Handleiding leerkracht. Leren technisch tekenen voor de beroepsklassen
Voor de gebruikers van het handboek "Leren technisch tekenen voor de beroepsklassen", uitgeverij De Boeck De bedoeling is een reeks ervaringen te bundelen, die je lesgeven kunnen verbeteren en je wat tijdwinst opleveren. Ze geven een zekere inhoud en vizie weer, die je gebruikt om ideeën op te doen, voor het maken van je lesvoorbereiding, of om je les aangenamer te maken. Met bedenkingen en een stuk realitieit van elke dag. Een leraar staat vaak alleen voor de keuzes die hij/zij moet maken. Dit kan een enorme hulp zijn. Waardevolle tips en vizies, voorbeelden, wat te doen en wat niet, voorkeuren vastleggen, het samenraapsel van veel meningen en ervaringen van collega's kan voor je eigen lessen boeiend zijn.
1. Inleiding 2. Je les iedere keer weer anders 2.1 Afwisseling van spijs doet eten 2.2 Gebruik je bord 2.3 Didactische panelen 2.4 Kasten 2.5 Evaluatie
3. Waarom leer je tekenen? 4. Tekengereedschappen 5. Een tekening lezen is ze begrijpen 6. Lijnsoorten 7. Schetsen 8. Europese projectie 9. Tekeninglezen en teken de ontbrekende ribben 10. Aanzichten tekenen 11. Tekenwijze voor werkstukken 12. Op schaal tekenen
Hierboven staan de titels van de hoofdstukken. Gemiddeld staan er zo'n 2 tot 3 bladzijden vol weetjes, goeie raad, tips, voorbeelden, bedenkingen, bevindingen na jarenlange praktijk (30j), oplossingen die andere collega's doorspeelden, voor elk wat wils. Al deze ideeën gecombineerd met jouw mogelijkheden en noden in jouw klas, zijn bruikbaar voor het maken van je lesvoorbereiding. Deze zijn gemaakt in de vorm van invulbladen, een lesvoorbereiding is een werkinstrument, waaraan je jarenlang sleutelt. De handleiding en de (invul) lesvoorbereidingen zijn elk een apart bundel. De lesvoorbereidingen gaan van nrs. 3 tot 22 met dezelfde titels als hierboven. Je hoeft internet niet meer af te dweilen op zoek naar bruikbare raad. In deze volgorde kan je ze in je jaarplan gebruiken. (of niet natuurlijk)
Beide bundels zijn te verkrijgen. Bestellen via mail. Da's samen zo'n 200 kopies+ inbinden + verzending (Versie 2015-2016) Tegen kostprijs.
Er is ook nog een handleiding voor de beginnende leerkracht, organisatie in je klas, mogelijkheden en beperkingen van een school, hoe moet je tegen het vak aankijken, pro/contra, organisatie van je vak. Ook tegen kostprijs.
Alle verbeteringen zijn welkom! Wordt nog steeds aan gewerkt.