6 ons rundergehakt 2 glazen witte wijn 2 kopjes bouillon 3 tenen knoflook Italiaanse kruiden 1 pakje boursin olijfolie 2 blikken gepelde tomaten in stukjes 2 pakjes gezeefde tomaten 4 stengels selderij 0,5 bosje worteltjes 2 grote uien 2 grote paprikas 0,5 rol zoute roomboter 4 eetlepels bloem 0,5 liter melk 4 ons zeer oude kaas in plakjes of geraspt Lasagnebladen (Grand Italia groen of wit)
Bereiding:
Snij de selderij, worteltjes, uien, paprikas en knoflook heel fijn (gebruik anders keukenmachine). Roerbak deze groenten in de wok in ruim olijfolie zon 10 minuten totdat ze glazig zijn. Haal de groenten uit de wok en doe deze alvast in een grote hoge pan. Rul het gehakt goed gaar in de wok. Voeg nu het gehakt samen met de met de tomaten, wijn en bouillon bij de groenten. Even goed roeren! Het is nu (als het goed is) een dunne tomatenmassa. Dit moet wel een paar uur heel zachtjes inkoken totdat het een stevige massa geworden is. Houdt het wel in de gaten en zo nu en dan alles goed doorroeren.
Voor de bechamelsaus. Smelt in de kleine pan heel zachtjes de roomboter, voeg de bloem erbij en ga heel hard roeren totdat alle bloem opgenomen is door de boter. Op dit moment voeg je een grote scheut melk toe en ga je nog harder roeren. Voeg nu om en om melk en kaas toe en blijven roeren totdat het een smeuïge massa is.
Als de tomatensaus voldoende is ingekookt, verwarm je de oven voor op 200 graden. De lasagneschaal invetten en een kleine schep tomatensaus op de bodem aanbrengen. Daarna een laag lasagnabladen, een dikkere laag tomatensaus en weer bladen. Nu een laag bechamelsaus en weer een laag bladen enz. Eindig altijd met een laag bechamelsaus. Zet de schaal in de voorverwarmde oven en na ruim een half uur even in de over kijken. Is de bovenkant bruin en pruttelt het lekker, dan is de lasagne klaar!!
Merg uit het vanillestokje schrappen. Het stokje aan de melk toevoegen. Melk al roerend, zachtjes aan de kook brengen. Langzaam laten afkoelen.
Suiker in een kom doen en hierboven de melk zeven. Al roerend de room erbij gieten. Eierdooier en vanillemerg erbij en plm. 3 minuten kloppen met de staafmixer. Het mengsel overdoen in ramekins en 45 minuten, au bain marie, in een oven van 120 ° C., gaar laten worden,afgedekt met aluminiumfolie.
Af laten koelen en in de koelkast door en door koud laten worden. Presentatie: de creme brulee bestrooien met een laagje rietsuiker of maple sugar en met de hobbybrander of speciaal brulee-brandertje laten caramelliseren. Het is de bedoeling dat alleen het suikerlaagje smelt en de crème brulee, koud blijft.
NODIG: * vier grote handen paardebloemen (zonder de steel) * 1 liter water * 1 kilogram kandijsuiker * 1 citroen * een aantal bokalen of glazen flessen
BEREIDING: Was de paardebloemen heel grondig met zuiver water. Doe ze in een kom met 1 liter water en breng ze aan de kook. Laat goed doorkoken. Zet de kom paardebloemen een volledige nacht op een koele plaats. Wring 's anderendaags de paardebloemen uit en gooi ze weg. Voeg de kilo kandijsuiker toe aan het sap. Pers de citroen uit en giet het sap ook bij het mengsel. Laat alles opnieuw goed doorkoken. Laat het geheel afkoelen en giet het vervolgens in de bokalen of flessen.
N.B.: Dit drankje is niet alleen hoestwerend, maar ook koortswerend!!!!
Het maken van een blog en het onderhouden is eenvoudig. Hier wordt uitgelegd hoe u dit dient te doen.
Als eerste dient u een blog aan te maken- dit kan sinds 2023 niet meer.
Op die pagina dient u enkele gegevens in te geven. Dit duurt nog geen minuut om dit in te geven. Druk vervolgens op "Volgende pagina".
Nu is uw blog bijna aangemaakt. Ga nu naar uw e-mail en wacht totdat u van Bloggen.be een e-mailtje heeft ontvangen. In dat e-mailtje dient u op het unieke internetadres te klikken.