Kaasgehaktballetjes met gegrilde aardappels - 18 mei 2012
Meng 400g gemengd gehakt met een ei, een kopje paneermeel, een kopje geraspte kaas, peper en zout. Rol er balletjes van en bak ze goudbruin. Kook 500g aardappelen beetgaar en giet ze af. Snij ze in kwartjes, meng met olijfolie en gril in de grillpan. Breng op smaak met grof zeezout
Ananascocktail met grenadine - 11 mei 2012
Haal een ananas leeg, vul deze dan met 4 soeplepels grenadine, ijsblokjes, 20 cl passoa, gevolgd door 4 soeplepels citroensap, 2 dl sinaasappelsap en 4 dl ananassap.
Dat was het dan weer!!! David stopt met zijn radioprogramma op VRD, maar ga wel nog gerechtjes posten! Je mag altijd mailen of iets mijn gastenboek noteren. Eventuele vragen ofzo....
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke vrijdag tussen 17u en 19u op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren ---> http://radiovrd.listen2myradio.com/
4 mei Aardbeien tofoemousse
Voor 6 personen heb je nodig
500g verse aardbeien
250g stevige tofoe
60g witte suiker
Fijne rasp en sap van 1 citroen
8 blaadjes gelatine
1,5 dl slagroom, geklopt
Takjes munt ter garnering
Houd 6 aardbeien apart voor de garnering en verwijder van de rest de kroontjes. Snij ze in grove stukken en pureer ze samen met de tofoe, suiker en citroenrasp in de keukenmachine tot een glad mengsel. Schep dit in een kom. Week terwijl de gelatine 5 minuten in koud water en verwarm het citroensap op laag vuur. Knijp de gelatine goed uit en los al roerende op in het citroensap. Laat dit even afkoelen. Roer de gelatine door het aardbeimengsel en schep er de slagroom door. Voeg eventueel nog wat suiker toe (naar smaak). Schep de mousse in schaaltjes en zet in de koelkast tot hij stijf is. Dien op met een toefje slagroom, 1 aardbei per schaaltje en wat munt.
27 april - Gevulde aardappelen op Florentijnse wijze
Voor 4 personen heb je nodig
8 grote aardappelen
1 kg spinazie
50g boter
Peper, zout, nootmuskaat
½ l kaassaus
Gemalen kaas
Pof de aardappelen en hol ze uit als ze gaar zijn. Hou ze warm en mix het kruim fijn. Leg de uitgeholde aardappelen in een ingevette ovenschotel. Spoel de spinazie en stoof em gaar in wat boter. Vermeng een deel spinazie met een deel aardappelkruim, roer er boter door en breng op smaak met peper, zout en nootmuskaat. Vul de uitgeholde aardappelen met dit mengsel en bedek met kaassaus. Bestrooi met gemalen kaas en plaats de schotel onder de hete grill, zodat er zich een mooi korstje kan vormen.
Aardappelen poffen --> schrob de aardappelen en spoel ze goed af. Droog af en snij de aardappel kruisgewijs in. Leg elke aardappel met de insnijding naar boven op een stuk aluminiumfolie. Vouw het folie zorgvuldig dicht. Leg ze naast elkaar op een bakplaat. Zet de plaat in een voorverwarmde oven (225°C) en pof gedurende een half uur of 3 kwartier, naargelang de grootte van de aardappelen.
Kaassaus --> Smelt 50g boter en roer hier 50g bloem onder. Voeg beetje bij beetje lauwe melk toe, een halve liter in totaal. Goed roeren zodat je geen klonters krijgt! Kruid met peper, zout en nootmuskaat. Voeg 80g gemalen kaas toe en roer.
6 april Pasta met zalm en spinazie
Kook 400g linguine beetgaar in gezouten water. Verwarm een weinig olijfolie en fruit een teentje knoflook, roerbak dan een groot pak gewassen spinazie tot de blaadjes slap zijn. Giet het vocht weg en voeg 2 dl light room toe. Kruid goed met peper en zout. Snij 200g gerookte zalm in reepjes en voeg toe. Giet de pasta af en meng met de saus.
Mijne man had zin in een bananentaart... Dus Lien Cuisien ging op zoek naar een recept. Ik vond niks naar mijn goesting dus ik combineerde maar een paar recepten. Dit was het resultaa(r)t! En het was zeeeeer lekker (al zeg ik het zelf).
Stap 1 : Maak banketbakkersroom! Hoe doe je dat?? Kook 6 dl melk met een opengesneden vanillestokje. Terwijl de melk opwarmt klop je 5 eierdooiers met 100g suiker op tot een witte massa, je voegt 50g maïzena toe en klopt nog eens. Giet de gekookte melk (zonder stokje) op de geklopte massa en roer. Zet het geheel op het vuur en warm op tot het kookpunt, tot een goede binding. Om te vermijden dat er een vel op de crème komt kan je het bestrooien met bloemsuiker of er een stuk plastiekfolie overspannen. Laat afkoelen.
Stap 2 : Leg een rol kruimeldeeg uit de frigo en laat een paar minuutjes op temperatuur komen. Ik had geen zin om deeg te maken, ik heb gewoon Herta deeg gekocht! Zelfs Lien_Cuisien kiest af en toe voor de gemakkelijke manier :) Leg het kruimeldeeg met bakpapier in de taartvorm en knip het overtollige papier af. Duw goed aan tegen de kanten en maak gaatjes (met een vork) in het deeg. Bedek het deeg met bakpapier en droge bonen en bak ongeveer 10 minuutjes. Haal de bonen en het papier er vanaf en bak nog eens (tot het deeg lichtbruin is), ongeveer een kwartiertje (houd goed in het oog!!). Haal uit de oven en laat even afkoelen voor je de taart uit de vorm haalt. Wees voorzichtig want als het breekt kan je opnieuw beginnen! Laat afkoelen.
Stap 3 : Als alles afgekoeld is doe je de banketbakkersroom op het kruimeldeeg en nu kan je beginnen met het snijden van de bananen. Snij ze in schijfjes maar zorg dat de schijfjes naast elkaar blijven zodat je ze naderhand beter kan hanteren. Leg nu de schijfjes op de taart (schuin, zoals dakpannen liggen :)) tot ze helemaal toe ligt.
Stap 4 : Warm een beetje abrikozenconfituur op tot het vloeibaar is en smeer dan met een borsteltje over je taart. Zo glanst ie mooi :) Zet de taart in de frigo en serveer als ze lekker koud is! Smakelijk!!
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke vrijdag tussen 17u en 19u op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren ---> http://radiovrd.listen2myradio.com/
30 maart - Quiche met asperges en trostomaten - bladerdeeg (1 rol) - 3 eieren - 100g geraspte cheddar - 6 kleine trostomaatjes - 6 groene asperges (- vers basilicum)
Bedek 2 vormen van 12 cm met het deeg. Bak het deeg blind (bedek met bakpapier en droge bonen) in een voorverwarmde oven van 180°C. Maak de asperges schoon. Bak ze knapperig in wat olijfolie. Klopt de eieren los met de kaas en kruid met peper en zout. Giet dit op het deeg. Verdeel er de asperges en tomaatjes op en bak daarna 20 minuten op 200°C. Voor het opdienen kan je garneren met basilicumblaadjes.
23 maart - Meringuetaartjes met limoen voor 8 taartjes heb je nodig - 50g suiker - 20g bloemsuiker - 8 taartbodempjes van zanddeeg - 2 limoenen - 2 eieren + 1 eiwit op kamertemperatuur (dat klopt gemakkelijker) - 1 soeplepel bloem (12g) - 60g dikke room
Verwarm de oven voor op 180°C en schil de limoenen zorgvuldig en pers ze uit (je moet 8 cl bekomen). Klop 2 hele eieren met de suiker en de bloem. Voeg dan de room toe en het limoensap. Verdeel deze bereiding over de taartjes en laat ze een kwartiertje bakken. Laat lauw worden. Klop het eiwit stevig op met de bloemsuiker. Versier de taartjes met het schuim en zet terug 5 minuutjes in de oven. Ze moeten lichtjes gebakken zijn. Dien op kamertemperatuur op en versier met limoenschilletjes.
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke vrijdag tussen 17u en 19u op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/
Eerst mag je de rijst koken en vervolgens ook de erwten gedurende 15 minuten.
Meng dan in een kom de selder, ui, champignons, de gepelde tomaten, dille, tijm, sojasaus, peper, zout en de eieren. Schep er de rijst en erwten ook nog door en doe dit alles in een ingevette vuurvaste schotel en laat 40 minuten bakken in een voorverwarmde oven op 200graden. Bestrooi daarna met de kaas en laat die er mooi over smelten.
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke vrijdag tussen 17u en 19u op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/
Je hebt 4 stronkjes witloof nodig, 4 sneetje gerookte zalm, boter, 75g gratinmix en voor de saus: 50g bloem, 50g boter, 5 dl melk, 100g kaas en nootmuskaat.
Reinig het witloof en en stoof beetgaar in wat boter. Haal uit de pan en laat goed uitlekken. Maak dan de saus door de boter te smelten en de bloem toe te voegen. Laat even bakken en voeg geleidelijk en al roerend de melk toe. Blijf roeren tot je een gladde saus bekomt, roer er dan de kaas onder, kruid met peper, zout en nootmuskaat. Knijp het overtollige vocht uit de witloof en wikkel ze in de sneetjes zalm. Schik de rolletjes in een ovenschaal en overgiet met de kaassaus. Bestrooi met de gratinmix. Bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 20 à 30 minuten.
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke vrijdag tussen 17u en 19u op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/
Gevulde aardappelen met Thaise smaken 2 maart 2012
Voor 4 personen heb je nodig
-4 dikke aardappelen voor de oven (200g per stuk)
-20 cl kokosmelk
-1 limoen
-1 rood piment (specerij)
-1 bosje verse koriander
-2 eetlepels fish sauce (vervangt zout in de Thaise keuken en zorgt voor een authentieke Thaise smaak. Wordt ook wel eens Aziatisch zout genoemd en wordt gemaakt van gefermenteerde gezouten ansjovis.)
-2 eetlepels geroosterde pindanoten
-Zout en peper
Maak de aardappelen in de schil klaar volgens de methode van jouw keuze, ze moeten nog een beetje vast zijn. Laat ze lauw worden. Verwarm de oven voor op 210°C en haal de bakplaat eruit. Snij de aardappelen horizontaal in 2 en hol ze uit met een lepeltje, zodat je schalen van ongeveer 5 mm krijgt. Plet het aardappelvlees in een kom met de kokosmelk. Doe de geraspte limoenschil erbij, samen met de fijngehakte koriander en piment, alsook de fish sauce. Meng en kruid bij indien nodig. Vul de halve aardappelen hier mee op. Leg ze op een met bakpapier bedekte bakplaat, bestrooi met grof gehakte pindanoten en laat 10 minuten bruinen in de oven. Dien warm op bij grillades.
VOOR IN DE BROODBAKMACHINE
Tomaten olijvenbrood met spekjes 24 februari 2012
Ingrediënten
-3 eetlepels olijfolie
-3 eieren
-500g pizzasaus
-30g zwarte olijven
-280 ml melk
-¼ theelepel zout
-2 eetlepels suiker
-3 plakjes spek, fijngesneden
-600g zelfrijzend bakmeel
-1 theelepel bakpoeder
Doe de ingrediënten in deze volgorde in de bakvorm. Kies het programma dat bij uw machine past (kijk in de gebruiksaanwijzing, speciaal brood ofzo ). Neem de bakvorm uit de machine als het programma is afgelopen en laat het 5 minuten rusten. Neem het brood vervolgens uit de vorm en laat het afkoelen op een rooster.
Stamppot van spruitjes en gebakken spekreepjes 17 februari 2012
Je hebt nodig
-spruiten
-aardappelen
-reepjes gerookt spek (een pakje)
-zout en peper
Schil de aardappelen, spoel ze en kook ze gaar in licht gezouten water. Maak de spruitjes schoon, spoel ze en kook ze 10 minuutjes in licht gezouten water. Laat de aardappelen en de spruitjes uitlekken en stoemp ze onder elkaar. Breng op smaak met peper en zout en voeg desnoods een beetje boter en melk toe als je houdt van smeuïge puree. Bak de reepjes spek en roer ze onder de stamppot.
Basilicum-limoencake 10 februari
-180g zachte boter
-300g gezeefde patisseriebloem
-165g fijne griessuiker
-3 eieren
-1 zakje bakpoeder
-Sap en de geraspte schil van een limoen
-1 busseltje basilicum
-15cl lauwe melk
-1 snuifje zeezout
Pluk de basilicum en mix die fijn met de lauwe melk.
Roer de boter en de suiker tot een zachte massa, klop er de eieren door. Roer er de gezeefde bloem, het bakpoeder en het snuifje zout door. Meng er tot slot de basilicummelk, het limoensap en de limoenzeste door. Vul een cakevorm met het beslag en bak in een voorverwarmde oven van 180°C gedurende 45 à 60 minuten. Laat de cake afkoelen op een rooster.
Laat de groene cake smaken J
Limoenzeste = is de benaming voor de geurige dungesneden of geraspte schil (zonder wit!) van citrusvruchten als citroen, limoen, sinaasappel...
Risotto met groenten - 27 januari 2012 op Radio VRD
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke vrijdag tussen 17u en 19u op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/
Voor 4 personen heb je nodig - 2 kleine courgettes die je in stukjes hebt gesneden - 2 tomaten, ontveld, zonder pitjes, in blokjes gesneden - 3 bosuitjes in ringetjes gesneden - 10 sluimererwtjes, in 3 stukjes gesneden - 4 eetlepels doperwten (verse of diepgevroren) - 200g risottorijst - olijfolie - 1 fijngesnipperd sjalotje - 1 dl witte wijn - 4 dl groentenbouillon - boter - Parmezaanse kaas - basilicum
Fruit de sjalot in de olijfolie en doe er de rijst bij, bak tot deze gaat glanzen. Doe er de wijn bij en laat intrekken. Zet dan de bouillon eronder. Als de rijst begint te koken zet je het vuur lager. Doe er de groenten bij, behalve de tomaat. Laat op een zacht vuurtje 13 minuten zachtjes koken. Haal het deksel niet van de pan, want dan ontsnapt er damp en gaat het effect verloren. Doe er de tomaatblokjes bij en roer om. Neem de pan van het vuur en roer er een beetje boter en kaas door. Bestrooi met verse basilicum en serveer onmiddellijk.
Griekse groenten met fetacrumble - 20 januari 2012 op Radio VRD
Mijn receptjes en kooktips hoor je elke vrijdag tussen 17u en 19u op radio VRD!!! Vanaf nu kan je ook via livestream luisteren via http://radiovrd.listen2myradio.com/
Dit is een bijgerecht! Voor 4 personen heb je nodig - 2 kleine courgettes - 1 aubergine - fetakaas - paneermeel - oregano - kerstomaten
snij de courgettes in plakjes en grill ze in een beetje olijfolie. Doe hetzelfde met de aubergine. Verkruimel een pakje fetakaas en meng het met een eetlepel gedroogde oregano en 2 eetlepels paneermeel. Verdeel de courgette en de aubergine afwisselend in laagjes over 4 potjes. Breng elk laagje goed op smaak met peper en zout. Snij een paar kerstomaten in plakjes en prop ze ertussen. Werk af met fetacrumble en bedruppel met olijfolie. Zet de potjes een kwartier voor je aan tafel gaat in een oven van 180°C. Lekker bij gegrilde vis!
De bloem en de suiker onder elkaar roeren, dan wat olie erbij en dan de eieren er 1 voor 1 onder roeren. Doe dan de boter erbij en langzaamaan mag de melk toegevoegd. Alles goed mengen en dan bakken maar!
Tip: als er klonters in je beslag zijn, kan je het beslag steeds mixen!
Tip: voor pannenkoeken zonder koemelk gebruik je dezelfde hoeveelheid sojamelk! Je proeft geen verschil!
Tip: een zakje vanillesuiker erbij en je hebt lekker vanillepannenkoeken!
Ik ben Lien
Ik ben een vrouw en woon in Kuringen (België) en mijn beroep is Kinderbegeleidster.
Ik ben geboren op 28/11/1984 en ben nu dus 40 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: Koken, lezen, weggaan, tv kijken.
Ik ben gewoon een meisje dat graag kookt...
E-mail mij
Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.
Gastenboek
Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek