Deze blog vertelt jullie wat wij in de klas maken dit schooljaar. Dit is het eerste dat wij hebben gedaan: een blog maken voor techniek. Ik hoop dat jullie ervan genieten
UHT: Ultra Hoge Temperatuur: kort en aan zeer hoge t° (135°-150°) verhitten. Steriliseren: door verhitting (85°-110°) alle micro-organismen doden. Opleggen in azijn: door het zuur blijft het voedingsmiddel knapperiger en gaat zeer lang mee. Pasteuriseren: kort verhitten aan max. 75°. Drogen: het watergehalte uit voedingsmiddelen halen door: ophangen, uitpersen of vriesdrogen. Vacuüm verpakken: alle lucht weghalen uit de verpakking waardoor micro-organismen geen kans krijgen om te ontwikkelen. Roken: voedingsmiddelen worden door rook gehaald waardoor de bewaartijd verlengd wordt.
Hallo! Dit is het laatste project: project fruitjuice. We gaan het nu hebben over smaken en smakenherkenning. We kunnen 3 verschillende smaken proeven met de mond: zoet, zout en bitter/zuur Huisvrouwen/huismannen, koks/kokkinnen, sommeliers en verkoopers van voeding moeten heel veel van de smaken weten. Waarom? Huisvrouwen/huismannen moeten het weten voor het bereiden van maaltijden. Koks/kokkinnen voor bij het samenstellen van nieuwe gerechten. Sommeliers voor het proven van wijnen. En verkopers van voeding moeten het weten om te verkopen. Ze moeten veel kennis hebben bij het verkopen van bv. kazen.
We hebben een aantal proeven gedaan om te zien wat er in fruitjuice zit. We hebben gekeken of er water aanwezig is met kobaltchloridepapier. Er zit water in fruitsap. We hebben met albustix gekeken of er eiwitten aanwezig zijn, en er zitten geen eiwitten in fruitsap. Door een beetje fruitsap op papier te gieten hebben we ondernomen dat er geen vetten in fruitsap zit. Door lugol wet we dat er geen zetmeel in fruitsap aanwezig is. En als laatste hebben we met diastix kunnen ondervinden dat er suiker in fruitsap aanwezig is. Belangrijk: fruitsap is niet zo goed voor de tanden. Het bevat een bepaalde zuurtegraad die het glazuur aantast!!! Poets je tanden zo snel mogelijk na het drinken van fruitsap!!!!
Je hebt 3 soorten verkeer: - Woonverkeer: dat doe je met de fiets, te voet, of met de auto. - Werkverkeer: je gaat naar je werk met de auto of met de bus. - Vakantieverkeer: als je op reis gaat naar een ver land, dan ga je met het vliegtuig.
De werking: 1. De wind doet de propellers draaien. 2. Door de draaibeweging van de propellers komt ook de turbine in beweging. 3. Doordat de turbine draait wordt in de generator elektriciteit opgewekt. 4. De elektriciteit die opgewekt wordt in de generator gaat weg uit de centrale via de hoogspanningskabels. Milieuvriendelijk? Ja en neen. Waarom ja? Duurzaam en geen uitstoot. Waarom neen? neemt veel plaats in, lawaaihinder, vogelsterfte, landschapsverontreiniging. Waar in België? haven van Antwerpen en Zeebrugge; Op de autostradeberm bij Gistel, Diksmuide en Nieuwpoort.
Iedereen moest per 2 een presentatie geven over een onderdeel die te maken hebben met energie. Ik en een klasgenoot kregen het onderdeel: kerncentrales. Iedereen kent wel de kernramp in Tsjernobyl. Wat is er daar nu gebeurd? De reactor in de betonnen bunker is ontploft in 1980. Wat was het gevolg? Er waren zeer veel doden en veel misvormingen. Niet alleen mensen waren misvormd maar ook de fauna en flora.
De werking: 1. men heeft een stuwmeer met grote vergaarbekkens voor water gemaakt. 2. Dit water laat men door hele grote buizen naar beneden stromen. 3. Door de kracht van het neerstromend water gaat de turbine draaien. 4. Deze turbine is verbonden met een generator, in deze generator wordt de elektriciteit opgewekt. 5. De elektriciteit die opgewekt wordt in de generator gaat weg uit de centrale via de hoogspanningskabels. 6. Het water uit de turbine komt terecht in het benedenbekken en dat water wordt 's nachts terug opgepompt naar het bovenste vergaarbekken. Milieuvriendelijk of niet: Ja en neen. Waarom ja: regen of water is gratis, geen uitstoot en geen afval Waarom neen: fauna en flora moet wijken voor dit soort centrale. Waar in België? In Coo.