Het zijn de aanhangers van Gbagbo's rivaal Alassane Ouattara die de bunker bestormen. Ze zijn tot actie overgegaan omdat Gbagbo niet wil onderhandelen over zijn vertrek. Franse troepen of blauwhelmen zouden niet deelnemen aan de aanval.

De Franse minister van Buitenlandse Zaken Alain Juppé had deze ochtend nog gezegd dat de 'voorwaarden' van het vertrek van Gbagbo 'het enige is waarover nog gesproken moet worden.'

'We hebben aan de VN gevraagd om hem zijn fysieke integriteit, en die van zijn familie, te garanderen en om de omstandigheden van zijn vertrek te organiseren. Het is het enige waarover nog onderhandeld moet worden', aldus de minister op de radio-zender France Info. Ook Ouattara heeft zijn aanhangers opgeroepen het leven van Gbagbo te sparen.

'Ouattara heeft verkiezingen niet gewonnen'

Gbagbo van zijn kant blijft zich strijdvaardig opstellen. In een telefonisch interview met het Franse televisiestation LCI zei hij gisteren dat Ouattara 'de verkiezingen niet gewonnen heeft'. 'Ik heb de verkiezingen gewonnen en ik onderhandel niet over mijn vertrek', zei hij.

Toch verliest Gbagbo steeds meer aanhangers. 'We komen aan het einde van de crisis', zei Hamadoun Touré, woordvoerder van de VN-missie in Ivoorkust. 'We hebben gesproken met zijn naaste medewerkers, sommigen zijn al overgelopen, anderen zijn bereid te stoppen met vechten. Hij staat er nu alleen voor, in zijn bunker met een handvol medestanders en familie.'

Franse militairen en VN-soldaten namen maandag vanuit helikopter de wapenopslagsplaatsen en militaire bases van het kamp van Gbagbo onder vuur, waardoor soldaten van Ouattara konden oprukken naar de ambtswoning van Gbagbo.

Brussels Airlines schrapt vluchten op Abidjan

De luchtvaartmaatschappij Brussels Airlines vliegt minstens deze week niet naar Abidjan. 'Door de toestand ter plaatse is het onmogelijk op Abidjan te vliegen', zei woordvoerder Geert Sciot. Zo raakt het personeel van de maatschappij niet op de luchthaven.

Tot voor de presidentsverkiezingen was er zes keer in de week een vlucht tussen Brussel en Abidjan. Sinds de patstelling werd de frequentie echter herleid tot twee vluchten per week.