Een kerncentrale is een elektriciteitcentale die elektriciteit opwekt met de energie die vrijkomt bij kernsplijting. Een kerncentrale is opgebouwd uit verschillende kernreactoren bestaande uit verschillende treinen. Er bestaan kernreactoren van een paar megawatt tot 8000 megawatt.
Als er iets misgaat in een kerncentrale is dat heel gevaarlijk. Een kerncentrale bevat radioactief afval.
RAMP
Ooit vond er een ramp plaats.. Door een bedieningsfout of een verkeerde instelling volgde een grote fout, waardoor de brandstofstaven smolten en de stoomdruk steeg.
Uiteindelijk zorgde een stoomontploffing ervoor dat het zware dak van de
reactor werd weggeblazen. Een flinke brand zorgde ervoor dat een grote
radioactieve wolk de atmosfeer werd. De mensen die ter plaatse stierven werden begraven in een betonnen kist. Vele mensen kregen later kanker. En vrouwen die later een kind kregen was het kindje misgeboren.
Aardgas is een fossiele brandstof. Aardgas word vaak samen met aardolie gevonden hoewel soms het gas in andere aardlagen kan door dringen dan de veel zwaardere olie en er zo een scheiding kan ontstaan. Hier in Europa word vaak aardgas rond de Noord-Zee gevonden. Aardgas uit het Groningse Slochteren bestaat voor 81,9% methaan uit 3.3% uit hogere gasvormige koolwaterstoffen en voor 14% uit stikstofgas en 0,8% kooldioxide.
ONTSTAAN VAN AARDOLIE EN AARDGAS
De voorloper van aardolie of aardgas was aardwas. Het vormde zich op de zeebodem in tegenstelling tot steenkool en bruinkool, die in een moerassige omgeving werden gevormd.
aardwas is een vaste stof die geen neiging heeft om op te stijgen. Noodzakelijk was dat die zeebodem zeer zuurstof arm was, waardoor de bezinkende organismen niet volledig konden worden verteerd door aaseters of bacteriƫn. Zo vormde zich, ten gevolge van gedeeltelijke afbraak van de organische materie door anaerobe bacteriƫn, de aardwas, die te vinden is in de zogenaamde teerzanden. Als de aardwas bevattende sedimenten later diep begraven werden onder andere sedimenten, kon het gebeuren dat de temperatuur opliep tot tegen de 100 graden Celsius. In dat geval werd het aardwas omgezet in aardolie. Bij nog hogere temperaturen werd het omgezet in aardgas.
Water is de chemische verbinding van twee watestofatomen en een zuurstofatoom. Watr komt voo in 3 verschillende fasen loeistof, vaste stof en ijs. Water is zeer belangrijk van de mens. De aarde bestaat uit 71% water.
Water heeft een kringloop dat gaat als volgt
-zee water verdampt en vormt een wolk
- De wolk stijgt op en gaat en word landingopwaarts geblazen
-De wolken worden zwaar en beginnen regenen
- een deel van het water word grondwater
-een deel gaat terug naar zee
STUWDAM
is een door de mens in een rivier gebouwde versperring.
Een stuwdam haalt energie uit stromend water doordat het water aan de ene kant hoger staat dan aan de andere kant. Er loopt een leiding waar het water doorheen stroomt. Aan het eind zit een turbine die gaat draaien op kracht van het stromende water. De turbine kun je vergelijken met de dynamo van je fiets, hij wekt elektriciteit op wat wordt afgevoerd naar een hoogspanningskabel.
De zon is een ster die 149.6 miljoen km van de aarde ligt. Hij heeft een diameter die 109 keer groter is dan de aarde en heeft een ruwweg van 1.6 vierkante km. Ze is ook heel belangrijk voor ons zonder haar kunnen wij niet leven.
ZONNEPANEEL
Een zonnepaneel of ook nog een PV-paneel genoemd is een paneel die boven op uw huis word vastgemaakt. Het zet zonne-energie om in elektriciteit. Dit is duurzame energie.
Een paar weetjes over de zon
-Op de noordpool is er 186 dagen geen zon te zien.
Wind is een luchtbeweging van de atmosfeer. Dat ontstaat door horizontale luchtdrukverschillen, de richting en kracht word beinvloed door de daaing van de aarde.
DE WINDMOLEN
De windmolen is een molen die bewegingsenergie omzet in rotatie-energie, daarmee kan je elektriciteit opwekken.
Windmolens vind je op zee, langs de weg, langs de autostrade...
GESCHIEDENIS VAN DE WINDMOLEN
De eerste windmolens werden gemaakt 1000 jaar voor Christus, ze noemden het toen Panemonen.
Het werd gebruikt om water te verpompen voor de irrigatie op het land, in 944 voor christus werd het eerst over windmolens geschreven die gebruik maakten om graan te malen. Het werd gebruikt op de zelfde wijze als wij kennen, door gebruik te maken van maalstenen.
Nederland staat bekend van zijn windmolens de eerste windmolens werden in Nederland beschreven rond 1180 n.C. Nedeland was niet het eerste land in Europa die te maken kreeg met de windmolen, daarom is hij ook niet bekend in Nederland. Hij is daar bekend omdat de Nederlanders de windmolens hebben aangepast.
ze hadden bv.
*Gezorgd voor meer verdiepingen zodat ze meerdere dingen tegerlijke tijd konden doen zoals malen van graan, schillen van graan en opslaan van graan.
*Ze zorgden ervoor dat hij verschillende snelheden kon draaien daardoor kon de windmolen bij verschillende snelheden gebruikt worden. Deze windmolens warden de elektromotoren van die tijd. Ze werden toen gebruikt voor
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!