Vind hier de leukste, makkelijkste en lekkerste recepten!
05-01-2012
Cupcakes
Ingrediënten (12 cupcakes):
125 g boter (op kamertemperatuur)
125 g kristalsuiker
125 g zelfrijzend bakmeel
2 eetlepels melk (op kamertemperatuur)
2 eieren (op kamertemperatuur)
Extra materiaal:
1 mixer met beslag haken
een cupcake bakvorm
papieren cakevormpjes
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 170°C. Zet een cupcake bakvorm met daarin de papieren vormpjes klaar. Snij de boter in kleine blokjes. Zorg dat alle ingrediënten van een juiste hoeveelheid zijn, dit is nodig voor een goed cupcake beslag.
Doe de boter in een kom en voeg de suiker toe. Voeg de suiker niet in 1 keer toe, maar doe het beetje bij beetje. Zet de mixer aan op middelhoge snelheid en mix tot je een lichte en luchtige massa hebt. Voeg nu 1 voor 1 de eieren toe. Elke keer dat je een ei het toegevoegd, moet je mixen op middelhoge snelheid totdat alles terug 1 luchtige massa is. Het bakmeel voeg je nu ook beetje bij beetje toe. Mix weer op middelhoge snelheid, telkens als je een beetje bakmeel erbij hebt gedaan. Als laatste voeg je de melk nog toe. Mix nu 1 tot 2 minuten op middelhoge snelheid, tot alles een luchtig, glad beslag is geworden.
Nu neem je je cupcake bakvorm met de papieren vormpjes erin. Schep de vormpjes voor 2/3 vol, zodat ze mooi tot aan de rand kunnen rijzen. Zet de cupcakes voor 25 à 30 min. in de voorverwarmde oven op 170°C. Na 20 min. controleer je best al is of ze klaar zijn door erin te prikken met een houten prikker, blijft er deeg plakken laat ze dan nog 5 à 10 min. zitten, blijft er geen deeg plakken, dan zijn ze klaar.
Als de cupcakes uit de oven zijn, laat ze dan goed afkoelen. Zijn de cupcakes een beetje bol en wil je ze decoreren, leg dan een bakplaat 1 à 3 min. op de cupcakes direct nadat ze uit de oven zijn. Als je de bakplaat er af haalt, zijn ze mooi plat. Als de cupcakes afgekoeld zijn, haal ze dan uit de cupcake bakvorm. Het papieren vormpje mag blijven zitten. Nu kun je zelf decoreren naar smaak met suikerpasta, suikerglazuur, smarties, hagelslag, enz...
Klop de eieren samen met de suiker. Voeg de gesmolten Alpro Soya Cuisine aan toe. Voeg ook de bloem toe. Smeer de bakvorm in met boter. Meng de helft van het deeg met de cacaopoeder. Giet nu afwisselend een beetje van het bruine deeg en het witte deeg in de bakvorm. Roer er voorzichtig door met een lepel, als je het te hard doet, wordt alles gewoon gemengd! Bak in een voorverwarmde oven van 180°C de cake 45 à 60 min.