Op zondag 28 oktober organiseerde Natuurpunt in samenwerking met de Torenvalk een natuurwandeling in het Vagevuurbos te Beernem. Dit mooi stuk natuurgebied bevind zich tussen het Provinciaal domein Lippensgoed te Beernem en het St. Pietersveld in Wingene.
Bij het opmaken van ons jaarprogramma besloten we om deze herfstwandeling te promoten en zo onze medewerking te betuigen aan Natuurpunt.
Er werd verzamelt om 13u20 aan de parking van het gemeentehuis te Aalter om dan gezamenlijk richting Aanwijs in Beernem te rijden waar de startplaats voorzien was van deze 6 km lange wandeling.
De weergoden waren echt met ons, de zon was volop van de partij en zo gingen we een mooie namiddag te gemoed. Enig minpunt was dat er maar 7 mensen vanuit kwb Aalter Center de verplaatsing maakte naar Beernem.
Ons voorzien van het juiste schoeisel begaven we ons naar de startplaats waar we per persoon 2 euro inschrijvingsgeld moesten neertellen. Daarvoor kregen we een drankbonnetje voor onderweg en een gedetaÎleerde routebeschrijving.
Langs het parcours welke met pijltjes uitgestippeld was, waren diverse standjes voorzien waar naast het proeven en verorberen van diverse natuurprodukten, ook stukjes werden opgevoerd en enige uitleg werd verschaft over het geen we langs deze prachtige natuurwandeling te zien gingen krijgen.
Zoals de Eendenputten of Aanwijsputten, welke normaal niet toegankelijk zijn voor het grote publiek, maar voor deze gelegenheid toch te bewonderen vielen. Enige uitleg kregen we ook mee over de werking aldaar van het TMVW., het bos en heidebeheer, over hoe een Brabants trekpaard opgeleid word om afgekapte bomen te helpen verslepen. Daarnaast waren naast hoornblazers, bezemmakers ook zingende bosnimfen te aanschouwen.
Om 17.45u kwamen we aan bij het St. Pietersvelddomein waar het eindpunt voorzien was. Daar was nog een bar waar we na deze stevige supermooie wandeling nog een paar Gagelaarbierkes soldaat maakten, alvorens de pendelbus te nemen die ons terug naar de startplaats brachten.
Langs deze weg willen we de deelnemers aan deze natuurwandeling van harte bedanken voor hun deelname. Hopelijk mogen we hen ook begroeten bij een volgende gelegenheid.
In de refter van de bovenbouw Emmaüs school Sint Gerolflaan 22
Aanvang:19u30
Trek je Hawai-short aan en wax je surfplank! Onder begeleiding van een lesgever surfen we op het wereldwijde web. We gaan op zoek naar een nieuwe, spectaculaire golf: die van de sociale media!
Dit is een verzamelbegrip voor internetplatformen waar de gebruikers zelf de inhoud verzorgen, zonder tussenkomst van een professionele redactie.
Facebook, Twitter, Netlog, Linkedin . ze zijn overal rondom ons. Sociale media worden gebruikt voor interactie en dialoog tussen de gebruikers.Via deze media delen mensen hun verhalen, weetjes en ervaringen.
En die zijn heel uiteenlopend: "onze kat heeft gejongd", "doe je mee aan onze pillampentocht?", -"ik las net een interessant artikel op volgende website ...".
Dat sociale media een enorm potentieel hebben om mensen met elkaar in contact te brengen en te mobiliseren, bewezen de revoluties van de Arabische Lente.
Individueel kan je er heel wat plezier aan beleven en is het ook een zeer dankbaar middel om (nieuwe) mensen op de hoogte te brengen van je activiteitén.
Wat nieuw is, roept ook vragen op: "welke sociale media zijn er?", "waarvoor kan ik ze gebruiken?", "is het wel veilig?" en "hoe begin ik eraan?".
Een lesgever met kennis van zaken neemt je mee in de wondere nieuwe wereld en beantwoordt al deze vragen.
Met deze workshop willen wij ouders die zich vragen stellen bij het veiligheidsaspect van sociale media, en die mee willen zijn in de leefwereld van jongeren laten kennis maken.
Na afloop van deze workshop weet je welke sociale media er bestaan en waarvoor je ze kan gebruiken. Ook de codetaal die op internet wordt gesproken wordt voor jou ontcijferd.
We tonen hoe je veilig gebruik kan maken van sociale media (dat is geen overdreven luxe, vraag maar aan Yves Leterme).
Tenslotte zetten we je met de nodige praktische tips op pad.
Voor onze wandeling slaan we dit jaar een heel andere weg in, we sluiten ons op 28/10/2012 eens aan bij een organisatie van Natuurpunt zelf.
Verder lees je alles over deze zeer boeiende namiddag, genaamd: Een Bisschop in t Vagevuur(bos)
Na de succesvolle edities in 2004 en 2008 stelt Natuurpunt opnieuw een unieke natuur- en cultuurhistorische wandeling aan jullie voor.
De bossen van Vlaanderen zijn nog steeds een bron van leven voor mensen en dieren.
Je krijgt mythische verhalen te horen en je geniet van demonstraties (o.a. boomslepen met een trekpaard, maken van borstels met bosmateriaal, ) en we zullen ook eens proeven van het bos.
Dit alles in een unieke omgeving waar reeën, levendbarende hagedissen en zwarte spechten zich thuis voelen.
Op diverse plaatsen is er toelichting van het moderne bos- en heidebeheer.
Wist je trouwens dat er nog resten van munitiedepots te zien zijn in het bosreservaat de Eendenputten, dat speciaal voor deze wandeling opengesteld is?
Tijdens de wandeling zal je ook duidelijk worden waarvoor de Bisschop precies naar dit bos kwam.
Kortom voor elk wat wils en een unieke mogelijkheid om de streek nog beter te leren kennen!
Startende in het Provinciedomein Bulskampveld gaan we door het Vagevuurbos van het Agentschap voor Natuur en Bos, om te eindigen in het Sint-Pietersveld. Een pendelbus zal jullie vervolgens terugbrengen naar de startplaats.
Het traject is ongeveer 6 km lang en onderweg zijn er enkele versnaperingen voorzien. Sommige delen zijn moeilijk toegankelijk voor buggys.
We vertrekken aan het gemeentehuis om 13u30 stipt, volwassenen betalen 2 ongeacht kwb lid of niet, kinderen gratis.
Wie meegaat geeft een seintje op 09/374 79 15 of 0485 590 630, zo hoeven we niet nodeloos te wachten.
Zaterdag 25/08 om 7u00 vertrokken we met de bus naar thema park Neeltje Jans.
De opkomst voor de reis was aan de magere kant maar dat kon de pret niet bederven, met 17 enthousiastelingen vertrokken we richting Zeeland in Nederland.
Na een uurtje rijden kwamen we aan in Goes waar we ons ontbijt konden nemen, zoals beloofd stond er een mooi en lekker uitgebreid buffet op ons te wachten.
Om 10u00 zetten we de reis verder, om 10u45 arriveerden we aan het park.
Als eerste activiteit konden we samen met de gids een film bekijken over het hoe en waarom er zulke bouwwerken plaatsvonden in Nederland.
Daarna zakten we met een korte wandeling en de gids af naar de eigenlijke Deltawerken, een ongelooflijk gevecht tegen de natuur in.
Binnenin de constructie is er een expo hal en tal van miniaturen van speciaal vervaardigde boten en werktuigen die nodig waren om deze werken te kunnen voltooien.
Buiten die ruimte konden we de krachten bewonderen en de impact van de zee op de constructie, we stonden bijna aan de grond genageld zo enorm was het.
Daarna konden we het park verder bezoeken, iemand vond zelfs oester die hij meteen verorberde.
Een boottocht stond ook op het programma en doordat het eb was kwamen enkele zandbanken boven water te liggen waar enkele zeehonden de kans grepen om te zonnen.
Zo liep de middag verder met enkele shows van zeeleeuwen en zeehonden, konden we de haaien zien voederen, beleefden we een orkaan van windkracht 10 enz..
Om 17u00 stapten we terug de bus op voor een behouden trip huiswaarts en om 18u45 namen we afscheid van elkaar en van een mooie dag.