Inhoud blog
  • Overzichtelijkere nieuwe site www.everyoneweb.com/kipodroom
  • Australorp zwart
  • Mechelse koekoek
  • Aarschots hoen
  • New Hampshires
  • Echte site! www.everyoneweb.com/kipodroom
  • Poule de Bresse
  • Marans Koperzwart
  • Bielefelders
  • Hanen te koop
  • materiaal te koop
  • kwakers
    Zoeken in blog

    Mijn kipodroom

    28-01-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Overzichtelijkere nieuwe site www.everyoneweb.com/kipodroom
    Aangezien een blog niet zo overzichtelijk is schakelen we (ook) over naar een echte site:

    www.everyoneweb.com/kipodroom

    Alles zou nu overzichtelijker moeten zijn maar suggesties en vragen blijven nog steeds welkom.

    Groeten,
    Stijn

    28-01-2011 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (15 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Australorp zwart
     voor actuele info www.everyoneweb.com/kipodroom

    (updated 10 april 2011)
    broedeieren actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    kuikens actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    volgroeide kweekhanen 2010 uitgeselecteerd en ingeent tegen NCD en pokken-difterie actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    iets jongere hanen 2010 actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie

    interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.






    jonge dieren 2010:





     

    AUSTRALORP

    Geschiedenis

    De Australorp werd in de jaren 20 in Australië gefokt vanuit de Black Orpington, in de eerste plaats voor de eierproductie en minder voor het vlees. De naam komt van de club die daarvoor gesticht werd, de Austral Orpington Club. Ze leggen gekleurde eieren en doen dat uitstekend; ze hebben het wereldrecord eieren leggen op hun naam staan: een hen van die soort heeft in 365 dagen 364 eieren gelegd! Ze zijn kleiner en compacter dan de Orpington, maar er zit nog steeds een heleboel vlees aan. Over de veren van de zwarte soort ligt een prachtige groene glans.Ze hebben opvallende zwarte ogen. Ze hebben een enkele kam met regelmatige inkepingen en hun oorlellen zijn rood, evenals hun middenlange halskwabben. Hun poten zijn zwart en veerloos en ze hebben 4 tenen.  

    Gedrag

    De Australorp is een actief ras. Ze groeien snel; de hennen raken al aan de leg al ze zo’n maand of vijf zijn. Ze zijn opmerkelijk productief en worden niet gauw broeds. Het zijn goede huisdieren, want ze zijn kalm en vriendelijk, al zijn ze een beetje zwaar om door kinderen opgetild te worden, maar er is een krielvariëteit, die veel beter geschikt is als huisdier voor kinderen. Ze vinden het wel best in een ren, maar ze vinden het heerlijk om los rond te kunnen scharrelen. Ze kunnen niet goed vliegen, dus het hek hoeft niet bijzonder hoog te zijn. Ze kunnen veel hebben en kunnen ook goed tegen koud weer. Een Australorp-haan weegt ongeveer 4 kilo en een hen rond de 3 kilo.

    Variëteiten

    Er zijn twee kleuren, n.l. zwart met een schitterende groene glans over de veren, en blauw met leiblauwe veren met donkerdere streepjes erdoor.

    * Algemene indruk en eigenschappen:Een levendig,middelzwaar,witveilig ras,vrij breed en diep van bouw met volle,buigzame,vrij gesloten veren.

    * Vormbeschrijving:Rompvrij lang,tamelijk diep,vrijwel horizontaal gedragen.
    * Achterlijf: Matig vol.

     

    Kop

    fraai gevormd van boven, vrij klein-middelgroot,breed en vrij diep.

     

    Rug en zadel

    Matig lang, breed over de gehele lengte, iets aflopend van de schouders tot het midden van de rug en van daar geleidelijk in een holle lijn oplopend naar de staartpartij; zadelbehangveren lang en van voldoende breedte.

    Lichaam

    vrij breed, diep en vol, de rug is middellang en loopt vloeiend over in de staart.

    Vleugel

    Middelgroot, goed aangetrokken gedragen, de onderzijde van de vleugels nagenoeg horizontaal, het vleugeleinde schuilgaande onder het zadelbehang; grote en kleine slagpennen breed.

    Staart

    Tamelijk groot, vol, goed gespreid, halfhoog gedragen; stuurveren breed die goed gespreid worden; sikkels van voldoende breedte en lengte, fraai gebogen, iets voorbij de stuurveren reikend; kleine sikkels en staartdekveren lang en van voldoende breedte, fraai gebogen en overvloedig.

    Loopbenen en tenen

    Goed uit elkaar geplaatst en recht, middellang,rond, glad geschubd; vier middellange tenen, recht en goed gespreid; beenkleur is grijsblauw tot zwart, voetzolen zijn wit.

    Bevedering

    Vol, buigzaam en goed gesloten aanliggend.

    Kam

    Enkel,middelgroot,recht en rechtoop, stevig op de kop geplaatst, regelmatig getand, kamtanden zelf zijn breed,voorzien van vijf goedgevormde tanden, waarvan de voorste iets kleiner is dan de overige. De kamhiel volgt de buiging van de nek zonder erop te drukken.

    Koplellen

    Vrij klein, rode oorlellen

    Kinlellen

    Middelgroot,in goede verhouding tot de kamgrootte,glad,vrij van vouwen en rimpels van onderen fraai gerond,fijn van weefsel,levendig rood.

    Oorlellen

    Vrij klein, langwerpig, glad, fijn van weefsel; levendig rood. oorlellen zijn rood net als de gezichtshuid.

    Oren

     

    Gezicht

     

    Ogen

    Groot, levendig van uitdrukking, uitstaand en dus zonder overhangende wenkbrauwen; donkerbruine tot bruinzwarte ogen

    Snavel

    Middellang,vrij krachtig,licht gebogen;zwart.

    Hals

    Vrij lang, lichtelijk gebogen, dunner verlopend naar de kop; halsbehang gevuld, overvloedig en goed afhangend over de schouders.

    Zadel

     

    Borst

    Vol, fraai gerond en naar voren gedragen, doch zonder overdrijving.

    Buik

     

    Dijen

    Middellang, ten dele schuilgaande in de flankbevedering, recht en goed uit elkaar geplaatst.

     

    Nut

     

    Ringmaat

    Ringmaat van de haan:22mm

    Ringmaar van de hen:18mm

    Gewicht

     

    Eieren en productie

    Australorpen zijn vrijwel geheel een op eierproductie gefokt ras.

    Eigewicht:55 gram

    Eikleur:lichtbruin

    Eieren per jaar:250

    Karakter

    Vriendelijk en rustig, huisvesting in een afgesloten ren is goed mogelijk, maar ook in een grote uitloop doet dit ras het uitstekend, het zijn zeer zeker geen vliegers. De dieren zijn onderling zeer verdraagzaam.

    Vlieghoogte

     

    Bijzonderheden

     Wereldrecord eieren leggen staat op naam van australorp!

    28-01-2011 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (5 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Mechelse koekoek
    Overzicht van wat er nog weg kan van de mechelse koekoeken(updated 10 april 2011):

    broedeieren actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    kuikens actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
     
    Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie

    interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.

    mijn kweektoom 2009


    jonge dieren 2010


    kweektoom 2009


    jonge dieren 2010

    jonge dieren 2010




    Dieren 2010 in de sneeuw


    MECHELSE KOEKOEK

    Oorsprong

    Overal verspreid in Belgie waren er verscheidene soorten kippen die volledig aangepast waren aan de plaatselijke omstandigheden. Zo was er ook in de streek rond Mechelen sprake van een koekoekkleurig hoen met witte onbevederde loopbenen, de Vlaanderse koekoek. Vanaf 1850 werden er in België Brahma’s ingevoerd. Deze werden op grote schaal met de lokale landhoenders gekruist. Later werden er nog andere Aziatische rassen ingekruist, met name Cochins en Langshans.. Dit hoen had de imposante lichaamsbouw van de Aziatische rassen en de vruchtbaarheid en vleeskwaliteit van de inheemse rassen. Dankzij al deze kwaliteiten nam de Mechelse Koekoek, ook nog wel ‘Brussels kieken’ genoemd een belangrijke plaats op de markt van vleeshoenders in. Na dit succes volgden spoedig andere landen. De Mechelse werd onder meer uitgevoerd naar Nederland, Engeland, Frankrijk, Duitsland, Rusland en Amerika. De originele Mechelse met de enkele kam werd daarnaast ook gekruist met de zware Brugse Vechter. Door die inbreng van ‘vechtersbloed’ creëerde men een zwaarder onderras. De specifieke kopversierselen van dit ras deden de mensen destijds blijkbaar denken aan de kop van een kalkoen, vandaar de naam ‘Mechelse kalkoenkop’.Na een erkenning van de standaard in 1898 werd de eerste fokkersvereniging opgericht waar beroeps- een tentoonstellingfokkers terecht konden. Door oorlog, kuikenziekte en opkomst van goedkopere kippenrassen is de populariteit in aantal sterk afgenomen tot op enkele tientallen dieren na. Dankzij enkele trouwe fokkers nam het aantal daarna terug toe waarop in 1979 de "Speciaalclub voor de Mechelse Koekoek" opgericht werd. Door een overeenkomst met Belki N.V. die deze dieren op grote schaal kweken is de Mechelse Koekoek nu al in warenhuizen in Belgie en Nederland te koop. Steeds meer fokkers kiezen nu voor de Mechelse Koekoek door zijn majestueuze houding en lekker vlees.

    Beschrijving

    Groot, zwaar vleeshoen met een lange, brede horizontale rug en een diepe, goed bespierde borst.

     

    Kop

    Het Mechels hoen heeft een brede, zware en stevige kop met oranje-rode ogen. De snavel is vrij kort, stevig en wit van kleur. De kam is klein en rechtopstaand met vier tot zes regelmatig gevormde kamtanden. De kamhiel (het achterste einde van de kam) is horizontaal. De kinlellen zijn langwerpig en middelgroot. Zowel kam als kinlellen moeten vurig rood zijn.

    Rug

    De rug is lang, vlak en breed. Bij en volgroeide haan is de richtlijn voor lengte van de rug 2 maal een normale mannenhand.

    Lichaam

    Het lichaam heeft een vorm tussen rechthoek en trapezium met een zo diep en vol mogelijke borst.

    Vleugel

    De vleugel is vrij klein en wordt horizontaal en dicht tegen het lichaam gedragen.

    Staart

    De staart is vrij kort en bijna horizontaal waarbij Lange sikkels niet gewenst zijn. Bovendien vormt de staart een goed gesloten kussen.

    Poten

    De poten zijn wit en middellang (in geen geval extreem lang) en staan goed gespreid wat het dier een krachtige indruk heeft. Het beenwerk en dijen zijn sterk gespierd en in evenredigheid met het gewicht van het dier. De tenen zijn dik en rond. De achterteen moet goed naar achteren gericht zijn.

    Snavel

    Snavelkleur is wit

    Huid

    Wit

    Pluimen

    De bevedering is eerder donsachtig en zorgt voor een goede isolatie. Dit dons zou een dermate goede isolatie voor het dier vormen zodat het vet zich verspreidt in het vlees en aldus een smakelijk sap vormt, terwijl het bij dieren die niet over dergelijke isolatie beschikken  tot een onsmakelijke laag tussen vel en vlees ophoopt. Typisch voor de Mechelse Koekoek is de bevedering op de poten en tenen. De buitentenen zijn vol bevederd en op de andere staan een paar stoppels

    Borst

    Hoe dieper en breder de borst, des te beter de kwaliteit van het dier in kwestie.

    Gewicht

    Een volwassen haan weegt meer dan 5kg, en een volwassen hen tussen 4kg. en 4,5 kg.

    Ringmaat

    Haan 27 mm hen 24mm

    Eieren en productie

    Hoewel de Mechelse geen legras is, zal men voor de familiale consumptie toch ruim voldoende eieren rapen. De hen legt immers een 150-tal lichtbruine eieren van ongeveer 65 gram per jaar.

    Karakter

    Aangenaam en zacht karakter. Hij vliegt niet en is reeds tevreden met een kleine uitloop zolang er maar een droog hok een evenwichtige voeding aanwezig is.

    Vlieghoogte

    1 m

    Nut

    De Mechelse is zwaar vleesras dat zijn legendarische reputatie als producent van ongeëvenaard delicieus vlees alle eer blijft aandoen. Het vlees is mals, sappig en fijnvezelig. Het duurt evenwel vele maanden alvorens de zware slachtgewichten bereikt worden.

    Bijzonderheden

    Winterleg

    Levert scheikuikens

     


     

    28-01-2011 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Aarschots hoen

    Overzicht van wat er nog weg kan van de Aarschotse hoenen (updated 10 april 2011):

    broedeieren actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    kuikens actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie

    interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.

    Aangezien we grote affiniteit hebben met Aarschot en dit zeldzaam Belgisch ras nog wel enkele kwekers kan gebruiken konden we als kippenliefhebber niet achter blijven en ons wagen aan dit moeilijk te kweken ras.

    jonge dubbelfactor haan 2010 (met speciale dank aan Ruben Boonen)
















    AARSCHOTS HOEN

    Oorsprong

     

    België. Afkomstig uit de streek rond Aarschot in het Hageland. Standaardmatig erkend in 2004.

     

    Algemeen voorkomen : Middelzwaar, middelhoog gesteld, vrij fors hoen met een bijna horizontale houding, borst en staart vrij hoog gedragen. De hennen vertonen een goed ontwikkelde legbuik.

    Eigenschappen : Dubbeldoelras met zeer goede leg- en vleeskwaliteiten. Zowel geschikt voor het houden in vrije uitloop als in beperkte ruimten.

     

    Beschrijving HAAN

    Romp : vrij breed, gerond en horizontaal. Achterdeel goed ontwikkeld.

    Hals : tamelijk kort, enigszins naar voor gedragen, bovenaan iets gebogen.

    Kop : nauwelijks middelgroot, felrood en bezet met kleine donsveertjes.

    Kam : enkel, middelgroot, recht en rechtop geplaatst. Voorzien van 5 tot 6 regelmatig gevormde en goed ingesneden kamtanden. Kamhiel vrij van de schedel en zonder insnijdingen, felrood van kleur.

    Snavel : stevig, middellang, naar de punt toe gebogen; licht hoornkleurig, iets aanslag toegestaan.

    Kinlellen : middellang, breed en goed gerond, fijn van weefsel en levendig rood van kleur.

    Oorlellen : middelgroot, langwerpig zonder diepe vouwen, fijn van weefsel en levendig rood van kleur.

    Gezicht : onbevederd, fijn van weefsel, levendig rood van kleur.

    Ogen : groot, rond en levendig van uitdrukking.

    Rug : middellang, breed en bijna horizontaal. De overgang naar de staart in een holle lijn.

    Borst : vrij breed, goed gerond en hoog gedragen.

    Vleugels : goed ontwikkeld, bijna horizontaal gedragen. De vleugeleinden voor een deel schuilgaand onder het zadelbehang. Slagpennen breed en elkaar goed afdekkend.

    Staart : goed ontwikkeld, tamelijk hoog onder een hoek van ongeveer 60° gedragen. De stuurveren breed en vrij goed ontwikkeld. De sikkels en bijsikkels goed gebogen, niet voorbij de stuurveren reikend. Staartdekveren goed ontwikkeld.

    Benedendijen : krachtig, middellang; vol bevederd en goed uit de flankbevedering tredend.

    Loopbenen : middellang, krachtig maar niet te grof, goed uit elkaar geplaatst, glad, voorzien van fijne schubben, wit; iets grijze aanslag toegestaan.

    Tenen : vier in aantal, stevig, goed gespreid, zelfde kleur als de loopbenen..

    Nagels : stevig, goed gebogen en wit van kleur.

    Bevedering : goed ontwikkeld, glad en gesloten aanliggend.

    Halsbehang : goed ontwikkeld. De halsbehangveren zijn lang, breed en reiken tot op de schouders en rug. De voorzijde van de hals wordt voor een deel omsloten.

    Zadelbehang : vol, de brede sierveren vullen de overgang naar de staart goed op.

    Beschrijving HEN

    Romp : gestrekt, diep, met goed ontwikkeld achterdeel en goede donsontwikkeling.

    Rug : tamelijk lang, vrij breed en horizontaal, zonder een zadelkussen te vormen in een holle lijn oplopend naar de staart.

    Staart : middellang, hoog onder een hoek van ongeveer 50° en enigszins gespreid gedragen. Staartstuurveren breed en elkaar goed afdekkend.

    Kopversiersels: kleiner.

     

     

    Beschrijving

     

               

    Kop

     

    Rug

     

    Lichaam

     

    Vleugel

     

    Staart

     

    Poten

     

    Snavel

     

    Huid

     

    Pluimen

     

    Borst

     

    Gewicht

    Jonge haan : 3,5 kg. Overjarige haan : 4,0 kg.

    Jonge hen : 2,5 kg. Overjarige hen : 3,0 kg.

    Ringmaat

    Haan 22 mm, hen 20 mm.

    Eieren en productie

     

    Karakter

     

    Vlieghoogte

     

    Nut

     

    Bijzonderheden

     

     

     

     

    Herkomst : Rond het einde van de 19de eeuw zou dit ras in de omgeving van Aarschot bestaan hebben. Het had echter weinig aanhang en verdween vrij snel. Op basis van zeer weinig historische vermeldingen werd het ras door enkele enthousiaste fokkers in het Aarschotse op het eind van de 20ste eeuw opnieuw gecreëerd en in 2003 officieel erkend.

    Eigenschappen : Het Aarschots hoen wordt omschreven als een dubbeldoelras. Hier tegenover staat dat de dieren vrij traag groeien en het dus lang duurt voor de hanen hun slachtgewicht bereikt hebben. De leg van de hennen daarentegen is zeer goed. Nagenoeg dagelijks legt de hen een donkerbruin ei van ongeveer 65 gram.

    Uiterlijke kenmerken : Het is een tamelijk zwaar ras van 3,5  à 4 kg voor een haan en 2,5 à 3 kg voor een hen. Het lichaam is horizontaal met een vrij diepe borst en een hoog gedragen staart. De hennen hebben een goed ontwikkelde legbuik. De kam is enkel, mideelgroot en rechtopstaand. De oren zijn rood. 

    Kleurslagen : Er bestaat slechts één kleurslag, nl. koekoek goudhalzig.

    Status : In de streek rond Aarschot zijn een aantal volhardende fokkers van dit ras. In de rest van het land nagenoeg afwezig en onbekend in het buitenland.


    28-01-2011 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.New Hampshires
    Overzicht van wat er nog weg kan van de new hampshires(updated 10 april 2011):

    broedeieren actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    kuikens actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    volgroeide kweekhanen 2010 uitgeselecteerd en ingeent tegen NCD en pokken-difterie actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    iets jongere hanen 2010 actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie

    interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.

    jonge new hampshire kuikens


    volwassen haan met enkele jonge hanen van 4 maand oud.






    jonge haan van 4 tal maand


    drinkende haan


    mijn kweektoom 2009


    jonge volgroeide hanen 2010:


    Toom 2010-2011 in de sneeuw


    NEW HAMPSHIRE

     

    Oorsprong

    De New Hampshire is een Amerikaans ras waarin de sobere schoonheid en goede leg hand in hand gaan. Van oorsprong komt deze kip uit de staat New Hampshire, USA rond 1935.De Rhode Island vormde de basis voor de ontwikkeling van dit ras.In de jaren ’40 kwam er vanuit Europa interesse in het ras, dat zich had bewezen als een prima vlees- en legras.

     
    Beschrijving

    New Hampshires zijn forse kippen met een brede bouw, een holle ruglijn die oploopt naar de staart en een enkele kam.

    Kop

    rode oorlellen, de ogen zijn bruinrood

    Staart

    niet al te lang, goed gespreid gedragen, goed aangesloten bevedering die breed van structuur is.

    Poten

    beenkleur is geel

    Kam

    enkele kam

    Nut

    Van oorsprong is het een dubbeldoelkip wat wil zeggen dat de hanen werden vetgemest terwijl de hennen moesten leggen.Nu worden ze ook vaak als sierras gehouden.

    Ringmaat

    De ringmaat is voor de haan 22 mm. en voor de hen 18 mm.

    Gewicht

    Het gewicht van de haan is circa 3750 gram en van de hen circa 3000 gram.

    Eieren en productie

    Uitstekende leggers, ze leggen per jaar ongeveer 220 eieren, het gewicht van het ei is circa 55 gram en de kleur van het ei is bruin.

    Karakter

    Ze zijn fors gebouwd en dat gaat vaak samen met een rustig karakter. De New Hampshires hebben een rustig en vriendelijk karakter en worden gemakkelijk erg tam. Het is een vitaal en vruchtbaar ras. De dieren komen zowel in een ren als in de vrije uitloop goed tot hun recht. Door hun hogere lichaamsgewicht zijn het geen sterke vliegers. Dit heeft als voordeel dat het hekwerk om de uitloop niet hoger dan anderhalve meter hoeft te zijn. Onderling zijn de dieren verdraagzaam en niet erg agressief. New Hampshire is een gezellige,dikke,bruine kip zoals deze op kleurplaten van kinderen vaak voorgesteld wordt.

    Vlieghoogte

    1m

    28-01-2011 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    21-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Echte site! www.everyoneweb.com/kipodroom
    Aangezien een blog niet zo overzichtelijk is schakelen we (ook) over naar een echte site:

    www.everyoneweb.com/kipodroom

    Alles zou nu overzichtelijker moeten zijn maar suggesties en vragen blijven nog steeds welkom.

    Groeten,
    Stijn

    21-12-2010 om 13:54 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (3 Stemmen)
    12-12-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Poule de Bresse
    Overzicht van wat er nog weg kan van de bresse(updated 10 april 2011):

    broedeieren actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    kuikens actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
     
    Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie

    interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.

    mijn kweektoom van 2007 en 2008


    kweektoom 2009


    jonge dieren 2010


    haan van voorjaar 2010


    jonge dieren 2010








    POULE DE BRESSE

    Oorsprong

    Het leefgebied van de Bresse is al meer dan 400 jaar een strook in oostelijk Frankrijk van zo'n 100 km lang en 40 km breed. In het noordoosten beschermd door de bergkammen van de Jura en in het zuidoosten door de Alpen. Dit leefgebied, een stukje van een gebied dat van oudsher de Bourgogne genaamd is, wordt in het oosten begrensd door de rivier de Saône en in het zuiden door de kleine waterloop de Chaleronne. De grond in de streek is overal bijzonder vruchtbaar, overal is water in overvloed. Liefhebbers weten dat de wijnen, die in de wijde omgeving worden gebotteld, ook wereldwijd bekend en geroemd zijn. Zo ook de poule de Bresse; wie hem eenmaal geproefd heeft wil niets anders meer, volgens de mensen uit de Bresse streek. Al voor 1500 kwamen hier hoenders voor van het landhoentype; de boeren hadden daar een sterk ruilmiddel: de goede bourgogne wijnen. De verkregen hoenders kwamen uit verschillende landstreken en waren verwant aan de Middellandse zeerassen, de Brakel en het Campinehoen. Later, vooral eind 19de eeuw, zijn er Brahma’s, Cochins en Langshan’s in gekruist, zoveel zelfs dat het zuivere ras bijna verdwenen was. Gelukkig heeft men op tijd de fout ingezien en is men weer met de oude bloedlijnen verder gegaan.

    Beschrijving

    Een Bresse is een kip in zijn meest oorspronkelijke vorm zonder veel toeters en bellen.

    Kop

     
     

    Kam

    Fiere rechte kam die bij de hennen charmant aan de achterkant mag omvallen

    Staart

    Forse sierlijke staart

    Poten

    Staat op een paar stevige niet te lange blauwe poten

    Nut

    Deze hoenders blinken uit in vitaliteit en groeisnelheid; met 4 maanden uitgegroeid en al aan de leg! Dit wordt nog al eens vergeten tegenwoordig, het feit dat de Bresse veel en grote eieren legt voor een vleesras.

    Eieren en productie

    Volwassen hennen leggen eieren van minstens 65 gram. Zoals zijn type al verraadt, zijn het dieren met een geweldige legwaarde, het zijn echte eierenpoepers. Deze eieren zijn zeer groot en zuiver wit van schaal; de moderne nut-Bresse heeft vaak getinte eieren. De eikleur verraadt dat er een ander ras is in gekruist. Zomer of winter, het maakt niet uit, de Bresse legt haar zware grote eieren.

    Ringmaat

    In onze standaard staan de volgende advies ringenmaten: haan 16 mm, hen 15 mm. Voor de witte Bresse mag deze 18 mm voor de hanen zijn en 16 voor de hennen, deze maten adviseert men in Frankrijk voor alle types.

    Gewicht

    Het gewicht van de Bresse zoals in onze standaard omschreven is, 2,25 tot 2,75 kg voor de hanen, en 1,75 tot 2,25 kg voor de hennen.

    Karakter

    Vertrouwelijk, wie ze los wil laten lopen moet over een grote ruimte beschikken, want ze nemen een groot foeragegebied.

    Vlieghoogte

    2m

    Bijzonderheden

    Dit al eeuwen oude ras dankt zijn dubbele naam aan het feit dat de naam Bresse beschermd is. Alleen hoenders die aan bepaalde eisen voldoen, mogen onder deze naam commercieel verkocht worden. De 'poulet de Bresse' is het enige gevogelte met een appellation contrôlée!

    De Bresse is een heel bijzonder en heel oud kippenras. Het heeft niet voor niets model gestaan voor het symbool van Frankrijk; siert niet zijn beeltenis bijna elke kerktoren?

    12-12-2010 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (7 Stemmen)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Marans Koperzwart
    Overzicht van wat er nog weg kan van de marans koperzwart (updated 31oktober 2010):

    broedeieren actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    kuikens actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    volgroeide haan  actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie

    interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.

    De kip met de gouden eieren...


    De foto's staan in chronologische volgorde en probeer dan ook elk jaar de dieren met de beste eigenschappen te selecteren.

    Mijn kweektomen doorheen de jaren 2009-2010:



    Enkele hennen van 2009



    Foto van de stamvader 2010 (wel zonder staart wegens rui)


    jonge dieren 2010:




    en uit deze selectie verscheen mijn kweektoom voor 2011

    Mijn kweektoom 2010-2011






    MARANS KOPERZWART

    Oorsprong

    De Marans is aan het begin van de twintigste eeuw ontstaan in een gelijknamig vissersdorpje, nabij La Rochelle in de Charente-Maritime in Frankrijk. Het ras is ontwikkeld als legras. Het is niet exact bekend welke rassen aan de oorsprong stonden maar mogelijk maken onder de meer de Faverolles en de Croad Langshan er deel van uit. Officieel erkend sinds 1931.

    Beschrijving

    Vrij sterk hoen van gemiddelde grootte dat een zware en robuuste indruk geeft.

     

    Kop

    Gemiddelde grootte, eerder sterk, niet te breed en verlengd.

    Rug

    Lang, vlak en enigszins schuin aflopend naar de achterkant.

    Lichaam

    Sterk en breed (vooral aan de schouders) ; vrij hoog gedragen schouders.

    Vleugel

    Vrij kort, strak tegen het lichaam gedragen.

    Staart

    Sterk aan de basis en vrij kort. De staart mag een hoek van 45 ° niet overschrijden.

    Poten

    Van wit-roze kleur voor alle variëteiten behalve bij de zwarte, de roodkoperzwarte en de zilverzwarte, waar zij een grijze aanslag mogen vertonen. Witte of hoornkleurige nagels. De buitenzijde van het loopbeen en de buitenste teen dienen licht bevederd te zijn.

    Pluimen

     

    Kam

    Eenvoudige middelgrote kam met diepe en scherpe afzonderlijke tanden (min. 5 en max. 7 kampunten) ; de kamhiel komt niet tot aan de nek.

    Koplellen

    Middelgroot, van mooie rode kleur en met een fijne textuur.

    Oren

    Middelgroot, verlengd, en van mooie rode kleur.

    Gezicht

    Van rode kleur, zonder of met lichte dons.

    Ogen

    Levendig met een oranje tot oranjerode iris.

    Snavel

    Vrij fors en hoornkleurig.

    Hals

    Lang en sterk, tendens om de top naar de kop te beïnvloeden. Op de hals dienen overvloedig lange veren aanwezig te zijn die de schouders bedekken.

    Zadel

    Breed en volbevederd.

    Borst

    Sterk en breed.

    Buik

    Goed ontwikkeld.

    Dijen

    Sterk

    Nut

    Het betreft een nutsras oorspronkelijk gefokt voor zowel het vlees als de eieren.

    Ringmaat

    22 mm voor de haan en 20 mm voor de hen

    Gewicht

    De haan: 3,5 tot 4 kg

    De hen: 2,6 tot 3,2 kg

    Jonge haan: 3 tot 3,5 kg

    Jonge hen: 2,2 tot 2,6 kg.

    Eieren en productie

    Zeer grote eieren van ongeveer 65 gram bij de jonge hennen tot 70 à 80 gram bij de volwassen hennen. Hennen leggen soms meer dan 150 stuks per jaar. De eieren hebben een zeer donkere schaal van ‘extra bruine kleur’.

    Karakter

    Wanneer de dieren goed verzorgd en rustig benaderd worden zijn ze vrij vertrouwelijk van aard. Ze worden echter zelden handtam. Het zijn meestal vriendelijke dieren die zelden of nooit agressief zijn. Ze zijn zowel geschikt voor een vrije uitloop als voor de ren. De slechts licht bevederde poten heeft als voordeel dat ze ook met slecht weer buiten kunnen lopen. Marans zijn sterke en vitale vogels die goed leggen en vlot opgroeien.

    Vlieghoogte

    1m

    Bijzonderheden

    Zeer donkere eieren

     

    12-12-2010 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (2 Stemmen)
    18-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Bielefelders
    Overzicht van wat er nog weg kan van de bielefelders(updated 31oktober 2010):

    broedeieren actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    kuikens actuele info op www.everyoneweb.com/kipodroom
    Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie

    interesse? mail naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22 (liefst buiten werkuren).Vrijblijvend informeren/reserveren kan natuurlijk ook.

    jonge haan 2010



    enkele jonge hennen 2010








    In bijlage zit een video van de Bielefelders (spijtig genoeg kan je deze (voorlopig?) niet online bekijken dus best rechtse muisknop en opslaan en dan kan je deze wel bekijken.

    BIELEFELDER

    De Bielefelder komt van oorsprong uit Duitsland.
    Bielefelders zijn rustige hoenders die ongevoelig zijn voor slechte weersomstandigheden.
    De kleurslag is koekoekspatrijs, en legt ongeveer 180 eieren per jaar het gewicht van het ei is circa 60 gram en de kleur van het ei is bruin.
    Als nut ras hoort het onder de legrassen, vleesrassen.
    De Bielefelder heeft een enkele kam.
    Het gewicht van de haan is ongeveer 4000 gram en van de hen 3250 gram.
    De ringmaat is voor de haan 22 mm. en voor de hen 18 mm.

    Bijlagen:
    DSCF1297.AVI (8 MB)   

    18-11-2010 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (3 Stemmen)
    11-11-2010
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hanen te koop
    meestal nog enkele jonge volgroeide hanen ingeent tegen NCD en pokken-difterie te koop

    Opmerking:Al de volwassen dieren zijn ingeent tegen NCD en pokken-difterie

    interesse?mailen naar luyten_stijn@hotmail.com of bellen naar 0498/75.86.22

    new hampshire

    poule de bresse

    mechelse koekoek

    Aarschots hoen

    Bielefelder

    Australorp

    Marans koperzwart

    11-11-2010 om 00:00 geschreven door stijnovic  

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 2/5 - (12 Stemmen)


    Archief per week
  • 24/01-30/01 2011
  • 20/12-26/12 2010
  • 06/12-12/12 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 25/10-31/10 2010

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !



    Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs