Inhoud blog
 • krakow, krakau, cracow
 • Links
 • Hejnal
 • Sukiennice
 • Zoutmijn Wieliczka
  Zoeken in blog

  Beoordeel dit blog
    Zeer goed
    Goed
    Voldoende
    Nog wat bijwerken
    Nog veel werk aan
   
  Krakow
  Magische stad
  20-07-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.krakow, krakau, cracow


      

  20-07-2009 om 22:10 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  09-04-2009
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Links
  Het is weeral een tijdje geleden dat ik mijn blog over Krakow nog bijgewerkt heb. Het is van september 2008 dat ik de laatste maal deze mooie stad bezocht heb en ik begin weeral heimwee te krijgen. Maar het zal er waarschijnlijk dit jaar niet van komen om een bezoekje te brengen.
  Ondertussen heb ik het lijstje met links bijgewerkt en ik zal af en toe nog een foto uit mijn archief bijvoegen.

  09-04-2009 om 10:13 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  24-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hejnal
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Het is zeker de moeite om eens de hoogste toren van de Mariakerk te beklimmen. Voor 5 zloty kan je dit doen. Eens boven heb je een prachtig zicht op de oude binnenstad. Maar wat even interessant is om deze toch lastige klim even voor het uur te doen. Ieder uur wordt namelijk van op deze toren de Hejnal geblazen. Dit is een afgebroken melodie die door een trompetspeler gespeeld wordt vanuit de vier windstreken.

   

  Het verhaal gaat dat in 1257 een torenwachter vanaf de noordelijke toren van de kerk de Tataren zag komen. Hij wilde zijn stadsgenoten waarschuwen en speelde op zijn trompet. Zijn trompetspel werd plotseling afgebroken omdat hij geraakt werd door een pijl. De Tartaren verwoestten toen de hele stad. Sinds die tijd wordt elk uur die melodie nog gespeeld.

   

  Als je twintig minuten of als je in goede conditie verkeert, een kwartiertje voor het uur naar boven klimt dan kan je de trompetspeler aan het werk zien en eventueel foto’s van maken. Let wel je bent er zeker niet alleen want het is een echte toeristische attractie en iedereen wil foto’s maken van de man.

  Een tip is dat je aan een openstaande venster blijft staan, zo ben je zeker dat je hem goed in beeld krijgt.

  De ingang en de kiosk voor de tickets voor de toren bevinden zich links van de kerkingang.

  24-11-2008 om 15:13 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  19-11-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sukiennice
  The Sukiennice shop
  In de Sukiennice (Lakenhal) kan men in talrijke winkeltjes toeristische spulletjes kopen.
  Niet altijd goedkoop en soms een beetje kitsscherig !

  19-11-2008 om 09:06 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
  01-10-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zoutmijn Wieliczka
  Klik op de afbeelding om de link te volgen

  Wie in Krakow is zal waarschijnlijk eveneens de zoutmijn in Wieliczka willen bezoeken. Deze zoutmijn staat reeds vanaf 1978 op de lijst van het UNESCO werelderfgoed. Wieliczka is ongeveer 10 kilometer van Krakow verwijderd.

  Met de witte minibusjes die je kan nemen in de 

  Starowislna  straat kan je de zoutmijn gemakkelijk bereiken voor 2,50 zloty, dat is nog geen 10 cent. Aan de voorruit van het busje staat de bestemming zodat je niet kan missen. Je geraakt dus zeker in Wieliczka maar niet altijd tot aan de ingang van de zoutmijn. In ons geval werden we afgezet aan de achterkant, op zo een 300 meter van de ingang. Dit komt omdat door de vele bezoekers er nu drie parkings zijn voorzien.

  Als individueel bezoeker moet je aansluiten bij een groep tot er ongeveer 35 mensen zijn.

  De prijs als individuele bezoeker met een Engelstalige gids bedraagt 68,00 zloty (ongeveer 23,00 €). Indien je nog wilt fotograferen of filmen in de mijn moet je er nog eens 10,00 zloty bijrekenen (ongeveer 3,00 €).

  Ik bezocht deze zoutmijn voor de derde maal en het viel me op dat alles veel ‘toeristischer’ geworden is dan toen ik het tien jaar geleden voor de eerste maal bezocht. De rondleiding duurde vroeger 2u30 tot zelfs 3u en werd nu afgehaspeld in amper 2u. Op strategische punten vind je nu toeristische verkooppunten waar je van alle soorten souvenirs kan kopen tot allerlei snoepgoed en drankblikjes. Op het einde van de rondleiding heb je zelfs een restaurant.

  Wat me het meest stoorde was dat onze vrouwelijke gids, die wel uitstekend engels spreekt, ons niet begeleidde tot aan de liftjes die ons naar boven moest brengen, maar ons gewoon achterliet enkele honderden meters daarvoor. En op een plan ons uitlegde waar we verder naartoe moesten gaan. Waarna ze zich snel uit de voeten maakte om een andere groep te begeleiden.

  Conclusie: voor wie de zoutmijn in Wieliczka nog nooit gezien heeft is het wel de moeite waard. Je moet er wel de toeristische attracties en kitsch erbij nemen. Als het kan zou je dit moeten kunnen doen buiten het toeristische seizoen want anders moet je lang wachten op een gids die vrij is en word je in spoedtempo doorheen de mijn geleid.

   

  Website:   http://www.kopalnia.pl

  01-10-2008 om 10:57 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (10 Stemmen)
  27-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vogelperspectief
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Een zicht vanuit de Mariakerk. Voor 5,00 zloty kan je de toren bezoeken van waaruit je een prachtig zicht heeft over de oude stad.

  27-09-2008 om 10:03 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
  24-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auschwitz

  Ik geef toe dat ik met een enigszins bang hartje de man volgde naar zijn auto die hij in een zijstraatje van het stationsplein geparkeerd had. Het viel op dat er eveneens taxi’s stonden met wachtende klanten. Hij reed met een al ouder model mercedes en het eerste dat me opviel toen ik instapte was dat aan mijn voeten onder de voorste passagierszetel een afgevezen bord (nu ja, het was meer een glazen lichtreclame) lag met taxi erop. Het was dus een taxichauffeur die in het ‘zwart’ reed !

  De rijstijl van de Polen en in het bijzonder van onze chauffeur kan omschreven worden als sportief. Eens buiten het centrum reed hij gemakkelijk honderd, honderdtwintig op gewone wegen waar je normaal zeventig, negentig rijdt. En af en toe moest ik wel even mijn ogen dichtknijpen als hij een ander voertuig voorbij stak. Want dat was bijzonder sportief ! Hij vond dat echter de normaalste zaak van de wereld want ondertussen vond hij ook nog de tijd om af en toe toeristische informatie te verstrekken als we ergens voorbij reden. Zijn Engels was wel niet perfect maar toch goed begrijpbaar.

  Op een uurtje waren we in Auschwitz. We spraken af dat we twee uur zouden blijven en maakten aanstalten om het concentratiekamp binnen te gaan maar hij vond het een erezaak om ons te begeleiden naar de ingang waar hij ons alles begon uit te leggen waar we een folder (in het Nederlands !) konden kopen met alle gegevens erin zodat we op ons eentje zonder gids alles konden vinden. En hij ging zelfs met ons mee tot bijna aan de ingangspoort zodat we zeker de juiste weg vonden. Wie nog nooit in Auschwitz geweest is kan zeker met de hulp van deze man zijn plan trekken.

  Na twee uur keerden we terug naar de parking waar de wagen stond en hij wachtte op ons. We hadden hem natuurlijk nog niet betaald want dat vond ik toch te riskant, je weet nooit dat hij ons hier achter zou laten. We konden beginnen aan het tweede deel van onze trip. Naar Birkenau dat op ongeveer twee kilometer van Auschwitz ligt. Daar aangekomen vroeg hij ons wat we wilden bezoeken. Ik zei dat we zeker tot aan het einde van het kamp wilden gaan om foto’s te maken (dat is toch twee kilometer ver). En tot mijn verbazing stopte hij niet op de parking voor de beruchte Birkenau ingang maar reed hij volledig rond het kamp om uiteindelijk aan de achterkant aan te komen. Zo moesten we enkel de terugweg doen naar de ingang. Een tijdswinst die we konden gebruiken om uitvoerder te fotograferen en even langer stil te staan bij bepaalde zaken. En onze chauffeur … die zou terugstaan op de parking vooraan en daar twee uur op ons wachten. Mijn wantrouwen was nu wel weg die ik ’s morgens had. Ondanks de hoge prijs (want dat is het toch nog altijd) had hij ons wel correct behandeld. En voor wie weinig tijd heeft en de prijs aanvaardbaar is, is dit zeker een goede oplossing om naar Auchwitz – Birkenau te gaan. Een kleine daguitstap waar je toch zes tot zeven uur moet voor uittrekken.

  We zijn ook nog veilig terug gebracht naar Krakow. Hij zette ons zelfs iets dichter bij ons appartement af dan het station waar we ’s morgens vertrokken. Alle afspraken zijn correct nagekomen. Als dit bij alle mannen die toeristen ronselen aan het station het geval is weet ik natuurlijk niet.

  24-09-2008 om 13:22 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (4 Stemmen)
  23-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Auschwitz

  Als je in Krakow (Krakau in het Nederlands) bent moet je zeker eens het concentratiekamp en vernietigingskamp Auschwitz – Birkenau bezoeken die op ongeveer 70 km van de stad is gelegen. Je kan er naartoe gaan met een georganiseerde bustrip die je momenteel 90 zloty kost (ongeveer 30,00 €) maar waar je bijna niets te zien krijgt omdat die bus eerst een uur rondrijdt langs hotels om passagiers op te halen. Daarna krijg je een uur rondleiding in Auschwitz gevolgd door een klein halfuurtje Birkenau om vervolgens terug te keren om iedereen weer af te zetten aan hun hotels. Weggesmeten geld dus.

  Je kan ook, zoals wij van plan waren, het openbaar vervoer nemen. In dit geval de lijnbus, wat ons ongeveer één derde zou kosten van de eerste optie. Het is natuurlijk niet zo comfortabel en je bent toch een anderhalf uur op weg, in het slechtste geval zelfs twee uur. Het voordeel is dat je volledig vrij bent. Het nadeel is dat je alles zelf moet organiseren en uitzoeken.

  Aan het station gekomen, we wilden dus de bus nemen, was het niet zo eenvoudig om onmiddellijk het busstation te vinden dat blijkbaar achter het treinstation lag. Maar voor we de juiste weg gevonden hadden werden we aangesproken door een oudere man met tatoeages op de armen of we soms naar Auschwitz gingen. Normaal gezien zou ik zo ’n man negeren want in iedere reisboek over Krakow staat deze toeristenval over louche mannen die toeristen staan op te wachten om hun ergens naartoe te voeren aan een veel te hoge prijs. En van die hoge prijs klopte wel degelijk, al was het een ietsje goedkoper dan die georganiseerde bustrip. De man vroeg 80 zloty per persoon (ongeveer 27,00 €). Uit nieuwsgierigheid wou ik het toch eens proberen met hem. Wat krijg je voor die prijs ? (wordt vervolgd)

  23-09-2008 om 09:38 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (2 Stemmen)
  20-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.bb lafontaine
  Klik op de afbeelding om de link te volgen Bed&Breakfast Lafontaine is gevestigd in het middelste gebouw. Het appartement waar ik verbleef bevindt zich op de derde verdieping rechts. Met een prachtig uitzicht op een deel van de Rynek.

  20-09-2008 om 19:04 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
  18-09-2008
  Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lafontaine
  Klik op de afbeelding om de link te volgen De binnenkant van een gebouw ziet er altijd anders uit dan de buitenkant laat vermoeden. Om de bed&breakfast van lafontaine te bereiken moet je heel wat trappen beklimmen langs een soort algemene trappenhal waar op de verschilende etages nog andere diensten gevestigd zijn.

  18-09-2008 om 18:50 geschreven door stefi  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)


  Archief per jaar
 • 2009
 • 2008
 • 2007
 • 2006
 • 2005

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Mijn favorieten
 • de beeldenplukker
 • Fotograffiti

 • KRAKOW links
 • cracow.zaprasza
 • cracow-life
 • krakowski.blox
 • roomwithaviewkrakow
 • krakow
 • deelee photography
 • krakow4u


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!