De vlierboom hoort ook bij de geneeskrachtigen. De bloemenschermen en de rijpe bessen worden allebei aangewend voor verkoudheden in de winter. Men kan er lekkere vliersiroop van maken.
Kruiden langs de weg zoals de brandnetel en duizendblad zijn heel gezond.Maar men moet weten hoe ze te gebruiken. Andere kruiden kan men kweken zoals citroenmelisse, aloë vera en munt.
Vandaag wil ik jullie een receptje van een lekker broodje met kruiden niet ontzeggen.
Ingrediënten 1 pak Mix voor wit brood. 3dl handwarm water 25 gr boter. 4el olijfolie. 100gr rozijnen 3takjes verse rozemarijn. 1 takje verse oregano. 1 tl zout. 4el witte basterdsuiker.
Voorbereiding Kneed een samenhangend deeg van de broodmix, water en boter.Laat het deeg, afgedekt 10 minuten rijzen op een warme plaats. Verwarm de olijfolie en bak hierin al omscheppend, de rozijnen met de rozemarijn en de oregano, ongeveer 2 minuten. Voeg het zout en 1 el basterdsuiker toe.Kneed de rozijnen met de olie voorzichtig door het deeg en laat afgedekt 30 minuten rijzen op een warme plaats.
Bereiding Verwarm de oven op 200° C. Vorm van het deeg een plat rond brood en leg dit op een ingevette bakplaat. Bak het rozemarijnbrood in het midden van de oven.Bestrijk het brood na 15 min. met een mengsel van 3 el basterdsuiker en 3el heet water. Bak het daarna nog 15min tot het goudbruin is.