Men heeft ontdekt dat afwijkingen op het TMLHE-gen de aanmaak van carnitine verstoort. Carnitine heeft men nodig om energie te halen uit vetten. Men ziet dit defect vaak bij families die meerdere zonen hebben met autisme. Onderzoek hiernaar is gedaan door prof Arthur Beaudet uit Texas. Mutatie op dit gen heeft negatief effect op de neurale stamcellen die in de vroegste stadia bijdragen tot ontwikkeling van de hersenen. Het risico op autisme als gevolg van TMLHE-mutaties wordt beperkt als het embryo genoeg carnitine krijgt tijdens de vroegste ontwikkeling van de hersenen. Vrouwen hebben 2 exemplaren van dit gen (1 van beide ouders), terwijl mannen er 1 hebben van de moeder. Daarom bevelen wetenschappers vrouwen met een TMLHE-mutatie aan om een carnitinesupplement te slikken tijdens de zwangerschap.
Acetyl-L-carnitine is de beste vorm, omdat die door de hersen-bloed-barrière gaat en energie geeft aan de hersenen.
Het is voor ouders van kinderen met autisme niet altijd gemakkelijk om goede voeding te vinden om spijsverteringsproblemen te doorbreken. Hieronder zet ik een stukje uit het boek "Doorbreek de vicieuze cirkel" . Auteur is Elaine Gottschall B.A.
Brief van Patricia :
... Ondertussen ging de gezondheid van mijn jongste kind achteruit. Wegens coeliakie was hij op een strikt glutenvrij dieet. maar het hielp niet. Hij zag er doodsbleek uit en was echt dun, had heel weinig energie, chronische diarree en zwarte randen onder zijn ogen. Diep van binnen maakte ik mij grote zorgen en dacht dat hij dood zou gaan. Noch het specialisatieteam van de Kinderafdeling zag aanknopingspunten om mijn kleine jongen gezond te maken, noch de DAN-artsen. Gelukkig voor ons was het augustus en ieder behandelend arts van mijn zoon was op vakantie.
Vertwijfeld begon is het boek te lezen van Elaine Gottschall. Twee maanden daarvoor had een vreemde mij over dit boek gemaild na een ontmoeting met mijn moeder waarbij zij vertelde over de verslechterende toestand van mijn zoontje. het boek legde uit waarom mijn zoon niet beter werd van het reguliere dieet tegen Coeliakie. Zijn darmen waren zo beschadigd dat hij helemaal geen graan of samengestelde koolhydraten kon verteren. De volgende dag begon hij met het zogenaamde Specifiek Koolhydraten Dieet. Zijn ontlasting werd normaal, hij begon weer te groeien en hij kwam aan. Nu is het een sterk, gezonde jongen van zeven.
Maar nu over naar mijn dochter. Zij had geen duidelijke spijsverteringsklachten maar was autistisch en pas kort geleden is ontdekt dat ze vol 'gist' zit. We begonnen met Maria aan een zuivelvrije versie van het Specifiek Koolhydraten Dieet. Een week lang had ze ontwenningsverschijnselen. Toen ze daar overheen was, kregen we langzaam het vertrouwen dat ze dankzij dit opmerkelijk dieet op een dag tot een normale volwassene zou opgroeien. Haar eigenaardige manier van praten, zoals de woorden in een zin in een verkeerde volgorde gebruiken, verdween. Haar oogcontact werd normaal. Toen ze 4,5 jaar was, een jaar na haar diagnose, zou niemand geloven dat ze ooit 'autistisch' was.
Hieronder zet ik een artikel uit het boek "Gezond met voedingssupplementen" . Auteur : Dr Gert E. Schuitemaker.
Vitamine D voor jongen met autisme.
De Amerikaanse psychiater dr. John Connell deed eind 2008 melding van een bijzondere ervaring met een zevenjarige jongen, bij wie sinds geruime tijd autisme was vastgesteld. hij had woedeaanvallen, een beperkte taalontwikkeling, stemmingswisselingen, angst om alleen te zijn en een verminderde spierkracht. ook liet hij herhalende, stereotype gedragingen zien. Het was de moeder opgevallen dat de symptomen een seizoensgebonden variatie toonden, met in de zomer steeds duidelijke verbeteringen en een terugval in de winter. Dit zette Dr connell op het spoor van de 'zonneschijnvitamine' : vitamine D.
Bij het eerste consult in april 2008 bedroeg de vitamine D-bloedspiegel 62,5 nmol/l. Deze waarde kan niet per se laag genoemd worden, maar Connell is van mening dat de vitamine D-bloedwaarde minstens 100 nmol/l dient te zijn. De behandeling die volgde bestond uit een vitamine suppletie van 5000 IE (125 mcg) per dag gedurende twee weken, gevolgd door een dagelijkse dosis van 2000 IE (50 mcg). Al binnen een week werden de eerste verbeteringen zichtbaar. Zijn taalvaardigeid verbeterde en de jongen was minder angstig om alleen te zijn. Na twee weken was hij in staat zijn naam te spellen en tot tien te tellen. De verbeteringen in taalvaardigheid duurden ook na vier weken nog voort. Ook merkte de moeder een verbeterde spierkracht op. Een half jaar later berichtte de moeder het positieve nieuws dat de jongen ook op school goede vooruitgang boekte, wat onder andere bleek uit een sterk verbeterde score op de IQ-test.
John Connell is psychiater in het Atascadero State Hospital in de VS en heeft veel onderzoek verricht op het gebied van klinische voeding. In 2003 richtte hij het Vitamin D-council op, met als doel het grote publiek en professionals in de gezondheidszorg te informeren over vitamine D-tekorten en de talrijke daaraan gerelateerde ziekten.
Wat bij autisme ook een rol speelt is vit B12. Hieronder zet ik een stukje uit het boek : "Is het misschien vitamine B12-tekort ? - een epidemie van misdiagnoses". Auteur : Sally M. Pacholok & Jeffrey J. Stuart.
Lisa.
Lisa glimlachte en begon 'mama' en 'papa' te zeggen toen ze daar de leeftijd voor had, maar toen ze 8 maanden was, ging er iets helemaal mis. Ze stopte met praten. Ze kon niet meer opstaan of haar speelgoed vastpakken. Ze reageerde niet meer met glimlachen en kraaien naar de mensen om haar heen. Uiteindelijk kon ze niet meer zonder hulp rechtop zitten. Ze maakte kronkelende, slangachtige bewegingen met haar armpjes. Dit wees erop dat haar hersenen en zenuwstelsel als gevolg van vitamine B12-tekort was aangetast. Ze richtte haar blik nog wel op mensen, maar haar ogen volgden hun bewegingen niet meer. Lisa was fragiel en klein en haar hoofdje was erg klein voor haar leeftijd.
De artsen die haar onderzochten moeten verschillende diagnosen hebben overwogen toen ze Lisa voor hun ogen achteruit zagen gaan : autisme, het syndroom van Rett, de ziekte van Tay-Sachs, een tumor of een infectie. Ze gingen echter voorbij aan een voor de hand liggende oorzaak en beroofden haar zo van de kans op een normaal leven.
Toen Lisa 14 maanden was, namen haar ouders haar mee naar een andere arts. Deze arts wist dat Lisa borstvoeding had gekregen van een moeder die vegetariër was en die dus maar heel weinig dierlijke producten at die B12 bevatten. Een B12-test bij de moeder leverde een serum B12 -waarde op van 226 pg/ml. (volgens het labo was deze waarde normaal, maar zoals we in dit boek hebben uitgelegd, valt deze waarde in het grijze gebied). Lisa's B12-voorraden bleken uitgeput te zijn. Onmiddellijke 12-12 behandelingen leidden tot een snelle afname van Lisa's symptomen en al snel groeide ze weer en nam haar gewicht toe. Negen jaar later meldde de arts dat Lisa zich volkomen normaal ontwikkelde.
Lisa heeft haar goed functionerende hersenen en lichaam te danken aan deze arts, die haar B12-deficiëntie zag en net op tijd behandelde, en zo blijvende schade aan haar hersenen voorkwam. Als hij, zoals de andere artsen, deze diagnose niet op tijd had gesteld, zou Lisa waarschijnlijk een ernstige ontwikkelingsachterstand hebben opgelopen en voor de rest van haar leven een rolstoel hebben moeten gebruiken.
Dit is een overzicht van 150 gepubliceerde studies die verzameld zijn door de Arizona State University en het Autism Research Institute. Omdat het beveiligd is, kan je het niet vinden als je klikt op deze link. Een omweg : ga naar Google en tik daar in : generationrescue.org published-science/james adems. En dan klik je op de link die bovenaan staat.
Dit is een onderzoek dat gedaan werd met een Internationaal onderzoeksteam uit Amerika en Zwitserland. Het gaat vooral over methylering en vit B12 en folium levels in de hersenen van mensen met Autisme.
Ik ben gezondheidstherapeut en werk met kinderen en volwassenen met autisme. De hoofdtherapie die ik gebruik is bioresonantie. Op die manier kan ik o.a. verstoringen meten in bepaalde vitaminen/mineralen. Wil je meer info over de therapie : stuur me dan een mailtje of bel even. Meer info op www.lentestroom.be. Voor mensen die verderaf wonen, werk ik ook met 'haartesten'.
Wat o.a. bij autisme een rol speelt is 'magnesium'. Hieronder zet ik een stukje uit het boek 'Anders denken over magnesium bij gedragsstoornissen'. Auteur : Dr Marianne Mousain-Bosc. Zij werkte lange tijd als kinderarts in een ziekenhuis in Nimes en doet nu vooral wetenschappelijk onderzoek.
De ontmoeting met Arnaud
Arnaud was dieënhalf jaar oud als ik hem moet onderzoeken in een kleutergroep. Hij vertoont extreme ontwikkelingsstoornissen : autistische problemen, die op de leeftijd van twee jaar zijn begonnen en zijn aanpassing in de kleutergroep bemoeilijkten. Zijn moeder omschrijft zijn gedrag als 'aanhoudende onrust'. Hij luistert niet en doet gevaarlijke dingen. Spelletjes met zijn oudere broer interesseren hem niet. Hij slaapt 's nachts slecht en doet geen middagslaapje. Zijn slaapproblemen bestaan sinds enige maanden. Zijn ouders zijn vooral bezorgd om zijn spraakachterstand. Arnaud spreekt nog steeds niet, schreeuwt vaak, zijn blik is ontwijkend, hij kijkt niemand aan. De verklaring van het schoolhoofd spreekt boekdelen : "Arnaud isoleert zich in de klas, tekent niet, interesseert zich nergens voor. Samenwerking is onmogelijk, hij luistert niet als hij gecorrigeerd wordt. Hij praat niet en uit zich door middel van kreten. Zijn blik is ontwijkend.
Tijdens dit onderhoud en tijdens de medische bezoeken aan de kleutergroep is Arnaud zeer onrustig en verkrampt, en vertoont zelfs onwillekeurige spiertrekkingen, hij houdt de kaken opeengeklemd en de vuisten gesloten met trillende handjes. Dit gedrag brengt me ertoe aan zijn moeder te vragen of er een tekort aan magnesium of calcium is vastgesteld. Zij vertelt me dat zij zelf een tekort aan magnesium had sinds haar jonge meisjesjaren, gepaard gaande met angstgevoelens en malaises (gevoel van ziek zijn), waarbij ze het bewustzijn verloor. Een dergelijk tekort werd echter niet vastgesteld bij haar zoontje. Ik schrijf een behandeling voor met magnesium en vit B6.
Van maand tot maand gaat Arnaud vooruit. Wij zijn verbaasd : de ouders, het schoolpersoneel, zuigelingenzorg en ikzelf, door deze snelle ontwikkeling, die zich laat verklaren door het feit dat de aanvulling met magnesium/vit B6 al voor het bereiken van de vierjarige leeftijd is ingesteld, een periode die zeer belangrijk is voor de rijping en de vorming van de hersenen. Langzamerhand wordt Arnaud rustiger en gehoorzamer. Hij wil zich zelf aankleden, zelf zijn schoenen aandoen. Hij interesseert zich voor de gezinsactiviteiten, probeert op de computer te spelen, tuiniert met papa. Hij begint te tekenen en wil zijn tekeningen ook laten zien. Hij zegt een paar lettergrepen en dan woordjes. Hij schreeuwt niet meer en is ook niet meer agressief. Zijn slaap is rustiger, zonder nachtmerries en hij doet zelfs een middagslaapje. Arnaud begint op school ook mee te doen. Hij speelt nu ook met zijn broer.
Het verhaal van Florian
Florian woont op Corsica. Op vierjarige leeftijd kreeg hij de diagnose 'een typisch geval van autisme' door 2 kinderpsychiaters. Hij vertoont stoornissen bij mondelinge communicatie, spreekt niet, heeft moeite met het voortbrengen van geluid en heeft problemen bij het kenbaar maken van zijn wensen door middel van gebaren. Hij vertoont tevens buitensporige reacties op lawaai en doet zijn handen voor zijn oren bij het minste geluid. Hij kijkt mensen niet aan, staart in de verte en heeft een ontwijkende blik. Zijn emotionele reacties zijn onaangepast : hij reageert met schreeuwen of huilen, heeft onverklaarbare angsten en is moeilijk te kalmeren. Het ontbreekt hem aan creativiteit bij het spelen, hij heeft weinig belangstelling. Hij vertoont steeds terugkerend gedrag met zich herhalende bewegingen en overprikkelbaarheid. Dit wil zeggen dat hij constant in beweging moet blijven en problemen heeft om in de klas te blijven stilzitten.
Ik heb Florian ontmoet toen hij zeven was. Zijn tekort aan magnesium was aanzienlijk. Na twee maanden behandeling met magnesium en vit B6 is Florian rustiger, meegaander op school, meer aanwezig, luistert, zit minder in zijn eigen wereldje, begint te praten, maakt kleine zinnetjes, zoekt zijn papa op en roept hem als hij van zijn werk komt. Hij zoekt contact met andere mensen en begint met zijn vriendjes te spelen. Twee jaar na de behandeling praat Florian netjes, begrijpt de totaliteit van taal, gaat op een normale school en zijn leesvaardigheid is vrijwel op niveau.
A.d.h. van info uit mijn artikel 'autisme en bioresonantie' en van nieuwe informatie maak ik hier een nieuw artikel met alles wat bekend is over de biomedische invalshoek van autisme. De items die ik bespreek zijn niet dé oorzaken van autisme, maar ze vormen puzzelstukjes om het geheel van autismespectrumstoornissen te begrijpen. Heb je zelf autisme, of werk je met mensen met Ass, zou ik het fijn vinden mocht je ervaringen willen delen door me een mailtje te sturen : ngp.anndc@gmail.com. Ik ben gezondheidstherapeut en wil me specialiseren in de problematiek van Ass. Meer info vind je op mijn website : www.lentestroom.be
1. MTHFR : Het MTHFR gen bevat instructies voor de productie van het methylenetetrahydrofolaat reductie enzym. een verminderde MTHFr functie heeft meerdere negatieve effecten op de DNA-synthese en reparatie, embryonale ontwikkeling, neurotransmitters en cardiovasculaire problemen. Dit wordt ook gezien als een grote oorzaak van Autisme. Indirect heeft het gevolgen voor de activiteit en productie van serotonine, en dopamine en op die manier ontstaat ook slapeloosheid en prikkelbaarheid bij deze mensen. MTHFR is belangrijk in het methyleringsproces. De lever is afhankelijk van een goede methylering om zo de enzymatische reacties bij de ontgifting goed te laten verlopen. als de ontgifting niet goed verloopt, is er een verhoogde homocysteïne. Het homocysteïne gehalte kan onder controle gehouden worden door vit B6, B12 en Foliumzuur. De combinatie verhoogd homocysteïne en verlaagd foliumzuur is gevaarlijk. Homocysteïne is nodig voor de huishouding van de eiwitten, maar een té hoog gehalte is gevaarlijk.
We hebben een goede methylering nodig om foliumzuur om te zetten naar een actieve folium. Daarom is het beter voor mensen met autisme die een tekort hebben, om folaat te geven. Bij foliumzuur is er een risico op : gejaagdheid, zelfmoordneigingen, het immunsysteem dat vermindert enz... Folaat is de actieve vorm. Door deze genmutatie is er ook een probleem voor de activering van vit B12. De beste vorm is hydrocobalumine. Het is interessants om inspuitingen te geven omdat er dan een betere opname is.
Folaat geraakt alleen in de hersenen met behulp van een speciale foliumreceptor FRa. Mensen met een auto-immunblokkering van FRa hebben een gebrek aan foliumzuur in de hersenen. Dit noemt men cerebrale folaat-deficiëntie (CFD). Dit zou gelinkt zijn met neurologische en psychiatrische problemen, zoals autisme. Kinderen met autisme en CFD die folaat krijgen, verbeteren sterk neurologisch, verstandelijk, gedragsmatig en in communicatie. Dr Ben Lynch is Dr in de cel en moleculaire biologie en is methylerings expert. Naar het MTHFR wordt de laatste jaren veel onderzoek gedaan. In 2013 is hierover in het tijdschrift "Molecular psychiatry" een artikel verschenen. Maar Dr Ramaekers uit België deed al onderzoek naar foliumreceptoren in 2007. Auto-immun blokkering van FRa wordt ook gelinkt aan melkconsumptie. Ook dit is een bevinding van prof. Ramaekers. De structuur van foliumreceptoren in ons lichaam lijkt sterk op koe- en geitenmelk. Antilichamen die aangemaakt worden tegen FR in melk, blokkeren de receptor zodat foliumzuur niet meer in de hersenen geraakt. Bij kinderen met CFD ziet men vaak dat het syndroom zich manifesteert als er wordt overgeschakeld van borstvoeding naar melk. Een melkvrij dieet doet het aantal FR-blokkerende antilichamen spectaculair dalen.
2. Metallothioneïne : Onderzoek van Dr William J. Walsch, biomedisch onderzoeker van het Pfeiffer Treatment Center, Illinoïs, USA, suggereert dat een aangeboren defect in de metallothioneïne functie, de oorzaak zou kunnen zijn van autisme. Volgens hem kunnen alle problemen van autisme, zowel, immunologisch, als de hersen-, maag- en darmproblematiek te verklaren zijn vanuit een slecht functionerend metallothioneïne. Het is een eiwit dat is opgebouwd uit o.a. cysteïne en zink en dat zeer virale functies in ons lichaam vervult. Het komt in hoge concentraties voor in het slijmvlies van de darm. De belangrijkste functie is om ons te beschermen tegen vergiftiging door zware metalen. Ze doet dit door zink uit te wisselen tegen kwik, lood, aluminium enz... Daarnaast komt het voor in de lever, alvleesklier, mond, maag en hersenen. Verder speelt het een belangrijke rol in de verschillende processen in het lichaam :
* Regelt zink en koper in het lichaam.
* Essentieel voor de ontwikkeling en de werking van het immunsysteem.
* Noodzakelijk samen met omega 3 voor de ontwikkeling van zenuwcellen in de hersenen.
* Beschermt tegen overmatige groei van gist in de darmen.
* Voorkomt darmontstekingen.
* Is betrokken bij de maagzuurproductie.
* Beïnvloedt smaak en structuurwaarnemingen van voedsel in de mond.
* Reguleert de werking van het gedrag in de hippocampus.
* Is betrokken bij de emotionele ontwikkeling van socialisatie in de amygdala.
Vermoedelijk gaat het om een genetische stoornis die veelal pas tot uiting komt als er sterke overbelasting optreedt van zware metalen en als de stresslimiet van de hersenen overschreden wordt. Autisme is enorm toegenomen in Amerika, van 1:18000 naar 1:180 !
Metallotheïmine is de hofleverancier van zink. Dus is het noodzakelijk om bij autisme ofwel in een bloedonderzoek, ofwel via bioresonantie te kijken naar verstoringen in de zink-status. Men heeft ook ontdekt dat muizen waarbij men de metallotheïmine functie had geblokkeerd, dat er meer epileptische insulten zijn en dat het immunsysteem ernstig verstoord is. Beide verschijnselen worden ook waargenomen bij autisme. Onderzoekers hebben bevestigd dat metallotheïmine en zink epilepsie kunnen voorkomen. Een slecht functioneren metallotheïmine als oorzaak van autisme, verklaart ook waarom er 4x zoveel jongens dan meisjes autisme hebben. Oestrogeen en progesteron, vrouwelijke hormonen stimuleren namelijk de productie van metallotheïmine en daarom zijn meisjes beter beschermd tegen giftige stoffen van buitenaf.
3. DPP-IV enzym :
Onderzoek heeft aangetoond dat de DPP-IV activiteit bij mensen met autisme laag is en dat er een groot onvermogen is om eiwitten voldoende af te breken na het eten van een gluten- en caseïne rijke voeding. Het enzym heeft meer dan 70 functies en staat voor de afbraak van exorfinen, endomorfine. Exorfinen zijn morfine-achtige stoffen uit voeding (gluten, caseïne, soja, spinazie). Door exordinen af te breken beschermt het enzyme de endorfine receptoren tegen een opioïde belasting uit voeding. Dus wanneer er een afname is van het DPP-IV enzym komen er té hoge exordinen concentraties. Bij mensen met een verlaagde activiteit van het enzym, stapelen exorfines zich op in de hersenen waarbij ze serotonine receptoren blokkeren en het beïnvloedt ook dopamine. Koffie en thee kunnen bij deze mensen extra biologische stress veroorzaken. Men heeft een klinische studie gedaan in een groep van 22 kinderen en jongvolwassenen die 12 weken lang een enzympreparaat kregen met DPP-IV activiteit. Dit heeft verbetering gebracht in de volgende parameters : aandacht, begrip, spijsvertering, slaap, spraak, hyperactiviteit, socialisatie, oogcontact en stemmingswisselingen.
4. Vitaminen en mineralen :
Vitamine C : - bevordert de uitscheiding van koper en op die manier helpt het bij het ontstressen van hersenen en lichaam
- beschermt tegen zware metalen
- is nodig voor de vorming van L-carnitine (belangrijk voor de energie)
- helpt foliumzuur om te zetten naar een goed opneembare folium
- maakt ontlasting minder vast bij constipatie.
Vitamine C speelt een essentiële rol bij bescherming van het kind tegen bijwerkingen van vaccinatie en andere stress. Dr Tinus Smits raadt aan om de vetoplosbare vorm van vit C (ascorbylpalmitaat) te gebruiken. De eerste keer dat hij dit gaf aan een 4-jarig autistisch kind, verbeterde zowel de spraak als het begripsvermogen op spectaculaire wijze. Ascorbylpalmitaat kan gemakkelijker binnendringen in de lipofiele weefsels zoals de hersenen. Het is een ideale vorm van vitamine C omdat het intact vanuit de darmen kan worden opgenomen. Het passeert ook gemakkelijk de biologische barrières zoals de bloed-hersenbarrière. Daarom is het ideaal voor neurale weefsels en zenuwcellen.
Omega 3-vetzuren : Omega 3-vetzuren spelen een cruciale rol bij de vorming en het functioneren van de hersenen. Wetenschappelijk onderzoek van de laatste jaren heeft aangetoond dat een tekort of een verstoord evenwicht een rol kan spelen bij gedragsstoornissen en aandoeningen in het autismespectrum. DHA is vooral belangrijk voor structuren van het hersencelmembraan. 20 % van de hersenen bestaan uit omega 3 vetzuren. EPA speelt een essentiële rol bij de regulatie van ontstekingen. Beiden zijn onmisbaar bij het functioneren van neurotransmitters (dit zijn stoffen die nodig zijn voor de prikkeloverdracht van zenuwcel naar zenuwcel).
5. Darmstoornissen :
Ongeveer 85 % van de autistische kinderen hebben spijsverteringsproblemen en absorptieproblemen. De meeste problemen die zich voordoen zijn candidiasis, voedselallergieën en overgevoeligheden. Door een minder goede werking van metallotioneïne hebben mensen met Ass vaak ook een gluten- en caseïne allergie. Een lekkende darm (leakygut) betekent ook een falende metallothioneïne functie waardoor kwik, lood en andere toxines in de portader terecht komen.
John Rodakis is moleculair bioloog. Hij zag dat een verbetering plaatsvond in het autisme van zijn zoon door gebruik van antibiotica. De jongen maakte beter oogcontact, sprak beter, had meer energie en was meer gemotiveerd. De connectie tussen darmbacterieën en Ass wordt al beter begrepen dankzij toenemend onderzoek op dit gebied. Hij schreef een rapport over zijn ervaringen in "Microbial Ecology in Health and Disease". Rodakin zegt niet dat antibiotica moet worden gebruikt om autisme te behandelen, want ook goede darmbacteriën worden dan aangetast. Wel pleit hij voor verder onderzoek hierover. Ook een recente studie van de Arizona State University (2014) beschreef dat kinderen met autisme minder diversiteit hebben in de samenstelling van de darmbacteriën. Met andere woorden : het microbioom was niet divers. Verschillende andere onderzoeken bij mensen met Ass hebben uitgewezen dat er vaak een overgroei is aan slechte darmbacteriën, zoals clostridium.
Het geven van antibiotica om de slechte darmbacteriën te doden heeft in verschillende studies een goed effect gehad, maar het is beter om te werken met probiotica, zodat het lichaam beter in staat is om zelf de strijd aan te gaan met deze overgroei.
Naast een gevoeligheid voor gluten en caseïne, zijn personen met autisme ook nog voor andere stoffen gevoelig, zoals bvb. glutamaat, vanille enz...
6. Ontgiften van zware metalen :
Door het minder goed functioneren van metallothioneïne bij mensen met autisme, kunnen zware metalen moeilijk worden afgevoerd. Hierin is de link te vinden tussen autisme en vaccinatie. De metalen die terug te vinden zijn in vaccinatie, zoals aluminium en kwik blijven hierdoor aanwezig bij mensen die hier gevoelig aan zijn. Daarom is het belangrijk dat zware metalen worden afgevoerd via chelatie (= verwijdering van schadelijke stoffen). Dit is een proces dat met zeer grote voorzichtigheid moet worden toegepast.
Nogal wat kwikbelaste mensen hebben ook vaak een tekort aan magnesium. Het aanvullen van magnesium is niet zo evident, omdat kwik de biochemie van het lichaam op verschillende plaatsen ontregelt, kan ook de magnesiumbalans sterk worden verstoord. Zo zijn kwikbelaste mensen doorgaans erg stressgevoelig en in geval van stress kan er een groot verlies van magnesium ontstaan.
BESLUIT :
De problematiek van autisme is zeer complex en moet multifuncioneel worden bekeken. Omdat er heel veel invalshoeken een rol spelen, moet de persoon op verschillende domeinen kunnen worden getest (tekorten, voedingsgevoeligheden, darmflora, darmvlokken enz...). Onlangs las ik in een boek : "In de meeste medische problematieken probeert men veel te achterhalen via een bloedonderzoek, alleen is dit in de psychische/psychiatrische problematiek nog niet het geval". Dit klopt inderdaad, maar in de meeste standaard bloedonderzoeken zitten vitaminen/mineralen nog niet vervat en als dit wordt aangevraagd, kost het ook zeer veel geld. Anderzijds zou men bij een grondig onderzoek ook de staat van de darmen (flora en vlokken) moeten kunnen testen en een aparte test voor voedselintoleranties.
Daarom vind ik de bioresonantie een zeer interessante test, omdat dit een tipje van de sluier kan oplichten zowel over de vitaminen/mineralen status, als van de darmflora, de darmvlokken, de ATP (=energie), zware metalen belasting en voedselintoleranties. Dit is volgens mij de test van de toekomst voor mensen met autisme.
Tot nu toe is autisme vooral bekeken vanuit psychisch/psychiatrische of orthopedagogische hoek. Het zou fijn zijn mochten beide disciplines in de toekomst multidisciplinair willen samenwerken met de biomedische invalshoek om zo een holistisch mogelijk kader te creëren voor de ondersteuning van deze mensen.
Disclaimer : de info in dit overzicht is enkel bedoeld voor informatieve doeleinden. Consulteer uw arts voor gebruik van deze producten indien u zwanger bent, borstvoeding geeft of wanneer u medicatie gebruikt. De producten, uitingen en beschrijvingen in deze publicatie zijn niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies.
Resultaten van haar onderzoek bij 'slapen en ontspanning' : Veel autistische kinderen hebben een slecht slaappatroon. Zij vallen bvb pas laat in slaap, liggen veel te woelen, worden vaak wakker, huilen en verlaten 's nachts hun bed. Na de massage zijn de kinderen kalmer, meer ontspannen en slaperiger. Bij de meeste kinderen verbetert het slaappatroon. Een paar kinderen met een goede verbale communicatie geven aan dat de massage ontspannend werkt. Volgens de meeste ouders vertonen de kinderen in de dagen na de massage minder agressief gedrag en hebben ze minder driftbuien. Er zijn ook een paar ouders die aangeven dat hun kind na de massage levendiger, energieker en verbaal actiever wordt. Uit slaapdagboeken blijkt dat in de massagegroep de onrust, het woelen en draaien, het huilen en het aantal keer dat de kinderen het bed verlaten afneemt. De kinderen vertonen ook veel minder agressief gedrag.
Resultaten bij 'gedeelde aandacht : Onder gedeelde aandacht verstaat men het gedrag dat vertoond wordt om iets met andere mensen te delen. Bijvoorbeeld oogcontact, wijzen, voorwerpen laten zien en voorwerpen aan iemand anders geven. Bij kinderen met autisme lijkt dit gedrag afwijkend of zelfs afwezig te zijn. Ze zijn meer in zichzelf gekeerd en bezig met hun eigen activiteit, in hun eigen wereld. Op het eind van het project maken de kinderen tijdens de massage vaker oogcontact, bieden ze de handen aan voor massage en wordt het flesje met olie aangegeven. Uit interviews op het einde van het project komt ook nog naar voren dat het kind vaker oogcontact gebruikt om de aandacht van een volwassene te trekken. Ook gebruikt het oogcontact als de volwassene om de aandacht van het kind vraagt.
Problemen met aanraken en aangeraakt worden : Een van de theorieën achter het gedrag van autistische kinderen is de verstoorde sensoriek. Hiervan is niets bewezen, maar wel is te zien dat autistische kinderen vaak niet aangeraakt willen worden. Ook zijn ze soms overgevoelig voor bepaalde stoffen in hun kleren, waar andere autistische kinderen juist geen pijn lijken te voelen. De kinderen kunnen dus zowel hyper- als hypogevoelig zijn voor aanraken. Ook is het voor ouders moeilijk om hun affectie te tonen, het aanraken gebeurd op de voorwaarden van het kind. Uit onderzoek blijkt dat de weerzin tegen aanraken die de leraren aan het begin van het onderzoek constateren afgenomen is bij de massagegroep. Kinderen worden ook toleranter voor aanraking. Het fysiek contact tussen de ouders en het autistische kind neemt in het algemeen toe. De kinderen vragen zelf naar massage en lijken te ervaren dat aanraken ook leuk kan zijn. Ook activiteiten zoals aan- en uitkleden verloopt gemakkelijker. Het blijkt dat de kinderen de lichamelijke dichtbijheid van anderen beter tolereren, het leuker vinden om gekieteld en aangehaald te worden en vaker naast een persoon gaan zitten en deze aanraken tijdens een activiteit.
Sociaal gedrag : Kinderen met autisme vertonen karakteristieke tekortkomingen in de sociale wisselwerking en de communicatie. Voorbeelden hiervan zijn het maken van oogcontact, non-verbaal gedrag, verbale communicatie, het ontwikkelen van vriendschappen en relaties en het spontaan delen van interesses. Uit alle gebruikte onderzoeken komt naar voren dat de massage goed is voor de relatie tussen ouder en kind. Tijdens de massagesessies maken de kinderen oogcontact met de therapeut en maken opgewonden geluidjes of lachen. Naarmate het onderzoek vordert glimlachen de kinderen vaker of lachen ze als ze blij of ontspannen zijn. Ze zoeken ook meer naar geborgenheid als ze ziek of verdrietig zijn. Ouders geven aan dat de kinderen tijdens de massages losser worden en meer gaan communiceren, zowel verbaal als non-verbaal.
Concentratie : Kinderen met autisme kunnen zich soms moeilijk concentreren op een taak. De concentratie wordt beter in de massagegroep. De kinderen zijn minder bezig met activiteiten die niet tot hun taak op dat moment behoren en zijn alerter in de klas. De reden die wordt opgegeven voor deze verbetering in concentratie, is dat de massage het parasympatisch zenuwstelsel stimuleert, waardoor de kinderen minder snel zijn afgeleid.
Conclusie : Vastgesteld kan worden dat massage een positieve invloed heeft op het gedrag van autistische kinderen. Het slaappatroon van de kinderen verbetert, ze kunnen beter ontspannen, zijn in staat meer gedeelde aandacht op te brengen, hebben minder problemen met aanraken, vertonen meer sociaal gedrag, communiceren meer en kunnen zich beter concentreren. Voor al deze aspecten is in meer dan 1 onderzoek een positief resultaat gevonden. Hoe groot de positieve gevolgen kunnen zijn is moeilijk vast te stellen, omdat het gaat om kleine onderzoeksgroepen. Voor een vervolgonderzoek zou het zinvol zijn om een grotere groep proefpersonen bij elkaar te zoeken.
In dit artikel wil ik bespreken wat bioresonantie kan betekenen voor personen met Autismespectrumstoornissen, wat ik verder afkort tot ASS.
Tot nu toe zijn Autismespectrumstoornissen vooral aanzien als problemen van louter neurologisch disfunctioneren. Maar meer en meer wordt onderzoek gedaan naar fysieke problemen die aan de basis kunnen liggen. In dit artikel probeer ik samen te brengen tot welke bevindingen men tot op heden is gekomen. De rol van bioresonantie hierbij kan een eerste onderzoek zijn over welke factoren er bij iemand met ASS meespelen. Meer info over de specifieke werking van bioresonantie is te vinden op de website : www.lentestroom.be. Zoals ik in dit artikel probeer aan te geven, gaat het bij ASS om multifactoriële oorzaken. Het is pas als men goed zicht krijgt op alle oorzaken dat een goed therapieplan kan worden opgesteld. Hierbij zullen uiteraard niet alle kenmerken van ASS verdwijnen, maar een aantal kunnen worden 'afgezwakt'.
BRONNEN
Hieronder vind je de bronnen die ik heb gebruikt :
Boek : Anders denken over Magnesium (Dr. Marianne Mousain-Bosc - kinderarts)
Opmerking : wanneer ik in dit artikel spreek over supplementen, is de werking steeds omschreven zoals de claim die is toegestaan door de EFSA.
1. Relatie Darm-Brein-Immunsysteem :
Een eerste hypothese is de relatie Darm-brein-immunsysteem en luidt als volgt : een verminderde immunactiviteit, een té sterke reactie op vaccinatie of gastro-intestinale infecties, remmen de werking van het immunsysteem, wat leidt tot infecties zoals oor- en keelontstekingen en bronchitis. Dit wordt behandeld met antibiotica, waardoor er dysbiose ontstaat. Een schimmelgroei in het maag- en darmkanaal is het gevolg van het vernietigen van de darmflora door de antibiotica. Het immunsysteem blijft hierdoor verder verzwakken. De schimmel, in veel gevallen candida albican, produceert ongewone suikers die kunnen interfereren met de koolhydraatstofwisseling en zelfs de structuur en functie van een aantal zeer belangrijke proteïnes kunnen veranderen.
De vertering wordt sterk verstoord en er kan leaky gut, of lekkende darm ontstaan. Onverteerde tarwepeptiden en andere voedingsmoleculen worden geabsorbeerd en veroorzaken een allergische reactie en deze voedselallergieën resulteren in gedragsproblemen. De ongewone en onverteerde peptiden afkomstig van tarwe en melk reageren met lichaamseigen opiaatreceptoren, m.n. in de temporale kwabben van de hersenen die verantwoordelijk zijn voor de verwerking van taal en geluid/gehoor.
Door de candida kunnen ook reacties ontstaan tegen allerlei lichaamsweefsels, inclusief de hersenen en alvleesklier, maar ook tegen bijvoorbeeld tarweproteïnes. Dik kan leiden tot atrofie van de alvleesklier, wat resulteert in een malabsorptiestoornis en daardoor in een groot aantal voedingstekorten.
Kortom, een heel systeem verliest zijn balans. Informatieverwerking in de hersenen, de mogelijkheid tot communicatie, de alostase (de mogelijkheid om zich aan te passen aan veranderende omstandigheden), raakt verstoord. Andere gevolgen zijn een lever die overbelast geraakt en de vele toxische stoffen onvoldoende kan afvoeren wat een extra belasting betekent voor het zenuwstelsel.
De kracht van bioresonantie is dat kan worden bekeken of er verstoringen zijn die duiden op aanwezigheid van schimmelinfecties, op verstoorde darmflora en op verstoorde darmvlokken.
2. Allergieën :
Artsen en therapeuten die ervaring hebben met het behandelen van mensen met ASS, zijn het erover eens dat aanpassing van het voedingspatroon en normalisering van de spijsvertering een vereiste zijn voor het succes van alle verdere behandeling. Ouders van kinderen met ASS ervaren dat de gedragskenmerken van hun kind sterk verbeteren wanneer zijn of haar voeding wordt aangepast. De grote boosdoeners in de voeding zijn additieven, kleurstoffen, bewaarmiddelen, zoetstoffen, koemelk en gluten. Kinderen met ASS zijn extreem gevoelig voor een brede waaier aan voedingsmiddelen, niet alleen aan de typische allergenen. Voedingsmiddelen die de meeste problemen veroorzaken, zijn eieren, tomaten, aubergine, avocado, rode pepers, soja en maïs. In principe kan een autistisch kind voor elk voedingsmiddel allergisch zijn. Hierin ligt de kracht ook van bioresonantie, waarbij je in korte tijd een goed overzicht krijgt van de reacties op voeding.
Voedingsmiddelen die caseïne (eiwit uit melk) en gluten (eiwit in sommige granen) bevatten, dragen bij aan het ontstaan en/of verergeren van het functioneren van personen met ASS. In goed gedocumenteerde studies is aangetoond dat 80 % van patiënten met ASS, sterk verbetert wanneer deze 2 eiwitten strikt worden geëlimineerd. De negatieve impact van deze 2 eiwitten heeft te maken met opiumachtige peptiden die aangemaakt worden uit deze eiwitten. Wetenschappers vermoeden dat deze stoffen bij kinderen met ASS meer schade aanrichten aan de hersenen, omdat ze mogelijk een meer doordringbare bloedhersenbarrière hebben. In een studie van 1990 was een jaar na het overstappen op een caseïne- en glutenvrij dieet 60 tot 86 % van de autistische kinderen sterk verbeterd wat betreft het aantal aanvallen, motorische functies, sociaal contact, oogcontact, ritueel gedrag, taalgebruik en slaapproblemen.
Dat gluten en caseïne een rol kunnen spelen bij autisme wordt ook ondersteund door Dr Bernard Rimland, de oprichter van het Autism Research Institute. Deze man heeft zeer veel onderzoek gedaan naar ASS, toen dit ook werd vastgesteld bij zijn zoon.
3. Spijsverteringsproblemen :
Verschillende spijsverteringsproblemen kunnen een rol spelen bij personen met ASS. Enerzijds zijn er de problemen zoals ik die hieronder omschrijf. Maar anderzijds is uit onderzoek ook gebleken dat kinderen met ASS verschillende voedingstekorten kunnen hebben ten gevolge van hun slecht eetpatroon dat soms zeer eenzijdig kan zijn.
Eiwitten worden in het maag/darmkanaal afgebroken. Eén van de theorieën is, dat mensen met ASS, een verminderde eiwitafbraak hebben, door te weinig eiwitafbrekende enzymen te produceren. Ook de enzymen voor de vertering van koolhydraten zouden beperkter kunnen zijn. Met bioresonantie kan worden uitgemeten of dit een rol speelt en dan kan worden overgegaan tot inname van enzymen voor de maaltijd om de afbraak beter te laten verlopen.
Het onvoldoende hebben aan enzymen, samen met een verstoorde darmflora, maakt dat heel wat mensen met ASS te kampen hebben met spijsverteringsproblemen.
98 % van de mensen met autisme hebben het gendefect MTHFR. Deze mensen hebben een lage concentratie aan glutathion, waardoor het ontgiftend vermogen van de lever is verstoord. Daardoor zijn zij gevoeliger voor stress en toxische blootstelling. Als therapie kan dan vit B12, foliumzuur, vit B6 of acetylcysteïne (NAC) worden gegeven. NAC is belangrijk voor de detoxificatie. Het wordt in ziekenhuizen toegepast als tegengif om leverbeschadiging te voorkomen bij een overdosis aan paracetamol. Paracetamol verlaagt drastisch de hoeveelheid glutathion in de lever. In een pilootstudie aan de Stanford University in Californië, kregen 33 kinderen met autisme, tussen de 3 à 10 jaar gedurende 12 weken NAC toegediend. Er werden opmerkelijke veranderingen vastgesteld in hun prikkelbaarheid, agressie, woede, repetitief gedrag en zelfverwonding.
In het onderzoek met bioresonantie, is het dus belangrijk om te kijken naar volgende elementen : spijsverteringsenzymen, darmflora, darmvlokken en ontgifting van de lever.
Dr. Tim Buie, pediatrisch gastro-enteroloog van de Harvard University, onderzocht 500 mensen met ASS en voerde bij meer dan 100 personen een gastro-intestinale endoscopie uit met biopsie. Meer dan de helft bleek een tekort te hebben aan bepaalde enzymen belangrijk voor de vertering. Na de diagnose werden de patiënten succesvol behandeld met enzymen en probiotica.
Ook Huub Savelkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie, heeft veel onderzoek gedaan naar ASS en ziet een belangrijk verband met voeding en darmflora. Meer info hierover vind je op http://gezondheid.webblad.info/darmgeest.php
4. Autisme en mitochondriale disfunctie :
Bij kinderen met ASS komt een verstoorde mitochondriale functie meer voor dan bij gezonde kinderen. Mitochondriën zijn de energiecentrales in onze cellen. Zij zijn verantwoordelijk voor de aanmaak van ATP (adenosine trifosfaat), een energiemolecule die levensnoodzakelijk is voor elk biochemisch proces in ons lichaam. Een mitochondriale disfunctie houdt in dat er minder zuurstof via de longen naar de cellen wordt vervoerd. Dit kenmerkt zich zoals reeds aangegeven door een lage ATP-productie en dus een lage energie in de cel.
Recent vergeleek men de hersenen van overleden autistische patiënten met die van niet-autistische personen. Bij de personen met ASS vond men in alle hersengebieden een duidelijk verminderde activiteit van de mitochondriale enzymcomplexen die instaan voor de elektronenoverdracht en de energieaanmaak. Volgens de onderzoekers bevestigt dit de hypothese dat een verstoorde mitochondriale functie en een gebrek aan ATP aan de basis liggen van een minder goede hersenontwikkeling bij ASS.
Bioresonantie biedt de mogelijkheid om de ATP-productie uit te meten en op basis hiervan een behandelingsplan op te stellen met aangewezen supplementen.
Het aspect van verminderde energie werd ook meegenomen door Dr Bernard Rimland in zijn behandelingen.
5. Supplementen :
Hieronder vermeld ik vitaminen/minerale/bioactieve stoffen die een rol spelen in de energieproductie. In de verschillende informatiebronnen die ik heb geraadpleegd zijn de supplementen die ik hieronder omschrijf vermeld, die een effect kunnen hebben op de kenmerken van ASS. Met bioresonantie kan worden uitgemeten welke vitaminen/mineralen een verstoring aangeven en een indicatie zijn van tekorten. Net daarom is dit een interessante therapie, omdat men niet zomaar lukraak supplementen kan gaan geven.
Vitamine B3 : Vit B3 draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme. NADH is de actieve vorm van vit B3 en speelt een centrale rol in de energieproductie van alle levende cellen. De hoeveelheid energie die een cel kan produceren is rechtstreeks afhankelijk van de beschikbare NADH. Uit een recent onderzoek (Adams et al, 2011) blijkt dat kinderen met ASS aanzienlijk lagere bloedwaarden hebben van NADH. Het niveau van NADH en ook ATP kan worden verhoogd door suppletie met de zogenaamde mitochondriale nutriënten. Uit het onderzoek van Adams et al (2011) blijkt dat door verhoging van NADH en ATP de ernst van de symptomen van autisme kan verminderen.
Vitamine B6 : Ook vit B6 draagt bij aan een normaal energieleverend metabolisme en een normale werking van het zenuwstelsel. Ook Dr Bernard Rimland maakte vaak gebruik van vit B6 bij zijn behandeling van personen met ASS.
Magnesium : Magnesium draagt bij aan vermindering van vermoeidheid en de normale werking van het zenuwstelsel. Zeer interessante informatie hierover is te vinden in het boek : 'Anders denken over magnesium' van Dr. Marianne Mousain-Bosc. Zij is kinderarts en gaat vaak spreken op congressen over de functie van magnesium. Zij heeft ook veel onderzoek gedaan wat magnesium betekent binnen de problematiek van Autisme. Ze spreekt o.a. over het belang van voldoende magnesium bij de moeder zowel voor als tijdens de zwangerschap voor de ontwikkeling van de hersenfuncties en het zenuwstelsel.
Zink : Zink speelt een rol in de opname en het transport van micronutriënten.
Vit D : Draagt bij tot de normale werking van het immunsysteem.
Foliumzuur : Draagt bij tot een normaal psychologisch functioneren.
Vit B12 : Draagt bij aan een normale energievoorziening.
Omega 3 : DHA is een structureel vetzuur in de hersenstructuur en het centrale zenuwstelsel.
L-carnitine : beschermt en versterkt de spieren. Het zorgt ervoor dat het lichaam vetzuren als energiebron gaat gebruiken. Dit resulteert in meer energie en uithoudingsvermogen.
6. Besluit en disclaimer :
Zoals ik in dit artikel heb proberen aan te tonen, spelen heel wat factoren een rol bij ASS. Met bioresonantie kunnen een paar zaken worden bekeken. En op basis daarvan kan een behandelingsplan worden opgesteld.
Tot nu toe vindt men meestal enkel informatie over ASS vanuit de ortho-agogische of psychologische invalshoek. Het zou fijn zijn mochten in de toekomst beide disciplines multidisciplinair kunnen samenwerken met de biomedische invalshoek, om een zo holistisch mogelijk kader te creëren voor de ondersteuning van deze mensen.
De informatie in dit overzicht is enkel bedoeld voor informatieve doeleinden. Consulteer uw arts of medisch behandelaar voor gebruik van deze producten indien u zwanger bent, borstvoeding geeft, indien u een medische conditie heeft of wanneer u medicatie gebruikt. De producten, uitingen en beschrijvingen in deze publicatie, zijn niet bedoeld ter vervanging van professioneel medisch advies. Sommige vitaminen, mineralen en kruiden of andere nutriënten kunnen mogelijks interactie geven met receptmedicatie. Consulteer steeds uw arts voor advies.
7. Nog interessante info :
A. Hieronder staat een youtube filmpje van een spreekbeurt door William Shaw. Hij is een Amerikaans chemicus en autisme onderzoeker. Hij is één van de grote experten op vlak van autisme. Hij is ook auteur van het boek : "Biological treatments for autism and PDD". In deze spreekbeurt spreekt ook hij over tekorten (calcium, vit A), toxiciteit van zware metalen, candida, melk en tarwe gevoeligheid, gastro-intestinale problemen, slechte darmflora, teveel aan oxaalzuur (door spinazie en soja).
B. Hieronder staat een artikel van Dr Kim Van Wetten. Zij is arts en gespecialiseerd in de biomedische benadering van autisme. Dr Kim Van Wetten studeerde geneeskunde en werkte als arts-assistent verloskunde/gynecologie. Gedurende 10 jaar was ze ook werkzaam als medisch adviseur op de onderzoeksafdeling van de farmaceutische industrie. Nadien volgde ze de opleiding Orthomoleculaire geneeskunde, Natuurgeneeskunde, Defeat Autism Now in Amerika (is DAN! arts), Psycho-Neuro-Immunologie en studeerde Master in de Pscyo-Neuro-Immunologie aan de Universiteit van Gerona in Spanje.
C. Hieronder staat een artikel van Dorothé Lueb. Zij is Natuurgeneeskundig- en orthomoleculair kPNI docent. Ze behaalde haar master in de klinische Psycho-Neuro-Endocino-Immunologie aan de Universiteit van Gerona in spanje. Zij spreekt over de zwangerschap, de eerste ontwikkeling, het belang van omega 3-vetzuren, suikers en ontstekingen, gluten- en caseïnevrije voeding, het afweersysteem, zware metalen en onvoldoende ontgifting, tekorten (zink en magnesium), vaccinatie.
I.v.m. de sensorische overgevoeligheid : sensorische demping is afhankelijk van voldoende GABA. Voor de aanmaak van GABA is voldoende vit B noodzakelijk. Bij een tekort aan vit B en magnesium, is er een verhoogde glutamaat respons. En glutamaat versterkt de sensorische informatie. Glutamaat zit in smaakversterkers, aspartaam, geur- kleur- en smaakstoffen.
D. Hieronder staat een artikel over een farmacologisch onderzoekster, Caroline De Theije die het verband legt tussen darmen, dieet en autisme. Zij is hierop in 2013 gepromoveerd aan de Universiteit van Utrecht met het proefschrift : "Neuroimmunomodulation of the young brain. Nutrition, a gut feeling.
E. Hieronder staat een artikel over probiotica en autisme, vanwege de darm-autisme link. De California Institute of Technology publiceerde op 5 december 2013 over de relatie tussen darmen en autisme. Nieuw waren die bevindingen niet. In 2007 onderzochten wetenschappers van de University of Western Ontario de darm-hersen link en merkten dat er bij autistische kinderen significante verbeteringen optraden bij een bepaald dieet.
F. Hieronder staat een artikel van Huub Savelkoul. Hij is immunoloog en professor aan de universiteit van Wageningen. Hij doet vooral onderzoek naar de relatie tussen darmziekten en autisme.
G. Hieronder staat een youtube filmpje van de Biomedische Conferentie in Canada van 2013, met een spreekbeurt door Dr Sonya Doherty. Zij is Naturopatisch arts in Canada en heeft het DAN! certificaat. Ze bespreekt wat het effect is van een overgroei aan Clostridia, een bacterie in de darmen op verbale apraxie. Op de site www.psycholoog.net vond ik dat uit een analyse van stoelgang van 150 kinderen met de diagnose 'autisme' is vastgesteld dat de schadelijke bacterie Clostridia in grote getale aanwezig was. Een ander onderzoeksteam vond hetzelfde resultaat bij 60 andere autisten. De Clostridia kolonie kwam niet voor bij niet-autisten uit dezelfde leeftijdsgroep.
I. Hieronder staat een artikel van een themadag van de Nederlandse Vereniging voor Autisme, uit 2002. Prof dr G. Hornstra. Hij is experimenteel nutritionist aan de Universiteit van Maastricht. Hij spreekt in het artikel over de relatie tussen voeding en gedrag.
J. Hieronder staat een artikel van de Nederlandse Vereniging Kritisch Prikken. Het geeft een overzicht met linken naar alle onderzoeken die er gevoerd zijn om een verband te testen tussen afwijkingen in het immunsysteem - vaccinatie - darmen en autisme.
K. Hieronder staat een artikel over vit D en L-tryptofaan. "Autisme is een multifactoriële en multigene problematiek waarvan de incidentie toeneemt, waarbij onder meer genetische aanleg, omgeving en zeker ook de darmen en het immunsysteem een wezenlijke rol spelen." (Huub Savenkoul, hoogleraar celbiologie en immunologie, Univ Wageningen) Deze uitspraak deed Savenkoul al in 2004. Nu, 10 jaar later wordt zijn visie steeds meer wetenschappelijk omschreven. Recent zijn belangrijke moleculaire verbanden blootgelegd tussen vit D3, L-tryptofaan, oxytocine, serotonine enerzijds en Autismespectrumstoornissen anderzijds.
L. Hieronder staat een artikel over neurotoxische chemicaliën als mede-oorzaak van neurologische ontwikkelingsstoornissen zoals autisme. Het gaat om een overzicht van de bestaande onderzoeksliteratuur in The Lancet Neurology.
M. Hieronder staat een artikel dat zeer veel informatie geeft over het minder goed kunnen 'ontgiften' van de lever bij mensen met autisme. Het artikel geeft aan dat de hoofdoorzaak eigenlijk een gebrek aan glutathion is. Dit is een zeer belangrijke factor om voldoende te kunnen ontgiften. Onderzoek toont aan dat kinderen met autisme een tekort hebben aan glutathion. Het wordt aangemaakt uit aminozuren, maar als er onvoldoende afbraak is van eiwitten, dan wordt er onvoldoende glutathion aangemaakt. Hier is een uitgebreid onderzoek naar gedaan tussen 1989 en 2008 met een team van 15 onderzoekers bij kinderen tussen de 3 en de 8 jaar met autisme. Er is een verband vastgesteld tussen last van 'zware metalen' en de glutathion-niveau's. Vooral mensen met bloedgroep A kunnen eiwitten moeilijker verteren en vooral autistische jongens zouden in hoge mate bloedgroep A hebben.
N. Hieronder staat een filmpje van een studiedag, met als spreker Jeroen De Haas. Hij heeft naast een algemene medische scholing ook orthomoleculaire geneeskunde gestudeerd en is gespecialiseerd in Autisme, maar tevens ook ervaringsdeskundige. Hij spreekt over tekorten als vit B6, B12, L-carnitine, D3. omega 3 vetzuren. Maar ook van het effect van gluten en caseïne. Mensen met autisme kunnen dit moeilijk volledig verteren en dit brengt schade in de darmen.
Ik werk als begeleider in een voorziening waar volwassenen wonen met meervoudig motorische beperkingen. Momenteel ben ik 49 jaar, maar toen ik jonger was moest ik jaarlijks 1 tot 2x naar de chiropractor en later naar de osteopaat, omdat ik artrose had aan mijn nek en schouders. Er 'schoot' regelmatig iets in en dat gaf dan ontstekingen.
Ondertussen drink ik al sinds december 2012 Aloë Vera en vooral dan de Freedom, met toevoeging van msm, glucosamine en chondroïtine. Dit zijn stofjes die kraakbeenherstellend werken en ontstekingsremmend zijn. Ik ben hier heel tevreden over. Op het werk ben ik de oudste collega en heb minst klachten !Onlangs was ik een paar maanden gestopt met de Freedom en overgegaan naar gewone Aloë Vera. Plots begon ik veel last te krijgen aan mijn voeten. Het voelde aan als voetartrose. Ik dans nl. Argentijnse Tango, dus mijn voeten worden wel tamelijk belast. Na een half uur lesvolgen, of dansen op een tango-avond, begon de pijn. Ik kreeg heel veel schrik dat ik deze hobby niet meer zou kunnen beoefenen. Toen ben ik terug intensief de Freedom beginnen te nemen en binnen de 3 weken had ik geen pijn meer. Dit was een zeer grote opluchting !!
Naast mijn artrose zijn er ook veel andere veranderingen merkbaar :
- Vroeger scheurden mijn nagels altijd als ze iets langer werden. Nu heb ik sterke, stevige nagels die niet meer scheuren of afbreken.
- Vroeger had ik heel vaak kloofjes tussen mijn tenen. Nu heb ik daar geen last meer van.
- Vroeger had ik eczeem aan mijn beide oren en dit was zowel uitwendig als inwendig. Dit is geleidelijk aan weggegaan, eerst aan mijn rechteroor waar ik nooit meer last van heb. Aan mijn linkeroor kan ik soms, misschien 1x per maand nog een kleine opstoot hebben, maar dit is terug weg na 2 dagen.
- De laatste jaren, moest ik elke nacht eens opstaan om te gaan plassen, nu slaap ik de hele nacht door en heb ook niet veel slaap meer nodig.
- De laatste jaren, voelde ik dat mijn blaas wat onstabieler werd. Ik moest zeker eens naar toilet voor ik om boodschappen ging en ook onmiddellijk nadat ik terug was. Daar heb ik nu geen last meer van en dat is een stuk gemakkelijker !.
- Mijn huid is niet meer zo droog. Vooral tijdens de winter had ik bijzonder veel last van droge handen en droge onderbenen. Ik moest heel veel bodylotion smeren. Ik voel dat de vochtbalans nu veel beter is.
- Vroeger kon ik af en toe wel eens hoofdpijn hebben. Dit gebeurt nu nog maar zeer zelden.