Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek
Mijn tuin dagboek
22-03-2007
viooltjesdag
Het had gisteren viooltjesdag moeten zijn, maar het was bar koud om ook maar iets in de tuin te doen. Dan vanmorgen maar weer naar het tuincentrum "Lefevre" in Gistel achter viooltjes en twee nieuwe bloembakken voor het tuinhuis. Ons tuinhuis is landelijk blauw en geel geverfd, dus viooltjes in blauw, geel en wit passen er prima bij. Naruurlijk bleef het niet bij viooltjes. Al is het nog veel te vroeg, kon ik het echt niet laten om nog een paar andere plantjes mee te brengen. Een pompommetje, een campanula en een heerlijk geurend jasmijn plantje kunnen er nog bij. Verder even op de tanden bijten en nog wat wachten. Alle planten staan reeds mooi in hun bakken en potten. Nu maar wachten op weer lenteweer.
Foei we zijn al weer een maand verder. Het lijkt of er niets is gedaan in de tuin. Niets is minder waar. Er is hier twee weken goed gezwoegd. Eerst de achtertuin helemaal opgekuist. Klimop uitgehaald met de vleet. Mooie gewortelde planten moeten weggooien, het is zonde! Ik zal ze gratis op internet anbieden, dan heeft er nog iemand plezier aan De rozen zijn gesnoeid. Het gras is weer gemaaid maar moet dringend ontmost worden want we lopen op en mostapijt. De kleine vinca staat in bloei, ik probeer er hier en daar er nog wat gaatjes mee op te vullen. De eenden zitten weer op de vijver en proberen in de lavendel weer nest te maken. Er is toch wat zachter materiaal om nest in te maken! Verleden jaar kregen we zo maar een tiental kuikentjes cadeau. Mooi om te zien hoe moeder eend haar kroost leerde zwemmen. Het klinkt misschien niet geloofswaardig, maar zoals in het verhaaltje past, hadden ook wij een lelijk of liever een zwak eendje die er wat langer over gedaan heeft om zijn hoofdje boven water te houden. Daar waar moeder eend rond de middag al met haar kuikens er vandoor was, bleef ons nakomertje tot 's avonds rondjes oefenen op de vijver. Daarna vertrok ook hij de wijde wereld in. Dit jaar zit er al een merel in het houtkot op zijn nest. Er liggen vier eitjes in. Het voorjaar is wel vroeg begonnen! Vandaag is het grillig weer, echte maartse buien! Toch zal ik even mijn laarzen aan moeten trekken want de buurvrouv bracht me gisteren als verjaardags cadeautje een paar pracht exemplaren van uitgebloemde kanjers van sneeuwklokjes. Onlangs vertelde ik haar dat sneeuwklokjes het hier in de tuin niet willen doen en dat sneeuwklokjes nu weer zeer gegeerd zijn. Kun je dan een mooier cadeautje krijgen!
In een artikel in Libelle over Helleborus vinden we een adres in Oostkamp van een kwekerij van Helleborus,.het Wilgenbroek. Dit weekend en volgend weekend is er opendeur en rondleiding op de kwekerij "". We gaan eens een kijkje nemen. Februari is de maand voor de helleborus. De hammamelis staat dan eveneens in bloei en nog een aantal andere planten staan er in de winterperiode fleurig en geurig bij. De struik sarcococca met keine witte sporenbloemmetjes ruikt heerlijk. Niet te geloven wat er daar staat.gewoon prachtig. De rondleiding is zeer leerzaam. Helleborus houd niet van zure grond, is dus zeer kalklievend. Het is niet zo'n makkelijk te houden plant. De witte helleborus niger, die speciaal voor de kerstdagen gekweekt wordt is helemaal niet sterk, omdat hij geforceerd is om te bloeien voor de verkoop. De helleborus is geen potplant. De combinatie rode kornoel en witte helleborus is prachtig. Natuurlijk kan ik er niet aan weerstaan een paar exemplaren mee te brengen. Voorlopig sieren ze toch in potten mijn terrastafel, zo zie ik ze het meest. Helleborus lividus Helleborus kurdus Helleborus Sternii Helleborus niger yellow
Voor de tweede keer heeft het hier goed gesneeuwd. Niets zo leuk als 's morgens opstaan, de gordijnen openen en buiten is alles prachtig wit. Dat ik er niet met de auto door moet is alleen maar een pluspunt. Rond tien uur vertrekken we goed ingeduffeld voor een wandeling onze voetsporen volgen ons,'t geeft een blij gevoel. Op de duinen ligt er maar een heel fijn wit laagje. Na de middag komt de zon er door en alles verdwijnt weer als sneeuw voor de zon. Enkele crocussen die mooi onderbedolven zaten staan er weer kleurig bij. Ondanks die winterse buien is de lente goed voelbaar in de tuin. Vandaag hebbben we zelfs maartse buien gehad, een competitie tussen zon en regen dat was het. Vrijdag heb ik toch kans gezien om wat buiten op te ruimen. Met de kerstdagen had ik een mooi vogelhuisje met heerlijke vetbollen gekregen.Het huisje stond mooi op de terrastafel. Na een paar dagen hadden de vogels het door dat er daar iets lekkers te smullen viel.Om beurt zaten ze op en rond het huisje. Met als gevolg overal vet en witte vlekken op en onder tafel. Het vogelhuisje heeft nu zijn plaats aan de vijver gekregen en het terras is weer proper. Het snoeiwerk kan ok weer beginnen.
Het heeft vanmorgen flink wat gesneeuwd aan de kust, wat wel wat uitzondrlijk is, eerst sneeuw hier en later pas in de Ardennen. Ik ben vlug wat foto's gaan nemen, gelukkig want na de middag begon alles te smelten. Als echt natuurmens hou ik van alle seizoenen, maar sneeuw heeft iets van magie maar eveneens iets nostalgisch, zelfs melancolisch. Het doet me denken aan een liedje van Chris Debruin, de eerste sneeuw. Ook verdriet komt met de eerste sneeuw, vreugde en verdriet horen bij ons leven. Tuinieren is voor mij een echte therapie. In alle weer en wind wat in de tuin rommelen is zalig. Eventjes op een bankje gaan zitten en de tuin overschouwen, eens kijken wat hier of daar nog ontbreekt of verplaatst moet worden geeft weer energie om verder te gaan. Het is zoals een schilder, hij bekijkt zijn schilderij even van op afstand en brengt hier en daar weer wat andere kleur en verandering aan.
Donderdag 21 jan. heeft het stormweer hier lelijk huisgehouden. AL denk ik dat het hier aan de kust niet veel meer gewaaid heeft dan in het binnenland, toch wat angstaanjagend. Zelfs resten van witte polystirene platen, waarschijnlijk van werken hier in de buurt vlogen hier in het rond. Van mijn bos witte rozen, waar ik zo graag een foto in de sneeuw van wil maken, blijft er niet veel meer over. Een paar bloempotten vlogen om. Tweemaal ben ik er eene gaan verpotten, maar de wind wou hem echt op de grond. Er groeit hier naast het terras een prachtige bamboe, die zwaaide heen en weer met een elegantie van een atlete. Toch bloeit er wat. De winterjasmijn staat prachtig geel, zeer opbeurend in deze tijd van het jaar. De eerste primulla's geven kleur.
Hierbij open ik officieel mijn tuindagboek Al is het vandaag echt geen tuinweer geweest;toch geniet ik van het aanzicht van de tuin. Een grote bos witte rozen (sneeuwwitje) staat nog in volle bloei. Hopelijk krijgen we eens wat sneeuw, want witte rozen in de sneeuw zal wel een originele foto geven. Voor een foto is er nog tijd, vandaag is het al gelukt om mijn eerste blog aan te maken. Minder leuk aan dat zachte weer is naturlijk dat het onkruid blijft groeien, maar het dan weer geen weer is om te wieden. Mijn tuinpassie begon zo een 30 jaar geleden, we verhuisden van de stad naar de buiten. Van en stadstuin naar een lap slechte grond van ong. 13 are en dan nog op een helling gelegen, moesten de tuinkriebels wel komen. Na 22jaar zwoegen, helling op helling af, was de tuin een bijna modeltuin en werd het tijd om kleiner te gaan tuinieren. Een tuintje van ongeveer de helft leek wel haalbaar. De grond is hier ook botermals. De nogal verwaarloosde tuin werd de nieuwe uitdaging. Nu 8 jaar later mag hij bewonderd worden en is hij mijn op één na mijn beste maatje.
Neen, uw blog moet niet dagelijks worden bijgewerkt. Het is gewoon zoals je het zélf wenst. Indien je geen tijd hebt om dit dagelijks te doen, maar bvb. enkele keren per week, is dit ook goed. Het is op jouw eigen tempo, met andere woorden: vele keren per dag mag dus ook zeker en vast, 1 keer per week ook.
Er hangt geen echte verplichting aan de regelmaat. Enkel is het zo hoe regelmatiger je het blog bijwerkt, hoe meer je bezoekers zullen terugkomen en hoe meer bezoekers je krijgt uiteraard.
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.