Kanker is een verzamelnaam voor verschillende ziektes van de cellen. Alle weefsels en organen van het menselijk lichaam zijnopgebouwd uit ontelbare cellen: hersencellen, spiercellen, huidcellen enz. Normale cellen groeien en delen zich om oude cellen te vervangen. Kanker ontstaat als er iets misgaat in een cel, waardoor de normale groei van de cel ontregeld geraakt. Kankercellen beginnen te delen, dringen door in het omliggende weefsel en richten daar schade aan. De meeste soorten kankercellen vormen een knobbel of tumor. Bepaalde soorten kanker (bijvoorbeeld bloedkankers, zoals leukemie) vormen geen tumoren.
Er zijn een aantal zaken die er kunnen voor zorgen dat je minder kans hebt om kanker te krijgen ! Eerst en vooral moet je veel bewegen en aan sport doen. Ook is het raadzaam om als vrouw regelmatig een borstkankeronderzoek te laten doen. Het is ook zeker niet goed als je overgewicht hebt. Roken laat je best achterwege en als je rookt, stop je er best meteen mee ! Ook je voeding is belangrijk. Eet gevarieerd en veel groenten en fruit ! Wees matig met de zon en als je in de zon gaat, bescherm je huid met een voldoende hoge factor.
Wij zijn 4 vrienden uit het zesde leerjaar en voor de les godsdienst moeste we een project kiezen en bespreken. Wij hebben "Kom op tegen kanker " gekozen omdat we dat project ten volle willen steunen. Mensen die kanker hebben verdienen alle aandacht en steun en op die manier willen we ons steentje bijdragen ! Binnenkort is er de actie op school "Kom op appels!" en we zouden iedereen willen oproepen om die actie te steunen. De opbrengst gaat naar jonge kankerpatiëntjes in hun strijd tegen de ziekte ! Dankzij de inzet van ons allemaal kunnen zij op kamp gaan deze zomer waar ze de nodige energie kunnen opdoen om er weer tegen aan te gaan !
Doen !
Mona, Justine, Alexander en Laurens
BORSTKANKER:
Borstkanker is de meest voorkomende kanker bij vrouwen in Europa en Noord-Amerika. In België zou 1 op 10 vrouwen borstkanker ontwikkelen tijdens haar leven . Zo worden in België jaarlijks meer dan 5000 nieuwe gevallen van borstkanker vastgesteld.De oorzaak is niet gekend. Wel zijn er enkele individuele risicofactoren gekend,waarvan de familiale voorgeschiedenis de belangrijkste is. De overgrote meerderheid echter is te wijten aan toeval.Slechts 5à10 procent van alle gevallen van borstkanker is erfelijk. Borstkanker bij mannen is een zeldzaam prlobleem: 1,5 procent van alle borstkankers. De behandeling is in grote lijnen dezelfde als bij vrouwen. Een punctie van de tumor bevestigt de diagnose. VOOR de ingreep wordt door een reeks onderzoeken eerst nagegaan of er metastasen of uitzaaiingen zijn. Deze onderzoeken bestaan meestal uit een bloedafname,radiografie van longen en skelet , een echo van de lever en een botscan.
De nieren zijn twee organen die achter de buikholte liggen. Ze filteren gifstoffen en afbraakproducten uit het bloed en voeren deze af via de urine. Bij nierkanker ontwikkelen zich kwaadaardige gezwellen in het nierweefsel. De meest voorkomende vormen van nierkanker bij volwassenen is het niercelcarcinoom (vroeger vaak een Grawitz-tumor genoemd).
Nierkanker komt in Nederland weinig voor: ongeveer 1350 mensen per jaar treft deze ziekte. De ziekte komt het meeste voor tussen de leeftijd 60 en 75 jaar. Twee maal zoveel mannen als vrouwen krijgen nierkanker.
Longkanker is een kwaadaardig gezwel in de longen, dat zich snel kan verspreiden naar andere lichaamsdelen. Er zijn grosso modo twee grote soorten longkanker, afhankelijk van hoe de cellen er onder de microscoop uitzien: kleincellige en niet-kleincellige. De twee soorten groeien en zaaien zich op een andere manier uit, en worden vaak ook anders behandeld. Kleincellige longkanker wordt dikwijls ook oat cell cancer genoemd. Deze kanker groeit over het algemeen sneller dan niet-kleincellige longkanker en kan ook sneller uitzaaien naar de lymfeklieren en andere organen zoals de hersenen, de lever en de botten. Niet-kleincellige longkanker komt vaker voor dan kleincellige: ongeveer 10 à 20% van alle longkankers zijn van het kleincellige type.
De Stichting Kanker registreert in 2001 in Vlaanderen 3679 nieuwe gevallen van longkanker. Longkanker is daarmee de op een na meest voorkomende kanker bij mannen ( na prostaatkanker ), en de vijfde kanker bij vrouwen.Het aantal mannen dat aan de ziekte strerft, daalt de laatste jaren; het aantal vrouwen stijgt echter.
De prostaat is een klier van het mannelijk voortplantingsstelsel, die onder de blaas en voor het rectum ligt ( het rectum is het laatste deel van de dikke darm, dat eindigt in de anus). De prostaat is ongeveer zo groot als een walnoot en ze omgeeft een deel van de urinebuis. Prostaatkanker is een ziekte waarbij zich kwaadaardige cellen vormen in het weefsel van de prostaat. Een kwaadaardige prostaattumor groeit over het algemeen erg traag en veroorzaakt in een vroeg stadium nauwelijks klachten. Prostaatkankercellen kunnen zich verspreiden via het lymfestelsel of via het bloed en zo uitzaaiingen vormen, bijvoorbeeld in de lymfeklieren en het bot.
Maagkanker begint in de maag. Maagkanker kan zich op verschillende manieren verspreiden. De tumor kan doorheen de maag in andere organen vloeien of hij kan zich verspreiden via de bloedsomloop of het lymfestelsel. Dat is een complex systeem in ons lichaam-vergelijkbaar met het bloedstelsel- dat een belangrijke rol speelt in de afweer tegen ziekteverwekkers. Kankercellen die zich zo verspreiden, kunnen elders(bv. in lever of longen) nieuwe tumoren vormen.
Tegenwoordig is maagkanker is België veeleer zeldzaam. Het Vlaams Kankerregistratienetwerk registreerde in 2000 in Vlaanderen 829 nieuwe gevallen van maagkanker. In het begin van de twintigste eeuw kwam maagkanker veel méér voor.