Food for the soul
Inhoud blog
  • Vlechtbrood
  • Vlechtbrood
  • Kerstdiner
  • kippenbouillon
  • Gehaktballetjes in tomatensaus met puree

    Zoeken in blog


    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     


    Heerlijke en eerlijke gerechten
    03-01-2014
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlechtbrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    03-01-2014, 19:55 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vlechtbrood
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Opbrengst: 2 drievlechtbroden van ongeveer 450 g

    Benodigdheden

    Voor het deeg:
    • 600 g bloem
    • 220 ml water
    • 40 g gist
    • 1 ei
    • 35 g rietsuiker
    • 8 g zout
    • 50 g vetstof
    Werkwijze

    • de bloem in een fontein op de werkbank plaatsen
    • in de fontein het water, de gist en het ei oplossen
    • als de gist opgelost is, de bloem langzaam onder het vocht mengen
    • wanneer de massa begint te binden, de vetstof, de suiker en op het laatste het zout toevoegen
    • als het deeg de juiste vastheid heeft 10 minuten intensief kneden
    • het deeg opbollen en 15 minuten laten rijzen onder een handdoek
    • verdelen in 6 gelijke stukken van ongeveer 175 g en deze opbollen
    • na de rijstijd van ongeveer 10 minuten van 3 stengels een vlecht maken
    • de vlecht niet te hard aanspannen
    • op een beboterde bakplaat (of op bakpapier) leggen en doreren
    • 30 minuten laten rijzen op een warme en vochtige plaats
    • afbakken op 220 °C; gasstand 7, gedurende 15'
    • uit de oven nemen en laten afkoelen

    03-01-2014, 19:54 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kerstdiner
    Beste vrienden,

    Het is even rustig in de keuken wegens andere verplichtingen. Ik ben wel volop bezig met het bedenken van een heerlijk Kerstdiner. Weldra volgen de receptjes met foto's natuurlijk.
    Vandaag nog heerlijke erwtensoep bereid. Met enkele blaadjes munt en broodkorstjes, zelf gebakken, is het een echte aanrader voor deze koude wintermaanden.

    Lieve groeten,
    Martine

    Heb je vragen of tips nodig voor je Kerstmenu. Vraag het maar en ik help je graag verder.

    12-12-2013, 21:32 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    01-12-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.kippenbouillon
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De kippenbouillon is klaar! Morgen lekkere videe!
    Kippenbouillon
     1 soepkip of enkele kippenbouten.
    4 wortels
    4 stengels bleekselder
    4 preistengels (groene van de prei)
    laurierblaadjes 2
    kruidnagels 2
    2 teentjes look
    3 dl water
    15 zwarte peperbolletjes
    bouquet garni (tijm, laurier en peterseliestengels)
    2 takjes verse rozemarijn
    zout naar smaak.
    Bereiding

    Was al de groenten en snij ze in grove stukken.
    Zet het water in een grote kookpot en breng het aan de kook op een matig vuur. Voeg een beetje zout toe.
    Voeg de groenten toe en het bouquet garni en de andere smaakmakers.
    Leg na 15' sudderen e verse kip in de bouillon.
    Laat een uurtje koken op een matig vuur.
    Schuim de bouillon af met een schuimspaan en giet het mengsel door een zeef.
    Deze bouillon is een ideale basis voor soepen en sauzen.
    Je kan het invriezen en de komende weken gebruiken voor allerhande lekkere gerechten!


    01-12-2013, 21:26 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (3 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gehaktballetjes in tomatensaus met puree
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Waar zijn kinderen dol op? Gehaktballetjes in tomatensaus. Ik heb er een persoonlijke toets aan gegeven en als ik heel eerlijk ben, de saus was super!
    Ingrediënten voor 6 personen.
    Ik gebruik meestal verse tomaten . Snij eerst een kruisje in de top van elke tomaat. Zo kan je de schil makkelijker verwijderen.
    2 ajuinen
    2 teentjes look
    1/4 chutneypompoen
    1 koffielepel Sambal
    cayennepeper
    zwarte peper van de molen
    verse tijm, een takje rozemarijn
    peterselie
    zout
    5cl rode wijn
    klontje boter of olijfolie
    tomatenpuree; klein blikje
    1 koffielepel suiker
    2 dl room ( ik gebruik meestal lichte room van Gervais)

    Voor de gehaktballetjes
    400 g kippengehakt + 200 g gemengd gehakt

    2 eetlepels paneermeel (panco)
    nootmuskaat, peper en zout
    verse peterselie
    Voor de puree
    1 kg bloemige aardappel
    1 ei
    klontje boter
    pezo, nootmuskaat
    beetje melk
    Bereiding
    Gehaktballetjes
    Neem een ruime mengschaal en doe daar het gehakt in. Kruid met pezo en nootmuskaat. Voeg het ei toe en de verse peterselie (fijn hakken). Was je handen en kneed het gehakt tot een stevig maar droog mengsel. Zet een braadpan op het vuur en doe een beetje olijfolie in de pan en rol van het gehakt stevige balletjes. Je kan de balletjes best een beetje platdrukken. Bak de balletjes mooi goudbruin en zet het vuur dan lager zodat ze kunnen garen.


    Tomatensaus
    Zet een stoofpot op een matig vuur en schenk er een scheutje olijfolie in.
    Pel de uien en snij ze grof. Plet twee teentjes knoflook en stoof ze samen met de uien in de hete olijfolie. Schil de pompoen en verwijder de zaden. Snij 1/4 van de pompoen in stukjes en voeg toe aan de stoofpot ( ik had maar een kleine pompoen). Schenk de rode wijn bij de groenten en laat het vocht voor een groot deel verdampen. Verwijder de schil van de tomaten, snij ze in 4 delen en voeg ze toe bij de stoofpot evenals de tomatenpuree.
    Voeg de verse kruiden toe; tijm en rozemarijn , laurierblad, pezo, cayennepeper, provencaalse kruiden en een koffielepel sambal. 
    Laat de saus een 20' tal minuten sudderen en mix ze dan met een staafmixer; haal wel het laurierblad en het takje rozemarijn eruit. Je kan de saus dan zeven maar dat heb ik niet gedaan. Voeg de room toe maar laat de saus niet meer koken. Je kan ook nog wat verse peterselie aan de saus toevoegen als garnituur; fijn versnipperen.

    Aardappelpuree
    Kook de bloemige aardappelen in gezouten water gaar.
    Giet het water af en plaats de kookpot met aardappelen eventjes terug op het vuur om het vocht te laten verdampen.
    Voeg dan wat boter toe, een beetje melk of een eitje, pezo en nootmuskaat. Pureer de aardappelen. 

    Smakelijk!

    Morgen staat Videe op het menu! De kippenbouillon is al klaar!




    01-12-2013, 21:11 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    24-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke speculaas
    Sinterklaastijd .... Speculaastijd!

    Ingrediënten

    500 g zelfrijzende bloem
    250 g boter
    250 g donkerbruine basterdsuiker
    1 eetlepel speculaaskruiden (vind je bij Aveve)
    2 eieren

    Werkwijze

    Je kan het best een grote kom gebruiken en al de ingrediënten erin doen. Dan mengen met je handen en daarna kneden op de tafel.
    Snijd de boter in blokjes. Kneed de bloem, boter, suiker, speculaaskruiden en eieren tot een homogeen deeg. Verpak het deeg in plasticfolie en laat het 12 uur rusten in de koelkast. Het mag ook langer. Je kan het deeg 's avonds maken en dan is het 's morgens klaar om te bereiden.
    Neem het uit de koelkast en laat het eerst op kamertemperatuur komen. Rol het deeg uit tot de gewenste dikte en steek er vormen uit. Bestuif deze wel eerst met bloem.
    Bekleed een bakplaat met bakpapier. Leg de koekjes op de bakplaat en bak ze 10 à 15 minuten in een voorverwarmde oven op 175 °C (afhankelijk van de dikte).Controleer regelmatig. Haal uit de oven en laat afkoelen op een taartrooster.
    Wat is er nu lekkerder dan een vers tasje koffie en een heerlijke speculaas!





    24-11-2013, 19:17 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Warme salade van geroosterde groenten met kip
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een heerlijke salade die je kan serveren met kip maar is ook lekker met een omelet erbij.

    Ingrediënten voor 4 personen.
    2 kipfillets (gebakken, gestoomd)
    1 courgette
    1 paprika geel /rood
    1 aubergine 
    1 ajuin
    2 teentjes look
    kersttomaatjes (10)
    champignons ( een bakje)
    liefst verse tijm en rozemarijn.
    peper en zout
    olijfolie
    balsamicoazijn 1 eetlepel
    Indien je geen verse kruiden hebt, gebruik je gedroogde tijm en rozemarijn.

    Werkwijze

    Verwarm de oven voor op 180 °C
    Was de paprika, courgette, aubergine en de tomaatjes.
    Snijd de paprika doormidden en verwijder de zaadlijsten en spoel de pitjes die nog achterblijven weg.
    Snijd de paprika in reepjes en doe ze in de ovenschotel. Snij de ui ook in dunne reepjes.
    Snijd de courgette in schijven en snijd de schijven doormidden en doe ze in de ovenschotel. Doe dit ook met de aubergine.
    Snijd de kersttomaatjes in tweeën.
    Pel de teentjes look met een aardappelmesje. Doe het in een knoflookpers en pers het uit boven de ovenschotel. Als je er geen hebt, snidj je de knoflook heel fijn.
    Giet de olijfolie over de groenten. 
    Doe de kruiden erbij en pezo.
    Meng al de groenten met je handen zodat ze allemaal bedekt zijn met olijfolie en kruiden. 
    Leg de tomaatjes erbovenop.
    Zet de ovenschotel 15' in de oven. Kijk even of de groenten niet aanbranden; ovenschotel mag niet te groot zijn. Meng de groenten eventueel voorzichtig met een lepel.
    Zet de ovenschotel nog 10' in de oven.
    Neem de ovenschotel uit de oven en giet er balsamicoazijn over. Meng de groenten met een lepel en schep ze op een bord.
    Leg de kippenreepjes boven op de salade.
    Je kan de kip ook vervangen door een omelet. 
    Ook heel lekker is wat fetakaas (blokjes) onder de groenten mengen nadat de groenten uit de oven zijn!
    Smakelijk eten!

    Je mag altijd reageren via mijn blog.
    Ben je op zoek naar een recept laat het mij weten!



    21-11-2013, 22:37 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    21-11-2013, 22:34 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    16-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke bloemkoolsoep met verse kervel
    Dag vrienden,

    Heb zonet een heerlijk soepje bereid.
    Ingrediënten
    1 kleine bloemkool
    2 ajuinen
    stukje verse gember
    2 poreistengels
    peper en zout
    Indische kruiden (Delhaize)
    3 blokjes kippenbouillon
    verse kervel
    1 bloemige aardappel
    gerookte zalm of garnaaltjes

    Bereiding
    Je snijdt de uien in grove stukken en laat het samen met de porei en de aardappel sueren in wat boter.
    Daarna bevochtig je het met de  kippenbouillon en je voegt er ook de bloemkoolroosjes aan toe.
    Je laat het geheel zachtjes pruttelen en je voegt er ook de Indische kruiden aan toe.
    Na ongeveer 30' mix je de soep en je voegt er nog de fijngesneden kervel aan toe (snij het fijn met een schaar). Al gelang je smaak kan je de soep nog afkruiden met zwarte peper van de molen.
    Als garnering kan je er nog reepjes gerookte zalm aan toevoegen. Schenk eerst de soep uit in een kommetje en garneer dan de soep met enkele reepjes gerookte zalm.
    Echt lekker want heb de soep juist geproefd.
    Een lekker soepje voor de feestdagen!




    16-11-2013, 15:23 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-11-2013
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Heerlijke ovenschotel
    Dag vrienden,

    Op vraag van een collega / vriendin een heerlijke ovenschotel klaar in een handomdraai. 

    Gehaktschotel parmentier

    Voor 4 personen
    Ingrediënten

    500 g gehakt (kippengehakt of gemengd gehakt)
    2 uien, gesnipperd
    enkele wortelen (3 à 4) in blokjes gesneden
    1 prei, in reepjes gesneden
    1 el olijfolie of vetstof (bakboter)
    Voor de puree
    1 kg aardappelen (bloemig)
    150 ml melk
    1 ei
    nootmuskaat
    peper en zout


    Bereiding

    Schil de aardappelen, snij ze in stukken en kook ze gaar in gezouten water.
    Fruit de uien glazig in olijfolie. Doe het gehakt erbij en bak het rul.
    Doe de wortelen en de prei erbij .
    Kruid met peper en zout.
    Je kan er ook een groentenbouillonblokje bij doen  ( of een half) naargelang je smaak.
    Doe het gehakt en de groenten in een ovenschotel.
    Bereid de puree; giet de aardappelen af, doe de melk  en de boter erbij. Stamp tot een smeuïge puree. Kruid met zwarte peper, zout en nootmuskaat.
    Lepel de puree op het gehakt in de ovenschaal. Zet onder de grill tot de puree een gouden korstje krijgt.
    Voor een verfijndere smaak, kan je er een ei aan toevoegen maar dan moet je minder melk toevoegen.
    Ik gebruik ook altijd zwarte peper uit de molen. 
    Als je de ingrediënten een beetje aanpast, kan je het klaarmaken voor 2 dagen. Minder werk en zeker zo lekker!
    Veel plezier en laat het smaken!




    14-11-2013, 14:13 geschreven door Johanna's kitchen  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    Archief per week
  • 30/12-05/01 2014
  • 09/12-15/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs