Start op het gemeentehuis om 9 uur. Maandelijks overleg met personeelsdienst en burgerzaken. Terug goed weer, terug met de fiets. Het doet deugd. Telefoon van RTV met de melding dat Gust Gebruers overleden is. Gust was al wel een tijd ziek maar zo snel hadden we het niet verwacht. Zij komen binnen de 30 minuten, ik zoek wat gegevens bij mekaar, bekijk in Gust zijn dossier, sinds enige tijd houden we van elk raadslid wat gegevens bij, maak wat notities zo dat ik wat klaar heb tegen dat RTV binnenvalt. 30 minuten worden een uur. Om 13 uur heb ik een trouwer, ik moet mijn kostuum nog gaan aandoen en ben met de fiets. Dat wordt heksen. De bruid is vandaag 09/09/09 jarig en is in verwachting van een drieling. Ik had meer trouwers verwacht, 08/08/08 was een hype, maar dat was dan weer een vrijdag dacht ik en dan zijn er al meer trouwers. Onze Jan is vandaag trouwens ook jarig. 's avonds op bezoek bij Jan en Monique, de fotozoektocht moeten we nog afwerken en we moeten nog wat bierkes proeven van Jan heeft bij zijn pensionering (?) een bierkorf cadeau gekregen. Hopelijk vallen we weer in de prijzen van het Groene Neteland.
We starten met ons maandelijks overleg met de directeurs van het gemeentelijk onderwijs. De zon schijnt en ik neem de fiets. Na de vergadering naar het gemeentehuis, wat tekenwerk dat gisteren nog is blijven liggen, op de financiele dienst binnenspringen om een dossier te bespreken van iemand die op mijn zitdag geweest is. Ook dienst vrije tijd een goededag gaan zeggen en wat afspraken maken over het programmaboekje en een kort speeches voor vrijdag in de Sint Martinus kerk in Olen Centrum. Olen gaat ook de klassieke toer op en omdat Marc Luyckx als schepen van cultuur een fietsongeval gehad heeft moet ik nog wat overnemen. 's avonds CD&V vergadering in het Lijsternest, terug met de fiets, dat zou ik meer moeten doen. Eigenlijk een goede vergadering, ik ben wel teveel aan het woord, maar als je de mensen wil updaten ivm de werking dan moet je toch het een en het ander uitleggen. Ook nog een hevige discussie over de vele fuiven met de bijhorende overlast in OLVr.-Olen. Niemand moet gelijk krijgen. Toch wordt het een aandachtspunt, evenwichten moeten bewaard blijven en niet alles kan. Het boerkeskermis was een groot succes zonder veel decibels of veel vaten bier.
De week is voorbij gevlogen met heel wat activiteiten en vergaderingen. Maar het belangrijkste en plezantste was zeker Boerkeskermis op zondag. De start verliep wat moeizaam, de electriciteit liet het af en toe afweten maar eenmaal dit was opgelost kon de kermis van start gaan. Een gezellige intro door de fanfare, een draaiorgel en het belleke van de paardemolen of was het de water-molen. De gezelligheid borrelde naar boven. Na een bezoek aan het rusthuis in Wiekevorst terug naar het pleintje. Massa volk, echt goed. Alleen spijtig dat het bier op was. Zeker voor herhaling vatbaar een nieuwe tak aan de toch al grote boom van het Keizer Karel Comité. Proficiat mannen.
Maandag voormiddag naar Antwerpen naar het provinciehuis. De gemeente Olen heeft een duidelijke visie in verband met de openruimte. Wij willen die zoveel als mogelijk behouden. Iedereen (gouverneur, collega's burgemeesters, vlaamse parlementsleden ...) vinden dit een meer dan goede visie en wensen ons proficiat. Probleem is dat de administratie op hoger vlak niet echt mee wil, bovendien zijn er onze talrijke gerechtshoven en verkavelaars die zich bedreigd voelen dreigen met processen en dienen klacht in. Onze raadsbeslissing van eind juni is dan ook verworpen. Dus overleg met de administratie die onze beslissing vernietigd heeft drong zich toch wel op. Niet veel goed nieuws te rapen. Die mensen zijn echt nog niet gewoon om met de gemeenten mee te denken.
Aangekomen in Olen, snel naar huis om wat te eten want om 13 uur begint de voorbereiding van het college. Agentschap Natuur en Bos neemt aan de vergadering deel. Om 18 uur directievergadering IKA. Problemen met de aankoop van bijkomende aandelen voor de gemeentelijke holding. Voor het einde van deze maand zou de gemeenteraad een beslissing moeten nemen en onze raad is de eerste woensdag van de maand. Intussen is de druk hier wel van de ketel en is er uitstel tot december dacht ik. Toch wordt dit geen gemakkelijke beslissing. Als gemeente zijn wij aandeelhouder van de Gemeentelijke Holding, dus niet steunen is geen optie. Maar bijkomende aandelen is dan weer niet correct. De federale overheid heeft de banken waaronder Dexia via een lening gesteund en zij zijn bij faillissement bevoorrechte schuldeisers. Krijgen dus altijd hun geld. De lokale overheid zou aandelen moeten komen, gaat de boel dan failliet dan zijn we dat geld ook kwijt. Gelijke behandeling is toch het minimum maar op hoger vlak kikt of mikt niemand. Mijne zitdag begint een uur te laten en duurt tot 20:30, nog wat administratie afwerken en om 21:30 naar huis. Het wordt tijd.
Tussen al die drukte bijna vergeten dat het nog gemeenteraad was ook nog. Ik denk dat ik gerust mag zeggen dat onze gemeenteraad op een fatsoenlijke, volwassen manier verloopt. Alle raadsleden, zowel van de meerderheid maar ook van de oppositie zorgen er voor dat de discussies correct verlopen. Dat is zeker niet onbelangrijk. Wanneer ik (intussen bijna) 7 jaar geleden burgemeester geworden ben, heb ik daar een punt van gemaakt dat onze raden fatsoenlijk zouden verlopen dat we elkaar als volwassenen zouden behandelen. De vorige legislatuur was dit gelukt, en ook nu is er een goede samenwerking tussen alle partijen. Ik hoor dat dit op de meeste plaatsen niet het geval is. Spijtig voor hen. Uiteraard is dit in belangrijke mate te danken aan de oppositie, maar zij weten dat een ambrasmakende raad altijd verliest.
Net terug van een vergadering bij IOK over de Ijzeren Rijn. In de studie die Technum presenteerde leek het of de Ijzeren Rijn niet door Olen, Grobbendonk of Balen kwam. Enkel Nijlen, Herentals, Geel en Mol kwamen uitgebreid aan bod en waren er begeleidende maatregelen voorzien. Bij het lezen van deze studie eens goed van mijn oren gemaakt en blijkbaar heeft dit toch effect gehad. Ook voor Olen wordt er nu een oplossing voorzien met name voor de Gestelstraat. Een brug of een tunnel is daar mogelijk haalbaar, Stationstraat is bijna niks mogelijk, daar zullen de barelen moet blijven. Wel gevraagd om een tunnel voor de voetgangers en fietsers te voorzien, anders creëren we daar een onveilige situatie voor mensen die geen geduld hebben en de spoorweg zullen oversteken. Dit is dan toch ook mee opgenomen. Dit is nog maar een studie in opdracht van IOK en zal overgemaakt worden aan Infrabel. De voorgestelde maatregelen moeten dienen op de IJzeren Rijn accepteerbaar te maken voor de Kempen. Nu volgen nog de voorstelling aan de college"s en dan kan de studie op de Raad van Bestuur van IOK.
Nieuwe regelgeving in verband met stedebouwkundige voorschriften.
Een ganse dag een toch wel theoretische uiteenzettingen rond de nieuwe decreten en wetgeving in verband met stedebouwkundige verordeningen. Voor de aanwezige politiekers dan toch. De mensen van de bouwdiensten van de gemeenten zullen dit wel anders ervaren hebben. Voor hen is het een dagelijkse materie. Wij keuren de dossiers wel goed, maar uiteraard zijn deze voorbereid door onze administratie en zij weten wel waar ze rekening mee moeten houden. Toch heb ik de indruk dat ons Vlaams Parlement iets heeft goedgekeurd zonder echt zelf te beseffen wat dit betekent. Volgens mij heeft men verder gebouwd om de bestaande wetgeving en hier en daar getracht om enkele zaken te vereenvoudigen. Van een echte herdefinitie van de processen is er geen sprake alhoewel dit de enige manier is om personeel te besparen, zowel op vlaamse niveau als op gemeentelijk vlak. Een gemiste kans zou ik zeggen.
Bedoeling van mijn blog is om af en toe wat gedachten neer te schrijven, of ideeën te spuien. Ook om wat reactie los te weken en te kijken hoe de burgers van Olen of algemeen aankijken tegen bepaalde ideeën of plannen. Reacties zijn dus altijd meer dan welkom.
Vandaag met de trein naar Brussel voor een infosessie "Vlaamse lokale besturen: verder dan 20-20-20" of nog Convenant of Mayors. Een initiatief van Europa om tegen 2020 de CO2 emissies met 20 % terug te dringen per gemeente. Interessant maar de vraag blijft hoe de burger dit ziet. Vindt hij dit belangrijk of juist niet.
Morgen een studiedag over het nieuwe grond- en pandenbeleid. Een nieuw of aangepast decreet van de Vlaamse regering met toch heel wat impact op de besturen. Ik heb het gevoel dat het Vlaamse Parlement (onze collega's) iets goedgekeurd hebben zonder te beseffen wat ze de lokale besturen en de burgers aan doen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!