Foto

Wie ben ik


Ik ben Diane
49 jaar jong
Gehuwd met:
Tony
3 kinderen:
Mathieu
+
Gauthier 24 jaar
Laurent 22 jaar

Inhoud blog
  • Reeds 4 jaar heb ik mijn gbp en ja ik zou het direct terug overdoen
  • Terug naar oude look
  • Nieuwe look
  • Gal of maagontsteking ?
  • TWEE JAAR NA MIJN GBP
  • PANIEK VOOR NIETS
  • PANIEK
  • Uit de oude doos
  • Zelf na verlof blijf ik vermageren
  • De hoop niet opgeven
  • Probleempjes ????
  • Weer een stapje verder
  • Meer dan een jaartje na mijn gbp
  • Eerste kerst na operatie
  • Dag 295 na de operatie (10 maanden)
  • Dag 248 (8 maanden) na de operatie
  • Dag 175 na de operatie
  • Dag 90 na de operatie
  • Foto's voor na (90kg)
  • Dag 76 na mijn operatie
  • Dag 49 na de operatie
  • Dag 34 na de operatie
  • Dag 28 na de operatie
  • Dag 23 na de operatie
  • Dag 17 na de operatie
  • Dag 10 na de operatie
  • Dag 9 na de operatie
  • Dag 8 na de operatie
  • Weegresultaat
  • Mijn gewicht
  • Dag 7 na de operatie
  • Dag 6 na de operatie
  • Dag 5 na de operatie
  • Dag 4 na de operatie
  • Dag 3 na de operatie
  • Dag 2 na de operatie
  • Dag 1 na de operatie
  • Operatiedag 18/02/2009
  • Opname in het ziekenhuis
  • Foto's genomen voor de GBP
  • Tweede bezoek bij Dokter Devriendt
  • Bezoek endocrinoloog
  • Vooronderzoeken in dagkliniek
  • FAQ
  • De gastric bypass
  • Bezoek aan Gerda Vandendriessche
  • Mijn eerste bezoek met Dokter Devriendt
  • Wanneer is het begonnen
    Een nieuwe start
    Nieuw leven na mijn GBP
    12-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De gastric bypass
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Via een laparoscopisch ingreep (kijkoperatie) construeert de arts een voormaag die volledig onafhankelijk functioneert. Deze voormaag of pouch heeft slechts een inhoud van 15 à 25 cc waardoor u sneller een gevoel van verzadiging krijgt (restrictieve fase).
    De arts verbindt de pouch via een bypass (van 150 cm lang) met de dunne darm. Hij bevestigt de bypass pas na de eerste bocht van de dunne darm zodat de maag-, gal- en pancreassappen pas hier in de darm terechtkomen (malabsorptieve fase).
    In normale toestand is de buikinhoud in nauw contact met de buikwand. Om een ruimte de krijgen die het mogelijk maakt de videocamera naar binnen te brengen, moet er dus eerst een soort "luchtbel" worden aangelegd om in te werken, en dit gebeurt door de buik op te blazen. Daarom begint de operatie met het inspuiten in de buik van koolzuurgas. Deze werkruimte (de "luchtbel") kan worden verwezenlijkt met behulp van een beschermde naald die wordt ingebracht doorheen de buikwand.
    Wanneer de werkruimte is aangelegd, gebruikt de chirurg "trocars", d.w.z. holle kokertjes voorzien van kleppen, die het mogelijk maken het gas te behouden in de buik. Via deze trocars worden de videocamera en de chirurgische instrumenten binnengebracht. Deze kokers worden aangebracht door kleine sneden in de huid op de buikwand.
    Vervolgens gebeurt de operatie "met gesloten buik" want uw chirurg hanteert de instrumenten langs de buitenzijde van uw buik, en volgt de operatie in de binnenzijde van de buik op een televisiescherm. Bij het ontwaken kan u pijn voelen aan de schouders. Deze pijn wordt veroorzaakt door het feit dat de buik werd opgeblazen met koolzuurgas om de werkruimte aan te leggen, en dit koolzuurgas bij het einde van de operatie nooit volledig kan worden verwijderd. Dit overblijvende gas zal echter snel en zonder gevaar voor uw organisme worden geabsorbeerd. De pijn is tijdelijk en verdwijnt snel, binnen enkele dagen na de operatie.
    De chirurgische instrumenten die worden gebruikt zijn niet dezelfde als de instrumenten die worden gebruikt bij de klassieke chirurgie, d.w.z. met "open buik". Sommige instrumenten zijn technologisch zo complex dat zij slechts kunnen worden gebruikt bij één enkele patiënt. Deze instrumenten noemt men "disposables" (wegwerpbaar), d.w.z. dat men ze weggooit na de operatie.

    De gastric bypass is momenteel de meeste uitgevoerde bariatrische ingreep. Men moet zich blijven houden aan de kleine porties, het gevaar is er vooral na enkele jaren. De grootte van de porties mogen niet worden oopgedreven. Alles kan geforceerd worden. Een operatie is en blijft een hulpmiddel.

    Voorwaarden voor de ingreep
    - minstens 18 jaar, tot en met 65 jaar
    - BMI hoger dan 40 of BMI hoger dan 35 met diabetes
    - volume eter zijn en snoeper
    - geen alcoholoverslaving hebben
    - niet zwanger zijn op het ogenblik van de operatie
    - goedkeuring krijgen van de psychiater, door de endrocrinoloog,  de diëtieste en de chirurg


    Voordelen bij de ingreep:
    De ingreep wordt laparoscopisch uitgevoerd, wat minder ingrijpend is en waardoor er minder kans is op wondbreuk tengevolge van de incisie. Bovendien blijft uw ziekenhuisverblijf beperkt tot vier à vijf dagen.
    Zowel zogenaamde volume-eters als snoepers (door de verminderde opname van suikers) ondervinden een gewichtsverlies van 60 tot 70% van hun overtollige gewicht. Er treedt zelden een vitaminetekort op.
    De patiënt heeft geen last van diarree, aangezien nog een groot deel van de dunne darm kan instaan voor de vertering.

    Nadelen van de ingreep:
    Door het afsluiten van de pouch kan de arts geen gastroscopie en geen ERCP (onderzoek van de galwegen via een endoscopie) meer uitvoeren.
    Het mogelijks voorkomen van het dumping syndroom: vooral het eten van suikers, vetten of koolhydraten kan misselijkheid, kramp, zweten, versnelde hartslag, diarree of duizeligheid veroorzaken. Dit verdwijnt meestal spontaan.

    Resultaten:
    De patiënt mag een gemiddeld gewichtsverlies van 60 à 70% van het overtollige gewicht verwachten. De eerste 6 maanden is het gewichtsverlies het grootst. Nadien gaat het vermageren trager, maar houdt het 12 tot 18 maanden aan. Nadien stabiliseert het gewicht.

    Voeding:
    Verander uw eetgedrag De eerste weken na uw operatie zijn heel belangrijk naar het opvolgen van uw dieetvoorschriften. Uw maag werd nog maar pas geopereerd, er werden nietjes geplaatst ter hoogte van het afgesneden stuk maag. Als u bijvoorbeeld een hele boterham eet, moet uw kleine maag teveel uitrekken, waardoor er teveel tractie komt op de sutuur (naad) in de maag. Dit betekent dat de hoeveelheid voedsel dat u per maaltijd kan gebruiken, beperkt is. Het volheidgevoel zal dan ook snel optreden. Hou daar dan ook rekening mee: genoeg is genoeg. Dit volheidgevoel is niet hetzelfde als een verzadigingsgevoel. U zal in het begin waarschijnlijk wel nog zin hebben om verder te eten. Dit is echter niet de bedoeling. Het is bijgevolg uiterst belangrijk dat u het volheidgevoel snel leert herkennen en meteen ook stopt te eten. Dit kan enkel gebeuren door rustig en traag te eten. Kauw heel goed uw eten en wacht een paar minuten tussen elke hap. Neem kleine hapjes. Drink niet tijdens de maaltijd. Drink een halfuur tot 1 uur na de maaltijd, om het verzadigde gevoel zolang mogelijk vast te houden. Uw maaltijd kan in de beginfase tot 30 minuten duren. Alleen door dit nieuw eetgedrag aan te leren, kan u het volume probleem overwinnen zonder pijn, misselijkheid en zonder braken. De voedingsaanpassing na een gastric bypassoperatie gebeurt in verschillende stappen.

    Introductiedieet :
    De eerste dagen na de ingreep (tijdens uw opname) zal de voeding langzaam opgebouwd worden volgens de orders van uw chirurg. Er zal gestart worden met kleine slokjes water, daarna kan u water drinken naar believen tot een ‘vol’ gevoel (kleine hoeveelheden). De volgende stap zal bestaan uit kleine porties vloeibare voeding. Tijdens uw verblijf zal u geen vlees, geen vis en geen brood krijgen.

    Maak gebruik van :
    magere (soja) melkproducten, zoals magere yoghurt, magere melk, magere platte kaas - gemixte groentesoep of bouillon - groente- en fruitsappen - thee en slappe koffie - niet bruisend water Wanneer de vloeibare voeding na enkele dagen goed verdragen wordt, mag er overgeschakeld worden naar gepureerde, zachte voeding.
    Ontbijt en avondeten :
    beschuiten, OF geroosterd brood,OF cornflakes laten weken in (soja)melk. Als beleg kan u magere smeerkaas OF magere witte kaas met energievrije zoetstof OF confituur met verlaagd suikergehalte zonder pitten en vellen gebruiken OF vanillecrème OF yoghurt zonder stukjes.
    ’s Middags : magere gemixte groentesoep OF aardappelpuree met zacht gekookte, best gepureerde groenten zoals : bloemkool, broccoli, wit van prei, wortelen, appelmoes. Geen rauwe of vezelige groenten zoals asperges, selder, erwten, bonen OF een middagmaal zonder stukjes uit het aanbod van de kindervoeding. Geen vlees, vis of brood.
    Tussendoor : niet-bruisend water, thee of slappe koffie met energievrije zoetstof. Geen alcohol, frisdranken, fruitsappen, gesuikerde melkdranken, sport- en energiedranken.

    Na enkele weken :
    als de voeding goed verdragen wordt, kan er geprobeerd worden met het toevoegen van kleine porties niet vette gepocheerde vis, of kleine hoeveelheden gemalen kip, kalkoen.
    Geleidelijk aan kunnen de beschuiten vervangen worden door oudbakken wit of geroosterd brood. Na 2 à 3 maanden : kan er overgeschakeld worden naar een eiwitrijke, caloriearme voeding. Gebruik zo weinig mogelijk suikers, aangezien dit ‘dumping syndroom’ kan veroorzaken. Dit komt doordat de suikers nu onmiddellijk in de darm terecht komen Houd u aan het driemaaltijden patroon (morgen, middag en avond)

    Bijlagen:
    Gastric_Bypass_Process.jpg (15 KB)   
    laparoscopie.jpg (23.9 KB)   

    12-12-2008 om 00:00 geschreven door Diane


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bezoek aan Gerda Vandendriessche
    Op 12/12/2009, afspraak met Gerda Vandendriessche. 056 24 24 00 -  gerda.vandendriessche@azgroeninge.be

    Daar werden alle mogelijkheden besproken en werd ik gewogen en gemeten. Er werd besloten om een gastric bypass te laten doen maar eerst een vooronderzoek. De afspraak voor het vooronderzoek op 19/12/2009.

    Tijdens die vooronderzoeken moet je van 3 dokters een handtekening krijgen voor akkoord, de psycholoog, diëtiste en endocrinoloog.

    Ik ben 1m67 groot en weeg 107 kg - BMI van 38.4

    BMI tussen de 20-25 = ideaal dat is voor mij tussen de 55 en 70kg
    tussen de 25-30 = overgewicht is voor mij tussen de 70 en 85 kg
    tussen de 30-40 = obesitas is voor mij tussen de 85 en 111 kg
    meer dan 40 = morbide obesitas dat is voor mij meer dan 111 kg

    Er is pas een tussenkomst van de ziekenkas als je BMI boven de 40 is of als je BMI 35 is met suikerziekte. Maar omdat ik in april 2008 nog 115 kg woog voor mijn proteïne dieet zullen ze dat gewicht in acht nemen. Dan had ik een BMI van 41.2

    Sinds 1 oktober 2007 trad een Koninklijk Besluit in werking die de terugbetaling van deze ingrepen regelt. Volgens dit KB zal een ingreep slechts terugbetaald worden onder volgende voorwaarden:

    Leeftijd tussen 18 en 60 jaar

    BMI boven 40 kg/m2

    Gedocumenteerd dieet hebben gevolgd in het afgelopen jaar zonder succes

    Een multidisciplinair gunstig advies geformuleerd door de chirurg, een endocrinoloog en een klinisch psycholoog

    Wanneer aan deze voorwaarden wordt voldaan wordt de ingreep grotendeels terugbetaald door het ziekenfonds. Een hospitalisatieverzekering vergoedt doorgaans de resterende kosten, maar dit dient u na te gaan bij uw verzekeraar.

    Kostenraming gastric bypass (4 dagen hospitalisatie)*

     

    tweepersoonskamer

    éénpersoonskamer

    totaal

    4.752€

    6.734€

    mutualiteit

    3.412€

    3.412€

    eigen aandeel

    1.340€

    3.321€

    12-12-2008 om 00:00 geschreven door Diane


    08-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mijn eerste bezoek met Dokter Devriendt
    Op 08/12/2008 had ik mijn eerste afspraak met dokter Devriendt om 16u30 in de St Niklaas kliniek te Kortrijk.
    Eerste afspraak met kleine bespreking van waarom, hoeveel ik weeg, hoe groot ik ben.
    Ik krijg een nieuwe afspraak met Gerda Vandendriessche op 12/12/2009.

    08-12-2008 om 00:00 geschreven door Diane


    01-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wanneer is het begonnen
    Bij mijn geboorte in 1964 woog ik 3.35 kg.

    Toen ik 15 jaar was woog ik 79 kg . Toen begon ik aan mijn eerste dieet namelijk shake poeders drinken. Vele diëten zijn nog gevolgd namelijk : 1000 kcal dieet, pillen, soepdieet, herbalife, weight watchers, slanklijners, koen krucke dieet, proteïne dieet, enz...... Bij sommige diëten heb ik inderdaad veel kilo's verloren soms van 15 tot 25 kg, maar beetje bij beetje val je terug in je slechte gewoontes en de kilo's komen er terug bij.

    Na een van mijn diëten werd ik voor de eerste keer zwanger en dit was zekerst niet goed voor mijn kilo's er kwamen zomaar een 25 kg bij en deze gingen er dus niet terug af. Zo gingen we naar de 115 kg.

    Tot april 2008 wou ik nog bewijzen dat het wel zou lukken met een normaal dieet. Maar na een zoveelste poging kwamen de kilo's er terug bij. Ik had een BMI van 40 dat is een morbide obesitas. Zag het niet meer zitten. Wou vermageren en ging spreken met mijn huisarts deze maakte voor mijn een afspraak met chirurg dokter Dirk Devriendt.

    01-12-2008 om 00:00 geschreven door Diane




    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Zoeken in blog


    WELKOM ! WELKOM !!!!
    Mijn favorieten
  • Obesitas centrum Kortrijk
  • Gastric bypass vrienden


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs