Inhoud blog
  • Lasagne met zalm en spinazie
  • Klassieke lasagne
  • Feestje...(5 gangen)
  • Scampi met ananas en curryroom
  • Kalfs/varkens fricasee
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Koken voor pinda- en andere mama's

    27-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Lasagne met zalm en spinazie
    roomspinazie uit diepvries
    melk
    bloem
    magarine/boter
    kaas
    zalm
    witte wijn
    vis boullion
    lasagneblaadjes

    Gaar de zalm (ongeveer 3/4 gaar) in de witte wijn met beetje visboullion in doe de zalm in brokjes
    Maak van bloem en magarine een roux, (zie receptje ander lasagne), doe er geleidelijk melk en het witte wijn/visbouillion mengsel bij tot je gladde saus hebt.

    Bij kokende saus kaas toevoegen, daarna brokjes zalm bij toevoegen. Afkruiden met zout (opletten visbouillion is vaak al vrij zout); peper en nootmuskaat

    Opbouwen lasagne, beginnen met gesmolten diepvries spinazie, blaadje lasagne, witte saus met zalm enzovoort.

    Eindig met witte saus en bestrooi met kaas.

    30 minuten in oven van 180 graden, eventueel op einde onder grill om kaas te gratineren.

    opletten: zorg dat je voldoende saus tussen de laagjes doet, het is het vocht in de saus/spinazie dat de lasagne blaadjes gaart !!

     


     



    27-03-2011 om 10:43 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Klassieke lasagne
    klassieke lasange

    gehakt
    paprika
    ui
    champignons
    tomatenpassata
    look
    basilicum

    gemalen kaas
    bloem
    boter/magarine
    melk

    lasagnebladeren

    maak rode saus:
    bak je gehakt, met vork prakken zodat je kleine gebakken stukjes krijgt (leg dat even opzij op bord)
    daarna fijngehakte look, ui, champignons en paprika (paprika pellen kan voorkomen dat mensen maaglast ervan krijgen- gewoon met dunschiller lukt best) op laag vuurtje laten stoven tot alles mals is.

    tomatenpassata en basilicum bijvoegen, afkruiden met peper en zout.

    (als er kindjes mee eten die niet graag groentjes eten, gewoon staafmixer in zetten, niemand die de groentjes nog ziet ;))

    Daarna het gehakt terug toevoegen.

    maak witte saus:

    maak van gelijke hoeveelheid bloem en boter een roux, (laat die zachtjes garen tot hij ruikt naar biscuit)

    voeg beetje bij beetje melk toe terwijl je blijft roeren met klopper, tot je een mooie gebonden saus krijgt (bij klontjes, doet ook hier staafmixer wonderen)

    voeg op laatste in de kokende saus 2/3 van de kaas toe; afkruiden peper zout nootmuskaat

    Lasagne maken:

    leg in oven schotel een laagje rode saus, zorg dat het goed overal ligt, ongeveer 2-3 cm dik

    daar leg je lasagneblaadjes naast elkaar op, zodat ook dat alles bedekt, zonder overlappen

    laagje witte saus (idem, voldoende saus zeker overal)

    en zo afwisselend opbouwen, eindigen met witte saus.

    Bestrooi lasagne met kaas en zet 30 minuten in oven op 180 graden. Op einde eventueel grill er bij aan om kaas te gratineren, smullen maar !!!








    27-03-2011 om 10:42 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
    17-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Feestje...(5 gangen)

    Gisteren feestje gehad hier voor verjaardag van vriendin.

    Dit stond op de menu:

    Aperetiefhapjes:

    - worstenbroodjes
    - meloen met parmaham
    - mini- vidé (dus kippenragout in kleine bladerdeegkoekjes)
    - lepelhapje van grijze garnalen en mango

    Voorgerecht:

    - Uitgeholde meloen, gevuld met slaatje van fruit en gerookte kip

    Soep:

    - Pompoensoep met appel en curry

    Hoofdgerecht:

    - In parmaham opgerolde kip, gevuld met gekruid kippengehakt.
    Appels gevuld met veenbessenconfituur, gestoofde worteltjes, gestoofde boontjes. En krokketjes

    Dessert:

    - zelfgedraaid vannille ijs
    - verse fruitsla
    - tirramissu
    - rijstpap
    - verse slagroom

     

    Receptjes:

    Worstenbroodjes:

    -bladerdeeg (diepvries of vers uitgerold uit winkel- is één van enige dingen die echt geen meerwaarde hebben om zelf te maken, veel werk en geen smaakverschil)

    -gehakt

    - ei

    - eigeel

    - paneermeel

     

    Maak gehakt aan met ei en paneermeel, kruid eventueel bij (even proeven). Leg worstje gehakt op bladerdeeg. Plooi bladerdeeg toe rond worstje. Ga over bladerdeeg met eigeel voor mooi kleurtje te krijgen.

    25-30 minuten in oven van 180 graden

    Mini vide:

    kipfilet

    gehakt

    ei

    paneermeel

    bloem

    boter

    kippenfond/kippenboullion

    koekjes voor mini-vide

     

    Gaar je kipfilet in de kippenboullion. Snij als afgekoeld is in kleine stukjes. Maak gehakt aan met ei en paneermeel, kruid bij indien nodig. Maak mini- balletjes die je afkookt in water.

    Maak van boter en bloem een roux, door de fond/boulion toe te voegen maak je een gladde saus, kruid af met peper/zout/nootmuskaat indien nodig.

    Doe in elk koekje stukje kip, balletje en beetje saus. (vermits koekjes heel klein zijn werkt dit beste)

    Lepelhapje van grijze garnalen met mango:

    Coctailsaus (ik maak ze meestal zelf, van mayo,room, ketchup, peper/zout/tabasco)

    Grijze garnaaltjes

    Mango

     

    Meng grijze garnaaltjes met beetje coctailsaus. Plet de mango met een vork. Leg laagje mango moes onderaan in lepel, daarbovenop een beetje van de garnalen-coctail mengeling.

     

    Uitgeholde meloen, gevuld met slaatje van fruit en gerookte kip:

    Meloen

    Ijsbergsla

    Kerstomaatjes

    Ananas

    Mango

    Manderijntjes uit blik

    Gerookte kip

    Curry/ coctail of andere dressing naar keuze

     

    Snij de meloenen gekarteld middendoor. Hol met meloenlepeltje de meloen uit. Vul terug op met de ijsbergsla, de kerstomaatjes en het gesneden fruit. Bovenop wat stukjes gerookte kip. Werk af met dressing. (of zet de dressing apart op tafel, bepaald iedereen wat en hoeveel hij neemt)

     

    - Pompoensoep met appel en curry (met dank aan jip en janneke- mevrouw)

    Pompoen

    1 Appel

    1 Ui

    Tomaat (mag uit blik of vers naargelang seizoen)

    1 appelsien

    2 koffielepels currypoeder

    Room

    Kruidenboullion

    Stoof pompoen, appel, ui, tomaat (als vers is) aan. Voeg er boullion, appelsiensap, curry aan toe.
    Laat koken tot alles zacht is. Mix het glad en voeg er na het koken room aan toe.
    (bij grote hoeveelheden pompoen de andere hoeveelheden ook verhogen).

     

    In parmaham opgerolde kip, gevuld met gekruid kippengehakt:

    Gehakt

    Peterselie

    Ui

    Champignons

    Kipfilet

    Parmaham

     

    Mix peterselie, ui en champingons fijn tot bijna moes, voeg daar gehakt aan toe.
    Sla kip plat met deegrol (of ander mepvoorwerp). Leg het bovenop de parmaham. Smeer in met gehakt mengsel. Rol op, steek prikkertjes in.
    Leg in beboterde ovenschaal. Zet 30 minuten in oven op 160 graden. Na kwartier draaien.

     

    Appels gevuld met veenbessenconfituur:

    Appels

    Suiker

    Water

    Veenbessen

    Suiker

    Appelsiensap

     

    Maak suikersiroop door gelijke hoeveelheid water en suiker aan de kook te brengen.

    Schil appels, snij ze door en verwijder klokhuis zodat je holletje krijgt.
    Gaar de appels in de suikersiroop.
    Vul op met veenbessenconfituur

    Veenbessenconfituur:

    Laat veenbessen met flink wat suiker (ongeveer half zoveel als veenbesjes) en beetje sinaasappelsap koken tot ze uit elkaar vallen. Mix ze fijn. Laat eventueel beetje verder koken om dikker te worden.
    (bij afkoelen wordt het zoiezo dikker).
    Proef, indien bitter, nog beetje appelsiensap en suiker bij voegen.

     

    - zelfgedraaid vannille ijs

    Benodigdheden

    4,5 dl melk

    5 eierdooiers

    175 gr suiker

    4,5 dl room

    Vanillestokje

     

    Vanille halveren en merg uitschrapen, allebei bij melk doen

    Verwarm de melk, tot kookpunt

    Klop de suiker en de eierdooiers tot ruban (wit kloppen, met mixer op hoogste stand 10 minuutjes kloppen, wordt wit schuimig mengsel)

    Haal het vanillepeultje uit de melk

    Giet geutje per geutje melk bij eiermengsel en blijf roeren

    Giet het mengsel door een zeef terug in steelpan, verwarm terug tot het begint in te dikken (als je lepel in stopt en er streep op trekt met je vinger, mag het niet meer doorlopen op lepel). OPGELET: NIET meer laten koken !!

    Laat afkoelen, af en toe roeren om vel vorming te voorkomen

    (dit deel kan je perfect dag op voorhand doen en in ijskast bewaren – dan vanillestokjes terug in mengsel leggen, kan het nog extra smaak afgeven)

    Klop de room tot mayonaisedikte

    Spatel de opgeklopte room onder het mengsel

    Draai in machine tot ijs

     

    - tirramissu:

    Vingerkoekjes

    Koffie

    Koffielikeur (of ammaretto; maar wordt in italië dus niet gedaan, ik maak hem meestal zelfs gewoon zonder drank)

    4 eieren

    6 eetlepels suiker

    500 gram marscarponé

    Cacaopoeder (liefst zuivere)

     

    Splits de eieren, klopt eiwit op. En eigeel met suiker tot ruban (witkloppen; zie vanille-ijs).

    Voeg aan eigeelmengsel de marscarpone en klop het mengsel glad. Spatel er eiwitten onder.
    Voeg de drank toe aan de koffie, haal door hierdoor de vingerkoekjes. Leg deze onderaan schaal, doe daarbovenop het marscarpone-mengsel.

    Werk af met laagje cacaopoeder

     


    - rijstpap

    125 gram rijstpaprijst

    ½ liter volle melk (liefst zelfs verse)

    0.25 cl volle room

    2 doosjes saffraan

     

    Laat melk en room samen koken, voeg rijst aan toe. Laat ongeveer 40 minuutjes op zacht vuurtje sudderen (regelmatig roeren). Doe er laatste tien minuutjes de saffraan bij.
    Dien afgekoeld op met (bruine) suiker.










    17-10-2010 om 20:37 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    12-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Scampi met ananas en curryroom
    Gepelde scampi's (week bevroren scampi's even in water, kan je ze heel makkelijk pellen)
    Currypoeder
    groene currypasta
    cullinaire room
    ananas (vers of uit blik kan allebei)
    (appel kan trouwens ook perfect, ook heel lekker)
    peper/zout/nootmuskaat

    Bak de scampi's aan en bestrooi ze tijdens bakken met currypoeder, laat verder bakken, (ongeveer twee koffielepels currypoeder neem ik), doe er ananas bij en laat beetje verder bakken (als je uit blik neemt kan je klein beetje ananassap toevoegen).

    Doe er een kleine koffielepel groene currypasta bij en een busje cullinaire room. Afkruiden met peper, zout en nootmuskaat.

    PROEVEN, als het te pikkant is kan je er wat room aan toevoegen of beetje sap van ananas, of appel, of zelfs lepeltje suiker.

    Is het niet pikkant genoeg beetje currypoeder of pasta aan toevoegen.

    Denk er aan dat zout/peper/nootmuskaat smaken versterken en dus proef pas nadat je dit hebt toegevoegd.


    Lekker met pasta, rijst, brood. Kan als voorgerecht of als hoofdgerecht (met bijvoorbeeld wokgroentjes er bij, of er zelfs doorheen)


    12-10-2010 om 17:01 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    06-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kalfs/varkens fricasee
    Gehakt
    paneermeel
    ei
    champignons
    kalfs/varkensvlees (stoofvlees, blokjes)
    bloem
    boter/magarine


    Kook het kalfsvlees in ruim water op heel zacht vuurtje voor ongeveer twee uur. (varkensvlees idem, maar eerst kort aanbruinen in pan, is met kalfsvlees niet nodig).
    Maak roux met boter en magarine en maak saus met kookvocht van vlees.
    Bak champignons aan (eventueel beetje citroensap bijvoegen dan blijven ze mooi wit)
    Maak het gehakt aan met paneermeel en ei, en rol er kleine balletjes van, afkoken in apart water.

    Vlees, balletjes en champignons bij saus doen.

    Lekker met frietjes of puree




    06-10-2010 om 09:47 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    05-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte vis met kaassaus en prei

    witte wijn (droge, goedkope)
    vis/groentenboulion
    water
    vis (witte vis, kabeljauw, pegasius, talapia, koolvis...)
    melk
    kaas
    bloem
    boter/magarine
    prei


    Stoof prei ringetjes aan in beetje boter/magarine. (tip, als je wil dat ui/prei/look wel gaar, maar niet bruin wordt, beetje zout aan toevoegen, dan geeft het zijn vocht af en gaat het minder vlug bruinen, maar wel mooi mals/gaar worden).

    Leg de prei onderaan in ovenschotel.

    Gaar de vis in half witte wijn, half water met vis/groentenboulion. (vis mag niet te gaar zijn, dus zeker niet te lang garen !)

    Maak van boter en bloem roux, voeg melk en deel van het vocht waar vis in gegaard is toe tot je mooie saus bekomt, doe daar kaas onder zodat je kaassaus krijgt.

    Leg vis bovenop prei en giet daarover de kaassaus, zet nog 20 minuten in oven van 180 graden.

    Lekker met purree, rosti, gebakken aardappels.


     


     


    05-10-2010 om 16:40 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-10-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gebraad Ala Jamie Oliver
    Gebraad (kan varkens/kalkoen, maar ook rund of zelfs schaap zijn)
    4 grote uien
    voorgegaarde krielaardappels (kan ook met voorgegaarde aardappels, bijvoorbeeld van vorige dag)
    magarine/boter
    (eventueel champignons/look/marjolein/thijm...)


    snij de uien, zodat ze boven en onderaan glad vlak hebben en ongeveer even hoog zijn.

    Leg ze in oven schaal, leg daar tussen en langs de aardappels (die moeten lager komen dan bovenkant ui)

    Bak vlees aan, kruid af(peper zout, eventueel nootmuskaat). Leg het aangebraden vlees boven op de uien, uien zijn soort van tafeltje, elke hoek (van vlees) gaat op een ui eigenlijk).

    Giet braadvocht over aardappels, (eventueel paar stukjes magarine bij bovenop voegen), naargelang hoeveel braadvocht er is.

    Ook champignons of look (gewoon gepelde teentjes) kan je tussen de aardappels leggen.

    Aardappels krijgen fijne smaak van ui mee. Heel lekker !

    Zet in oven, ongeveer uurtje op 160 graden. (af en toe rommelen in aardappels en vlees halverwege omdraaien) Hoe lang exact hangt erook van af hoe groot vlees is.

     




     



    04-10-2010 om 12:22 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    17-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Erwtensoep
     1 prei of 1 grote ui
    500 gram spliterwten
    varkenshammetje (of varkenspoten) (ongeveer 500 gram)
    water
    zout/peper
    rookworst
    gerookte spekjes
    brood

    Snij de prei in stukjes (hoeft niet hele fijn); spoel de spliterwten af en gooi ze samen met de prei in een pot, doe daar het varkensvlees bij. Bedek met water; mag er stukje bovenstaan. 
    Laat 1.5 a 2 uur pruttelen.

    Neem vlees eruit en mix de soep, (naargelang de dikte eventueel beetje water toevoegen- is ze echt te dun, kan je er aardappel aan toevoegen die je gaar laat koken en terug mixen).

    Bak de spekjes uit, bak de rookworst kort aan, en maak van het brood croutons door ze op te bakken in beetje magarine.

    Doe dat naar smaak bij de soep


    17-09-2010 om 14:23 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    04-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gele rijstpap
    1.2 liter verse volle melk
    1 doosje room
    250 gram dessertrijst (ik gebruik altijd bosto, en de dessertrijst)
    3 doosjes safraan
    klein beetje vanillepoeder (ik gebruik gemalen vanille van vanihé)

    Laat melk en room samen koken, voeg rijst toe, als het terug kookt op zacht vuurtje zetten. 40 minuten laten koken, om de 5-10 minuten roeren. Safraan en vanillepoeder halverwege toevoegen.

    Opdienen met bruine suiker... superlekker !!!

    Je kan ook twee eetlepels suiker op einde aan toevoegen, maar ik doe dat eigenlijk bijna nooit, vermits er al suiker op gaat.

     

     


    04-09-2010 om 14:16 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    02-09-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Varkensribbetjes (in oven bereid) in zoet/zure saus met rijst


    Ingredienten:
    Varkensribbetjes
    Kruiden: peper zout nootmuskaat en (knof)lookpoeder
    Boter
    Tomatenketchup
    Suiker
    Azijn
    Water
    Bloem (mais of gewone) of ander bindmiddel

    Bereiding:
    Varkensribbetjes halen, vleesribben dan, dus waar veel vlees aanzit, kruiden met peper zout nootmuskaat en beetje lookpoeder, klontjes boter (magarine, vloeibare magarine) op, en drie kwartier in oven van 180 graden.
    Ondertussen zoet zure saus maken (4 eetlepels tomatenketchups, 4 eetlepels suiker, 4 eetlepels gewone azijn en halve liter water, binden met maisbloem of gewone bloem, of bindmiddel zonder melk of zo).
    Die saus giet je over je vlees en dan laat je dat nog half uur in hete oven staan ... SUBLIEM !!! Daar rijst bij... njam ...

    o ja je moet wel braaf halverwege uw ribbekes omdraaien... na half uurtje of zo en dan na kwartiertje in de saus ook nog eens. Saus wordt beetje karamelachtig .. ziet er raar uit maar is super super lekker

    02-09-2010 om 00:00 geschreven door roetje  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)


    Archief per week
  • 21/03-27/03 2011
  • 11/10-17/10 2010
  • 04/10-10/10 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 16/08-22/08 2010
  • 09/08-15/08 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs