Vandaag zal ik jullie wat meer vertellen over veiligheid .
Voor je een transportmiddel gebruikt moet je op enkele veiligheidsmaatregelen letten .
Ik zal enkele transportmiddellen en hun veiligheidsmaatregelen aan julie voorstellen.
Eerst en vooral de fiets.
Misschien lijkt een fiets niet zo gevaarlijk , maar je moet zeer goed opletten .
Fiets ; draag een helm , draag een fluohesje , zorg dat je lichten branden in het donker , wees geconcentreerd en niet bezig met je gsm of een ander toestel.
Vliegtuig ; gordels om , luisteren naar de stewardess , dring niet binnen in de cabine , en je rookt niet .
Dit was het dan weer voor dit project, tot het volgende!
Vandaag zal ik het hebben over de soorten krachten we hebben.
Eerst en vooral hebben we een aantal soorten aandrijvingen namelijk:
- Spierkracht - Natuurlijke aandrijvingskrachten - De Stoommachine - De motor
Een aantal voorbeelden hiervan zijn:
- Spierkracht: uiteraard de mens bij bv. een roeiboot of een step of een fiets OF de dieren bv een paard die een paardenkar trekt. - Natuurlijke aandrijvingskrachten: lucht bv. een zweefvliegtuig, wind: een zeilboot of water, denk bv aan raften. - De Stoommachine: Zet de energie van hete, onder druk staande stoom om in beweging. - De motor: - De verbrandingmotor zet de energie die de brandstof(benzine, diesel, gas) levert om in beweging. - De elektromotor zet elektriciteit om in beweging.
Bij een overbrenging hebben we 4 delen nl: De motor, de drijvende riemschijf, de gedreven riemschijf en de riem.
Als je 2 tandwielen van hetzelfde aantal tanden laat draaien merk je dat als je 1 tand van de drijver verplaatst er ook 1 tand van de volger mee gaat, als de drijver groter is dan de volger zal de volger sneller draaiende 2 tandwielen kunnen naar de zelfde richting draaien als je 1 wiel tussensteekt
Hallo iedereen, vandaag zal ik het hebben over de GPS
De letters 'GPS' staat voor Global Posisioning System in het nederlands globaal posisonerings systeem .
Hoe werkt een gps? Wel het zo: vanuit de ruimte sturen 3 satelieten signalen in 3 cirkels naar je auto om te bepalen waar je precies staat. Dit doen ze enkele keren om te weten waar je naartoe wilt. Het is gemakkelijker en handiger dan een kaart, ook is hij meer precies.
Vroeger was dit een heel duur spulletje maar als maar meer konden dit betalen, tegenwoordig is het echt wel al een must! Je kunt weten waar je bent, naar waar je naartoe moet, en al heel wat andere extra opties!
Vandaag de dag maken wij veel gebruik van verschillende voertuigen, dus zal ik het daar met jullie over hebben.
We transporteren veel verschillende producten onder andere: mensen, grondstoffen, eindproducten, enzovoort.
Grondstoffen worden vervoerd van de plaats waar ze van hun beginstaat worden omgevormd tot hun eindproduct, deze word dan vervoert naar winkels waar we deze kunnen kopen.
Voor binnenlands gebruik nemen we hiervoor vrachtwagen, voor buitenlands gebruik meestal vliegtuigen of boten
We kennen de zon allemaal, indien niet ga rond 12u naar buiten en kijk recht naar boven, die grote gele cirkel die je daar ziet, dat is de zon.
De zon is onze grootste energiebron (letterlijk hij bevind zich op 150 miljoen kilometer van de aarde en heeft een diameter van ongeveer 1,392 miljoen km.)
Zonne-energie wordt zoal door de mens als door planten gebruikt.
De mens:
Door zonnepanelen met fotovoltaïsche cellen (PV-cellen), die zetten het zonlicht direct om in elektriciteit: zonnestroom.
Een andere manier is door thermische zonne-energie waarbij het zonlicht omgezet wordt in warmte door gebruik van zonneboilers (zonnecollectoren).
Planten:
Planten gebruiken zonne-energie voor fotosynthese. Waarbij ze aan de hand van koolstofdioxide, zonlicht, water en mineralen energie en zuurstofgas produceren.
Het is een milieuvriendelijke manier om energie te produceren maar het produceren van fotovoltaïsche cellen is niet goed voor het milieu.
Ook is het zeer duur om zonnepanelen te plaatsen. Maar op termijn zal het wel minder kosten dan energie produceren met fossiele brandstoffen.
Dames en heren dit is dan alweer het einde van dit berichtje hopelijk hebben de herencellen van jullie iets geleerd.
Vandaag zal ik jullie wat vertellen over kerncentrales.
We kennen de kerncentrales allemaal wel van de prachtige reeks "The Simpsons" waar Homer in een kerncentrale wekrt, maar wat gebeurd er nu precies in een kerncentrale.
Wel in een kerncentrale wordt er elektriciteit opgewekt door kernspleiting. Dit houd in dat plutonium of uranium word gebroken, door de hitte die loskomt ontstaat er energie.
De kernsplijting gebeurt in de kernreactor.De radioactiviteit kan zware gevolgen met zich meebrengen: als er radioactief afval vrijkomt kunnen mensen en dieren verminkt worden voor heel hun leven.
Dat is al enkele keren gebeurd:
Tsjernobyl (Oekraïne) 1968
Fukushima (Japan, dit is waarschijnlijk ook de meest gekende) 2011
Three Mile Island (Verenigde Staten) 1979
Dit is een milieuvriendelijke manier om energie te maken tijdens het proces,
Maar na het opwekken van energie blijft er zeer gevaarlijk afval achter die niet verwerkbaar is, dat wordt dan opgeslagen op verschillende plaatsen.
Zo, ik hoop dat jullie het interessant vonden en dat ik jullie wat bijgeleerd heb.
Vandaag zal ik het even hebben over fossiele brandstoffen.
De meest gekende fossiele brandstoffen zijn: Steenkool, aardgas & aardolie
Fossiele brandstoffen zijn versteende overblijfselen van planten en dieren die bij verbranding energie leveren. Ze zijn ontstaan miljoenen jaren geleden onder de grond. In Europa is steenkool duurder dan ik andere landen omdat wij hier geen steenkool hebben. Natuurlijk weten we allemaal dat steenkool gemijnd wordt. Vroeger was niet bepaald veilig of aangenaam.
Vroeger werd er heel de dag onder de grond in de stoffige en giftige mijnen gemijnd. De steenkool wordt via mijn karretjes naar de oppervlakte gebracht.
Bij aardolie werkt dit anders. Dit gaat gewoonweg via pijpleidingen en die aardolie wordt dan opgeslagen in vaten ook wel "barrels" genoemd (149 Liter)
Zo dit was wat uitgebreide informatie over fossiele brandstoffen, hopelijk hebben jullie iets bijgeleerd,