zes EU-landen geven aanzet tot eengemaakt luchtruim
Tourism, an ever-changing sector
28-01-2011
"Egypte is veilig voor toeristen"
Voor toeristen die verblijven in Egypte, of van plan zijn om ernaar te reizen, is er voorlopig weinig reden tot ongerustheid. Dat zeggen reisorganisatoren Thomas Cook en Jetair. Buitenlandse Zaken had vandaag niet-essentiële reizen naar bepaalde gebieden afgeraden na straatprotest.
"Het reisadvies is aangepast voor regio's waar wij niet aanwezig zijn", zegt woordvoerder Baptiste Van Outryve van Thomas Cook. "In de toeristische gebieden is de veiligheid wel gegarandeerd. Toeristen genieten er van hun vakantie, met een cocktail aan het zwembad, onder de zon."
Eenzelfde geluid bij Jetair. "Los van wat Buitenlandse Zaken zegt, adviseren we het hele jaar door, voor alle bestemmingen en alle reizigers om politieke manifestaties te mijden", zegt woordvoerder Hans Vanhaelemeesch. "Dat is de logica zelve, en onze ervaring is dat toeristen die manifestaties ook niet opzoeken. Er is geen bedreiging voor reizigers."
De protesten in Caïro, toch een toeristische trekpleister, hoeven de veiligheid van reizigers niet in gedrang te brengen, zegt Van Outryve. "Het wordt in normale omstandigheden wel drukbezocht door toeristen, maar ze verblijven daar geen week."
Voorlopig niet minder boekingen Zowel Jetair als Thomas Cook merken voorlopig niet dat het aantal boekingen terugloopt voor Egypte. "Als klanten ongerust bellen, wat niet veel gebeurt, kaderen we de situatie", zegt Van Outryve. "We leggen uit waar het protest plaatsvindt, en zeggen dat de toeristische gebieden kunstmatig ingepland zijn in het land. Aan de ene kant ligt woestijn, aan de andere water, verwijderd van stedelijk gebied. We volgen de situatie in elk geval op de voet."
Touroperator Jetair heeft beslist om de annulatie van zijn vluchten naar Tunesië te verlengen tot en met 8 februari. Zo werd vrijdag vernomen bij de touroperator.
Over de eerstvolgende vlucht op 12 februari wordt op een latere datum een beslissing genomen. Jetair laat weten dat de situatie op de voet wordt gevolgd. Bij touroperator Thomas Cook worden de vluchten geannuleerd tot en met 15 februari, zoals eerder bekend werd gemaakt. Ook hier moet nog een beslissing vallen met betrekking tot toekomstige vluchten.
Beide touroperatoren merken daarnaast op dat er voorlopig geen sprake is van problemen in Egypte, waar betogingen tegen het regime voor spanning zorgen. Zowel Jetair als Thomas Cook benadrukken dat de veiligheid in de toeristische gebieden volledig gegarandeerd is.
In welk land zijn de gemiddelde prijzen van hotelovernachtingen het hoogst en waar kan je relatief voordelig overnachten? Hotel.info, de gratis online hotelreserveringsservice onderzocht de hotelprijzen en concludeert dat Rusland op dat vlak het duurst is in Europa. Het fikse bedrag van 147 euro per nacht moeten hotelgasten daar ophoesten. Ook in Noorwegen is een verblijf in een hotel amper goedkoper, gemiddeld betaal je er 146 euro per nacht.
Koopjes Aanzienlijk voordeliger kom je er van af in veel Midden-Europese landen. Zo lagen de gemiddelde overnachtingsprijzen in Italië, Oostenrijk, Portugal of Duitsland ver onder de 100 Euro. Maar vooral toeristen die naar Polen, Griekenland en Hongarije afreizen, kunnen zich verheugen op een 'koopje'. Met name in het laatst genoemde Oost-Europese land waren de prijzen voor hotels met iets minder dan 70 Euro voor een nacht zeer schappelijk.
Een overzicht van de gemiddelde hotelkamerprijzen van duur naar goedkoop:
Zowat 160.000 Europese vluchten geannuleerd in 2010
Het afgelopen jaar werden in Europa naar schatting 160.000 vluchten geannuleerd. Dat blijkt uit het jaaroverzicht van AEA, de Europese organisatie voor de luchtvaartsector, op basis van de gegevens van Eurocontrol. Dat organisme staat in voor de veiligheid van het luchtruim boven Europa.
Naar schatting 100.000 vluchten werden afgeschaft omwille van de aswolk uit IJsland in het voorjaar. De resterende 60.000 annuleringen zijn meer dan een verdubbeling (+150 procent) tegenover het jaar voordien. Er was het strenge winterweer en acties van luchtverkeersleiders in verschillende landen.
AEA merkt op dat het door de vele annuleringen moeilijk is een beeld te krijgen over de evolutie van markt, maar de organisatie gaat toch uit van een groei, na het crisisjaar 2009. De Europese carriers vervoerden zo'n 335 miljoen mensen, 10 miljoen meer dan het jaar voordien.
Vulkaanuitbarsting in Japan hindert trein -en vliegverkeer
Op het Japanse eiland Kyushu, in het zuidwesten van Japan, spuwt de vulkaan Shinmoedake sinds woensdagavond rook en as de lucht in. Vandaag moest daardoor een deel van het vlieg- en treinverkeer worden opgeschort. Enkele inwoners van de naburige stad Takaharu brachten de nacht van donderdag op vrijdag noodgedwongen in een opvangcentrum door.
De Japanse luchtvaartmaatschappijen ANA (All Nippon Airways) en JAL (Japan Airlines) hebben hun vluchten van en naar Miyazaki voorlopig geannuleerd en de spoorwegmaatschappij JR in Kyushu schortte het treinverkeer in de regio op.
Op televisiebeelden is te zien hoe een dikke grijze rookpluim ontsnapt uit de top van de 1.421 meter hoge berg. Ook tonen ze inwoners die de as op straat proberen op te ruimen met een schop. Volgens de politie is er momenteel geen sprake van slachtoffers of van schade.
Heel wat Belgen zijn momenteel op zoek naar de vakantiebestemming van hun dromen, maar volgens Claude Pérignon van ABTO zou dit jaar duurder kunnen uitvallen dan vorig jaar. "Ik heb natuurlijk geen glazen bol, maar het risico op brandstoftoeslagen is groot door de stijgende prijs van kerosine en de zwakkere euro".
De Nederlandse tegenhanger van ABTO verklaarde eerder deze week dat vluchten in de toekomst sowieso duurder worden omdat luchtvaartmaatschappijen steeds meer Europese boetes moeten betalen bij een vertraging van meer dan drie uur. Dan heeft de consument immers recht op een compensatie tot 600 euro. "In België hebben die boetes niet zo een invloed op de uiteindelijke prijs", meent Pérignon. "Het klopt wel dat de passagier bij zo een vertraging recht heeft op een compensatie, hoewel die regeling zwaar onder vuur ligt. Maar omdat het niet zo vaak voorkomt dat een vliegtuig drie uur te laat is en er soms sprake is van uitzonderlijke omstandigheden, blijft de prijsstijging daardoor eerder beperkt. Natuurlijk is het zo dat kosten van maatschappijen doorgerekend worden naar alle klanten. Hoe meer mensen dus om compensatie gaan vragen, hoe meer kosten een maatschappij heeft en hoe hoger de prijzen van de vluchten worden."
Bewust van rechten
Volgens Saïd El Khadraoui, die zich in het Europees Parlement bezighoudt met transportdossiers, is er geen reden waarom de prijzen door de compensatieregeling zouden stijgen. "De regeling bestaat al sinds 2005, dus ik zie niet in waarom er nu plots sprake zou zijn van een prijsstijging. Natuurlijk worden passagiers zich meer en meer bewust van hun rechten en dat kan ik alleen maar toejuichen. Maar voor een hogere prijs zorgt dit niet. Je zou ook kunnen zeggen dat maatschappijen die wel op tijd vliegen, geen boetes moeten betalen en dus goedkopere tickets kunnen aanbieden."
Veiligheid in gedrang?
"Dat verhaal klopt niet helemaal", aldus Claude Pérignon. "Een betere bescherming van de Europese luchtvaartpassagier bestaat inderdaad sinds 2005, maar het is door een uitspraak van het Europese Hof van Justitie in november 2009 dat er ook financiële compensaties voor vertragingen in het leven zijn geroepen. De industrie is daar uiteraard niet blij mee, want ook zij zijn de dupe van vertragingen. Bovendien ga je door zo een financiële compensatie luchtvaartmaatschappijen pushen om toch op tijd te komen en daardoor zou de veiligheid in het gedrang kunnen komen. Een piloot die niet zeker van zijn zaak is, vraagt nu gemakkelijker om nog een extra check-up. Als hij gepusht wordt om op tijd te zijn, laat hij dat misschien vallen. Daarom wordt er nu veel gediscussieerd over deze regeling. Het High Court in Engeland heeft ook al meer juridische duidelijkheid gevraagd."
Gouden tip
Claude Pérignon geeft nog één tip mee: wie brandstoftoeslagen wil vermijden deze zomer neemt best een 'fuel protection'. Hiermee kom je in de zomer niet voor onaangename verrassingen te staan. Door een paar euro extra te betalen, verzeker je je immers van dezelfde brandstofprijs. Dat kan een serieus verschil betekenen. In 2008, toen de kerosineprijs recordhoogtes bereikte, moesten heel wat Belgische gezinnen tientallen en zelfs honderden euro's bijbetalen."
Reisorganisator Jetair heeft vandaag 383 toeristen uit Tunesië teruggehaald. Daarmee zijn nu alle 1.027 klanten weer in België. Alle reizigers van Thomas Cook zijn de afgelopen dagen al naar ons land overgevlogen. Beide touroperators hebben alle geplande reizen naar Tunesië opgeschort.
In een tijdspanne van 25 uur heeft touroperator Jetair haar 1.027 reizigers uit Tunesië naar ons land teruggevlogen. Gisteren zette Jetair drie speciale vluchten in, waarmee 644 reizigers terugkeerden. Vandaag waren er eveneens drie speciale vluchten, met 383 reizigers.
De eerstvolgende vlucht van Jetair naar Tunesië is geschrapt. De betrokken reizigers kunnen hun reisplannen wijzigen naar een latere datum of naar een andere bestemming, of ze kunnen hun reis annuleren, met terugbetaling. De beslissing over de latere vluchten zal vallen na verdere evaluatie van de situatie ter plaatse.
Bij Thomas Cook Belgium landde de laatste repatriëringsvlucht uit Tunesië gisteravond al. Thomas Cook heeft tot volgende week vrijdag al zijn vluchten naar het land geschrapt.
Buitenlandse Zaken handhaaft negatief reisadvies
Buitenlandse Zaken raadt reizen naar Tunesië af. "Ons advies blijft gelden", zegt woordvoerder Patrick De Boeck. Buitenlandse Zaken en de Belgische ambassade in Tunis blijven de situatie op de voet volgen.
Reizen naar Tunesië worden momenteel afgeraden. Belgen die zich nu ter plaatse bevinden, wordt aangeraden om de actualiteit te blijven volgen en onder alle omstandigheden de aanwijzingen van de autoriteiten op te volgen. Ze worden ook aangeraden om in hun huis te blijven gedurende de duur van de avondklok, die loopt van 17.00 uur 's avonds tot 07.00 uur 's morgens.
Thomas Cook Belgium heeft vrijdag beslist om zijn reizigers uit Tunesië te evacueren. Een eerste toestel vertrok donderdagavond richting Enfidha om er 180 Belgische reizigers in het noordoosten van Tunesië op te halen. Zaterdag volgden nog 2 repatriëringsvluchten.
Thomas Cook Belgium nam de beslissing na overleg met hun lokale vertegenwoordigers in Tunesië. Om 23 uur donderdagavond vertrok het eerste toestel van Thomas Cook Airlines Belgium leeg richting Monastir om de 180 reizigers op te halen. Thomas Cook Belgium heeft eveneens alle heenreizen richting Tunesië tot en met vrijdag 21 januari opgeschort.
Jetair, dat om en bij de duizend klanten heeft in Tunesië, liet vrijdagmiddag een eerste toestel vertrekken. "Al is het onmogelijk dat daar vrijdagavond nog op werd teruggekomen.
Thomas Cook beslist ook om alle heenreizen richting Tunesië minstens tot vrijdag 21 januari op te schorten. Klanten hebben recht op een omboeking of een terugbetaling. Ook bij Jetair is een kosteloze annulatie mogelijk.
Brussels Airlines heeft het afgelopen jaar 4,89 miljoen passagiers vervoerd, een stijging met 4,4% tegenover 2009. Zonder het effect van de IJlandse aswolk en het strenge winterweer, zou de maatschappij de 5 miljoen passagiers hebben gehaald.
En dan nu maar hopen op een jaar zonder tegenslagen. Dan kan men misschien wel 5 miljoen passagiers halen.
De Belg trekt in 2011 weer massaal naar de Turkse en Spaanse stranden, met de auto door Frankrijk of op citytrip naar New York. De klassieke toppers krijgen wel concurrentie vanuit alle hoeken van de wereld: van Sri Lanka tot Kenia en Chicago.
Door de vele vroegboekkortingen sloeg de Belg in november al aan het boeken voor de zomer. "Januari en februari zijn wel de drukste boekingsmaanden", zegt Hans Vanhaelemeesch, woordvoerder van Jetair. "Klassiekers als Turkije en Spanje blijven de populairste vliegvakanties. Voor de exotische bestemmingen steekt de Dominicaanse Republiek boven de rest uit.
"Ook bij Thomas Cook en Neckermann behoren Turkije, Spanje en de Dominicaanse Republiek nog altijd tot de favorieten. "Voor de autovakanties blijft Frankrijk de absolute nummer één", zegt woordvoerder Baptiste van Outryve.
Bij Connections is New York de topbestemming voor 2011. "Voor prijsbewuste citytrippers is het al jaren hot", aldus Nico Tempelaere.
Maar de touroperators hebben nog veel meer in hun hoed voor 2011. Wij zetten enkele opkomende bestemmingen op een rij:
1) Chicago:
Alternatief voor New York. Hippe Citytrippers die New York al als hun broekzak kennen, richten dit jaar hun pijlen op Chicago. De derde grootste stad van de VS is een populair alternatief voor The Big Apple. Chicago biedt voor ieder wat wils: van het Michigan Meer tot allerlei architecturele parels. Het is ook de ideale uitvalsbasis voor de aanvang van een rebelse trip op de Route 66.
2) Kenia:
Strand en Safari. Leeuwen, zebra's, giraffen: wilde dieren spreken tot de verbeelding van kinderen. Waarom gaat u niet eens op safari met de kids? Gezinnen met kinderen vanaf een jaar of tien kiezen steeds vaker voor een vierdaagse safari in Kenia of Tanzania, in combinatie met enkele dagen luieren op het strand.
3) Kaapverdië:
Exotische stranden. Zon, witte stranden, blauwe zee en comfortabele hotels: voor wie genoeg heeft van de volle stranden in Turkije en Spanje, vormen de Kaapverdische eilanden een exotische reisbestemming op slechts zes uur vliegen. De rechtstreekse vluchten vanuit Brussel, zorgen ervoor dat de bestemming aan het boomen is. Ik ben vorig jaar zelf in Kaapverdië geweest. Het is een prachtig eiland en echt de moeite om eens te bezoeken.
4) Sri Lanka: Culturele rondreis. Theeplantages, boeddhistische tempels, wat couleur locale en eventueel een paar dagen strand als aanvulling. Door de onstabiele politieke situatie kreeg Sri Lanka in de voorbije decennia weinig bijval, maar een rondreis in Sri Lanka is nu weer in trek. U kan een rechtstreekse vlucht vanuit Brussel boeken.
5) Tokio:
Aziatische grootsteden. Ook de Aziatische grootsteden vallen in 2011 in de smaak. Zo is Tokio met zijn zesde stek in de top tien van Connections de sterkste stijger van de ticketaanbieder. Een supersonische stad met indrukwekkende metrolijnen, maar ook oude tempels en paleizen. Ook Shanghai en Peking zijn hot.
6) Montreal:
Twee steden in één. Ook Montreal is één van de populaire nieuwkomers. Wie naar Montreal vliegt, krijgt twee steden voor de prijs van één. Boven de grond bestaat deze Canadese stad uit een mix van wolkenkrabbers en gezellige historische wijken. Het verwarmde ondergrondse deel is een parallelwereld die bestaat uit een groot netwerk van ondergrondse hallen en tunnels.
November 2010
Taalbat in Luik (Haute Ecole Charlemagne) van 29 november t.e.m. 3 december.
December
8 & 9 december BTE expo in Brussel. Met als onderwerp 'Tour en Taxis'
Over mijzelf
Ik ben Laura Hulsmans, en gebruik soms ook wel de schuilnaam Laura.
Ik ben een vrouw en woon in Houthalen (België) en mijn beroep is Student Toerisme -en Recreatiemanagement in Xios Hogeschool Limburg.
Ik ben geboren op 21/01/1989 en ben nu dus 36 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: reizen, shoppen, alles over toerisme ontdekken, ....
Hallo iedereen,
Ik ben een laatstejaarsstudent en ik heb deze blog gemaakt naar aanleiding van het vak 'Actua' dat ik