Vandaag wil ik voor mijn literatuur blog eens iets speciaal doen. Ik een woord van de week invoeren. In dit segment van mijn blog hoop ik mijn lezers een nieuw Nederlandstalig woord bij te leren. Bij voorkeur van iets dat iedereen kent maar niemand de naam van weet.
Het woord van deze week is "ferrule". Kan je al raden wat het is?
Een ferrule is het ijzeren houdertje aan je potlood dat de gom op zijn plaats houdt.
Een boek met allerhande taalpret, is een opsomming van wat je kan verwachten van het boek Opperlans van Jelle Brandt Corstius. Hij is de zoon van de beroemde, overleden Nederlands columnist Hugo Brandt Corstius en heeft het boek dan ook aan hem opgedragen. Het boek is gevuld met palindromen, anagrammen, acrostichons en nog veel meer. Opperlans is bedoelt als een Taalgids waarin ze "de mooiste en nuttelooste taalvondsten en acrobatietrucs uit de Nederlandse taal" verzamelde. Alle leerkrachten Nederlands zouden volgens Jelle dit boek moeten gebruiken tijdens de les als "Nederlans met vakantie" Persoonlijk lijkt me dit wel een amusant idee om bijvoorbeeld de eerste paar minuten van de les Nederlands aan te spenderen als een leuk begin van de les.
Na 100 jaar wachten een nieuw boek van JRR Tolkien
Hoe kan Tolkien nu na 100 jaar een nieuw boek uit brengen? Is wat ik dacht toen ik de titel zag en dit dacht u waarschijnlijk ook. Het gaat hier om het boek Beren en LĂșthien. Tolkien heeft het geschreven toen hij terugkeerde van de eerste Wereld Oorlog maar het werd nooit gepubliceerd. Zijn zoon Christopher Tolkien heeft het boek bewerkt en nu ligt het in de rekken. Persoonlijk heb ik nog nooit een boek van Tolkien gelezen maar ik ben wel een fan van de Lord of the rings films.
Als je het mij vraagt is dit gewoon een manier om extra geld binnen te halen. Er zal wel een reden zijn dat Tolkien dit boek nooit gepubliceerd heeft en ik zie dus geen reden om het te lezen.
Standaard uitgeverij heeft Suske en Wiske een make-over gegeven. In het nieuwe stripboek "De planeetvreter" ziet het welbekende duo er wat moderner uit. Suske draagt nu een hoody, skinny jeans en sneakers terwijl Suske een blauw jasje draagt en laarsjes aan heeft.
Ik vind dit een goede zet van de uitgeverij. Als de strip hip willen blijven, zullen ze met de tijd moeten mee gaan. Zover ik weet delen de mensen deze mening wel maar blijkbaar hebben sommigen er een probleem mee dat Suske en tante Sidonia "vrouwelijke rondingen" kregen. Ik zie hier absoluut het probleem niet mee. Waarom zou het erg zijn dat de strip figuren anatomisch correct worden afgebeeld?
De karakters blijven misschien voor eeuwig jong maar dit betekend niet dat ze geen evolutie mogen ondergaan.