Voor 16 personen:
- 10 kippenbillen
- 10 kippenpoten
- 3 zakken scampi (of langoustines)
- 500g chorizo (of meer voor meer pit)
- 2kg mediteraanse rijst
- 4 rode paprika
- 2 groene paprika
- 500g erwtjes
- 4 uien
- 4 teentjes look
- 8 tomaten
- 6 kippenbouillonblokjes
- kippenkruiden
- 3 doosjes saffraan
- water
- olie
1. Verhit de olie in de pan. Kruid de kip met de kippenkruiden en bak gedurende 10 minuten aan elke kant. Leg in een schaal en plaats in een oven van 150°.
2. Bak de scampi kort in dezelfde pan en leg ook apart.
3. Doe de fijngesnipperde ui en de geraspte look in de pan en laat glazig bakken. Doe er de blokjes paprika en de erwten bij en laat verder aanstoven. Voeg na 5 minuten de tomaten toe.
4. Voeg de verkruimelde bouillonblokjes, de saffraan en eventueel nog wat extra kippenkruiden toe. Voeg daarna de rijst toe en laat een paar minuten bakken terwijl je roert.
5. Voeg een liter water toe en laat die inkoken. Als de rijst het water bijna volledig heeft opgenomen voeg je nog een liter water toe. Blijf dit doen tot de rijst gaar is. Het is belangrijk dat je niet te veel roert. Om aanbakken te vermijden moet je dus op de juiste tijden water toevoegen.
6. Als de rijst voor 3/4 gaar is leg je de kip en de scampi op de paella om opnieuw op te warmen. Eventueel vrijgekomen braadvocht giet je ook over de paella. Als alles warm is kan je opdienen.
Smakelijk!
Ps: paella kan ook lekker zijn met mossels. De mossels duw je in de rijst als je de tweede liter water toevoegt. Dan zijn ze open tegen de tijd dat de rijst gaar is.
|