Wie? Regisseur: Johan De Smet, acteur: Titus de Voogdt, gitarist: Geoffrey Burton
Wat? De geschiedenis van de wereld.
Waar? Kopergietery Gent.
Wanneer? 21 januari 2016.
Waarom? Hoe? Met de klas.
Inhoud toneelstuk
Wanneer Philip (Titus De Voogdt) te horen krijgt dat zijn moeder alzheimer heeft, zondert hij zich af van de buitenwereld om voor zijn moeder te zorgen tot haar laatste dag dat ze leeft. In het toneel kregen we de moeder nooit te zien. Hij verteld op een zeer komische maar ook originele manier zijn hele leven dat hij samen met zijn moeder heeft doorgebracht aan de hand van voorwerpen die hij gebruikt tijdens zijn voorstelling. Hij verteld hoe zijn moeder meer bezig was met haar wetenschappelijke ideeën dan met haar eigen zoon (Philip). Hij vertelde dat zijn moeder ongewild zwanger was geraakt van hem, het was een ongelukje. Ook werd er vaak gebruik gemaakt van passende livemuziek met een gitarist. Op het einde van het verhaal, wanneer zijn moeder haar laaste adem uitblies (overleed). Nam hij zijn valies, deed zijn pak aan, zette zijn hoed op en ging ervandoor.
Toneelaspecten
Decor(objectief)
Het verhaal speelde zich af in een keuken en eetkamer van Philip en zijn moeder. Daarachter was er andere kamer met een bed waar de moeder van Philip in lag. In de eetkamer staat er een tafel met 3 stoelen. Naast de ingang van de andere kamer staat er een kapstok met een aantal jassen aan. Aan de rechterkant staat de keuken met een heleboel potten, pannen, borden en bestek op het aanrecht dat nog niet afgewassen is. Er waren ook enkele schappen met boeken op.
Rekwisieten (objectief)
Hij gebruikte verschillende rekwisieten zoals, een appelschiller, een boek, speelgoed ventjes, een ballon, een bord een banaan waarvan hij daarna de bananenschil naar het aanrecht gooide en nog een heleboel andere alledaagse voorwerpen.
Opmaak en kapsel (objectief)
Philip draagt een broek met hier en daar een scheur in met daarboven een witte - lichtgrijze T-shirt. Meer op het einde van de voorstelling doet hij even een hoed op en een lange jas aan zoals die van een goochelaar. Hij draagt geen schoenen maar loopt op blote voeten. Hij heeft los en redelijk lang haar dat er onverzorgd en vettig uitziet.
Toneelaspecten :
Decor (interpreteren)
Het decor van de keuken en de eetkamer is een goede keuze volgens mij omdat Philip de laatste maanden daar heeft geleefd. Dus ligt de keuken zeer smerig, overal potten en pannen waarschijnlijk omdat hij het niet meer zag zitten om alles op te ruimen. Hij zette zich op het aanrecht, deed een schuif onder hem open en zette zijn voeten erin. Ook zette hij zich een keer bovenop de koelkast. Dat vind ik best wel smerig want alles ligt zo vuil en toch gaat hij overal in gaan zitten of op gaan zitten. Ik zou me achteraf vuil voelen.
Rekwisieten (interpreteren)
In het begin schilde hij een appel met een appelschiller, hij las een boek waar er in het midden een vlam naar boven kwam. Hij gebruikte de speelgoed ventjes om van een situatie een beter beeld te geven hoe het eraan toe ging. Dat vond ik wel goed gedaan want anders was het moeilijk geweest om het te begrijpen. Ook een ballon gebruikte hij als voorbeeld van een luchtballon waar zijn moeder zijn vader leerde kennen.
Opmaak en kapsel (interpreteren)
Het kapsel was net zoals zijn keuken, smerig, onverzorgd wat ook weer doet denken aan een man die het zelf niet goed meer weet en ziet zitten met zijn moeder die op sterven ligt. De gescheurde broek doet me dan weer denken dat het hem allemaal niet veel kan schelen wat er gebeurd of zal gebeuren. Maar waarom hij op het einde die hoed en die goochelaars jas aandeed weet ik zelf niet zo goed. Misschien om toch een beetje verbeelding te hebben en toch optimistisch te blijven.
|