Waarover gaat dit blog ? Chili, chili en nog eens chili. Van zelfkweek tot ze in de pot belanden. Je zal hier de evolutie kunnen volgen van onze eigen kweek en er zullen regelmatig recepten verschijnen, voornamelijk maar niet uitsluitend uit de Thaise keuken. De Thaise gerechten zijn qua pittigheid aangepast zodat de gemiddelde Europeaan ze wel kan eten . Wie pittiger wil doet er gewoon een paar rode vriendjes extra in. Veel leesplezier !
Kipfilet 2 eieren 100 gram glasnoedels 2 tenen knoflook 5 verse chili sukiyaki saus soja saus oestersaus rijstwijn sezamolie suiker Chinese kool bladselder zonnebloemolie
Bereiding:
Snij de kipfilet in kleine stukjes en meng met 2 eetlepels rijstwijn en 2 eetlepels sojasaus en enkele druppels sezamolie. Doe de glasnoedels in lauw water tot deze zacht zijn, laat ze nadien uitlekken in een zeef. Bak de knoflook en de chili aan in zonnebloemolie, voeg dan de stukjes kip toe en laat bakken tot de kip gaar is. Doe dan de glasnoedels en eieren bij in de pan, roer dit even om. Dan gaan de gesneden Chinese kool en bladselder erbij. Naar smaak brengen met suiker, sojasaus, oestersaus en sukiyaki saus. Voor het serveren voeg je nog een paar druppels sezamolie toe.
Varkenshaasje Roast red pork seasoning mix (uit de toko) sojasaus vissaus palmsuiker witte sezam sezamolie nam phrik pao (die van enkele dagen geleden, zie garnalen met currypoeder, of uit de toko)
Bereiding:
Eerst het varkenshaasje marineren in de roast red pork seasoning mix (50 gram in 125 ml water voor 500 gram vlees) , 4 eetlepels sojasaus, 2 koffielepels palmsuiker, 1 eetlepel vissaus, goed mengen en zet dit 3 uur in de koelkast. Rooster 50 gram witte sezam in de pan (zonder vetstof). Doe deze hierna in de blender en mix. Haal het vlees (na 3 uur) uit de marinade en bak het aan in een beetje boter of olie. Als het vlees lichtbruin gebakken is, haal het uit de pan en zet het in een voorverwarmde oven van 180°C, 20 minuten. Doe de marinade van het vlees en het vocht van het bakken samen, voeg nam phrik pao en de sezam uit de blender toe. Hierbij doen we nog wat varkensbouillon en maak de saus dik met maïzena. Als het vlees uit de oven komt, laat het 10 minuten in aluminiumfolie rusten. Snij het in dunne plakjes, serveer met rijst en komkommer of andere groenten.
Omdat knoflook ook bijna dagelijks gebruikt wordt in onze keuken, leek het mij wel een goed plan om dat ook zelf te kweken. Na wat rondsnuffelen op internet heb ik besloten in potten te kweken omdat knoflook niet te nat mag staan, anders gaat deze gemakkelijk rotten. Er stonden hier nog 3 plantpotten van ongeveer 10 liter waarin ik per pot een grote teen look heb gestopt op ongeveer 5 cm diep. Bijkomend voordeel van te planten in potten is dat je jaarlijks nieuwe grond in de potten kan doen en zo opnieuw kan beginnen. In volle grond heb je veel ruimte nodig aangezien je maar om de 6 jaar op dezelfde plaats knoflook mag zetten. Normaal kan je planten tot oktober - half november. We zijn dus aan de late kant maar anders moest ik nog een jaar wachten. We zien wel wat het wordt. Wordt vervolgd...
Eén hele knoflook 2 sjalotten 20 droge chili garnalenpasta
2 tenen knoflook 1 ui 500 gram grote garnalen 2 eieren 1 kop melk 2 grote bosuien of bladselderij 1 grote rode chili (phrik chi fah) 1 koffielepel currypoeder sojasaus oestersaus 1 koffielepel van onze zelfgemaakte "Nam phrik pao"
Bereiding:
Eerst maken we zelf "Nam phrik pao", Thaise rode chilipasta. Bak de knoflook, sjalotten en droge chili (zonder vetstof) met een snuifje zout. Als dit klaar is, voeg je hierbij een dessertlepel garnalenpasta. Dit gaan we stampen tot het pasta is. De pasta bakken we in olie. Zo, dit heet "Nam phrik pao", je kan dit ook kopen.
Klop de 2 eieren en doe de currypoeder en 1 koffielepel "Nam phrik pao" en de melk erbij. Bak de knoflook in een beetje zonnebloemolie.Voeg de garnalen toe, kort op een hoog vuur. Na de garnalen ook de uien eraan toevoegen. Giet dan de eieren met curry erbij. Bak dit tot de garnalen gaar zijn. Doe dan de bosuien en fijngesneden grote chili erbij. Breng naar smaak met een koffielepel suiker, sojasaus en oestersaus en een draai van de pepermolen.
Leg de koteletten in een schaal, giet de wijn en een scheutje water erover. Bestrooi het vlees met een flinke snuif zout en meng het geheel goed door elkaar. Doe de olie in een pan en fruit hierin de uien, voeg de gehakte pepertjes toe en bak dit nog 3 minuten. Dan voeg je de koteletten met het wijnmengsel toe, laat weer 3 minuten bakken. Voeg 100 ml water toe en laat nog 5 minuten sudderen, dan de rozemarijn en fijngehakte peterselie erover. Lekker met frietjes en salade !
1 kip 4 tenen knoflook 6-8 verse chili (aangezien de rode op was hebben we groene gebruikt) gember, zelfde hoeveelheid als de knoflook limoen of citroen sojabonenpasta rijst suiker zout
komkommer en een beetje koriander als groenten
Bereiding:
Snij van de rug en de buik van de kip het vel af en bak dit in een pan. Doe de kip in een pot, zet deze onder water, voeg een snuifje zout toe en kook de kip. We gaan straks zowel de kip als de bouillon ervan gebruiken. Van het vel van de kip hebben we ondertussen "olie" in de pan. Haal het vel uit de pan en doe een beetje gember en knoflook in de pan. De drooggebakken stukjes vel kan je eten als knabbelspek. Doe dan de rijst (gewassen en uitgelekt) in de pan. Bak de rijst ongeveer 3 minuten. Als de kip gaar is, haal je deze uit de pot, laat even uitlekken en snij ze in kleine stukjes, klaar. Daarna kook je de rijst in de kippebouillon gaar. Stamp de rest van de knoflook, gember en chili fijn (kan ook in de blender). Voeg hierbij een beetje water en sojabonenpasta. Dit moet een sausje worden. Breng de saus op smaak met het sap van ongeveer een halve citroen of limoen en suiker, ongeveer een koffielepel. Klaar !
Bak de rijst in een pan tot deze goudgeel is zonder vetstof ! Bak de droge chili tot deze verkleurd is, ook zonder vetstof. Beide even laten afkoelen en dan afzonderlijk mixen. Mix ook het varkensvlees. Doe vervolgens een bodempje water in een pan en bak daar het varkensvlees in. Als het vlees gaar is, zet het vuur uit, voeg de sjalotjes, koriander, bosui, gemalen rijst en chili toe en breng op smaak met citroen en vissaus.