Gastenboek
  • koken voor mannen
  • leuke site
  • koken
  • toffe site
  • Toffe site

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.

  • Foto's kookles juni 2007
  • Foto's kookles 06/06/08
  • Foto's kookles 29/05/09
  • Foto's kookles 04/06/10
  • Foto's van Piet
  • Foto's kookles juni 2011
  • Foto's kookles juni 2012
  • Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Koken Voor Mannen
    Kerksken
    21-12-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezinsbond Kerksken

                                                                 21/12/2007

        

     

     

     

     

    Pineau ‘Polabe’  (1 pers.)

                                                                    
    Benodigdheden : 6 cl appelsap – 2cl benedictine – 4 cl Pineau des Charentes blanc.

     

    Bereiding :

    Meng in een shaker de 3 bovenstaande ingrediënten.

    Giet de cocktail in een met ijs gevuld longdrinkglas.

    Voeg eventueel een scheutje aardbeienstroop toe.

     

     

     

     

    Gepaneerde pens met sausje  (10 pers)

     

    Benodigdheden : 2 witte en 2 zwarte pensen – paneermeel – 2 eiwitten – ketchup – Ricard.

     

    Bereiding :

    Pensen ontdoen van hun vel en in stukken van ± 1,5 cm snijden.   Paneer ze in losgeklopt eiwit en paneermeel.

    Dipsaus : Ketchup wat afsmaken met Ricard.

    Frituur de gepaneerde pensen goudgeel (2 min.) en serveer de dipsaus apart.      

     

     

                                                  

     

    Saumon en croûte (zalm in deeg) (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 8 velletjes bladerdeeg – 4 stukjes zalm (± 75 gr/pers.) – 80 gr verse roomkaas –

    1 citroen – 1 ei – pezo – ½ kopje fijngesneden peterselie – bloem –- gemengde sla - tomaat

     

    Bereiding :

    Laat het deeg ontdooien.  Rasp de schil van een citroen en pers de citroen uit.

    Rol voor een portie een velletjes bladerdeeg uit op een met bloem bestoven werkblad.

    Kruid de zalm met pezo en vrijf in met het citroensap/rasp en laat even marineren.

    Dep de zalm droog en schep er een flinke lepel roomkaas op.  Verdeel de gehakte peterselie over de kaas. 

    Leg de zalm op de bladerdeeg en plooi dicht. Maak een opening aan de bovenkant, zodat het vocht kan ontsnappen.   Klop het ei los, en bestrijk het deeg ermee.

    Leg de pakketjes op een ingevette bakplaat en bak ze ± 12 minuten bruin op 190 °C.

    Serveer op een bedje van fijngesneden sla en een fijn schijfje tomaat.

     

     

      

    Parelhoen op Jagerswijze (4 pers.)  

     

    Benodigdheden : 4 parelhoenfilets – 2 uien – 1 gele paparika – 3 knoflookteentjes – 225 gr bosmengeling (champignons) – 50 gr gerookt spek (blokjes) – 2 dl rode wijn – 2 dl wildbouillon – 450 gr gepelde tomaten (blik) -  boter – olijfolie – peterselie – basilicum – dragon – tijm/laurier - sausbinder – pezo

    Krielaardappelen.

     

    Bereiding :

    Ui en knoflook fijnsnijden.  De paprika pellen en in juliennereepjes snijden. De champignons in schijfjes.

    Op een pan de parelhoen bruin bakken in boter/olijfolie.  In dezelfde pan het spek, ui, knoflook en paprikaslierten glazig stoven, niet bruin bakken.  De tomaten, bosmengeling, wijn en wildfond toevoegen.  Afsmaken met pezo.  De gehakte kruiden (peterselie, basilicum, dragon, laurier, tijm) toevoegen en enkele minuten laten koken.

    De saus bij de parelhoen voegen (in een grote kom) en ± 30 min sudderen.  Af en toe roeren.  Op het einde de saus indikken.

    Opdienen met gebakken krielaardappelen.

     

     

     

     

     

    Opgerolde Kerststronk  (   )

     

    Benodigdheden : 150 gr bloem – 120 gr kristalsuiker – 5 hele eieren --  suikersiroop (1/2 water, ½ suiker en likeu)r – confituur – room/2 etl suiker

    Bereiding :

    Helft water, helft suiker en likeur laten inkoken tot siroop.

    Klop de eieren met de suiker zeer goed tot schuim (10 min.) en spatel de gezeefde bloem eronder.

    Neem een bakplaat en leg er het bakpapier op.  Verdeel het deeg egaal over het papier.  

    Bak 10 min. op  200°C.

    Neem uit de oven en leg het deeg omgekeerd op een vochtige handdoek met het bakpapier naar boven. Trek het bakpapier voorzicht los van het deeg.

    Dep het biscuit in met de siroop en smeer er een laagje confituur op.

    Rol het deeg voorzichtig op (terwijl het warm en vochtig is). 

    Werk naar believen af met opgeklopte room.

     


    19-11-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezinsbond Kerksken

                                                                 16/11/2007

     

     

     

    Bubbles cocktail

                                                                    
    Benodigdheden : 1 fles Spumante – 2,5 dl citroenjenever – 3,5 dl Amaretto – mareschino kersjes

     

    Bereiding :

    Doe de citroenjenever en Amaretto in het glas en vul aan met de Spumante.

    Versier met een mareschino kersje.

     

     

     

     

    Bruchetta met Parmaham, gorgonzola en gedroogde tomaat  (….)

     

    Benodigdheden : toastjes – knoflook – olijfolie – pot gedroogde tomaten in olijfolie – Gorgonzolakaas - Parmaham

     

    Bereiding :

    Een kant van de toastjes invrijven met look en olijfolie. Leg op de toastjes een beetje kaas, dan de fijngesneden gedroogde tomaat en Parmaham.

     

     

                                                    

     

    Pompoenvelouté met Sint-Jacobsschelp (4 pers.)   

     

    Benodigdheden : ¾ pompoen – 1 l melk – 1 l water -300 gr Sint-Jacobsvruchten – 1 dl room – 2 etl witte wijn – 2 visbouillonblokjes – 1 ajuin – teentje knoflook – peterselie – 1 doosje tomatenpuree – tijm – pezono - stokbrood

      

    Bereiding :

    Schil de pompoen, haal de pitten eruit en snijd in stukken.  Stoof de ajuin, doe er de pompoen bij, de knoflook, water, bouillonblokjes, witte wijn, tijm en kruiden met pezono.

    Stoof de Sint-Jacobsvruchten in de room.

    Mix de soep en doe er de tomatenpuree bij.  Laat doorkoken en voeg er dan de warme melk bij.

    Dien de soep op een diep bord en leg er enkele Sintjacobsvruchten in.  Versier met gehakte peterselie.

     

     

     

      

    Ardens gebraad met mango en aardappelnestjes met cranberrycompte (4 pers.)  

     

    Benodigdheden : 800 gr Ardens gebraad – 40 gr boter – pezono – 1 mango – 600 gr aardappelen – 1 ei –

    ¾ dl melk – bieslooksprietjes – witloof

    Saus : 250 gr cranberry’s – 1 dl appelsap – 1 appel – 2 etl honing – 100 gr suiker – 1 mango

     

    Bereiding :

    Bak het vlees op de pan en laat verder garen in de oven op 180 °C (45 min).  Kook de geschilde aardappelen gaar en pureer ze. Roer er een eierdooier door en breng op smaak met pezono.  Snipper er de bieslook over.

    Spuit het mengsel op een bakplaat in ringvormen, maak en kuiltje in het midden en laat ze kleuren in de oven.

    Spoel in een vergiet de cranberry’s en laat ze goed uitlekken.

    Schil de appel, verwijder het klokhuis en snijd in stukjes.  Kook de cranberry’s, de appel en het appelsap ongeveer 5 min.  Roer er honing en suiker door.

    Schil de mango.  Steek met een bollejteslepel bolletjes uit de mango.  Pureer de rest.  Roer de mangopuree door de cranberrycompte en schep de mangobolletjes erdoor.  Serveer de saus in de aardappelnestjes.

    Presenteer de schijfjes vlees afwisselend met de mangoschijfjes en de blaadjes witloof op de borden. Leg er een aardappelnestje met saus naast.

     

      

     

    Profitroles  (4-6 pers.)

     

    Benodigdheden : 2 dl water – 80 gr vetstof – 140 gr bloem – 4 eieren – 1 l vanilleijs – 200 gr pure chocolade – 8 etl room – 2 etl suiker

     

    Bereiding :

    Laat water en vetstof koken.  Neem van het vuur en roer er de bloem onder.

    Zet de kom terug op het vuur en blijf roeren tot het deeg een bol vormt die niet meer aan de bodem kleeft.

    Neem van het vuur en roer er één na één de hele eieren door.  Blijf roeren tot je mooie deeg bekomt.

    Spuit kleine hoopjes op bakpapier.  Laat bakken en afkoelen. (Oven niet openen tijdens het bakken !!!)

    Laat de chocolade smelten samen met de room en de suiker.

    Vul de soesjes met het vanilleijs en giet er wat warme chocoladesaus over.

    Dien onmiddellijk op.


    12-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

                                                                                                                                                                    12/10/2007 

     

     

    Cocktail   

     

    Benodigdheden : 2 etl citroensap – 2 etl tripel Sec – 2 koffielepels amandelmelk – ½ flesje witbier (goed fris)

     

    Bereiding :

    Meng alle ingrediënten en vul ze aan met het ijsgekoeld witbier voor deze echt Belgische cocktail.

     

     

    Lepelhapje ‘Maatjes in appelroom’

     

    Benodigdheden : verse maatjes haring – appel – platte kaas natuur – room of roomvervanger(Soyaroom) – limoensap – kerriepoeder – verse dille

     

    Bereiding :

    Snijd de maatjes in hapklare stukken.

    Meng de platte kaas met de room en voeg het sap van een halve limoen toe.

    Schil de appel en rasp hem, voeg dit vervolgens toe aan de kaasmengeling, breng op smaak met kerriepoeder.

    Verdeel op een lepel wat van deze appelroom, leg er een stukje haring op en werk af met wat verse dille.

              

     

                                                  

     

    Tarbot tout Paris (4 pers.)   

     

    Benodigdheden : 4 moten tarbot of griet – scheut citroensap – 1 dl witte wijn – 3 etl tomatenpuree –

    ½ blik kreeftensoep – ½ visbouillonblokje – 2 eierdooiers – 1 dl room – cayennepeper – pezo – geutje cognac of whiskey – 4 langoustines - peterselie

    Stokbrood.

     

    Bereiding :

    Schik de vis in een vuurvaste schotel.  Roer de tomatenpuree door de wijn en giet dit mengsel boven op de vis.  Kruid met pezo en citroensap.  Laat afgedekt garen in de oven op 180 °C.  Haal de vis uit het kookvocht en houd warm.

    Voeg bij het kookvocht de room en de kreeftensoep en laat even doorkoken.  Breng op smaak met het half visbouillonblokje, wat cayennepeper en de cognac of whisky.  Doe er de losgeklopte eierdooiers bij.

    Langoustines pellen en even laten garen in de saus.

    Schik een stukje vis op het bord en giet er wat saus bovenop.  Versier met een takje peterselie en een stukje stokbrood.

     

      

     

    Gevuld varkenshaasje met brie en ananas en citroenfrisse aardappelgratin

     (4 pers.)  

     

    Benodigdheden : 1 tl rozemarijn – 1 tl tijm – 100 gr roombrie – 150 gr ontbijtspek – pezo – 2 etl olijfolie – varkenshaasje (400à500 gr) – 3 etl ananasconfituur (of abrikoos) – 50 gr boter – plastiekfolie

    Yoghurtdressing : yoghurt – citroensap – Dijonmosterd – honing – pezo – tuinkruiden

    Gratin : 4 vastkokende aardappelen – schil van 1 citroen – handvol takjes citroentijm – 200 ml melk – pezono – boter – (muffinvormpjes)

    Gemengde sla – 2 tomaten - komkommer

     

    Bereiding :

    Snijd het varkenshaasje in zodat er ruimte ontstaat voor de vulling.

    Bestrooi het vlees vanbinnen met pezo.  Vul het met de roombrie en ananasconfituur.  Vouw dicht.  Omwikkel het vlees in V-vorm met het ontbijtspek en rol op met plastiekfolie.  Laat even rusten in de koelkast.

    Doe de folie van het vlees en bak de varkenshaasjes in een pan met boter/olijfolie 5 min rondom bruin.  Leg ze op een bakplaat en besprenkel met olijfolie, gehakte tijm en –rozemarijn.

    15 min. afbakken in een oven van 180 °C.

    Snijd de varkenshaasjes in plakjes en verdeel over de borden.

    Dressing : 1,5 dl yoghurt vermengen met 2 etl citroensap, 1 tl mosterd, 1 tl honing. Kuiden met pezo en 2 etl gehakte tuinkruiden (peterselie, munt, bieslook en dragon).

    Gratin :

    Snijd de aardappelen in schijfjes van 3 à 4 mm en leg in een ingeboterde ovenschaal. Kruid met pezono.

    Was de citroentijm en ontdoe ze van hun takjes.  Voeg ze samen met de citroenschil bij de melk en kook die even op.  Verwijder de citroenschil en giet het mengsel over de aardappelen. Leg een nootje boter op de aardappelen.   Afbakken gedurende ong. 45 min op 200 °C. 

     

     

    Fruitcoupe met Mascarponevla  (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 2 perziken – 2 nectarines – pruimen – druiven – frambozen – 250 gr mascarpone –

    2 dl room – 3 etl poedersuiker – citroensap – geraspte fondantchocolade – 4 lange vingers.

     

    Bereiding :

    Snij de perziken, nectarines, pruimen in partjes en halveer de druiven.

    Klop de mascarpone los en klop er de suiker en het citroensap door.

    Klop de room bijna stijf en schep de onder de mascarpone.

    Vul de coupes.

    Begin met een laagje fruitsla, vervolgens een laagje vla met frambozen.

    Terug een laagje vla met fruit …..

    Afwerken met chocoladeschilfers.

    In koelkast zetten en versieren met blaadje citroenmelisse en een fijn koekje.

     


    09-10-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Bekijk de foto's van de laatste kookles.  Klik in de linker kolom onder de rubriek 'Mijn favorieten' op de link 'Foto's laatste kookles'.
    Klik in die website op de foto en je krijgt een overzicht op verschillende bladzijden. 
    Je kan een foto vergroten door op de '+' in het vergrootglas onderaan de foto te klikken.
    In deze fase kun je rechts ook op de 'Slideshow' <NEW, klikken, dan krijg je ze alle 91 achter elkaar te zien.
    Er zitten echt mooie foto's tussen.  Bart, bedankt voor je professionele shots.
    Veel kijkplezier.

    08-06-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezinsbond Kerksken

                                                                 08/06/2007    

     

     

     

    Armageddon

                                                                 

    Benodigdheden : 20 ml Bacardi-wit – 30 ml Passoa – sinaasappelsap – scheutje grenadine – ijsblokjes.

     

    Bereiding :

    Pak een groot cocktailglas en vul met enkele ijsblokjes.  Schenk hierover de Bacardi, de Passoa en vul aan met sinaasappelsap.  Voeg hierna een scheutje grenadine toe.

    Eventueel versieren met een stukje fruit (sinaasappel, banaan, aardbei…)

     

      

    Aperitiefhapjes

     

    1)Toastjes met mosselsla – vleessla – préparé.- gerookte zalm & heilbot.  Versieren met gekookt ei, zilvertuitje, gehakte peterselie

    2) Zwanworstjes in jasje :  1 blik Zwanworstjes – gerookt spek – kaas

    Zwanworstjes in 2 snijden,  schijfje kaas (ter grootte van het worstje) tussen leggen en omwikkelen met gerookt spek.  Op de pan afbakken en warm houden in de oven.

    3) Lychee-zalm aperitiefhapje : 12 lychees – potje roomkaas met kruiden – 2 plakken gerookte zalm.

    Spuit in de holte van lychee de roomkaas.   Snij de gerookte zalm in reepjes (iets kleiner dan de lychee) en wikkel rond de lychee.  Steek hem vast met een prikker.

     

                                                    

     

    Scampi’s en asperges in milde kerrie (4 pers.)   

     

    Benodigdheden : ± 5 scampi’s – 300 gr witte asperges – 165 ml kokosmelk (blik) – ¼ blokje visbouillon – 1 etl boter – 1 etl kerrie -1 etl gehakte bieslook – 3 takjes verse koriander – pezo – quikmaïzena - broodje

     

    Bereiding :

    Leg de diepgevroren scampi’s 2 min in heet water en pel ze.  Dep goed droog en verwijder het darmkanaal.      Snipper de koriander grof.

    Asperges schillen en snij ze in 4 stukken.

    Smelt de boter in een pan en doe er de stukken asperge in.  Roer om en voeg de kokosmelk en de kerrie toe.  Breng op smaak met pezo en ¼ blokje visbouillon.

    Laat onafgedekt zachtjes sudderen gedurende 8 min.

    Voeg de scampi’s toe, schep om en laat nog 4 à 5 min zachtjes verder sudderen.  Bind naar smaak lichtjes met de sausbinder.

    Voeg het gesnipperde bieslook en de gesnipperde koriander toe.  Afsmaken met pezo.

    Versier met grofgehakte koriander en/of peterselie en geef er een minibroodje bij.

     

     

      

    Eendenborst met aardappelrösti, venkel en sinaasappel-portsaus (4 pers.)  

     

    Benodigdheden : 4 eendenborstfilets – 1 tl anijszaad – 1 venkel – 2 etl Ricard – 2 etl rode port – 4  dl gevogeltefond – 3 sinaasappels – 1 etl vloeibare honing – 4 aardappels – 1 sjalot – 1 handvol bladpeterselie – 2 etl geraspte parmezaan – 2 eieren – boter – pezono

      Event. nog andere groenten….

     

    Bereiding :

    Snij de eendenborsten in ruitvorm in langs de velkant.  Bestrooi met pezo.

    Bak beide kanten kort in de grillpan en laat nog ong. 15 min verder garen in de oven op 180 °C.

    Het vlees moet nog rozig zijn.

    Giet het overtollige vet weg en deglaceer met rode port.  Voeg versgeperst fruitsap toe, samen met de vloeibare honing en de gevogeltefond.

    Laat inkoken en klop op met enkele klontjes ijskoude boter.

    Rasp de geschilde aardappels en meng met gehakte sjalot, peterselie, parmezaan en eieren.  Kruid met pezono en bak er pannenkoekjes van.

    Snij de venkel in kleine stukjes en wok met anijszaadjes.  Flambeer met Ricard.

    1 appelsien in 2 snijden en dan in fijne schijfjes.

    Leg telkens op een groot bord en röstikoekje met daarbovenop de venkel en enkele sneetjes eend.

    Lepel er wat saus rond en enkele schijfjes sinaasappel.

     

     

     

    Mandarijntjessoep met roomijs  (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 6 zoete mandarijntjes(of Mandora) – 2 dl suikersiroop (gemaakt van gelijke delen suiker en water = 200 gr suiker en 2 dl water) – 2 dl witte wijn – scheutje Tripel Sec – 1 vanillestok – 1 dl sinaasappelsap – 1 etl vanillepoeder - vanilleroomijs

     

    Bereiding :

    Pel de mandarijntjes en verwijder de witte vliesjes.  Snij de mandarijntjes in plakjes en verdeel ze over de borden.

    Doe de witte wijn, de suikersiroop en op het einde de Tripel Sec in een pannetje.  Voeg de doorgesneden en uitgeschraapte vanillestok en het sinaasappelsap toe.   Kook eventjes en verwijder de vanillestok. Klop het mengsel goed op.

    Leng het vanillepoeder aan met wat koud sinaasappelsap en bind het soepje lichtjes met dit mengsel.

    Laat afkoelen en verdeel over de mandarijnpartjes in de borden.

    Serveer met een bolletje vanilleijs.

     


    14-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     
    Get Your Own!

    06-05-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
     
    Cool Slideshows

    20-04-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezinsbond Kerksken

                                                                 20/04/2007 

     

     

     

    Sebutal

                                                                     

    Benodigdheden : 30 ml Campari – 25 ml droge vermouth – (scheutje vodka) – Schweppes Bitter – ijs - citroen

     

    Bereiding :

    Doe in een whisyglas de Campari en Vermouth en vul op met Schweppes Bitter.

    Voeg enkele ijsblokjes toe en een rietje.  Versier met een schijfje citroen.

     

     

      

     

    Toastje met een rolletje gerookte zalm en hesp met kruiden boursin (8 pers.)

     

    Benodigdheden : 1 snede gerookte zalm – 1 snede gekookte hesp – potje kruiden Boursin – toastjes – verse dille of koriander

     

    Bereiding :

    De sneden gerookte zalm en hesp bestrijken met de Boursin en voorzichtig oprollen (in folie).

    In de koelkast plaatsen om wat vast te worden.

    In mooie ringen snijden en op een toastje leggen.           

     

     

     

                                                   

     

    Paprika-bloemkoolsoep met mascarpone (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 1 kleine bloemkool – 2 koppen paprikareepjes – 2 aardappelen – 2 etl mascarpone –    1 ui – boter – 1,5 l kippenbouillon – peterselie - pezo

     

    Bereiding :

    Boter smelten in een grote pot, gehakte ui toevoegen en eventjes aanstoven.

    Paprikareepjes toevoegen en even laten meestoven.

    Overgieten met de bouillon, bloemkool en gesneden aardappelblokjes toevoegen, aan de kook brengen en 25 minuten laten koken.

    De soep mixen en kleine gesneden bloemkoolroosjes bijdoen, alles nog 5 minuten laten koken.

    De mascarpone onder de soep mengen met een klopper.

     

     

     

     

    Huisgerookte forel met slaatje van appel en knolselder

     

    Benodigdheden : 4 forellen – ½ knolselder – 1 Granny Smith – een paar lepels mayonaise – geraspte mierikswortel – 1 potje foreleitjes – 2 tomaten - 1 etl gehakte peterselie – (beetje gehakte verse dragon) - sap van 1 citroen –  room/natuuryoghurt – pezo – gemengde sla en witloof.

    Aardappelen in de schil – olijfolie - aluminiumfolie.

     

    Bereiding :

    Forellen kruiden en roken volgens de aanwijzingen van de specialisten.

    Snij de appel en knolselder in julienne (gebruik een mandoline).  Besprenkel met wat citroensap. 

    Maak een gladde saus met wat mayonaise en room/magere yoghurt  (half om half) en geraspte mierikswortel.  (maak 2 sausjes, één met en één zonder knolselder). Voeg er ook wat foreleitjes aan toe.

     Bestrooi met gehalte peterselie.

    Sla wassen en fijn snijden. Harde deel uit het witloof halen en eveneens fijn versnijden.

    Tomaten ontpitten en in brunoise snijden.

    Aardappelen wassen en halfgaar laten koken.  Iedere aardappel in alu-folie rollen met een beetje olijflolie en verder laten garen in de oven.

     

     

      

     

     

    Mandarijntjessoep met roomijs  (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 6 zoete mandarijntjes – 2 dl suikersiroop (gemaakt van gelijke delen suiker en water = 200 gr suiker en 2 dl water) – 2 dl witte wijn – scheutje Tripel Sec – 1 vanillestok – 1 dl sinaasappelsap – 1 etl vanillepoeder - vanilleroomijs

     

    Bereiding :

    Pel de mandarijntjes en verwijder de witte vliesjes.  Snij de mandarijntjes in plakjes en verdeel ze over de borden.

    Doe de witte wijn, de suikersiroop en op het einde de Tripel Sec in een pannetje.  Voeg de doorgesneden en uitgeschraapte vanillestok en het sinaasappelsap toe.   Kook eventjes en verwijder de vanillestok. Klop het mengsel goed op.

    Leng het vanillepoeder aan met wat koud sinaasappelsap en bind het soepje lichtjes met dit mengsel.

    Laat afkoelen en verdeel over de mandarijnpartjes in de borden.

    Serveer met een bolletje vanilleijs.

     


    16-03-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Gezinsbond Kerksken

                                                                 16/03/2007

     

     

     

     

     

     

    Champagne Mandarine

                                                                  

    Benodigdheden : ½ fijngemaakt ijs – 1/5 Mandarine Napoleon – 1/3 champagne – 2 scheutjes angostura – 1 scheutje citroensap – 1 stukje citroenschil

     

    Bereiding :

    Doe het ijs in een glas.  Voeg de angostura, Mandarine Napoleon en champagne toe.

    Voorzichtig omroeren.

    Doe het citroensap en citroenschil erbij.

     

     

      

     

    Tapa van kerstomaatjes en grote garnalen

     

    Benodigdheden : 250 gr kerstomaten – 2 teentjes knoflook – 200 gr gekookte, gepelde garnalen  - 5 etl olijfolie – 1 etl citroensap – fijngehakte peterselie - pezo

     

    Bereiding :

    Snij de gewassen tomaatjes in twee en haal er het vruchtvlees uit.

    Roer olijfolie, citroensap en fijngesneden knoflook door elkaar voor de marinade.  Snij de garnalen in kleine stukjes en laat ze ongeveer een uurtje marineren.

    Vul de tomaatjes en versier met gehakte peterselie.

     

     


                                                   

     

    Warm geitenkaasje op gebakken appelschijfjes (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 2 appelen (Cox Orange) – 4 geitenkaasjes à 100 gr – gemengde sla – 2 etl vloeibare honing – gehakte walnoten – pijnboompitten – beetje kweeperengelei – peper

    Honingvinaigrette : 1 etl mosterd – 1 teentje knoflook – 1 uitje – 1 etl honing – 3 etl zonnebloemolie –

    1 etl wijnazijn


    Bereiding
    :

    Schil de appelen en verwijder het klokhuis, snij ze in wieltjes.

    Bak ze op een zacht vuurtje in het boter. Draai tijdig om en eenmaal gaar overgiet ze met een scheutje honing.  Hou ze warm in een ovenschotel.

    Schik de geitenkaasjes op de appelen en zet een 5-tal minuten in de oven op 200 °C tot de kaasjes smeltzacht zijn.

    Vinaigrette : ui en knoflook heel fijn snipperen.  Meng met de mosterd en de honing.  Flink omroeren en al kloppend de zonnebloemolie en wijnazijn toevoegen.

    Leg op de bordjes de gemengde sla.  Daar bovenop de warme appelen met geitenkaasje.

    Versier met gehakte walnoten, geroosterde pijnboomzaadjes en kweeperengelei en lepel er de honingvinaigrette rond.

     

     

      

     

    Gentse waterzooi (4 pers.)  

     

    Benodigdheden : braadkip van ong.1 kg – 1 dikke ui – 3 preien – 3 wortelen – ½ witte selder – 250 gr champignons - 1 kruidentuiltje (tijm, laurier, peterseliestengels) – 30 gr boter – 40 gr bloem – 2 ½ dl room – gehakte peterselie – citroensap – pezono -- aardappelen

     

    Bereiding :

    Was de kip, leg ze in een kookpot en zet ze onder water.  Voeg de gesnipperde ui, het preigroen, de selderblaadjes en pezo toe.  Breng aan de kook en leg er het kruidentuiltje in.

    Laat de kip ongeveer 30 minuten zachtjes gaar sudderen.

    Haal de kip uit de kookpot, zeef het vocht door een zeef en laat dit nogmaals goed inkoken tot je ongeveer 1 ½ l overhoudt.

    Doe het vlees van de kip en trek in kleine stukjes.

    Reinig de wortelen, prei, seldertakjes en champignons en snijd ze in julienne, champignons in schijfjes.

    Stoof de wortel- en selderreepjes in de  kippenbouillen, voeg er na enkele minuten de prei en champignons bij. Kruiden met pezo.

    Maak de roux en giet er de ingekookte kippenbouillon bij.  Room plus een beetje citroensap bijgieten en afkruiden.

    Voeg als afwerking de kip en groenten bij de veloutésaus.

    Laat nog even opkoken en serveer warm met gekookte aardappelen.

    Strooi er net voor het opdienen versgehakte peterselie over.

     

      

     

     

    Zondagscrème  (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 1 l melk – 2 zakjes vanillesuiker – 3 eieren – 150 gr suiker – 100 gr bloem – gemengd fruit – bus spuitroom.

     

    Bereiding :

    Kook de melk met de vanillesuiker.

    Spits de eieren en meng de eigelen, bloem en suiker.  Voeg er een beetje koude melk bij zodat je beter kan roeren. 

    Voeg dit bij de kokende melk zodat ze kan indikken.  Laat afkoelen.

    Eiwiten stijf kloppen en zachtjes onder de koude crème mengen.

    In een potje de bodem bedekken met gemengd fruit en giet er de crème over.  

    Versieren met een toefje room.


    25-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    Hagelands goud

                                                                     

    Benodigdheden : 2 delen wit druivensap – 1 deel appeljenever – 1 deel droge witte wijn

     

    Bereiding :

    Zorg dat alle dranken goed gekoeld zijn.

    Meng ze met elkaar en schenk in de glazen.

     

      

    Javanais met kruidenkaas  (4 pers..)

     

    Benodigdheden : 4 sneetjes roggebrood -2 etl kruidenkaas – 1 kiwi/zespri – enkele takjes bieslook

     

    Bereiding :

    Het brood ontkorsten en de sneetjes lichtjes aandrukken met een rol.

    Kiwi schillen en in dunne reepjes snijden.

    Besmeer elk sneetje brood met de kruidenkaas en leg er de kiwi’s op.  Leg een 4 à 5 laagjes op elkaar.

    Verdeel de javanais in kleine rechthoekjes met een broodmes.  Werk af met bieslooktakjes.

                                                  

     

    Carpaccio van tonijn met mangochutney en foie gras (4 pers.)   

     

    Benodigdheden :  rauwe tonijn (Sashimi)/zalm - 1 mango – ½ komkommer – foie gras - pezo

    Pesto : 100 gr pijnboompitten – 1 potje basilicum –  ¼ citroen – olijfolie - pezo

     

    Bereiding :

    Pesto : verse basilicumblaadjes enkele seconden blancheren in kokend water en dan direct afkoelen met ijskoud water (om kleur te behouden).

    De pijnboompitten lichtjes kleuren in de pan.

    Voeg de basilicum, pijnboompitten, citroensap, olijfolie en pezo tesamen en mix kort.

    Mangochutney : mango schillen en in heel fijne brunoise snijden.  Meng ze met de pesto.

    Snij de komkommer ook in fijne brunoise en de tonijn/zalm in heel dunne schijfjes.

    Afwerking : leg 4 schijfjes tonijn op het bord.  ¾ afboorden met de mangochutney en ¼ met de komkommer en tomatenreepjes.

    Kruid de tonijn met grof zeezout/fleur de sel en peper en leg er een beetje foie gras op.

     

     

    Eendenborst met aardappelrösti, venkel en sinaasappel-portsaus (4 pers.)  

     

    Benodigdheden : 4 eendenborstfilets – 1 tl anijszaad – 1 venkel – 2 etl Ricard – 2 etl rode port – 4  dl gevogeltefond – 3 sinaasappels – 1 etl vloeibare honing – 4 aardappels – 1 sjalot – 1 handvol bladpeterselie – 2 etl geraspte parmezaan – 2 eieren – boter - pezono

     

    Bereiding :

    Snij de eendenborsten in ruitvorm in langs de velkant.  Bestrooi met pezo.

    Bak beide kanten kort in de grillpan en laat nog ong. 15 min verder garen in de oven op 180 °C.

    Het vlees moet nog rozig zijn.

    Giet het overtollige vet weg en deglaceer met rode port.  Voeg versgepers fruitsap toe, samen met de vloeibare honing en de gevogeltefond.

    Laat inkoken en klop op met enkele klontjes ijskoude boter.

    Rasp de geschilde aardappels en meng met gehakte sjalot, peterselie, parmezaan en eieren.  Kruid met pezono en bak er pannenkoekjes van.

    Snij de venkel in kleine stukjes en wok met anijszaadjes.  Flambeer met Ricard.

    1 appelsien in 2 snijden en dan in fijne schijfjes.

    Leg telkens op een groot bord en röstikoekje met daarbovenop de venkel en enkele sneetjes eend.

    Lepel er wat saus rond en enkele schijfjes sinaasappel.

     

     

    Postre Maria-Louisa  (4 pers.)

     

    Benodigdheden : 200 gr witte chocolade – 125 gr room – scheutje rhum en kirsch – boudoirkoekjes –

    Marsepein – citroensap – potje natuuryoghurt – perziken – ananas.

     

    Bereiding :

    Breek 200 gr witte chocolade in stukjes en leg ze in een kom.

    Verwarm 125 gr room juist tot het kookpunt en voeg het bij de witte chocolade.  Doe er een scheutje rhum en roer tot alles gesmolten is.

    Leg in een schaaltje een laagje verkruimelde koekjes (boudoirtjes) en daarop versnipperde stukjes marsepein.

    Verdeel het beslag over de glazen.  Zet koel in de ijskast.

    Voor het opdienen :

    Meng een beetje citroensap door natuuryoghurt en schep een lepel op het beslag.

    Reepjes perzik, ananas, … laten weken in kirsch en in een torentje boven op de yoghurt schikken.


    15-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    14-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    13-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    12-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    11-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    09-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    08-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    07-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    06-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    05-02-2007
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
    Klik op de afbeelding om de link te volgen



    Data volgende kooklessen :



    Data volgende kooklessen 2014 :
    21 Februari 




    Archief per maand
  • 09-2014
  • 08-2013
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 10-2011
  • 06-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 06-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 08-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 06-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 06-2006
  • 04-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs