Gisteren was het weer zover: onze maandelijkse brouwdag.
Vrijdag had ik alle ontbrekende ingrediƫnten samengesprokkeld : ttz de bestelling afgehaald bij de Hopduvel.
Zaterdagmorgen dubbel ontbijtje genuttigd en dan vertrokken tot bij mijn brouwbuddy Bart.
Onder het nuttigen van een koffietje eerst het strijdplan voor de dag gemaakt en dan aan de slag.
Eerste probleem: de pH electrode duidt 6.35 aan voor demi water. Dan maar nieuwe ijkvloeistof aangemaakt en de electrode opnieuw geijkt. Bij controle blijkt dat de pH van het demi water effectief 6.35 is en niet 7.0 +/-0.1 zoals verwacht voor gedestilleerd water. Dat hebben we dan ook weer geleerd: demi water is geen gedestilleerd water.
Ons brouwwater kunnen we nu met een gerust gemoed aanzuren tot de gewenste pH.
Voor het malsschema volgen we ons gebruikelijke recept worden tussentijds een aantal metingen van dichtheid en pH uitgevoerd. De resultaten worden netjes genoteerd met ganzenveer in het grote gulden brouwboek en in exel.
En dan komt het kookproces.
Tweede probleem van de dag: het alpha zuurgehalte van de nieuw gekochte hop is minder dan de helft van het vorig aangekochte hop van dezelfde soort.
Met wat rekenwerk wordt de hopgift van de eerste hopsoort dan toch bepaald en kunnen we starten met het kookproces.
Van de overige hopsoorten was nog voorraad dus daar zijn de hopgiften van gekend.
Tijdens het kookproces gieten we de sulfietoplossing uit het gistingsvat en hydroliseer ik de gist.
Als het kookproces is afgelopen koelen we het wort tot kamertemperatuur en voer ik de laatste meting van d en pH uit, voeg ik wat gekoeld wort aan de gehydroliseerde gist toe.
Het wort kieperen we met een gracieuze beweging in het gistingsvat en onder het aanroepen van de goedkeuring van Bacchus wordt met een sierlijke beweging de gist oplossing in het wort gezaaid.
Ik breng het waterslot aan en mijn brouwbuddy stelt de verwarm- en koeltrajecten in en met de zegen van Bacchus kunnen we eind deze maand bottelen en hebben we eind maart een perfect bier op dronk.
Na deze toch wel stressvolle dag tijd om een aantal van onze eerdere batchen te proeven en onze uiterst kritisch oordeel te vellen over het resultaat van onze huis tuin en keuken brouwkunsten.
|