We zijn nu terug aan het werken met outlook. We hebben zelf 3 nuttige tips moeten opzoeken, deze zijn terug te vinden op mijn e-portfolio. Hierna hebben we ook de opdrachten rond Tex-Mex gekregen. We konden zelf kiezen welke case we op ons portfolio zette, ik heb gekozen voor case 11, de E-mailnieuwsbrief. Omdat ik deze niet kon uploaden vindt u deze ook terug in mijn blog.
Deze case vond ik het meest interessante en heb ik het meest bijgeleerd. Vooral op het vlak van publisher en niet zo zeer op het vlak van Outlook. Ik werk, zoals de meesten studenten, op mijn stageplaats met Outlook dus is dit niet echt nieuw voor mij. Al zijn er wel nieuwe functies die ik nog niet eerder gebruikt had, zoals het invoegen van een handtekening.
Wat heb ik nu precies geleerd: - werken met Outlook - nieuw thema creëeren - gepersonaliseerde brieven - telefoonmemo maken
Dit is de opdracht i.v.m. MS Project. We hebben hier leren omgaan met de nieuwe software wat wel weer wat wennen is, maar als je er langs genoeg mee werkt dan gaat het best vlot. Het is wel spijtig dat MS Project niet op veel computers beschikbaar is. Zo moeten we altijd in hetzelfde lokaal zitten en kunnen we er niet thuis aan werken. Want geen enkele student heeft het programma.
Als opdracht hebben we zelf een studiedag moeten organiseren en de taken die hiervoor nodig zijn in MS Project plaatsen. Daarna hebben we het bestand moeten exporteren naar een excelbestand. Hiermee was ik vrij snel klaar, maar eens je het programma doorhebt gaat alles redelijk snel. Zelf zou ik het programma niet zo snel gebruiken.
Wat heb ik nu precies geleerd: - leren werken met MS Project - zelf een project opstarten
Bij fotobewerking hebben we leren omgaan met verschillende programma's die ervoor zorgen dat wij foto's kunnen bewerken. De meeste programma's moet je vaak downloaden en ook tegen betaling. Ik vond het programma van Photoshop (gratis edit) heel fijn om mee te werken en ook makkelijk. Ik heb het programma wel op mijn laptop staan dus het was spijtig dat ik niet sneller iets afwist van die gratis edit, anders had ik het al kunnen downloaden. Iets wat ik ook heel interessant vond, was het maken van panorama foto's, maar tegenwoordig hebben veel camera's deze functie al zelf.
Vandaag hebben we onze 6de en ook de 7de taak gekregen en deze gaat over videoconferencing. In deze blog ga ik het enkel hebben over de 6de opdracht.
We hebben ons opgedeeld in groepen en proberen zelf een videoconferentie op te starten. Hiervoor zijn we op zoek gegaan naar verschillende soorten software. Dit is niet altijd een even gemakkelijke taak want de meeste goede softwares voor videoconferencing zijn tegen betaling. We hebben gelukkig een site gevonden die een gratis trail aanbiedt van 14 dagen.
Deze site is nefsis.com en ziet er niet alleen professioneel uit, maar is het ook. Je kunt niet alleen simpel met elkaar communiceren via videochat, maar ook bestanden uitwisselen, powerpoints bekijken en nog zoveel meer dat we nog niet uitgetest hebben.
Wat heb ik nu specifiek geleerd: - wat is videoconferencing - geschikte software zoeken - een videoconferentie opstarten tussen twee personen
Vandaag heb ik alles op mijn E-portfolio gezet. Alle bestanden moeten beschikbaar zijn met Pasen en nu heb ik nog even tijd. Het meeste werk is al die bestanden uploaden, de site is redelijk traag en sommige bestanden zijn best groot. Ook nadenken welke opdracht bij welke competentie hoort is niet gemakkelijk. Ik heb dan ook voor 1 competentie 'kritische reflectie' geen opdracht gevonden. Voorlopig hebben we dan ook ons werk nog niet echt moeten beoordelen en dat is wat ik versta onder kritische reflectie.
Aan de andere kant beoordeel je meteen zelf al je werk automatisch, maar je kunt moeilijk alle bestanden onder deze competentie plaatsen; Ik ben gewoon heel erg blij dat voorlopig alles af is en ik hier niet meer aan moet werken tot de examens. Ik heb dan ook niet echt iets specifieks geleerd bij deze opdracht.
Opdracht 5 is opnieuw een groepsopdracht. Maar zoals gewoonlijk worden de taken verdeeld, zo gaat het werk sneller en moet je je niet met tien dingen tegelijk bezig houden. We moesten een evenement aanmaken 'fictieve studiedag KHLim' en dit online zetten. Dat was niet zo moeilijk aangezien er een site gegeven was. De studenten van onze klas moesten zich vervolgens inschrijven en wij moesten weer de gegevens verwerken. Ditmaal hadden we rond de 15 inschrijvingen. Ondertussen is dit aantal al bijna 20, maar omdat deze opdracht optijd af moest zijn we gestopt voor we dit aantal hadden.
Deze opdracht was interessant omdat je met nieuwe dingen leerde werken, zoals de QR-code en de App, maar ook de gewoonlijke dingen zoals etiketten maken en een brochure zaten er weer bij. De brochure kon ik spijtig genoeg niet uploaden op mijn e-portfolio dus heb ik er een printscreen van gemaakt, daarom laad ik deze dus ook even op, op mijn blog.
Wat heb ik nu specifiek geleerd bij deze opdracht: - online evenement aanmaken - inschrijvinggegevens verwerken - etiketten aanmaken - brochure maken - QR-code maken - App aanmaken
Bij opdracht vier moesten we zelf een enquete maken en zorgen dat deze werd ingevuld. Het maken van de enquete was niet zo moeilijk aangezien er talloze sites bestaan die ervoor zorgen dat dit heel gemakkelijk wordt. Het verdelen onder de studenten was dan weer wat moeilijker, want na 10 enquetes in je mailbox gehad te hebben, wil je die 11e echt niet meer invullen. Daarom ook dat de resultaten niet zo heel hoog lagen en er ongeveer rond de 10 deelnemers waren. Het verwerken van deze gegevens was weer wat anders. De site www.enquetemaken.be geeft je wel statistieken en lijsten, maar je moet zelf grafieken maken en alles in een tekst gieten. Dit neemt dan weer wat meer tijd in beslag als anders.
Wat heb ik nu specifiek geleerd bij deze opdracht: - enquete maken en verdelen - resultaten verwerken
Voor opdracht 3 heb ik mij groep 1 gevoegd. Wij moeten Web 2.0 in verschillende aspecten uitdiepen. Deze opdracht hebben we onderverdeeld en ik werk samen met Zühal. Wij moeten samen verscheidene toepassingen zoeken die gebruikt kunnen worden tijdens het studentenleven, maar ook later in het werkleven.
Ik heb geleerd dat Web 2.0 en zeker zijn verscheidene tools heel uitgebreid zijn. Maar ook interessant om niet alleen de heel bekende tools zoals Facebook, hotmail, Linkedin te kennen. Zo heb ik al een aantal zeer interessante sites gevonden. Het blijft wel moeilijk om de meeste interessante en handige sites uit te kiezen.
Wat heb ik nu precies geleerd: - web 2.0 ontdekken - toepassingen voor school en werk vinden
Voor opdracht 2 hebben we voor de eerste keer in groep moeten werken. Maar eerste hebben we de APA-normen leren gebruiken, al was deze kennis niets nieuws voor mij. Ik maak namelijk al geregeld gebruik van deze methode.
Voor de groepsopdracht ben ik de leider van de groep. Dit is niet altijd een makkelijk taak want niet iedereen komt altijd opdagen en dan moet je vanop afstand delegeren. Uiteindelijk is de taak toch vorm aan het krijgen en kunnen we beginnen aan de layout van deze opdracht.
Iets wat wel nieuw was voor mij, was het gebruik van de kopieermachine als scanner. Voor deze opdracht wist ik niet dat deze functie ook gebruikt kon worden. Het is ook heel handig dat het ingescande materiaal naar je e-mail verzonden kan worden. Dit is zeker iets was ik nog vaker ga gebruiken.
Wat ik specifiek geleerd heb bij deze opdracht: - gebruik van APA-normen - leren delegeren in een onvolledige groep - nieuwe functies van de mediatheek en apparatuur
Bij deze opdracht heb ik gezocht naar advertenties en het bedrijf waar we dan zouden moeten solliciteren ook eens beter opgezocht. Maar het belangrijkste wat ik geleerd heb, vond ik persoonlijk het gebruik van Open Office. Dit is een nieuwe software die ik nog niet eerder gebruikt had, persoonlijk vond ik Open Office bij het gebruik lijken op Microsoft Word. Sommige dingen waren een beetje anders, zoals de plaats van sommige knoppen, maar het algemene beeld was wel hetzelfde.
Wat ik dus specifiek geleerd heb bij deze opdracht: - hanteren van een nieuwe software - sjabloon aanmaken voor een briefwisseling - CV aanmaken (al had ik deze al reeds aangemaakt) - werken met LinkedIn
Omdat Open Office niet kan worden opgeload, vindt u in de bijlage van deze blog de bestanden die ik heb gemaakt met Open Office over mijn bedrijf. Dit houdt in: tekst en powerpoint.