Zoals ik in mijn eerste blogbericht over dit thema al vermeld heb, hebben wij "winenergie" behandeld in de techniekles.
Windenergie is zoals het woord zelf al zegt: energie die uit wind gemaakt wordt.
Die energie maakt men uit windturbines. Als de wind sterk genieg is, gaat een windturbine draaien en door die draaiende beweging ontstaat er energie in de vorm van elektriciteit. Er zijn heel wat voordelen, maar ook nadelen aan windturbines.
De voordelen: Zeer milieuvriendelijk, duurzaam (niet uit te putten),....
de Nadelen: Sommigen vinden dat deze het uitzicht verpesten, het veroorzaakt geluidsoverlast, er is niet altijd plaats voor en het is duur om ze te maken en te plaatsen.
Zoals je misschien al gemerkt hebt vind je vaak windturbines aan de kust, en waar er veel wind is (logica). In zee worden ook soms turbines geplaatst, daar is er onophoudelijk wind en dus ook altijd energie!
Ik zou ooit eens naast een wiek van zo'n turbine willen staan, ik kan mij namelijk niet inbeelden hoe groot deze eigenlijk zijn...
Dus dit was mijn blogebricht over windenergie! Ik hoop dat het interessant was! Tot mijn volgende berichtje!!
In dit berichtje zal ik jullie vertellen over de vaak kleurrijke en felle LEDlampjes!!
Eerst en vooral: Wat zijn Ledlampjes? Natuurlijk weten jullie wel dat het kleine lampjes zijn, en ergens weten jullie dat ze zuiniger zijn en beter voor het milieu, maar wat weten jullie er écht over?
Led staat voor Light Emitting Diode, oftewel: diode die licht geeft.
Leds vind je tegenwoordig erg vaak in je nabije omgeving. Als je bijvoorbeeld kijkt naar de computer waarop je nu werkt (of tablet), of de tv die je op de achtergrond hoort, ik ben er bijna zeker van dat er daar ledlampjes in zitten!
En wie vond de ledlamp uit? Het was een Russisch wetenschapper genaamd Oleg Losev, en hij vond het kleine revolutionaire lampje uit rond 1920.
Maar nu, waarom zijn ze zo zuinig? Wel, ik weet wat je denkt. 'Ja, ze zijn zuinig, maar ook duur om aan te schaffen'. Inderdaad, ze zijn eigenlijk wel kostelijk, maar als je het zo bekijkt... vergelijk het met een gloeilamp of een spaarlamp. Op zich niet duur, maar hoelang gaan deze ook mee? Een ledlamp kan tot 100.000 uren branden!!
Zo, dit was mijn tweede blogberichtje over dit thema! Tot mijn volgend berichtje, en ik hoop dat je iets hebt bijgeleerd!!
Eerst en vooral...sorry voor het late aanvullen van de blog!
In de techniekles hebben wij een nieuw thema behandeld, (zoals ik eerder heb vermeld) en ditmaal gaat het over: energie!!
In dit blogbericht ga ik vertellen wat ons thema allemaal inhoudt...
Wij zagen in de klas over hoe energie gemaakt wordt, en wij moesten elk om beurten een Powerpoint maken over een bepaald onderwerp.
We zagen verschillende soorten energie, zoals: zonne-energie, windenergie, energie gemaakt uit waterkracht, energie uit steenkool, aardgas, aardolie en zo door...
Ik en mijn vriendin Iman deden onze Powerpoint over steenkool, en hoe dit gebruikt wordt om energie uit te halen.
Wist je bijvoorbeeld dat de mijnwerkers vroeger vogeltjes loslieten in de mijnen? Als deze terugkwamen, was het veilig, want vogels ademen sneller dan mensen en zo krijgen ze giftige gassen eerder binnen dan wij, als deze niet terugkwamen, snel wegwezen dan!!
En dat kinderen ook in de mijnen moesten werken? Zij waren kleiner en konden dus veel makkelijker door de smalle gangen. Gelukkig verbood de enige echte Napoleon Bonaparte het om te werken in de mijnen voor kinderen jonger dan 10. (in 1813)
Dus dit was een kleine inleiding voor ons thema! tot de volgende keer!! :)
Heii!! als afsluiter van dit project had ik graag gehad over de mensen die werken in de zeepfabriek :)
we hebben:
- De magazijnier: Deze persoon werkt, jawel, in het magazijn!! Een magazijnier helpt alle soorten zepen stockeren in het grote magazijn en zorgt dat alles netjes staat
- Laborant: Iemand die in de laboratoria werkt om zepen te controleren, te testen, en opnieuw te maken! Zo ontdekt deze persoon of een nieuwe geur goed is, of net heel slecht!
- Inpakker: Meestal zijn dit vrouwen, maar mannen doen dit ook. Producten die niet machinaal worden ingepakt worden manueel gedaan door een inpakster/inpakker.
- Arbeider: Deze werknemer werkt bijvoorbeeld aan de lopende band in de fabriek. hij/zij moet dan zorgen dat alle soorten zeep netjes dicht zijn, of een goed etiket hebben...
Dit was het dan weer voor dit project, maar niet treuren! We zijn nu al bezig met een ander project, namelijk: energie!
Deze keer ga ik jullie vertellen over wat zeep precies is.
Zoals elk verstandig mens weet: Zeep is een reinigend middel dat meestal wordt gebruikt met water om...jawel! Te reinigen! :D
Maar wanneer gebruik je zeep?
Handzeep gebruik je (liefst) :
- Voor het eten
- Voor het bereiden van eten
- Na het toiletbezoek
- Of gewoon als je handen vies zijn!
maar andere zepen gebruik je natuurlijk, als bijvoorbeeld iets vies is! Neem nu bijvoorbeeld een grote groene grasvlek in je jeansbroek! met een beetje zeep is die er meteen weer uit :)
Met heel het tweede jaar van het Ka Veurne zijn wij naar zeepfabriek McBride geweest te Ieper!
Het was zeer interessant en leerzaam, en daarom zou ik jullie wat willen vertellen erover..
McBride te Ieper is in twee grote gebouwen verdeeld. Het eerste voor de verzorging van jezelf, en het tweede, aan de overkant van de grote baan, een heus gebouw enkel en alleen voor reinigingsmiddelen als: vloerzepen, afwasmiddelen... etc. Wijzelf zijn in het tweede gebouw geweest.
Wij werden geïnformeerd door een vriendelijke gidse. We zijn overal binnen geweest, van de ruimte waar zich goed- en afgekeurde grondstoffen bevonden, tot het labo en het magazijn!
In de labo's was er personeel zeer druk bezig aan het goedkeuren en afkeuren van verschillende zepen. Allemaal staaltjes stonden netjes geplaatst op een plank tegen de muur en ze werden dan ook één voor één bijgehouden in REUSACHTIG magazijn voor staaltjes. Ik weet bijna zeker dat het er duizenden waren!
Dit was het dan weer over de zeepfabriek McBride...
Eeven blijven kijken naar... allerlei verschillende soorten zeep!
Heii!!
Ik ga het deze keer hebben over de verschillende soorten zepen :)
Over het algemeen heb je 2 soorten zeep: Vaste en vloeibare!
Eerst wat over het vloeibare onderdeel...
Vloeibare zeep wordt voor vanalles gebruikt! zoals blijvoorbeeld, Vloerzeep, shampoo, conditioner, afwasmiddel, gewoon wasmiddel...etc!
Bij vaste zeep is het allemaal net iets ingewikkelder... bijvoorbeeld:
Je hebt gewone handzeep, (iets wat wij thuis Blokzeep noemen), maar ook bijvoorbeeld zepen speciaal tegen grasvlekken, Tomatenvlekken, Antibacteriële zeep, drijfzeep, plantaardige zeep.... Het zijn er wel erg veel om op te noemen! Laten we zeggen dat voor iedere vlek wel een soort zeep is, als dat nu op je kleren is, op de vaat, of gewoon op je handen!