Dit heb je nodig voor 4 personen 4 varkenskoteletten (spiering) peper, zout en nootmuskaat arachideolie instant roux 1 bokaal kalfsfond 1 pot pickles room Zo maak je het klaar Gooi wat vuurkruiden op de hete houtskool. Kruid de koteletten met peper, zout en nootmuskaat. Leg het vlees op de hete grill, die met wat olie is ingewreven. Zorg ervoor dat het vlees nog een klein beetje rosé blijft. Verwarm de kalfsfond en voeg ongeveer 3 flinke eetlepels pickles toe en een scheutje room. Kruid met peper en zout. Laat de saus zachtjes koken en bind met bruine roux.
26-04-2009 om 15:16
geschreven door bds
19-04-2009
Soepje van witte chocolade, kokos en bosvruchten
Dit heb je nodig voor 4 personen 250 cl room 120 g. witte chocolade 80 g. magere yoghurt 80 g. kokosmelk bosbessen, braambessen, bosaardbeien naar keuze enkele muntblaadjes Zo maak je het klaar Verwarm de room op een zacht vuurtje. Smelt hierin de chocolade en giet er de kokosmelk bij. Laat goed afkoelen en doe de magere yoghurt erbij. Mix het geheel goed. Serveer het soepje ijskoud in diepe borden. Werk af met de bosvruchten en enkele blaadjes munt.
19-04-2009 om 12:49
geschreven door bds
paaskoekjes
Dit heb je nodig 350 g. boter, op kamertemperatuur 190 g. bloemsuiker 60 g. amandelpoeder 5 g. vanille 5 g. zout 2 g. kaneel 2 eieren 500 g. bloem Voor het glazuur 1 eiwit 120 g. bloemsuiker ev. voedingskleurstof Zo maak je het klaar Roer de boter los en meng er bloemsuiker, amandelpoeder, vanil- le, zout en kaneel door. Voeg nu een voor een de eieren toe en meng. Schep er als laatste de bloem onder. Laat ca. 3 uur rusten in de koelkast. Rol het deeg uit tot 3 mm dikte. Steek er met een vormpje koekjes uit, verdeel over een bakplaat be- legd met bakpapier en bak 6-7 min. in een voorverwarmde oven op 19°C. Meng voor het glazuur het eiwit met de bloemsuiker en eventueel de kleurstof. Spuit op de koekjes en laat verkorsten.
19-04-2009 om 11:33
geschreven door bds
12-04-2009
Bearnaise
Dit heb je nodig: 1 dl witte wijnazijn 1 dl water 50 g. dragon, blaadjes én stelen 3 sjalotjes, fijngesnipperd 1 theel. witte peperkorrels, gekneusd zout 250 g. boter 4 eierdooiers Zo maak je het klaar: breng azijn en water samen met de sjalotjes, peperkorrels, zout en de stelen van de dragon aan de kook en laat tot de helft inkoken. Zeef en houd apart. Snijd de dragonblaadjes fijn. Klaar de boter door deze zachtjes te laten smelten tot er witte vlokken op de bodem blijven liggen. Giet de klare boter af. Roer de eierdooiers los met het ingekookte azijn-watermengsel. Doe er beetje bij beetje de geklaarde boter bij en klop tot je een gladde saus bekomt. Werk de saus af met de gesneden dragon.
TIP: Als je 1 kop room toevoegt, gaat de saus niet schiften, kan je ze langer bewaren en makkelijker opnieuw opwarmen.
12-04-2009 om 17:19
geschreven door bds
Mayonaise
Alvast een gouden raad: zorg ervoor dat alle ingrediënten op dezelfde (kamer)temperatuur zijn!
Dit heb je nodig: 1 ei 500 ml arachideolie of zonnebloemolie 1 eetl. mosterd 1 eetl. citroen peper zout Zo maak je het klaar: Meng het ei met de mosterd en kruid met peper en zout. Giet in een fijne straal de olie erbij en roer tot je een gladde massa hebt. Voeg verder beetje bij beetje olie toe, klop onophoudelijk in eenzelfde tempo tot de mayonaise stijf is geworden. Doe er dan een beetje citroen bij: proeven!
TIP Je kunt de mayonaise witter maken door er een scheutje water bij te doen.
12-04-2009 om 16:52
geschreven door bds
Asperges met Italiaanse ham en mozzarella
Dit heb je nodig voor 2 personen een bussel witte en een bussel groene asperges een paar plakjes Italiaanse ham een paar plakjes Mozzarella olijfolie peper zout een paar blaadjes basilicum ciabattabrood Zo maak je het klaar Schil de asperges en breek het houterigeuiteinde eraf. Kook ze beetgaar in zout water en laat goed uitlekken. Schik op borden en beleg met met de ham en mozzarella. Bedruppel met olijfolie en breng op smaak met peper en zout. Werk af met de basilicum. Serveer met plakjes ciabatta.
12-04-2009 om 14:24
geschreven door bds
Vitello tonato
Dit heb je nodig voor 4 personen 200 g. kalfsfilet 1 klein blikje tonijn 150 g. zelfgemaakte mayonaise 1 eetl. ketchup 1 potje appelkappers ( grote kappertjes met het steeltje er nog aan) 1 klontje boter peper en zout Zo maak je het klaar: Bak de kalfsfilet kort in wat hete olie. Gaar het vlees verder in een oven van 70°C en dit ongeveer 1 uur. Laat het vlees afkoelen, zodat het dun gesneden kan worden. Doe de tonijn in een maatbeker samen met de mayonaise, de ketchup, wat peper en eventueel zout. Mix het geheel tot een homogene massa. Snijd dunne plakjes van de kalfsfilet en schik ze op de borden. Werk af met tonijnmayonaise en appelkappers.
12-04-2009 om 13:19
geschreven door bds
16-03-2009
knolseldersoepje
Dit heb je nodig voor 4 personen: 2 uien, fijngesnipperd 1 knolselder, geschild en in stukken gesneden olie 1 l water peper en zout Voor de pesto Handvol platte peterselie Handvol kervel Handvol jonge spinazie Eventueel handvol brandnetel ( Dit is een echte mineralen bom) 2 eetlepels walnoten 1/4 l olijfolie Zo maak je het klaar: Stoof de ui in wat olie en voeg de knolseldr toe. Doe er water bij en laat de soep ca. 20 min. doorkoken. Voeg indien nodig extra water toe. Mix de soep en breng op smaak met peper en zout. Mix voor de pesto alle ingrediënten. Serveer de soep samen met een lepeltje pesto.
Tip: Doe de rest van de pesto in een bokaaltje met schroefdop en bewaar max. 4 dagen in de koelkast.
16-03-2009 om 21:08
geschreven door bds
Kruidentuiltje
Kruiden tuiltje: Boeket maken van algemene basis kruiden die gebruikt worden in allerlei gerechten. Samengebonden met een gewoon touw, geen gekleurd touw gebruiken. ( Kan af gaan zodat je bv. blauwe soep hebt!)