lena.manon Mooiste huis, duurste kleren, avontuurlijkste vakantie, leukste vrienden,...samengevat het beste leven... of toch niet?
30-11-2015
Catfish
De serie Catfish brengt mensen samen die elkaar via het computerscherm hebben leren kennen. Door maandenlang te chatten zijn ze verliefd geworden. Maar wat gebeurt er als ze elkaar voor het eerst in real-life zien? Zijn ze wel echt wie ze blijken te zijn? Is het wel degelijk ware liefde? Of is het eerder allemaal #fake? Dit programma op de zender MTV brengt geheimen, verassingen, maar ook soms schokkende onthullingen aan het licht.
Een "catfish" is iemand die nep profielen aanmaakt op Social Media. Ze gebruiken foto's van anderen en liegen over allerlei dingen om zich zo als iemand anders voor te doen. Hun doel is om de liefde van een nietsvermoedende persoon te winnen. In het programma gaan de makers telkens op onderzoek uit om te weten te komen of de andere partij oprecht is of toch een "catfish" is.
Alhoewel er uit dit programma toch nog veel koppels ontstaan raden wij jullie uit de grond van ons hart aan om op te letten met Social Media. Wij willen jullie voor de zoveelste keer meedelen dat mensen niet altijd zijn wie ze lijken te zijn. Het is heel makkelijk om je voor te doen als iemand anders en mensen ergens in te luizen. Dit word dan ook dagelijks gedaan en veel mensen zijn hier het slachtoffer van. Het is belangrijk dat je mensen niet te snel gaat vertrouwen. Accepteer ook nooit vriendschapsverzoeken op Social Media van mensen die je niet kent! Je weet maar nooit. Je kan door zo'n gebeurtenissen erg gekwetst raken en je enorm dom voelen.
Wij zelf hebben zoiets nog nooit meegemaakt en hopen ook dat dat in de verdere toekomst nooit zal gebeuren. De boodschap is dus: opletten! Dat mensen zo hopeloos zijn om zelfs een nep profiel aan te maken kunnen wij echt niet begrijpen.
Het programma Catfish is een succes! Mensen vinden het spannend om naar te kijken. Het programma vertelt je ook dat dus niet iedereen is wie ze beweren te zijn. Er gaat wel de ronde dat dit programma in scenario's gebracht zou zijn om kijkcijfers op te halen, maar het fijne weten wij er ook niet van natuurlijk. Al zou het zo zijn, het gebeurd dagelijks en dat is wat wij willen duidelijk maken.
Veel mensen doen zich anders voor dan ze zijn! Pas dus op voor #fake op het internet!
Essena O'neill, misschien hebben jullie al van haar gehoord of misschien ook niet. Als je nog niet van haar hebt gehoord, geen nood, wij gaan daar nu over vertellen.
Essena On'eill is een meisje dat heel populair was op de Social Media, vooral op Instagram. Ze toonde in haar foto's het beste van zichzelf. Ze had op het internet het perfecte leven, de mooiste kleren, het prachtigste huis enzovoort. Maar achter al die mooie foto's schuilt een meisje dat helemaal niet zo is zoals ze zichzelf toont op Social Media. Dit meisje is helemaal niet zo gelukkig als het lijkt en dat is ook de reden waarom ze heeft besloten dat Social Media #fake is. Ze biecht haar verhaal op en daaruit blijkt dat ze ongelukkig is en dat haar dag alleen maar draaide om de foto die ze moest nemen voor op haar Instagram te zetten. Ze beweert dat al haar vrienden die ze door Social Media heeft leren kennen ook #fake zijn. Maar die vrienden reageren daar iets anders op.
In de bijlage zie je een video waarbij twee vriendinnen van Essena reageren op haar emotionele boodschap aan Social Media.
Wij dachten eerst dat wat Essena zei allemaal waar was, maar nu we de video hebben gezien van de vriendinnen van Essena weten we niet zo goed wat we moeten denken. Aan de ene kant hebben de zusjes wel gelijk: Social Media hoeft niet altijd #fake te zijn. Het kan ook heel echt zijn. Ik snap ook dat deze meisjes gekwetst zijn door de uitspraken van Essena, want ik zou zulke dingen ook niet graag horen. Zeker niet na zo'n mooie reis waarvan je dacht dat iedereen het naar zijn zin had en gelukkig was.
Dit artikel toont maar weer eens aan dat niet alles echt is op Social Media, zelfs degene die zeggen dat ze Social Media nep vinden kunnen zelf nog steeds nep zijn. In de video wordt namelijk ook gezegd dat Essena na haar emotionele video een explosie van volgers kreeg op Instagram, YouTube,...
Wij zelf zouden nooit ergens mee voortgaan als we niet gelukkig zijn, hiervoor geven we Essena een punt. Maar de twee zusjes hebben ook een punt want zij zouden ook gelijk kunnen hebben dat Essena dit allemaal doet om gewoon nog meer aandacht te krijgen en nog populairder te worden. Wij hadden eigenlijk voor dat ze alles opbiechtte, nog nooit iets over haar gehoord. Daarom zijn we niet zeker wat we moeten denken van heel deze situatie. Maar één ding weten we wel zeker en dat is: Wees altijd jezelf, in het echt en op het internet!
Jullie hebben waarschijnlijk wel gehoord van de tragische gebeurtenis in Parijs. Heel wat mensen zijn hier van aangedaan. De Sociale Media staat er helemaal vol mee. Je ziet #prayforparis overal. Ook heeft Facebook je de kans gegeven om je steun en medelijden te tonen door je profielfoto te veranderen in de Franse driekleur. Dit werd dan ook massaal gedaan door mensen. Ook veel jongeren zoals ons deden dit maar nu is de vraag: doen ze dit om echt hun steun en respect te tonen aan de Parijzenaren of om er gewoon bij te horen? Weten zij echt wat er zich afspeelt in de wereld of is dat allemaal maar schijn?
Wij hebben onze profielfoto ook veranderd. Maar wij weten wel wat er aan de hand is en we willen oprecht ons medeleven tonen aan alle familie en vrienden van de slachtoffers. Wij kunnen nauwelijks geloven dat mensen dat voor die belachelijke reden zouden doen. Nu luidt er ook nog een andere vraag: hoelang houden ze deze foto?
Stel, je bent op stap met je vrienden en één van je vrienden trekt een prachtige foto van jou. Hoe groot is dan de drang om je profielfoto weer te veranderen? Je zal waarschijnlijk je medeleven en respect nog steeds willen tonen, maar je wil deze foto ook absoluut op je profiel zetten! Wat zullen mensen denken als je deze weer verandert? "Denkt ze dat de ellende in Parijs al voorbij is?" of "ze vindt het belangrijker een mooie foto te hebben i.p.v steun te tonen." Ondertussen hebben heel wat mensen die we kennen de profielfoto alweer verandert, wat niet betekent dat ze geen medelijden meer hebben of dat ze helemaal niet wisten waarom ze dat deden. Wij hebben zelf wel nog steeds onze profielfoto ingesteld in de Franse driekleur. Veel mensen wijzigde de driekleur ook omdat ze uiteindelijk beseften dat zo'n ellende niet alleen in Parijs bestaat, maar wel degelijk over de hele wereld. Hiermee zijn wij ook volledig akkoord natuurlijk!
Wat wij vooral willen meegeven is dat het internet niet toont of je nu wel degelijk bezig bent met wat er gebeurt op de wereld of hoe jij erover denkt. Mensen die jou kennen weten hoe jij erover denkt en dat is toch wat telt?
Onthoud dus goed: het internet toont echt niet volledig hoe mensen zijn of zich voelen!
Je kent ze allemaal wel, Instagram, Snapchat, Facebook en ga zo maar door. Leuk om gek te doen met je vriendinnen, maar ook om te scoren bij je crush. Ik durf te wedden dat je niet naar iedereen dezelfde soort foto's stuurt. Naar je vrienden stuur je bijvoorbeeld een heel grappige, gekke foto. Maar naar een jongen waar je stiekem op verliefd bent, duurt het 5 minuten voor je de goede foto hebt getrokken.
Hieronder zie je heel goede voorbeelden hoe het er in het echt aan toe gaat.
Wij keuren dit absoluut niet af! We kunnen er zelfs van meespreken. Natuurlijk wil je je bij je crush van je beste kantje laten zien. Maar wij hebben uit ervaring al wel enkele dingen geleerd. Laat aan mensen zien wie je echt bent en toon niet de gemaakte versie van jezelf. Dit zullen veel personen enorm apreciëren. Accepteer jezelf en laat je ware schoonheid zien. Wij zeggen niet dat je niet mag poseren, want dat is juist het leuke aan deze dingen. Je voelt je net een model en dat is echt heel fijn. Maar onthoudt goed... wees vooral niet #fake!