Inhoud blog
  • De tuin
  • Welkom bij Le Petit Jardin
  • De courgette
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Le Petit Jardin

    28-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De tuin
    Hier een foto van de tuin ''in the making''. Tot nu toe loop ik op schema, hij is bijna klaar!

    28-05-2009 om 23:59 geschreven door Pascalle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Welkom bij Le Petit Jardin
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Welkom bij le Petit Jardin, oftewel, de kleine tuin.
    Deze blog is bedoeld voor de beginnende tuiniersters maar zoals heel veel dingen bedoeld zijn voor iets of iemand neemt niet weg dat andere mensen er ook gebruik van kunnen maken. Deze website kan heel handig zijn voor een (biologische) kok(in).

    05-05-2009 om 22:11 geschreven door Pascalle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (6 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De courgette
    Klik op de afbeelding om de link te volgen                                                                                 


                                                      

    De Courgette



     Oorsprong:

    De courgette komt oorspronkelijk uit Noord-Amerika
    en is een vruchtgroenten die tot de familie van de meloenen,
    komkommers en pompoenen behoort.
    De wetenschappelijke benaming is Cucurbita pepo.

    Zaden

    De zaden zijn groot en ovaalrond en zijn dan ook eenvoudig te zaaien. (Kiemvermogen tot 6 jaar).
    Zaaidiepte is 2 centimeter. (= een donkerkiemer).
    Periode dat de courgette het beste kan groeien vanwege de tempraturen is ongeveer rond mei t/m september.
    Bevochtig de grond regelmatig, maar kijk uit voor te veel vocht want dan kunnen de zaadjes makkelijk gaan rotten.
    Dus in periode van veel regen hoeven de courgettes geen extra water.
    Na een kleine week zullen de kiemplantjes (2 lobben) opkomen.

    Ziekten:

    De meest voorkomende ziekten bij courgettes zijn botrytis, mozaïekvirus, echte meeldauw, en andere schimmels.
    Vooral meeldauw is hier een gekend probleem, bladpluk reduceert de uitbreiding op nieuw blad of vrucht.
    Zwavelbehandelingen kunnen hier eventueel ook worden toegepast.
    Er bestaan dan ook F1 of hybride soorten die resistent zijn tegen meeldauw.

    Voedingswaarden:

    Calorieën 36.
    Bevat totaal geen vetten.
    Vitaminen: A, C, Calcium, fosfor, ijzer.

    Per 100 gram:

    Koolhydraten 8 gram.
    Vezels 1 gram
    Water 90 gram.
    Eiwit 1 gram.

    De oogst

    De normale oogst van de Courgette gebeurd al bij een vruchtlengte van 15 tot 20 cm. (Vruchten eraf halen met een draaibeweging).
    Courgettes kunnen meer dan 1 centimeter per dag groeien en worden al snel kolossen.
    Oogstperiode kan al beginnen vanaf midden juli, al naargelang onder koud glas of volle grond werd gezaaid.
    Vruchten kunnen zowel groen als geel van kleur zijn of groenwit.

    Nu je courgettes bijna geoogst kunnen worden of misschien heb je ze al geoogst,
    kan je vast na denken over hoe je hem wilt presenteren, oftewel, wat voor lekkers je ervan gaat maken?
    Bij de courgette heb je geluk dat je nog een klein kado'tje erbij krijgt,
    dat is namelijk  prachtige donkergele bloemen van de courgette die je in Italië ookwel de zucchini noemt.


    Het verhaal wil dat het recept is uitgevonden door de joden in Rome,
    omdat ze daar zo arm waren dat ze alleen voedsel hadden dat door andere mensen werd weg gegooid.
    Het basisrecept voor zucchini bloesems is vrij simpel, zoals het van oorsprong natuurlijk ook hoort te zijn.

    Het Recept Fiori di zucca fritti

    Dit recept is de moeite waard om eens een keer te proberen, het neemt weinig tijd in beslag en het is natuurlijk bijzonder om de de combinatie van het krokante en lichtgezouten beslag met de delicate smaak van de bloem te leren kennen die de oude joden in Rome maar al te goed kennen.

    Het basisrecept is simpel en naar mijn smaak het lekkerst; de bloemen worden in een beslag gedoopt en daarna knapperig gebakken.

    Maak een beslag van de melk, de bloem, het geklopte ei en een vingerhoed olie.

    Gebruik een wijde schaal voor het beslag zodat de bloemen er zonder beschadigen doorheen gehaald kunnen worden. Verhit de olie in een grote koekenpan, wees vooral niet te zuinig, de bodem moet helemaal bedekt zijn. Bestrooi de bloemen heel lichtjes met zout.

    Doop ze in het beslag en bak ze in de olie tot ze rondom goudbruin zijn geworden. Laat ze voorzichtig uitlekken op keukenpapier en serveer ze zo heet mogelijk.

    Grote pitten stop je  ongeveer 20 van elkaar in de aarde. Ik raad je wel aan goed zaad te kopen voor het beste resultaat.
    Laat je de prachtige donkergelebloemen aan de planten zitten.
    De nadruk ligt altijd op de versheid van de bloemen, ze moeten dezelfde dag worden verwerkt en in de groentela van de ijskast worden bewaard zodat ze niet slap worden.
    Was de bloemen voorzichtig, droog ze zorgvuldig af met wat zacht keukenpapier en verwijder de stampers (voor hen die niet goed opgelet hebben bij biologie: dit zijn de steeltjes in het hart van de bloem) en de steel zelf.






    05-05-2009 om 00:00 geschreven door Pascalle  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (2 Stemmen)


    Archief per week
  • 25/05-31/05 2009
  • 04/05-10/05 2009

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Foto

    Inhoud blog
  • De tuin
  • Welkom bij Le Petit Jardin
  • De courgette

    Handige tip?
  • Welkom, en veel plezier met je nieuwe blog
  • een fijne dinsdagavond

    Heb jij leuke ideeen of handige tips? Post ze dan hier.


    Rondvraag / Poll
    Welke groente is het leukste om te planten?
    Courgette
    Worteltje
    Spinazi
    Pompoentje
    Bieslook
    Radijsje
    Tomaatje
    Bekijk resultaat




    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs