Door de knal sneuvelden de meeste ramen in het 17 verdiepingen tellende gebouw. De explosie vond plaats tussen de kantoren van premier Stoltenberg en het Olie- en Energieministerie. In dat ministerie brak brand uit, melden ooggetuigen, en het is net als de kantoren van de premier zwaar beschadigd. Ook het gebouw van de populaire krant VG is getroffen.

'Ik zie dat de ramen van het gebouw van VG (de grootste Noorse tabloid) en die van het regeringsgebouw stuk zijn. Op straat liggen bloedende mensen', verklaarde een journalist van de openbare radio NRK die onmiddellijk na de explosie ter plaatse was.

'Er ligt overal glas. De chaos is totaal. De ruiten van alle omliggende gebouwen zijn opgeblazen', aldus nog NRK-journaliste Ingunn Andersen, die aanvankelijk dacht dat het om een 'aardbeving ging'.

Bommen
De Noorse politie verklaarde dat de explosie werd veroorzaakt door 'een of meerdere bommen'. Volgens getuigen was er sprake van een bomauto. Voorlopig wordt melding gemaakt van zeven doden en twee  zwaargewonden. Verder vallen ook nog tientallen lichtgewonden te betreuren.

Verdacht pakket
De buurt rond de explosie is afgesloten en honden speuren er naar andere bommen. De politie meldde vrijdag omstreeks 18 uur dat de gebouwen van televisiezender TV2, die ook in de wijk liggen, zijn verzegeld omdat er een verdacht pakket werd gevonden.

Premier niet gewond
De Noorse premier Jens Stoltenberg raakte volgens een woordvoerster niet gewond en is ondertussen 'in veiligheid gebracht'.

De premier verklaarde vrijdagavond dat het om 'een zeer ernstige situatie' ging en dat de  prioriteit  lag bij het helpen van de gewonden.

Arrestaties op luchthaven
De Noorse televisiezender meldt ondertussen dat alle auto's die aankomen aan en vertrekken van de luchthaven van Oslo, worden gecontroleerd. Daarbij zouden al drie personen aangehouden zijn.

Schietpartij
Later op de avond brak er een schietpartij uit op Utøya, een eiland niet ver van Oslo. Volgens de politie is die schietpartij gelinkt aan de aanslag in de hoofdstad. Ook daar zouden vier slachtoffers gevallen zijn.