Alle
begin is moeilijk zeggen ze maar OMG!Ik
ben het gewoon om op Facebook te schrijven en heb eigenlijk zo goed als geen
blog ervaring.Op aanraden van een
aantal vrienden ben ik deze blog begonnen maar ik beklaag het me al een
beetje.Eerst was er de aanmaak van de
account.
Ik
vulde plichtsbewust alle velden in en probeerde een account aan te maken.Ik kreeg een foutboodschap dat ik de algemene
voorwaarden niet had goedgekeurd en ik dus met mijn browserpijltje terug moest
gaan.
In een verwoede tweede poging zorgde ik dat de algemene voorwaarden wel goedgekeurd werden
maar ik kreeg weerom een foutboodschap.Mijn paswoord was verdwenen door terug te gaan naar de vorige pagina.
Poging
drie resulteerde ook in een foutboodschap want nu had ik die nummertjes die je
moest overtypen kennelijk niet correct overgetypt.Ik dus terug met het pijltje.Vermits mijn paswoord weer verdwenen was
dacht ik eraan om dit eerst in te vullen en vervolgens de nummertjes over te
typen.Ik ontving een soort van
felicitatie want ik was nu een blogger.Nog slechts één stap te gaan en dat is via je e-mail account de link
goedkeuren.
Ik
open dus mijn e-mail maar ik zie geen link van bloggen.be.Ik vermoedde dat ik een fout e-mail adres
had ingegeven dus ik weer naar bloggen.be om daar nogmaals een vijfde poging te
wagen.
Vijfde
poging lukte niet want natuurlijk bestond mijn blog login al dus ik moest een
andere kiezen.
Poging
zes was succesvol maar weer kreeg ik geen link in mijn e-mail inbox.Toen bedacht ik dat ik een telenet e-mail
adres heb dat gelinkt is aan een hotmail account die ik dagelijks gebruik.Misschien zat er wel een vertraging op het
doorzenden van de telenet mail naar de hotmail?
Jawel
hoor... toen ik mijn telenet box opende zag ik twee bevestigingen van account 1
en account 2.Account 2 liet ik voor wat
het was en ik besloot op de link van account 1 te klikken.Eureka... mijn blogpagina was geboren.Ik postte haastig een aantal blogs op mijn maagdelijk
witte pagina.
Toen
ik de verhaaltjes die ik gepost had even na wou kijken vond ik ze niet
terug.Ik scrolde en zag daar nummers 0
tot 5.Ik had moeten weten dat pagina 0
niet zou bestaan maar in mijn naïeve onschuld drukte ik op 0 met de foutieve gedachte
dat dat me naar mijn eerste geposte verhaaltje zou brengen.
Toen
viel mijn Euro.Ik had zonet mijn eigen
verhaaltje een vette 0-score gegeven.OMG!Wat ga ik hier nog allemaal
uitsteken?
't Is door een goede vriendin dat ik hier terecht gekomen ben. Ze
zei me dat ik van mijn vele Facebook verhalen beter een blog zou maken.Facebook kan
je nog privé houden, maar met een blog smijt je je leventje zomaar de wijde
wereld in voor al wie het lezen wil.
Een beetje beangstigend maar eigenlijk ook wel spannend! En daar
ik net veertig geworden ben vind ik dat de tijd wel rijp is voor een beetje extra
spanning in mijn leven. Ik heb trouwens niets te verbergen. Ik ben wie ik
ben, met m'n onnoemelijke talenten en m'n vele gebreken.
Zoals ik zonet schreef, ik heb de kaap van de veertig net overschreden
en weet nog altijd niet goed waar mijn leven naartoe gaat.
Schrijven is een passie van me, dus als ik er ooit eens mijn beroep van
kan maken, dan zal ik zeker niet aarzelen.
Maar vooraleer de tijd daar rijp voor is - en misschien komt die tijd er
nooit want ik ben niet aan het solliciteren -neem ik er genoegen mee om een
lach te toveren op het gezicht van de enkeling die de weg naar mijn blog weet
te vinden.
Ik
laat me maar heel moeilijk verleiden.Reclamemakers hebben aan mij een vette kluif want ik stel gewoon ALLES
in vraag.Dit gezegd zijnde wil ik wel
toegeven dat ik nog steeds op zoek ben naar de ideale shampoo waardoor ik een
swish zou krijgen, dus als ik reclame zou zien voor een haarzeep die ik nog
niet ken, zou het wel eens kunnen dat ik deze wil testen.Deze uitzondering echter ter zijde latend kan
ik veilig stellen: t is niet gemakkelijk om me te verleiden!
Maar...uitzonderingen bestaan om regels te
bevestigen.Na een reeks van lovende
kritieken gehoord te hebben van twee hooggewaardeerde collegas over de
zogezegde kookboeken van Pascale Naessens (de reeks Mijn Pure Keuken)- wat die drie hoofdletters in de titel doen
weet ik ook niet heb ik me dus laten verleiden...Ik weet dat het fout was maar het menselijk
vlees is zwak.
Daar
ik een wannabe keukenprinses ben besloot ik dat alle middeltjes goed zijn om
mijn kookkunsten naar een hoger niveau te brengen.Ik kocht tegen beter weten in Mijn Pure
Keuken 1.Ik begon het te lezen en al
snel bleek dat het een soort van dieet kookboek was.Gezond, lekker en goed voor de lijn.Wat wil een mens meer?De fotos zagen er alleszins veelbelovend
uit.
Het
eerste recept dat ik probeerde - iets met guacamole - viel ietwat tegen.Er was niets fout gelopen maar ik had reeds
een recept voor guacamole en het mijne was even gezond en gewoon beter van
smaak.
Het
tweede recept dat ik dacht te maken was iets met kreeft.Het begon als volgt: Haal het gekookte kreeftenvlees uit het
pantser...Help!Daarvoor moet je dus wel een kreeft eerst
koken.Had ik nog nooit gedaan maar geen
nood er stond een TIP: koken van kreeft.De tip beschreef niet hoe lang je de kreeft moet koken of wat je best in
het kookwater smijt (weet ondertussen dat ze gewoon mooi roos moet zien). Er stond alleen dat je de kreeft in een soort
van trance moet brengen door ze op haar rug te leggen en dat je vervolgens met
de achterkant van een mes over het kopje moet wrijven.Oooh... hoe schattig! Hoe lief voor dat
kreeftje. Pascal scoort hier dikke
punten bij GAIA. Maar dat legt verdorie nog altijd niet uit hoe je best een
kreeft kookt en ik had dat verdomde kookboek niet gekocht om te leren hoe best
een kreeft te vertroetelen.De tip
eindigde met de woorden: ... nadien heb
ik het nog een aantal keer gehoord.Misschien de moeite waard om te proberen?.
Wat?Pascale stelde een vraag!Wil dit dan zeggen dat ze zelf ook nog nooit
op die manier een kreeft gekookt heeft en wil ze mijn feedback?Ze kocht dus haar kreeften al gekookt.Nu... dat is niet koken dus ik besloot dit
recept maar ter zijde te schuiven.
Op
naar poging nummer drie: iets met kabeljauw en groene curry.Zag er heerlijk uit op de foto.Het recept vereiste echter een potje groene
curry.Waar zou ik dat in hemelsnaam
gaan halen?Zeker niet in den Aldi.Maar ook niet in de kleine Delhaize.Ook de iets grotere Carrefour buurtwinkel
verkocht het niet.Verdomme, ik zou de
auto moeten pakken...Neen hoor, we hebben
tegenwoordig ook een thaïs winkeltje en daar was de groene curry te
vinden.Ik dacht dat het een poeder zou
zijn maar het goedje had de consistentie van tandpasta en zag er al eens
gegeten uit.Bon, ik had al mijn
ingrediënten... op naar de keuken.
In
het gepretendeerde kookboek van La Naessensstond er dus dat ik een potje groene curry moest gebruiken.Hoe veel is een potje?Je hebt grote potten en kleine potten.Je hebt groene curry poeder en groene curry
pasta. Het was niet duidelijk of men nu
het poeder of de pasta diende te gebruiken. Van maten en gewichten of
duidelijke omschrijvingen heeft deze dame dus geen kaas gegeten. Een potje leek me nogal veel dus
voorzichtigheidshalve pak ik ¼ van de pot. Je moest dat vervolgens mengen met
wat olijfolie en dan op de kabeljauw strijken.
Zo
gezegd, zo gedaan.Mijn kabeljauw zag
eruit zoals op de foto.Njammie, dat zou
smaken!Vervolgens moest men wat
groenten toevoegen en de hele rim-ram overgieten met wijn tot het boeltje een
centimeter onder de wijn zou staan.Niet
alleen zou mij dat een liter wijn kosten, maar met de weinige kookervaring die
ik heb voelde ik gewoon intuïtief aan dat dit niet klopte.Als de vis met de curry onder de wijn zou
komen te staan zou de curry er gewoon afweken en dan zou de vis gewoon gekookt
zijn en niet mooi bruin zoals op de foto en zou ik een soort van pikkante
vissoep krijgen.Ik besloot, na overleg
met mijn vriend, slechte een bodempje wijn te gebruiken.
Ik
plaatste de schotel in mijn oven en binnen de kortste keren streelde een
heerlijke geur mijn neusgaten.Dit zou
écht lekker worden en t was een heel gemakkelijk recept.Het was trouwens met curry en dat eet ik echt héél graag.Er was ook nog een TIP van het ex-fotomodel: De
curry is echt niet te pikant, ik heb nog nooit een reactie in die richting
gekregen.
Ik
haalde de overheerlijk geurende schotel uit de oven. En dresseerde alles mooi
op een bord.Het zag eruit als op de
foto.Identiek!Goh... ik was echt goed.Bon appétit!, zei ik enthousiast terwijl ik
mijn vriend het heerlijk geurende bord voorschotelde.We namen allebei een grote hap, keken ik
elkaars ogen en zetten het op een spurt naar de keuken om onze mond die in
brand stond te blussen.Vervolgens
schraapten we de curry van de vis en we aten met tranen in de ogen verder maar
onze smaakpapillen waren tijdelijk out of order.Of ik nu vis, een tomaat of spinazie in mijn
mond stak... het smaakte allemaal hetzelfde... als brandende curry. Als er ooit
een bacterie in mijn mond aanwezig was, dan had ik deze nu zeker en vast gedood!Mijn mond was bij deze officieel
ontsmet.Lysterine is er niks
tegen!Mijn pure kaken.We namen ook een pakje Kleenex bij de hand
want onze beider neuzen begonnen onwaarschijnlijk hard te lopen.Bij deze had dit recept dan ook nog eens
positieve medische gevolgen.Niet alleen
was onze mond ontsmet maar ook onze sinussen werden geopend! Waarschijnlijk had ik dus curry poeder moeten
gebruiken maar ik vraag mij nog altijd af hoe groot dat potje is. Nu begrijp ik
ook beter waarom het een dieet boek is.Een hap en je hebt er genoeg van.
In
ieder geval:TE KOOP >>> het superdeluxe therapeutische hype-kookboek van
de verleidelijke Pascale Naessens met verschillende hippe receptjes om de
vingers van af te likken.Het eerste
dieet kookboek dat écht werkt!Gekocht
voor 25,-.Boek ziet eruit als nieuw en
mag weg voor 15,-...
Geïnteresseerden
moeten het wel zelf even komen halen.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://www.bloggen.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://www.bloggen.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING??
De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst.
- Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers.
- Bijvoorbeeld:
u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen.
- Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"?
Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"?
Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het Bloggen.be-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!