Inhoud blog
  • Varkenskotelet 'Blackwell'
  • Soepje van witte chocolade, kokos en bosvruchten
  • paaskoekjes
  • Bearnaise
  • Mayonaise
    Zoeken in blog

    KOOKBOEK

    26-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkenskotelet 'Blackwell'
    Dit heb je nodig voor 4 personen
    4 varkenskoteletten (spiering)
    peper, zout en nootmuskaat
    arachideolie
                                       instant roux
                                       1 bokaal kalfsfond
                                       1 pot pickles
                                       room
    Zo maak je het klaar
    Gooi wat vuurkruiden op de hete
    houtskool.
    Kruid de koteletten met peper, zout en
    nootmuskaat.
    Leg het vlees op de hete grill, die met wat
    olie is ingewreven.
    Zorg ervoor dat het vlees nog een klein
    beetje rosé blijft.
    Verwarm de kalfsfond en voeg ongeveer
    3 flinke eetlepels pickles toe en een
    scheutje room.
    Kruid met peper en zout.
    Laat de saus zachtjes koken en bind met
    bruine roux.

    26-04-2009 om 15:16 geschreven door bds


    19-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Soepje van witte chocolade, kokos en bosvruchten
    Dit heb je nodig voor 4 personen
    250 cl room
    120 g. witte chocolade
    80 g. magere yoghurt
                                     80 g. kokosmelk
                                     bosbessen, braambessen, bosaardbeien
                                     naar keuze
                                     enkele muntblaadjes
    Zo maak je het klaar
    Verwarm de room op een zacht vuurtje.
    Smelt hierin de chocolade en giet er
    de kokosmelk bij.
    Laat goed afkoelen en doe de magere
    yoghurt erbij.
    Mix het geheel goed.
    Serveer het soepje ijskoud in diepe
    borden.
    Werk af met de bosvruchten en
    enkele blaadjes munt.

    19-04-2009 om 12:49 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.paaskoekjes
    Dit heb je nodig
    350 g. boter, op kamertemperatuur
    190 g. bloemsuiker
    60 g. amandelpoeder
    5 g. vanille
    5 g. zout
    2 g. kaneel
    2 eieren
    500 g. bloem
                                         Voor het glazuur
                                        
    1 eiwit                            
                                         120 g. bloemsuiker
                                         ev. voedingskleurstof
    Zo maak je het klaar
    Roer de boter los en meng er
    bloemsuiker, amandelpoeder, vanil-
    le, zout en kaneel door. Voeg nu een
    voor een de eieren toe en meng.
    Schep er als laatste de bloem onder.
    Laat ca. 3 uur rusten in de koelkast.
    Rol het deeg uit tot 3 mm dikte.
    Steek er met een vormpje koekjes
    uit, verdeel over een bakplaat be-
    legd met bakpapier en bak 6-7 min.
    in een voorverwarmde oven op
    19°C.
    Meng voor het glazuur het eiwit
    met de bloemsuiker en eventueel
    de kleurstof. Spuit op de koekjes en
    laat verkorsten.


    19-04-2009 om 11:33 geschreven door bds


    12-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bearnaise
    Dit heb je nodig:
    1 dl witte wijnazijn
    1 dl water
    50 g. dragon, blaadjes én stelen
    3 sjalotjes, fijngesnipperd
                                                1 theel. witte peperkorrels, gekneusd
                                                zout
                                                250 g. boter
                                                4 eierdooiers
    Zo maak je het klaar:
    breng azijn en water samen met de sjalotjes, peperkorrels, zout en de stelen van de dragon aan de kook en laat tot de helft inkoken.
    Zeef en houd apart.
    Snijd de dragonblaadjes fijn.
    Klaar de boter door deze zachtjes te laten smelten tot er witte vlokken op de bodem blijven liggen.
    Giet de klare boter af.
    Roer de eierdooiers los met het ingekookte azijn-watermengsel.
    Doe er beetje bij beetje de geklaarde boter bij en klop tot je een gladde saus bekomt.
    Werk de saus af met de gesneden dragon.

    TIP:
    Als je 1 kop room toevoegt, gaat de saus niet schiften, kan je ze langer bewaren en makkelijker opnieuw opwarmen.


    12-04-2009 om 17:19 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mayonaise
    Alvast een gouden raad: zorg ervoor dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn!

    Dit heb je nodig:
    1 ei
    500 ml arachideolie of zonnebloemolie
    1 eetl. mosterd
                                                  1 eetl. citroen
                                                  peper
                                                  zout
    Zo maak je het klaar:
    Meng het ei met de mosterd en kruid met peper en zout.
    Giet in een fijne straal de olie erbij en roer tot je een gladde massa hebt.
    Voeg verder beetje bij beetje olie toe, klop onophoudelijk in eenzelfde tempo tot de mayonaise stijf is geworden.
    Doe er dan een beetje citroen bij: proeven!

    TIP
    Je kunt de mayonaise witter maken door er een scheutje water bij te doen.

    12-04-2009 om 16:52 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Asperges met Italiaanse ham en mozzarella
    Dit heb je nodig voor 2 personen
    een bussel witte en een bussel groene asperges
    een paar plakjes Italiaanse ham
    een paar plakjes Mozzarella
    olijfolie
                                             peper
                                             zout
                                             een paar blaadjes basilicum
                                             ciabattabrood
    Zo maak je het klaar
    Schil de asperges en breek het houterigeuiteinde eraf.
    Kook ze beetgaar in zout water en laat goed uitlekken.
    Schik op borden en beleg met met de ham en mozzarella.
    Bedruppel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
    Werk af met de basilicum.
    Serveer met plakjes ciabatta.

    12-04-2009 om 14:24 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vitello tonato
    Dit heb je nodig voor 4 personen
    200 g. kalfsfilet
    1 klein blikje tonijn
    150 g. zelfgemaakte mayonaise
    1 eetl. ketchup
                               1 potje appelkappers ( grote kappertjes
                               met het steeltje er nog aan)
                               1 klontje boter
                               peper en zout
    Zo maak je het klaar:
    Bak de kalfsfilet kort in wat hete olie.
    Gaar het vlees verder in een oven van 70°C en dit ongeveer 1 uur.
    Laat het vlees afkoelen, zodat het dun gesneden kan worden.
    Doe de tonijn in een maatbeker samen met de mayonaise, de ketchup,
    wat peper en eventueel zout.
    Mix het geheel tot een homogene massa.
    Snijd dunne plakjes van de kalfsfilet en schik ze op de borden.
    Werk af met tonijnmayonaise en appelkappers.

    12-04-2009 om 13:19 geschreven door bds


    16-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.knolseldersoepje
    Dit heb je nodig voor 4 personen:
    2 uien, fijngesnipperd
    1 knolselder, geschild en in stukken gesneden
    olie
    1 l water
    peper en zout
                          Voor de pesto
                          Handvol platte peterselie
                          Handvol kervel
                          Handvol jonge spinazie
                          Eventueel handvol brandnetel
                          ( Dit is een echte mineralen bom)
                          2 eetlepels walnoten
                          1/4 l olijfolie
    Zo maak je het klaar:
    Stoof de ui in wat olie en voeg de knolseldr toe.
    Doe er water bij en laat de soep ca. 20 min. doorkoken.
    Voeg indien nodig extra water toe.
    Mix de soep en breng op smaak met peper en zout.
    Mix voor de pesto alle ingrediënten.
    Serveer de soep samen met een lepeltje pesto.

    Tip:
    Doe de rest van de pesto in een bokaaltje met schroefdop en bewaar max. 4 dagen in de koelkast.

    16-03-2009 om 21:08 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruidentuiltje
    Kruiden tuiltje:
    Boeket maken van algemene basis kruiden die gebruikt worden in allerlei gerechten. Samengebonden met een gewoon touw, geen gekleurd touw gebruiken. ( Kan af gaan zodat je bv. blauwe soep hebt!)

                              - Peterselie
                              - Thijm
                              - Kervel
                              - Rozemarijn
                              - Laurierblad
                              - Foeli
                              - Kruidnagel
                              - en eventueel knoflook

    Allemaal samengebonden met touwtje (gemakkelijk voor soepgerechten, om deze niet mee te mixen).
    Vers het best, kan ook gemengd zijn.

    16-03-2009 om 20:16 geschreven door bds


    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Wortelsoep
    Wortelsoep

    Benodigdheden voor 4 personen:
    - Boter
    -1 grote aardappel
    - 10 wortelen
    - 1 ui
    -1 wit van prei
    - 2 l water
    - 2 eetlepels Groentebouillon
    - 4 sneetjes stokbrood
    - 1 bolletje mozzarella
    - Kruiden
    -Sap van 1 sinaasappel
    - 2 dl room
    - Kervel


    Bereiding:
    -Snijd en was de aardappel, wortelen, ui en het wit van prei.
    -Stoof alle groenten goed aan in een beetje Boter, kruid met peper en zout en voeg er ook het sap van 1 sinaasappel aan toe.
    -Voeg vervolgens het water en de Groentebouillon eraan toe.
    -Laat het geheel opkoken en vervolgens nog 35 minuten koken.
    -Mix het geheel glad.
    -Leg ondertussen een schijfje mozzarella op een sneetje brood, kruid dit af met de Kruiden en plaats het gedurende 5 minuten in de oven op 180 graden.
    -Serveer de soep samen met de toast, een beetje kervel en strooi er nog wat Kruiden overheen.

    16-03-2009 om 18:59 geschreven door bds





    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Archief per week
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs