roomspinazie uit diepvries melk bloem magarine/boter kaas zalm witte wijn vis boullion lasagneblaadjes
Gaar de zalm (ongeveer 3/4 gaar) in de witte wijn met beetje visboullion in doe de zalm in brokjes Maak van bloem en magarine een roux, (zie receptje ander lasagne), doe er geleidelijk melk en het witte wijn/visbouillion mengsel bij tot je gladde saus hebt.
Bij kokende saus kaas toevoegen, daarna brokjes zalm bij toevoegen. Afkruiden met zout (opletten visbouillion is vaak al vrij zout); peper en nootmuskaat
Opbouwen lasagne, beginnen met gesmolten diepvries spinazie, blaadje lasagne, witte saus met zalm enzovoort.
Eindig met witte saus en bestrooi met kaas.
30 minuten in oven van 180 graden, eventueel op einde onder grill om kaas te gratineren.
opletten: zorg dat je voldoende saus tussen de laagjes doet, het is het vocht in de saus/spinazie dat de lasagne blaadjes gaart !!
maak rode saus: bak je gehakt, met vork prakken zodat je kleine gebakken stukjes krijgt (leg dat even opzij op bord) daarna fijngehakte look, ui, champignons en paprika (paprika pellen kan voorkomen dat mensen maaglast ervan krijgen- gewoon met dunschiller lukt best) op laag vuurtje laten stoven tot alles mals is.
tomatenpassata en basilicum bijvoegen, afkruiden met peper en zout.
(als er kindjes mee eten die niet graag groentjes eten, gewoon staafmixer in zetten, niemand die de groentjes nog ziet ;))
Daarna het gehakt terug toevoegen.
maak witte saus:
maak van gelijke hoeveelheid bloem en boter een roux, (laat die zachtjes garen tot hij ruikt naar biscuit)
voeg beetje bij beetje melk toe terwijl je blijft roeren met klopper, tot je een mooie gebonden saus krijgt (bij klontjes, doet ook hier staafmixer wonderen)
voeg op laatste in de kokende saus 2/3 van de kaas toe; afkruiden peper zout nootmuskaat
Lasagne maken:
leg in oven schotel een laagje rode saus, zorg dat het goed overal ligt, ongeveer 2-3 cm dik
daar leg je lasagneblaadjes naast elkaar op, zodat ook dat alles bedekt, zonder overlappen
Gisteren
feestje gehad hier voor verjaardag van vriendin.
Dit stond
op de menu:
Aperetiefhapjes:
- worstenbroodjes
- meloen met parmaham
- mini- vidé (dus kippenragout in kleine bladerdeegkoekjes)
- lepelhapje van grijze garnalen en mango
Voorgerecht:
- Uitgeholde meloen, gevuld met slaatje van fruit en gerookte kip
Soep:
- Pompoensoep met appel en curry
Hoofdgerecht:
- In parmaham opgerolde kip, gevuld met gekruid kippengehakt.
Appels gevuld met veenbessenconfituur, gestoofde worteltjes, gestoofde
boontjes. En krokketjes
-bladerdeeg
(diepvries of vers uitgerold uit winkel- is één van enige dingen die echt geen
meerwaarde hebben om zelf te maken, veel werk en geen smaakverschil)
-gehakt
- ei
- eigeel
-
paneermeel
Maak
gehakt aan met ei en paneermeel, kruid eventueel bij (even proeven). Leg
worstje gehakt op bladerdeeg. Plooi bladerdeeg toe rond worstje. Ga over
bladerdeeg met eigeel voor mooi kleurtje te krijgen.
25-30
minuten in oven van 180 graden
Mini vide:
kipfilet
gehakt
ei
paneermeel
bloem
boter
kippenfond/kippenboullion
koekjes
voor mini-vide
Gaar je
kipfilet in de kippenboullion. Snij als afgekoeld is in kleine stukjes. Maak
gehakt aan met ei en paneermeel, kruid bij indien nodig. Maak mini- balletjes
die je afkookt in water.
Maak van
boter en bloem een roux, door de fond/boulion toe te voegen maak je een gladde
saus, kruid af met peper/zout/nootmuskaat indien nodig.
Doe in
elk koekje stukje kip, balletje en beetje saus. (vermits koekjes heel klein
zijn werkt dit beste)
Lepelhapje
van grijze garnalen met mango:
Coctailsaus
(ik maak ze meestal zelf, van mayo,room, ketchup, peper/zout/tabasco)
Grijze garnaaltjes
Mango
Meng
grijze garnaaltjes met beetje coctailsaus. Plet de mango met een vork. Leg
laagje mango moes onderaan in lepel, daarbovenop een beetje van de
garnalen-coctail mengeling.
Uitgeholde
meloen, gevuld met slaatje van fruit en gerookte kip:
Meloen
Ijsbergsla
Kerstomaatjes
Ananas
Mango
Manderijntjes
uit blik
Gerookte kip
Curry/
coctail of andere dressing naar keuze
Snij de
meloenen gekarteld middendoor. Hol met meloenlepeltje de meloen uit. Vul terug
op met de ijsbergsla, de kerstomaatjes en het gesneden fruit. Bovenop wat
stukjes gerookte kip. Werk af met dressing. (of zet de dressing apart op tafel,
bepaald iedereen wat en hoeveel hij neemt)
-
Pompoensoep met appel en curry (met dank aan jip en janneke- mevrouw)
Pompoen
1 Appel
1 Ui
Tomaat
(mag uit blik of vers naargelang seizoen)
1
appelsien
2
koffielepels currypoeder
Room
Kruidenboullion
Stoof
pompoen, appel, ui, tomaat (als vers is) aan. Voeg er boullion, appelsiensap,
curry aan toe.
Laat koken tot alles zacht is. Mix het glad en voeg er na het koken room aan
toe.
(bij grote hoeveelheden pompoen de andere hoeveelheden ook verhogen).
In
parmaham opgerolde kip, gevuld met gekruid kippengehakt:
Gehakt
Peterselie
Ui
Champignons
Kipfilet
Parmaham
Mix
peterselie, ui en champingons fijn tot bijna moes, voeg daar gehakt aan toe.
Sla kip plat met deegrol (of ander mepvoorwerp). Leg het bovenop de parmaham.
Smeer in met gehakt mengsel. Rol op, steek prikkertjes in.
Leg in beboterde ovenschaal. Zet 30 minuten in oven op 160 graden. Na kwartier
draaien.
Appels
gevuld met veenbessenconfituur:
Appels
Suiker
Water
Veenbessen
Suiker
Appelsiensap
Maak
suikersiroop door gelijke hoeveelheid water en suiker aan de kook te brengen.
Schil
appels, snij ze door en verwijder klokhuis zodat je holletje krijgt.
Gaar de appels in de suikersiroop.
Vul op met veenbessenconfituur
Veenbessenconfituur:
Laat veenbessen
met flink wat suiker (ongeveer half zoveel als veenbesjes) en beetje
sinaasappelsap koken tot ze uit elkaar vallen. Mix ze fijn. Laat eventueel
beetje verder koken om dikker te worden.
(bij afkoelen wordt het zoiezo dikker).
Proef, indien bitter, nog beetje appelsiensap en suiker bij voegen.
- zelfgedraaid
vannille ijs
Benodigdheden
4,5 dl melk
5 eierdooiers
175 gr suiker
4,5 dl room
Vanillestokje
Vanille halveren en merg uitschrapen,
allebei bij melk doen
Verwarm de melk, tot kookpunt
Klop de suiker en de eierdooiers tot
ruban (wit kloppen, met mixer op hoogste stand 10 minuutjes kloppen, wordt wit
schuimig mengsel)
Haal het vanillepeultje uit de melk
Giet geutje per geutje melk bij
eiermengsel en blijf roeren
Giet het mengsel door een zeef terug
in steelpan, verwarm terug tot het begint in te dikken (als je lepel in stopt
en er streep op trekt met je vinger, mag het niet meer doorlopen op lepel). OPGELET:
NIET meer laten koken !!
Laat afkoelen, af en toe roeren om vel
vorming te voorkomen
(dit deel kan je perfect dag op
voorhand doen en in ijskast bewaren dan vanillestokjes terug in mengsel
leggen, kan het nog extra smaak afgeven)
Klop de room tot mayonaisedikte
Spatel de opgeklopte room onder het
mengsel
Draai in machine tot ijs
- tirramissu:
Vingerkoekjes
Koffie
Koffielikeur (of ammaretto; maar wordt in italië
dus niet gedaan, ik maak hem meestal zelfs gewoon zonder drank)
4 eieren
6 eetlepels suiker
500 gram marscarponé
Cacaopoeder (liefst zuivere)
Splits de eieren, klopt eiwit op. En eigeel met
suiker tot ruban (witkloppen; zie vanille-ijs).
Voeg aan eigeelmengsel de marscarpone en klop het
mengsel glad. Spatel er eiwitten onder.
Voeg de drank toe aan de koffie, haal door hierdoor de vingerkoekjes. Leg deze
onderaan schaal, doe daarbovenop het marscarpone-mengsel.
Werk af met laagje cacaopoeder
- rijstpap
125 gram rijstpaprijst
½ liter volle melk (liefst zelfs verse)
0.25 cl volle room
2 doosjes saffraan
Laat melk en room samen koken, voeg rijst aan toe.
Laat ongeveer 40 minuutjes op zacht vuurtje sudderen (regelmatig roeren). Doe
er laatste tien minuutjes de saffraan bij.
Dien afgekoeld op met (bruine) suiker.
Gepelde scampi's (week bevroren scampi's even in water, kan je ze heel makkelijk pellen) Currypoeder groene currypasta cullinaire room ananas (vers of uit blik kan allebei) (appel kan trouwens ook perfect, ook heel lekker) peper/zout/nootmuskaat
Bak de scampi's aan en bestrooi ze tijdens bakken met currypoeder, laat verder bakken, (ongeveer twee koffielepels currypoeder neem ik), doe er ananas bij en laat beetje verder bakken (als je uit blik neemt kan je klein beetje ananassap toevoegen).
Doe er een kleine koffielepel groene currypasta bij en een busje cullinaire room. Afkruiden met peper, zout en nootmuskaat.
PROEVEN, als het te pikkant is kan je er wat room aan toevoegen of beetje sap van ananas, of appel, of zelfs lepeltje suiker.
Is het niet pikkant genoeg beetje currypoeder of pasta aan toevoegen.
Denk er aan dat zout/peper/nootmuskaat smaken versterken en dus proef pas nadat je dit hebt toegevoegd.
Lekker met pasta, rijst, brood. Kan als voorgerecht of als hoofdgerecht (met bijvoorbeeld wokgroentjes er bij, of er zelfs doorheen)
Gehakt paneermeel ei champignons kalfs/varkensvlees (stoofvlees, blokjes) bloem boter/magarine
Kook het kalfsvlees in ruim water op heel zacht vuurtje voor ongeveer twee uur. (varkensvlees idem, maar eerst kort aanbruinen in pan, is met kalfsvlees niet nodig). Maak roux met boter en magarine en maak saus met kookvocht van vlees. Bak champignons aan (eventueel beetje citroensap bijvoegen dan blijven ze mooi wit) Maak het gehakt aan met paneermeel en ei, en rol er kleine balletjes van, afkoken in apart water.
witte wijn (droge, goedkope) vis/groentenboulion water vis (witte vis, kabeljauw, pegasius, talapia, koolvis...) melk kaas bloem boter/magarine prei
Stoof prei ringetjes aan in beetje boter/magarine. (tip, als je wil dat ui/prei/look wel gaar, maar niet bruin wordt, beetje zout aan toevoegen, dan geeft het zijn vocht af en gaat het minder vlug bruinen, maar wel mooi mals/gaar worden).
Leg de prei onderaan in ovenschotel.
Gaar de vis in half witte wijn, half water met vis/groentenboulion. (vis mag niet te gaar zijn, dus zeker niet te lang garen !)
Maak van boter en bloem roux, voeg melk en deel van het vocht waar vis in gegaard is toe tot je mooie saus bekomt, doe daar kaas onder zodat je kaassaus krijgt.
Leg vis bovenop prei en giet daarover de kaassaus, zet nog 20 minuten in oven van 180 graden.
Gebraad (kan varkens/kalkoen, maar ook rund of zelfs schaap zijn) 4 grote uien voorgegaarde krielaardappels (kan ook met voorgegaarde aardappels, bijvoorbeeld van vorige dag) magarine/boter (eventueel champignons/look/marjolein/thijm...)
snij de uien, zodat ze boven en onderaan glad vlak hebben en ongeveer even hoog zijn.
Leg ze in oven schaal, leg daar tussen en langs de aardappels (die moeten lager komen dan bovenkant ui)
Bak vlees aan, kruid af(peper zout, eventueel nootmuskaat). Leg het aangebraden vlees boven op de uien, uien zijn soort van tafeltje, elke hoek (van vlees) gaat op een ui eigenlijk).
Giet braadvocht over aardappels, (eventueel paar stukjes magarine bij bovenop voegen), naargelang hoeveel braadvocht er is.
Ook champignons of look (gewoon gepelde teentjes) kan je tussen de aardappels leggen.
Aardappels krijgen fijne smaak van ui mee. Heel lekker !
Zet in oven, ongeveer uurtje op 160 graden. (af en toe rommelen in aardappels en vlees halverwege omdraaien) Hoe lang exact hangt erook van af hoe groot vlees is.
1 prei of 1 grote ui 500 gram spliterwten varkenshammetje (of varkenspoten) (ongeveer 500 gram) water zout/peper rookworst gerookte spekjes brood
Snij de prei in stukjes (hoeft niet hele fijn); spoel de spliterwten af en gooi ze samen met de prei in een pot, doe daar het varkensvlees bij. Bedek met water; mag er stukje bovenstaan. Laat 1.5 a 2 uur pruttelen.
Neem vlees eruit en mix de soep, (naargelang de dikte eventueel beetje water toevoegen- is ze echt te dun, kan je er aardappel aan toevoegen die je gaar laat koken en terug mixen).
Bak de spekjes uit, bak de rookworst kort aan, en maak van het brood croutons door ze op te bakken in beetje magarine.
1.2 liter verse volle melk 1 doosje room 250 gram dessertrijst (ik gebruik altijd bosto, en de dessertrijst) 3 doosjes safraan klein beetje vanillepoeder (ik gebruik gemalen vanille van vanihé)
Laat melk en room samen koken, voeg rijst toe, als het terug kookt op zacht vuurtje zetten. 40 minuten laten koken, om de 5-10 minuten roeren. Safraan en vanillepoeder halverwege toevoegen.
Opdienen met bruine suiker... superlekker !!!
Je kan ook twee eetlepels suiker op einde aan toevoegen, maar ik doe dat eigenlijk bijna nooit, vermits er al suiker op gaat.
Varkensribbetjes (in oven bereid) in zoet/zure saus met rijst
Ingredienten: Varkensribbetjes Kruiden: peper zout nootmuskaat en (knof)lookpoeder Boter Tomatenketchup Suiker Azijn Water Bloem (mais of gewone) of ander bindmiddel
Bereiding: Varkensribbetjes
halen, vleesribben dan, dus waar veel vlees aanzit, kruiden met peper
zout nootmuskaat en beetje lookpoeder, klontjes boter (magarine,
vloeibare magarine) op, en drie kwartier in oven van 180 graden. Ondertussen
zoet zure saus maken (4 eetlepels tomatenketchups, 4 eetlepels suiker,
4 eetlepels gewone azijn en halve liter water, binden met maisbloem of
gewone bloem, of bindmiddel zonder melk of zo). Die saus giet je over je vlees en dan laat je dat nog half uur in hete oven staan ... SUBLIEM !!! Daar rijst bij... njam ...
o
ja je moet wel braaf halverwege uw ribbekes omdraaien... na half uurtje
of zo en dan na kwartiertje in de saus ook nog eens. Saus wordt beetje
karamelachtig .. ziet er raar uit maar is super super lekker