ik heb een gerecht van mijn man zijn familie genomen omdat dit gerecht met Nieuwjaar tradicioneel werd klaargemaakt door twee gezusters die kokkinen waren. Het waren zusters van zijn grootmoeder en het was ieder jaar dat mijn schoonmoeder later toen ze nog leefde dit gerecht ook klaar maakte voor de hele familie. Nu ben ik het die dat ook ieder jaar in ere houd. En dat is kipkap ,super lekker en is ook speciaal van smaak. Het is een gerecht van einde 1800.
Kipkap
De ingredienten zijn: 1 hammeke ,1pond soepvlees, 1pond spek ,1pond stoofvlees, 400 gram gehakt, 2 doosjes tomatenpuree, peper ,zout, muskaatnoot, 2 laurierbladeren ,2 of 3 ajuinen ,ei en paneermeel.
Het hammeke , soepvlees, spek en stoofvlees opzetten in water, peper en zout toevoegen en laten gaar koken . Als alles gaar is maalt men het door molen en men maalt er ook de ajuinen door, men doet dit alles in een ketel en doet er het volgende bij : peper, zout, muskaatnoot, wat nat van het vlees en de tomatenpuree, zodat het een moesachtig geheel word . Wel oppassen met het vocht want anders word het te plat . Men laat dit een 20 tal minuten op een zacht vuurtje sudderen maar ondertussen goed roeren anders kan het aan bakken . Als dit klaar is maakt men van het gehakt , ei en paneermeel soepballetjes en laat die afkoken in het overige vocht van je vlees. Als ze gaar zijn haal ze eruit het en meng ze onder het vlees . Zorgen dat het niet te droog word anders doe je er nog wat vocht bij. Ge doet het in kommen en laat het een nacht rusten.
Smakelijk
Reacties op bericht (1)
23-03-2015
recept kip-kap
Dag Maria
Het water komt mij al in de mond.
Kip-kap is iets dat ik heel graag lust, alleen spijtig dat er veel werk aan is om het klaar te maken, anders probeerde ik het recept eens uit.