat ineens koud water toevoegen het vlees taai maakt).
Bak de ui in het achtergebleven bakvet lichtbruin.
Doe het water, het bouillonblokje, de azijn, de laurierblaadjes, de kruidnagels bij de gefruite ui in de braadpan en breng de inhoud van de pan aan de kook.
Doe het vlees in de bouillon en breng het aan de kook en laat het vlees verder op een lage hittebron met een deksel op de pan gaar stoven. Dit duurt 3 tot 3-1/2 uur.
Controleer af en toe of er nog voldoende vocht in de pan zit (voeg wat water toe als de bovenste stukken vlees meer dan half droog staan) en keer het vlees halverwege de kooktijd een keer om.
AFWERKEN (2 manieren):
1: Gekookt:
Haal het vlees uit de pan (snijd, indien gewenst, het vet er af) en leg het in een schone pan. Zet een zeef op de pan met het vlees en giet de bouillon er in.
2: Gebakken:
Haal het vlees uit de pan en laat het in een zeef uitlekken. Verhit wat boter in een koekenpan (een grote - met anti-aanbaklaag - waar al het vlees naast elkaar in kan is handig) en bak het vlees op een matige hittebron aan beide zijden bruin en krokant. Intussen:De bouillon zeven.
Verder voor gekookt en gebakken:
Proef de bouillon en voeg water toe als de bouillon te zout is.
Breng de bouillon aan de kook en maak er een lekkere, gebonden jus van (met in water aangeroerde maïzena) (Tip nodig? Klik hier).
BENODIGDHEDEN:
500 gram riblappen of 600 - 750 gram doorregen runderlappen (zie: Info) zout en peper 2 - 6 eetlepels boter (of margarine) 2 deciliter water 1 vleesbouillonblokje (voor 1/4 liter bouillon) 3 eetlepels azijn 1 grote ui 3 laurierblaadjes 2 kruidnagels circa 1 eetlepel maïzena
extra voor snelkookpan:
1 vleesbouillonblokje voor 1/4 liter
Info:
Hoeveel vlees er nodig is hangt af van hoe vet het vlees is (veel vet - meer vlees nemen, het vet zal tijdens de bereiding grotendeels verschrompelen).
Tip: Snijd het vet er (desgewenst) pas na de bereiding van af, dan is het vlees lekkerder.
Tip:
Als de bouillon na de bereiding gekoeld wordt kan het vet er makkelijk afgehaald worden.
WERKWIJZE SNELKOOKPAN:
Volg het recept rechts, maar bak het vlees aan in een koekenpan, leg het na het bakken niet op een bord maar in de snelkookpan zonder rooster.
Fruit de uien in de koekenpan - in het achtergebleven vet - en doe ze daarna bij het vlees in de snelkookpan.
Doe het bouillonblokje, de kruiden en de azijn er bij.
Verwarm 3 deciliter water in de koekenpan tot het kookt (roer het aanbaksel los) en giet het water daarna bij het vlees in de snelkookpan.
Sluit de pan en kook het vlees 25 minuten onder hoge druk.
(Afwerken zie het gewone recept)
Tip (geldt alleen voor de snelkookpan):
Als 2 of 3 keer de hoeveelheid vlees gemaakt wordt - vermenigvuldig dan alle ingrediënten met 2 of 3 - behalve het water en de bouillonblokjes:
Zelfs kinderen en figuren die niet gek op witlof zijn vinden deze witlofsalade vaak wel lekker (zeker als de garnering er op zit) omdat de salade een zoet accent heeft dat de altijd iets bittere smaak van de witlof goed compenseert.
Let op:
Deze salade kan het beste kort voor gebruik gemaakt worden, als de salade te lang staat wordt de appel bruin.Laat het citroensap niet uit het recept weg - het vertraagt het verkleuren van de appel - die zonder citroensap soms binnen 5 minuten al bruin wordt.
Het recept is voor 2 personen maar de hoeveelheden kunnen zonder problemen vergroot worden voor grotere gezelschappen.
VOORBEREIDEN (indien gewenst):
Voor de garnering (in 10 minuten) een ei hard koken, daarna in koud water af laten koelen en pellen (doe dit ongeveer een half uur van te voren, langer van te voren kan natuurlijk ook).
BEREIDINGSTIJD: circa 15 minuten.
BEREIDEN:
Verwijder - zo nodig - lelijk buitenblad van de witlof, was de stronkjes en sla ze droog.
Begin bij de bovenste puntjes en snijd de stronkjes witlof overdwars in reepjes van circa 1/2 centimeter breed, gooi het laatste stukje stronk steeds weg en verwijder de bittere ronde plakjes van de harde kern.
Doe de gesneden witlof in een zeef en schud er mee om eventueel achtergebleven water uit de witlof te halen. (Tip: Dit is meestal alleen nodig als de stronkjes erg los waren, sla dit anders gewoon over - in stevige stronkjes komt tijdens het wassen geen water.)
Doe de gesnipperde ui en de mayonaise (of iets dergelijks) in een (sla)schaal.
Schil de appel en rasp de appel daarna grof boven de schaal met mayonaise en ui.
Sprenkel direct na het raspen citroensap over de appel en roer de inhoud van de schaal daarna meteen een vork en een lepel door elkaar.
Breng het appelmengsel op smaak met suiker (mag best een beetje zoet zijn) en meng de witlof er door.
AFWERKEN:
Salade met plakjes ei beleggen en er een drupje tomatenketchup op doen.
BENODIGDHEDEN:
250 gram witlof 2 volle eetlepels zeer fijn gesnipperde ui 1 zeer volle eetlepel mayonaise, of iets dergelijks - zie: Tip 1 zoetzure appel (bijvoorbeeld Elstar of Cox Orange) 1 eetlepel citroensap - zie Tip 1 of 2 theelepels suiker
eventueel voor de garnering: 1 hardgekookt ei beetje tomaten ketchup
Tip:
De mayonaise mag ook halvanaise, (magere) fritessaus of half mayonaise / half yoghurt zijn.
Tip:
Citroensap is te koop in de supermarkt in gele plastic flesjes (zoek ze buiten de koeling - bij de bak-artikelen). Na opening het flesje wel in de koelkast bewaren !
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!