ONZE HUISDIEREN

04-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Dieren in huis,opgelet dierenwinkels en dierenmarkten

Dieren in huis

Ook exotische vogels zoals deze toekan worden verkocht als huisdier
Huisdieren in dierenwinkels en op dierenmarkten

Op markten, in tuincentra en in dierenwinkels worden de meest uiteenlopende diersoorten te koop aangeboden: van papegaaien, zangvogels, cavia’s, konijnen, hamsters, honden, katten, reptielen en ratten tot goudvissen, fretten, eekhoorntjes, eenden, hangbuikzwijntjes ... De dieren die te koop worden aangeboden zitten vaak in krappe, overvolle kooien, kratten en zelfs in dozen. Sommige dierenhandelaren bieden ook dieren op markten vanuit hun bestelbusjes of vrachtwagens te koop aan. Op dierenmarkten zijn veel dieren  onvoldoende beschermd tegen de weerselementen. Op zomerse dagen is er bijvoorbeeld onvoldoende bescherming tegen de brandende zon. Of ze zitten in de tocht. ’s Winters zitten ze in de koude.

Er is te weinig controle vanuit de overheid om de herkomst van de dieren te traceren en toe te zien op de naleving van de dierenwelzijnwet. Oplettende dierenvrienden die misstanden rapporteren worden vaak van het kastje naar de muur gestuurd. Dierenhandelaren geven vaak een gebrekkige voorlichting over de verzorging van de dieren (vaak zelfs helemaal geen)  aan de nieuwe kopers. Waterschildpadjes worden bijvoorbeeld nog steeds verkocht in kleine plastic bakjes met daarin een miniatuur palmboompje op een eilandje. Goudvissen in absurd kleine vissenkommen. Vogels worden in kooien verkocht waarin ze zich amper kunnen bewegen, laat staan vliegen. Konijnen in kooien waarin ze amper recht kunnen staan of bewegen. Dieren worden veelal te jong bij hun moeders weggenomen en verkocht. Doorgefokte en (dood)zieke dieren zijn geen uitzondering. Sommige dieren zoals hamsters die solitair leven, zitten met meerdere dieren bij elkaar gepropt. Dieren kunnen gaan vechten met elkaar en elkaar ernstig verwonden. Mannetjes en vrouwtjes dieren worden bij elkaar gezet: het gebeurt regelmatig dat er zwangere dieren zoals konijnen en cavia’s worden verkocht waarmee de nieuwe eigenaren ongewild worden opgezadeld. Mensen die een ziek dier hebben gekocht of waarvan het dier kort na aankoop overlijdt, moeten vaak constateren dat ze bij niemand verhaal kunnen halen: de handelaar, fokker of dierenwinkel doen weinig tot geen moeite om hun verantwoordelijkheid op te nemen. In de dierenhandel zelf wordt er weinig tot geen geld uitgegeven aan een (teruggebracht) ziek dier: voor het bedrag van een diergeneesmiddel of dierenartskosten heb je een nieuw dier, zo wordt er vaak geredeneerd.  Geen verzorging van ziekte of verwondingen betekent voor het desbetreffende dier een gegarandeerde langere lijdensweg en vaak zelfs de dood.


Lucratieve handel
Puppy’s en kittens krijgen vaak geen eten en drinken tijdens de openingsuren in de dierenwinkel omdat ze anders de boel zouden ‘bevuilen’, wat potentiële kopers wel eens zou kunnen afschrikken. Dieren worden massaal gefokt voor de internationale huisdierenhandel. Via particulieren, bedrijven en op achteraf boerderijtjes worden dieren gefokt voor dierenwinkels en dierenhandelaren. Een lucratieve handel waarvoor de dieren een hoge prijs moeten betalen. Fokdieren komen vaak hun schuur, kennel of krappe kooi niet uit, van moederdieren wordt het uiterste gevergd: het ene nest na het andere moeten zij werpen. Jonge dieren zijn erg gewild en aantrekkelijk. Maar de daarmee verbonden foto’s en televisiebeelden uit de hondenfokfabrieken van de fokteven met hun uitgezakte buik en tepels zijn ook bekend.  Er zijn inmiddels een aantal hondenrassen en kattenrassen zo doorgefokt dat ze problemen krijgen met de ademhaling, heupen, vacht, ogen of bij de bevalling. Reclame en films met bepaalde dieren dragen er ook aan bij dat er opeens een grotere vraag blijkt naar bepaalde diersoorten. Denk maar eens aan de film ‘Nemo’: plots wilt iedereen zo’n clownvisje, met alle desastreuze gevolgen van dien. Ze zijn letterlijk niet meer aan te slepen. Of de film ‘ De 1001 Dalmatiërs’ en de vertederende labradorpuppy van een welbekend toiletartikelenmerk. Zogenaamde ‘broodfokkers’ springen graag in op zo’n trend, met alle negatieve gevolgen voor de dieren van dien.

 

Exotische dieren: ver weg van huis
Het in huis willen halen van sommige diersoorten lijkt wel op modetrends. Hoe aparter en hoe gekker, hoe beter, zo lijkt het wel. Slangen, tropische vissen, vogelspinnen, leguanen, krokodillen… Het houden van reptielen en andere exotische dieren vereist echter een deskundige aanpak. Een badkuip en gangkast zijn geen geschikte plaats voor een boa constrictor of krokodil. Veel mensen beginnen – zonder dat ze het zelf vaak beseffen - aan iets waar ze achteraf spijt van krijgen. De handel en smokkel in exotische dieren is bloeiende en voor bijna alle van deze diersoorten betekent de vangst, transport en reis vanuit hun natuurlijke habitat naar de huiskamers een vroegtijdige dood.

Er worden dus volop dieren gefokt maar er worden ook nog volop dieren uit de natuur weggevangen. O.a. papegaaien, reptielen, apen, tropische vissen en schildpadden vallen ten prooi aan de legale en illegale dierenhandel. De opvangcentra van huisdieren zoals konijnen, cavia’s, maar ook van exotische dieren zoals schildpadden, apen en papegaaien zitten bomvol gedumpte dieren. Vaak krijgen deze centra de dieren in een erbarmelijke toestand aangeleverd via particulieren of via het gerecht bij inbeslagnames. Sommige van die dieren hebben soms jaren moeten zien te overleven in een (te) kleine kooi, hok of aan de ketting zonder de nodige aandacht, sociaal contact en verzorging. Dit uit zich in abnormaal gedrag: het zichzelf kaalplukken zoals bijvoorbeeld papegaaiachtigen doen, ziekte, apathisch gedrag of juist agressief gedrag. Helaas zien veel mensen de natuurlijke behoeften van dieren niet of onvoldoende, waardoor ze makkelijk verwaarloosd worden, lichamelijk maar ook psychisch. Heel wat dieren  kwijnen weg in kooien en hokken bij mensen thuis.

Snel gekocht, snel gedumpt
Mensen doen te vaak in een opwelling een impulsaankoop van een dier.  Kleine dieren worden groot en de minder leuke kanten die het verzorgen van dieren nu eenmaal met zich meebrengen, zoals het verschonen van het verblijf of het opruimen van een ‘ongelukje’, wordt als een zware belasting of opgave gezien. Al snel ebt de aandacht voor het nieuw aangeschafte dier weg en kunnen ouders of grootouders de dieren gaan verzorgen in plaats van de (klein)kinderen, worden de dieren gedumpt in de natuur (waar ze in de meeste gevallen zullen sterven van de honger, uitdroging, kou en ziektes, ten prooi vallen aan honden of roofdieren of doodgereden worden) of afgeleverd bij opvangcentra. Vissen en schilpadden worden ook door het toilet gespoeld om er van af te geraken. Dierenartsen krijgen ook wel eens het verzoek om een gezond dier ‘af te spuiten’. Tijdens vakantieperiodes puilen de dierenasielen uit.  Nog steeds worden er dieren geëuthanaseerd  in (sommige) dierenasielen,  omdat er voor hen geen geschikte opvang werd gevonden.  In sommige landen gaan honden en katten vanuit de asielen rechtstreeks door naar laboratoria.


Niet kopen maar adopteren
Al kan de verleiding groot zijn om een dier in een dierenwinkel of op een markt te kopen: niet doen! De dieren zijn hier niet bij gebaat, enkel de dierenhandel. Heb je plek en de tijd in je huis en in je hart om een dier - of meerdere dieren -  een fatsoenlijk en dierwaardig leven te  geven? Neem dan eens de tijd om bij een dierenopvangcentrum of een dierenasiel te gaan kijken.  Daar krijg je doorgaans goede informatie over de verzorging en huisvesting van het dier en zo geef je dieren een tweede kans. Beslis niets overhaast en zet alles goed op een rijtje wat te doen bijvoorbeeld bij vakantie of een weekendje weg, of je eventuele toekomstige dierenartskosten kan betalen en of je een dier genoeg leefruimte kan bieden zodat het zijn natuurlijke gedrag en behoeftes kan uiten.
Besef dat sommige dieren heel oud kunnen worden en dat de adoptie van een dier een jarenlange verantwoordelijkheid en toewijding vraagt.

Dieren adopteren kan je ook van op afstand. Niet iedereen kan en wil namelijk een dier in het echt in huis/tuin of wei nemen, en dit om uiteenlopende redenen. Je kan ze daarom soms ook financieel adopteren: zo help je toch voor niet langer gewenste stakkers te zorgen.  Het gaat hier zeker niet alleen om honden en katten, maar ook om niet langer gewenste of geredde landbouw(huis)dieren.

Adoptie ouder of meter/peter worden kan onder andere bij:


Doen! Deze mensen doen fantastisch werk.

 

04-09-2009 om 14:04 geschreven door "Echte dierenvrienden"  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 4/5 - (1 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Anti broodfok actie"doe er wat aan"

Corry

04-09-2009 om 13:58 geschreven door "Echte dierenvrienden"  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.St-Bernardusfeesten Nieuwpoort 2009
.

















04-09-2009 om 13:36 geschreven door "Echte dierenvrienden"  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


E-mail mij

Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


Ik ben Corry,45 jaar
heb drie kinderen,twéé kleinkinderen.
We wonen in West-vlaanderen
Aan de zee.
Gans ons leven zijn we opgegroeid
met dieren rondom ons.
Nu telt ons gezin,
Vier honden,negen poezen.
Vijf fretjes,2 baardagamen,
2 Waterschilpadden.
Enkele vissen buiten.
En een Aquarium binnen.
We zijn "Echte dierenvrienden"



Gastenboek

Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


agenda

Belangrijke data in mijn agenda



Foto

Laatste commentaren

Willekeurig Bloggen.be Blogs
iso_lyna
www.bloggen.be/iso_lyn
Foto


Blog tegen de wet? Klik hier.
Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs