Inhoud blog
  • Superman
  • Stieg Larsson behind the scenes
  • het dwaallicht
  • The Fall
  • first time
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    BLOG

    21-04-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Superman

    “I can't stand to fly
    I'm not that naive
    I'm just out to find
    The better part of me

    I'm more than a bird
    I'm more than a plane
    I'm more than some pretty face beside a train
    And it's not easy to be me

    I wish that I could cry
    Fall upon my knees
    Find a way to lie
    'Bout a home I'll never see

    It may sound absurd
    But don't be naive
    Even heroes have the right to bleed
    I may be disturbed
    But won't you conceive
    Even heroes have the right to dream
    And it's not easy to be me

    I'm only a man in a silly red sheet
    Digging for kryptonite on this one way street
    I'm only a man in a funny red sheet
    Looking for special things inside of me, inside of me
    Inside of me, yeah inside of me, inside of me

    I'm only a man in a funny red sheet
    I'm only a man looking for a dream
    I'm only a man in a phony red sheet
    And it's not easy…
    It's not easy to be me”                                      (Superman- Five For Fighting ; www.songteksten.nl)

    Al zoekend naar een filmfragment van de verfilmde boek About a Boy, stootte ik op een filmpje met dit liedje als achtergrondgeluid. En omdat het toevallig een liedje is dat ik vroeger erg bewonderde, ging ik het terug opzoeken op youtube. Toen ik nadacht over de inhoud van dit lied: ‘Superman’, bedacht ik me dat het perfect aansluit bij de inhoud van About a Boy geschreven door Nick Hornby.

    Toen de enorme vergelijking me opviel ben ik op zoek gegaan naar de songtekst van het liedje en nu bleek dat er verschillende elementen zijn die erg typerend zijn voor de boek, die ik zojuist uitgelezen heb. Hierom ga ik enkele strofen uit de songtekst dieper analyseren en vergelijken met de karakteristieken en opvallende eigenschappen van het hoofdpersonage Will.

    Wanneer je de songtekst goed leest zie je dat het liedje ‘Supeman’ gaat over een persoon die de mooie kantjes van zichzelf nog niet ontdekt heeft maar die wel weet dat hij meer is dan een gewone voorbijganger, dan een vogel of een vliegtuig. Net als Will is deze persoon wel gelukkig maar mist hij toch nog iets, hierdoor begint hij te dromen. Hij droomt over een eigen huis, over een eigen familie,..  Al denkt hij dat dit er nooit van zal komen, dat deze dingen  niet voor hem weggelegd zijn.

    Het lijkt ook alsof, zowel de persoon uit het liedje als Will, zich voortdurend moeten verdedigen voor hun levensstijl, voor de manier waarop zij omgaan met het leven, hun leven. (Lees: Even heroes have the right to bleed ) In About a Boy zien we Will die zichzelf voortdurend verantwoordt voor zijn nutteloos bestaan, voor het feit dat hij op zijn rijpere leeftijd geen vrouw en kinderen heeft etc.. Ik ben van mening dat ‘ It’s not easy to be me’ hiermee in verband kan gebracht worden, wanneer je een leven lijdt dat niet voldoet aan de normen is het erg hard om dit te verdedigen naar anderen toe en dat het daarom ook niet makkelijk is om jezelf te blijven, om te blijven vasthouden aan je eigen normen en waarden, aan je eigen ik.

    Al kunnen we wel zeggen dat Will in het boek een enorme evolutie doorgaan heeft. Hij transformeerde van een werkloze, passieve en onnuttige puber tot een geëngageerde, hulpvaardige en altruïstische man.

     

    21-04-2010 om 18:23 geschreven door marthe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    27-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Stieg Larsson behind the scenes
    Tijdens mijn dagelijkse zoektocht naar interessante artikels op Standaardonline.be vond ik een interview met Eva Gabrielsson, weduwe van Stieg Larsson. Larsson is erg bekend om zijn misdaadtrilogie, ik heb deze zelf niet gelezen omdat het qua inhoud niet mijn genre is. Toch heb ik rond deze schrijver reeds veel opgevangen, van erg lovende commentaar tot een plots leesverslaafde mama

    Het artikel dat ik zojuist gevonden heb handelt over de vroegere vrouw van Larsson en hoe zij niets kreeg van zijn nalatenschap.
    Ik vond het toch wel eens interessant om te lezen omdat ik reeds gehoord had van de schrijver en het artikel een opmerkelijke titel had.


    Bijlagen:
    http://http://www.standaard.be/artikel/detail.aspx?artikelid=C82ML8DN&subsection=4   

    27-02-2010 om 16:30 geschreven door marthe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    23-02-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.het dwaallicht
    Ein-de-lijk heb ik nog eens de tijd gevonden om een literair artikeltje te plaatsen op mijn blog. En aangezien ik zojuist het dwaallicht heb uitgelezen, kan ik hier wat over vertellen.
    Het verhaal op zich vond ik erg pover (tot nu toe), toch heb ik tussen een aantal bladzijden kleine strookjes papier gestoken om (voor mij) goede stukjes te kunnen nalezen. Ik heb er eentje uitgepikt:

    " 'Zonder geweld zal het niet gaan' concludeert hij, 'want de groten hebben de macht, maar de kleinen zijn talrijk en tegen de mieren is geen tijger bestand. De mieren zijn echter blind, terwijl de mens beeft voor de dood, want al gelooft hij ook, weten doet hij niet. Men heeft ons de aarde gegeven als een boomgaard waarin het oogsten ons eigen werk zou zijn, dus heeft de mens het gelijk in zijn handen. En toch zullen veel kleinen Allah zien voordat al het werk gedaan is.' "

    Dit is een passage uit het dwaallicht van Willem Elsschot, pagina 110. Een passage die enkele keren dient herlezen te worden, een koppel zinnen die geen geheel vormen maar toch alluderen op de gedragingen van de mens.

    'de groten hebben de macht, maar de kleinen zijn talrijk' Hieronder versta ik dat de leiders van België, Europa of de wereld de macht hebben maar dat het volk waarop ze hun macht uitoefenen is veel talrijker dan zijzelf. Een kleine groep mensen stuurt dus een enorm grote groep.

    'tegen de mieren is geen tijger bestand' Dit interpreteer ik als de leiders die niet bestand zijn tegen de talrijke groep wanneer zij in opstand komen.

    'want al gelooft hij ook, weten doet hij niet' Ik heb de indruk dat dit boek erg draait rond godsdienst en het geloof, hier zegt Elsschot dat enkel geloven niet genoeg is, dat de mens hierdoor nog niet van alles op de hoogte is en God hem niet alles kan brengen.

    Dan de vergelijking met de boomgaard, een erg goede vergelijking die aantoont dat de mens het reilen en zeilen op aarde zelf in handen heeft. De mens is zelf kapitein van het schip, ze kunnen dit schip tot de volgende haven brengen of het laten zinken in volle zee..

    Dit is mijn interpretatie van deze passage, het kan zijn dat Elsschot hier iets volledig anders in zag, maar dit vind ik net het leuke aan boeken. Dat je zelf kan kiezen hoe jij het opneemt en dat je verbeelding al het werk mag doen.

    Tot de volgende! Marthe

    23-02-2010 om 20:19 geschreven door marthe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    14-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.The Fall

    De bladeren vallen weer van de bomen, een paar wanten is geen overbodige luxe,.. kortom de herfst is weer in het land.

    Zonet las ik een interview met Norah Jones uit de krant de Standaard. De Standaard kopte: ‘Je moet eerst vallen als je jezelf weer wilt oprapen’.

    Dit zei Norah Jones na enkele interessante vragen in verband met haar nieuwe album ‘The Fall’. De journalist van dienst vroeg de zangeres uit welke invalshoek ze de titel van haar nieuwe album bekeek. Hierop antwoordde ze dat ze erin gelooft dat liedjes meerdere letterlijke betekenissen kunnen hebben. Zijzelf ziet in deze woordgroep zowel ‘de herfst’ als vallen, op je gezicht gaan.

    Maar dit is niet alles, Mevrouw Jones kwam ook op de proppen met een tweede oneliner:

    ‘You fall in love, you fall out of love’

    De liedjes van deze bewonderenswaardige zangeres zitten duidelijk vol diepere betekenissen. Maar het citaat dat me na het lezen van dit interview het meeste bijgebleven is,is:                ‘Je moet eerst vallen als je jezelf weer wilt oprapen’

    Deze uitspraak is voor mij een erg sterke uitspraak, een uitspraak die je doet stilstaan bij de fouten die mensen maken en hoe ze hier weer bovenop komen. Mensen moeten beseffen dat fouten nu eenmaal een deel zijn van het leven, maar dat fouten rechttrekken dit evenzeer is. Je verstoppen en het niet oplossen is voor mij niet de oplossing, ik slaag hier vaak ook niet in maar toch is het een zeer belangrijke waarde voor mij. Ik ben zelf opgegroeid met kritiek, vaak opbouwende kritiek maar zoals bij iedereen zat er wel eens een scherpe, pijnlijke opmerking tussen. Hierdoor heb ik geleerd verandering te brengen in dingen die niet goed zitten, mijn best te doen om van alles het beste te maken en om negatieve ervaringen om te zetten in positieve. Een keertje op je gezicht gaan hoort hier dan ook bij, maar laat dit niet zo, breng er verandering in en doe dit zelf. Niemand zal dit voor jou doen, raap jezelf weer op.

    14-11-2009 om 11:41 geschreven door marthe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (3 Stemmen)
    11-11-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.first time

    Beste bloggers

    Eindelijk is het moment, het moment waar jullie allen ongetwijfeld al erg lang naar uitkijken, aangebroken.. mijn eerste blogbericht :')
    Ik moet toegeven dat ik wat moeite had om met deze opdracht te beginnen, maar toch heb ik eraan gedacht. Af en toe wanneer ik tijdens het lezen een mooi citaat of gewoon een mooie zin las, haalde ik een post-it boven en bewaarde het om ooit te gebruiken als onderwerp van een blogbericht.
    Vooreerst heb ik natuurlijk alle andere blogs bekeken opdat ik toch een beetje een idee had van hoe het eigenlijk echt moet, dank hiervoor beste klasgenoten.

    Na deze inleiding wil ik dit bericht aanvullen met een tip voor u, voor mij, voor elke burger op deze grote wereldbol:

                                                 Wangshi bukan huishou

    Dit is een chinees citaat uit het boek, het Lelietheater van Lulu Wang, op het eerste zou je zeggen: 'huh, is dit dan een tip?' en natuurlijk lijkt het chinees maar het betekent:

                                                  Je moet je vooral niet omdraaien, want achter je ligt het schrikbarende verleden

    Dit citaat zette me aan het denken en bracht me in de war, zijn er dan geen goede dingen in het verleden? Is er dan niets dat we willen onthouden? Willen we zelf niet onthouden worden, want voor je het weet behoor je zelf tot het verleden? Willen we doormiddel van geschiedenis, doormiddel van datgene dat reeds fout liep, niet leren hoe het beter kan of hoe het vooral niet moet? Willen we niet leren uit onze fouten?
    Maar dan bekeek ik het citaat door een andere bril, kijken we bewust niet om? Schamen we ons en willen we alles vergeten?

    Met dit citaat hoop ik ook jullie nieuwsgierigheid een beetje aangewakkerd te hebben opdat jullie ook eens zouden nadenken over hoe wij mensen het verleden zien, als iets om uit te leren of als iets om te vergeten..

    tot de volgende, Marthe

    11-11-2009 om 19:15 geschreven door marthe

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-10-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Proficiat!
    Proficiat!

    Uw blog is correct aangemaakt en u kan nu onmiddellijk starten! 

    U kan uw blog bekijken op http://www.bloggen.be/marthelemmens

    We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen.  Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.

    U kan dit zelf helemaal aanpassen.  Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'.  Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.

    Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt.  Surf naar http://www.bloggen.be/  en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord.  Druk vervolgens op 'Toevoegen'.  U kan nu de titel en het bericht ingeven.

    Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'.  Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!').  Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd.  U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.

    Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op.  Klik vervolgens op 'Instellingen'.  Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.

    WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
    De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
    - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
    - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.

    WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
    Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.

    WAT IS DE "WAARDERING"?
    Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.


    Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!

    Met vriendelijke groeten,
    Bloggen.be-team

    04-10-2009 om 21:15 geschreven door

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - ( Stemmen)


    Archief per week
  • 19/04-25/04 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 09/11-15/11 2009
  • 28/09-04/10 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!